November 23, 2009

New Forum



Daca aveti chef sa stati la un pahar de vorba,
va invit cu drag pe la noi
:)








http://artaculinara.com/forum/

Bounty-Praline de cocos cu ciocolata

___________________________________Recipe by Nico-Vya



  • -250 g cocos razuit
  • -250 g unt nesarat
  • -100 ml smîntîna
  • -100 g zahar pudra
  • -2 picaturi esenta de migdale
  • -1 strop de sare
  • -300 g ciocolata cu cacao
  • -50 g ciocolata alba

Untul cu smîntîna se pun într-un vas pe bain marie.


Attached Image


Se adauga esenta de migdale,zaharul pudra si sarea,lasam la topit.


Attached Image


Cînd începe sa fiarba usor,lasam asa aproximativ 5 minute.
Dupa ce s-a racorit putin,adaugam cocosul,si amestecam bine.


Attached Image


Pregatim o tavita,în care punem folie transparenta.
Turnam amestecaul de cocos.


Attached Image


Nivelam,si dam la rece pîna a-2-a zi.


Attached Image


L-am taiat patratele,


Attached Image


dar dupa aceea m-am hotarît sa fac bilute :D
Cum le-am format între palme,s-a topit putin materialul la suprafata.
Le-am dat la frigider,pîna am topit ciocolata în bain marie.


Attached Image


Daca folositi cicolata amaruie/fara lapte,adaugati 1-2 linguri ulei în ciocolata topita.


Attached Image


Ciocolata topita se lasa la racorit(pîna este doar putin calduta).
Cu ajutorul a doua furculite,se scufunda bilele în ciocolata,se rotesc pe toate partile,
apoi se scot pe un gratar(sau direct pe hîrtie de copt).
Dupa ce am decorat si cu ciocolata alba,
am mai lasat pîna s-a mai întarit putin,


Attached Image


apoi le-am mutat pe hîrtie de copt,si acolo au ramas pîna s-au înatrit de tot.


Attached Image


Sînt foaaaarte bune!


Attached Image


Merci Nico :)


Attached Image

November 21, 2009

Manti

O poveste scurta,care am preluat-o din reteta lui Ariel:

"Seraglio e un fel de curte interioara a unui palat, unde - dupa cele scrise de autorul retetei- femeile din haremurile turcesti gateau cele mai rafinate meniuri.
Manti sint paste mici, umplute cu carne tocata de oaie, insa, dupa unii istorici, reteta are radacini chineze.
Kayseri, oras situat in inima Anatoliei, e cunoscut ca si capitala manti-ilor caci, acolo au fost create mai mult de 20 de retete; deasemeni, bucatarii orasului executau manti atit de mici, incit puteau lua 36 de bucati intr-o lingura."



Photobucket



Ingrediente pentru foi:

  • 300 gr faina
  • 40 gr unt
  • 20 ml ulei de masline
  • 50 ml apa
  • 1 ou
  • sare
Ingredientele de aluat le framîntam bine, pîna se desprinde aluatul de pe mîini si se poate forma o bila pe care o lasam la rece timp de 45 minute.


Umplutura de carne:

  • 200 grame de carne - vita si oaie (eu am pus vita si porc-250 g)
  • patrunjel
  • o jumatate de ceapa
  • 1 ou
  • sare si piper dupa gust
Pentru umplutura de carne amestecam toate ingredientele, saram si piperam dupa gust.


Sosul de legume:

  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 2 rosii
  • 3 ciuperci
  • 1 ardei rosu
  • ulei
  • sare
  • piper
Sosul de legume merge la fel de simplu. Am tocat toate legumele si le-am calit în ceva ulei, apoi le-am "stins" cu 250 ml supa de oase si le-am lasat la scazut pîna s-a format un sos.


Photobucket


Sosul de iaurt:

  • 250ml iaurt
  • 1 catel de usturoi
Amestecam iaurtul cu usturoi pisat.

Sosul iute (eu nu l-am facut):

  • 50gr unt
  • fulgi de ardei iute
  • ulei

Mai avem nevoie de aproximativ 500 ml supa de oase. Cea pe care am folosit-o eu a fost facuta din coada de bou si coaste de porc cu ceva legume.


Eu am împartit aluatul în doua (reteta originala prevede în 4), am întins foile,
apoi am taiat un patrat, pe care apoi l-am împartit în patratele de aproximativ 4 x 4 cm
(normal se fac mult mai mici -1-2-3- cm, dar eu nu am nervi de bibileala :D )


Photobucket


Pe fiecare patratel asezam o gramajoara din amestecul de carne.
Pentru a lipi marginile, le-am umezit cu degetul înmuiat în apa,
idee preluata de la Ariel (altfel se lipesc mai greu).


Photobucket


Photobucket


Asezam pastele umplute într-un vas cu putin ulei.


Photobucket


Untul îl taiem cubulete si-l împrastiem peste paste.
Turnam supa de oase (250 ml) si dam în cuptorul preîncalzit la 150-160°C,
aproximativ 20 de minute.


Photobucket



Miroase atît de bine!
Am avut mai mult sos, decît se vede în poza.
Nu l-am pus pe tot cînd am pozat, ca nu se mai vedeau manti :D


Sosurile se pun peste paste dupa ce le scoateti din cuptor!!!



Photobucket



Noua ne-a placut foarte mult.
Multumesc, Ariel!


Photobucket

November 16, 2009

Julia Child

Dupa ce am vazut filmul Julie & Julia ,care mi-a placut, am început sa scotocesc netul dupa mai multe informatii despre Julia Child. Desi am observat ca multora le-a placut filmul, asta datorita actritei Meryl Streep, care o interpreteaza foarte bine pe Julia... la foarte putini le-a placut cartea cu retete - Mastering the Art of French Cooking - Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck, despre care este vorba si in film.
Majoritatea spun ca e prea multa vorbaraie, retetele fiind gatite în stilul anilor 50...adica prea mult unt - nesanatoase, nu mai potrivesc gustului nostru din ziua de azi si ca nu se renteaza cumpararea cartii.

Pe mine însa m-ar interesa cartea si as vrea sa stiu daca o are cineva (sau alte carti ale Juliei Child), sau intentioneaza s-o cumpere.
Sper sa ajung saptamîna viitoare într-o librarie care are cartile astea, sa ma lamuresc si eu despre ce este vorba.
Aici un clip din film,pentru cei care nu stiu despre ce film este vorba:






*****




November 11, 2009

Spaghetti cu pesto si fasole verde

Reteta asta,am prins-o din zbor dintr-o emisiune de-a lui Jamie (Oliver's Twist),în timp ce adunam prin casa.Pentru ca mi-a ramas verdele pastailor si al busuiocului pe retina,si cum tot ce este verde îmi activeaza papila,într-o zi,amintindu-mi de reteta..am facut-o :)
Pare putin ciudata,dar e foarte buna.


Photobucket


Pentru 3 portii,avem nevoie de:

  • 250-300 g paste
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingura seminte de pin
  • 50 g parmezan(eu am pus pecorino)
  • 1 legatura busuioc proaspat
  • 3 mînute de fasole verde/princess
  • 1 cartof fiert/zdrobit
  • ulei de masline
  • sare de mare(eu am folosit sare roz de Himalaya)
  • piper


Preparam un pesto .
Usturoiul îl pisam în mojar împreuna cu sarea.



Photobucket



Adaugam si semintele de pin,le strivim bine,
apoi scoatem acest amestec din mojar.



Photobucket



Strivim bine si frunzele de busuioc.



Photobucket



Adaugam parmezanul(în cazul meu pecorino),
si amestecul de usturoi cu seminte de pin,



Photobucket



dupa care adaugam uleiul de masline si amestecam bine.



Photobucket



Pastele se fierb în apa cu sare.
În momentul în care apa clocoteste,adaugam pastele ,
fasolea verde tocata grob si cartoful fiert zdrobit(asta ajuta la legarea sosului).



Photobucket



Cînd pastle sînt al dente se scurg de apa,
dar se patreaza ceva din apa de la fiert(o canita)

Se adauga pesto peste paste,se amesteca.



Photobucket



Daca doriti ca pastele sa fie mai sosoase,
lasati ceva mai multa apa(o cana mai marisoara),

si cînd amestecati pesto cu pastele,mai adaugati 50 g de parmezan ras,
si cui îi place,o portie dubla de pesto :D

Pentru ca le-am facut cu pecorino ,sînt destul de picante pentru fiica-mea,
asa am ales varianta mai nesosoasa.




Photobucket