November 27, 2008

Nashi


NASHI





Para Nashi (Pyrus pyrifolia ), apartine familiei Rosaceae si provine din China.
În ziua de azi se cultiva în tot estul Asiei cît si în Japonia si de cîtiva ani si în Italia, Chile si Franta.

Pomul atinge o înaltime de aproximativ 5 metri. Florile sînt albe si împrastie o mireasma placut parfumata, chiar putin dulceaga. Înfloresc la începutul lunii aprilie pîna în mai. Fructele se recolteaza aproximativ la începutul lunii septembrie. Au în general o coaja aspra si subtire, care este comestbila. Pulpa fructului este foarte zemoasa, chiar si atunci cînd fructele sînt înca necoapte. Au o aroma usor dulce-acrisoara care aminteste de para, ananas..mar.

Doar în japonia sînt cunoscute peste 1200 varietati de Nashi.

Proprietati nutritive pe 100 g Nashi :

  • Calorii 32
  • Grasimi 0,2 g
  • Carbohidranti 8 g
  • Proteine 0,5 g
  • Magneziu 35 mg
  • Vitamina C 0,2 g

Nashi se consuma proaspete, dar se poate face si un compot.
Merg perfect într-o salata usoara de fructe.

Nashi înseamna "para" în japoneza. Acest fruct mai este cunoscut si sub denumire de Para japoneza, para asiatica, para chinezeasca, para coreeana sau Kumoi.

November 26, 2008

Toskanapfanne




Attached Image


Toskanapfanne - am servit odata de la cineva care cumparase felul asta de mîncare de la Eismann. Este o amestecatura de legume cu peste si sos, si se gaseste congelat, în punga.
Pentru ca mi-a placut, am încercat sa fac si eu din ce mi-am amintit eu ca am vazut în farfurie... desi nu se vad prea multe :D

Nu stiu daca reteta asta are ceva din Toscana sau e doar asa denumita sa sune mai..a la Italia :)
Cert este ca sub aceasta denumire, am vazut în magazine, la congelatoare si de la firma Iglo, iar interiorul arata la fel ca cel de la Eismann. Si din ce am citit pe ambalaj, contine acelasi ingrediente, ca si cele folosite de mine.


Avem nevoie de :

  • 500 g filet de peste
  • 100 g morcov
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 3-400 g spanac
  • 250 ml sos de rosii
  • 150 ml smîntîna lichida
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Pregatim ingredientele:

  1. Pestele îl taiem bucati.
  2. Spanacul îl fierbem si stoarcem bine, tocam putin.
  3. Ardeii îi taiem bastonase.
  4. Morcovul îl feliem.
  5. Ceapa o taiem pestisori.

Attached Image

Sotam ceapa în uleiul încins pîna devine transparenta.

Attached Image

Adaugam pestele si condimentam.
Amestecam usor si lasam pe foc 2 minute,

Attached Image

dupa care adaugam si legumele.

Attached Image

Amestecam din nou foarte usor si dupa alte 2 minutele adaugam si spanacul,

Attached Image

urmat de sosul de rosii si smîntîna.

Attached Image


Attached Image

Amestecam usor sa nu strivim pestele si lasam asa sa fiarba înca 5 minute.

Attached Image

Mie îmi place sa-l servesc cu mamaliguta .
Stiu ca nu arata extrem lecker, dar va asigur ca e bun!

Attached Image

November 25, 2008

Kiwi în sirop

  • 600 g kiwi
  • 300 g zahar
  • 1 felie lamîie netratata
  • 1-2 linguri zeama de lamîie


Curatam si taiem kiwi în sferturi.




Presaram zahrul si zeama de lamîie desupra,
amestecam usor,si lasam sa se odihneasca putin,
cu felia de lamîie desupra..ca sa n-o uitam! :P




Punem la fiert pe foc lejer,încît sa clocoteasca usor.
Amestecam din cînd în cînd,dar foarte usor.
Kiwi în amestec cu zaharul vor lasa sirop.




Cînd acesta va scadea pe jumatate,turnati fructele în sirop,în borcanele sterilizate pe care le închideti bine,
apoi le întoarceti cu fundul în sus pentru 5 minute.
Se lasa la racit acoperite cu un prosop.




Pentru ca feliile de kiwi sa ramîna întregi,fierbeti neaparat într-o oala antiaderenta,si amestcati cu o paleta foarte usor.





Aceste fructe în sirop,potrivesc de minune într-un iaurtel pur sau brînzica de vaci...asta daca sînteti satui de cele cu e-uri,coloranti..si mai stiu eu ce..
Sau,pe o înghetata,dau foarte bine,precum si pe un lapte cu gris,sau orez..sau orice alt desert!





Se poate face cu orice fal de zahar,
chiar si cu Fruchtzucker/Fructoza(aia ca zaharul).



November 24, 2008

Tigarete cu brînza în foi Yufka



_________________________________________Recipe by Pocahontas






  • brînza
  • cascaval
  • patrunjel
  • piper
  • sare(daca e nevoie)
  • foi yufka




Cantitatile-în functie de cîte foi folositi,si dupa va place.
Eu am folosit brînza sarata,si nu a mai trebuit sa adaug sare.
Cascaval nu am pus foarte mult..dar asta hotarîti voi în functie de gust.


Am amestecat brînza pe care am fîrîmitat-o,
cascavalul razuit,patrunjelul tocat si putin piper.






Am pregatit foile.În comert se gasesc gata taiate în forma de triunghi.
Eu am avut foi proaspete rotunde,pe care le-am taiat -triunghi.



(daca vedeti niste boboroatze pe mîna mea,sa stiti ca nu am rîie,
ci sînt picaturi de apa,de cum ma spalasem pe mîini! :D )







Formam tigareta.





Întoarcem marginile.





Înca odata,sa fim siguri ca nu ne fuge brînza prin tigaie.





Rulam.








Se prajesc în ulei încins.
(Se pot acoperi cu folie transparenta,si se dau la frigider.
Asa pot fi pastrate pîna a 2-a zi...)






Sînt excelente!










November 22, 2008

Cupola cu zmeura,piersici si fulgi de ciocolata


Ingrediente:
  • 6 oua
  • 100 g unt moale
  • 130 g zahar
  • 130 g faina
  • 50 g Gustin/amidon fin d eporumb
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • extract de vanilie

Separam ouale. Galbenusurile le batem cu zaharul pîna devin aproape albe. Adaugam untul moale de tot si extractul de vanilie si amestecam bine. Faina se amesteca cu praful de copt si amidonul, si se cerne peste amestecul de galbenusuri, amestecînd (eu fac treaba asta cu o strecuratoare mare-aia în care am pus si brînza la scurs :D )

Albusurile le batem cu praful de sare si le adaugam cu o paleta la amestecul de mai sus, amestecînd usor. Ungem forma cu unt si o pudram cu faina. Dam în cuptorul preîncalzit la 180°C timp de 30 minute.





Pentru ca între timp ma hotarîsem sa fac o cupola, am pregatit un castron, care l-am tapetat cu folie transparenta pe interior. Am taiat blatul în trei felii.Prima felie, capacul, l-am taiat triunghiuri, pe care le-am înghesuit în castron si le-am însiropat cu suc de clementine. Nu însiropati acest blat cu sirop dulce.





Umplutura:
  • 500 g Quark/brînza cremoasa
  • 200 g zmeura congelata
  • 1 doza mare compot de piersici
  • 2-3 clementine (doar sucul,pentru însiropat )
  • 150 g fulgi de ciocolata
  • 2 linguri pline din concentratul de caramel/portocale
  • (sau zahar, coaja de portocala sau lamîie-dupa gust, pentru îndulcit Quark-ul)

Am amestecat 250 g de Quark cu o lingura mare si plina din concentratul meu - caramel de portocale-AICI RETETA-



Am adaugat zmeura congelata,
dupa care am amestecat si umplut o parte din cupola.







Celelate 250 g de Quark le-am amestecat tot cu o lingura plina de concentrat/caramel de portocale si l-am împartit în 3. Blatul mijlociu l-am taiat cu scula de montat torturi :P



L-am însiropat cu suc de clementina, l-am uns cu o parte din crema de Quark,
am presarat fulgi de ciocolata.






Deasupra am pus piersicile feliate.



Al 3-lea blat, fundul, l-am stropit si pe el cu suc de clementina,
l-am uns cu pareta a 2-a de crema,





am presarat si pe el cîtiva fulgi de cioco, si l-am rasturnat peste piersici.
Am apasat usor cu palmele si l-am dat la frigider pentru cîteva ore (vreo 5).







Am scos cupola(rasturnat)pe platou si am uns-o cu restul de crema.
Am facut un motz de piersici feliate,





si am presarat fulgi de cioco..din nou..asa se face cînd nu stii a decora! :D



Sectiunea nu e tare aratoasa, dar va jur ca a fost dmential de buna cupola asta!!!






November 21, 2008

Pangasius cu ciuperci în sos de lamîie

Prima si ultima data cînd am cumparat si pregatit acest peste.Dupa ce l-am cumparat si gatit,am aflat conditiile în care este crescut,si mi-a trecut pofta de el :D Mai multe informatii gasiti pe net.Nu sterg reteta,deoarece se poate face cu orice alt filet de peste,si chiar este o retete buna.


Attached Image


  • 500 g pangasius
  • 1 lingura faina integrala
  • 1 lingura faina de malai
  • usturoi deshidratat/rîsnita
  • sare
  • piper
  • ulei



Attached Image



Pentru sos:

  • 500 g ciuperci
  • 600 ml supa de pui
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 felii de lamîie
  • sare
  • piper
  • ulei
  • 1-2 linguri mondamin
(amidon pentru îngrosat sos)


Attached Image


Prima data pregatim sosul.
Curatam si taiem ciupercile felii/bucati,dupa care le punem împreuna
cu usturoiul trecut prin presa si ceva ulei la prajit.


Attached Image


Cînd sînt putin rumenite,


Attached Image


adaugam supa de pui si feliile de lamîie curatate de coaja/si toata partea alba.


Attached Image


Lasam sa traga un clocot,dupa care îngrosam sosul cu Mondamin/amidonul pentru îngrosat sosuri.
Eu îl folosesc pe acesta,pentru ca se poate presata direct peste zeama,
fara a face cocoloase.

Daca folositi un amidon,care nu stiti cum se comporta,
dizolvati-l în 1-2 linguri de apa rece,apoi îl turnati la sos.

Amestecam,mai lasam sa traga un clocot usor,
si luam vasul de pe foc.Îndeprtam feliile de lamîie.



Attached Image


În timp ce a clocotit sosul,am condimentat pestele.
Se poate amesteca faina cu malaiul ,iar în acest amestec tavaliti filetul de peste.
Eu am presarat doar,pentru ca nu am vrut sa obtin o crusta groasa(de data asta )
Prajim scurt pestele pe ambele parti,în ceva ulei.


Attached Image


Bun-bun!!
Fiica-mea a vrut si niste paste pe lînga !


Attached Image