June 30, 2011

Fursecuri cu cocos

Reteta am vazut-o ieri pe blogul Licutei Marin. Pentru ca aveam toate ingredientele în casa, nu am mai stat pe gînduri, ci m-am pus pe treaba. Da, care treaba? Prea multa treaba nu este de facut, deoarece fursecurile acestea, nu numai ca sînt delicioase, dar nu nici nu necesita prea multa putere de munca. Nici macar de un mixer nu aveti nevoie. Înarmarea cu o lingura de lemn sau o spatula de oricare si un castron, este deja suficienta pentru prepararea aluatului.
Abia astazi cînd am început a scrie reteta în word, am observat ca eu am pus mult mai mult zahar pudra în aluat, decît Licuta. Totusi nu au iesit prea dulci. Desi nu ne plac dulciurile foarte dulci, as spune ca au iesit numai bine. Înca o precizare. Dupa ce am turnat jumatate din lapte si am amestecat, consistenta aluatului mi s-a parut buna, asa ca am renuntat la cealalta jumatate. Adevarul este ca untul pe care-l folosesc eu de obicei, Kerrygold (unt irlandez) , este foarte moale. Am observat ca la orice reteta îl folosesc, trebuie sa mai scad din ingrendientele lichide sau sa adaug mai multa faina.
Licuta, multumesc pentru reteta. Ai mei s-au bucurat foarte mult de fursecurile fragede si aromate si mi-au spus ca trebuie neaparat trecute pe lista de dulciuri care trebuiesc facute de Craciun :)








  • 100 g unt
  • 1 pastaie de vanilie (maduva)
  • 150 g zahar pudra
  • 1 galbenus
  • 130-140 g faina
  • 25 g fulgi de cocos
  • 1 vf. cutit praf de copt
  • 1 priza sare
  • 40 ml lapte
  • 2 linguri fulgi de cocos pentru decor(optional)



Se amesteca untul moale cu maduva unei pastai de vanilie si zaharul pudra, pîna devine cremos.



Se adauga galbenusul si se omogenizeaza din nou cu spatula.





Se adauga faina amestecata cu fulgii de cocos, praful de copt si priza de sare si se amesteca bine.



Laptele se adauga cîte putin si se amesteca usor cu spatula pîna se obtine un aluat de consistenta unei creme groase/textura ferma.



Pentru ca nu am gasit sacul posh, am folosit pistolul de fursecuri.
Am "împuscat" fursecurile în forma de steluta direct pe tava tapetata cu hîrtie de copt*,
apoi am dat tavile la congelator pîna s-a încalzit cuptorul.
*Se umezeste tava cu apa înainte de a pune hîrtia de copt,
altfel aceasta tinde sa fuga, mai ales daca lucrati cu pistolul de fursecuri.



Am dat tava în cuptorul preîncalzit la 180°C pentru cîteva minute (10-15) , pîna au început a se rumeni usor.
Am lasat fursecurile pîna la racirea completa în tava. Mi-au iesit 3 tavi rotunde. 
Nu stiu exact cîte fursecuri au iesit în total, pentru ca nu le-am numarat
si nici nu cred ca în fiecare tava a foat acelasi numar de fursecuri.





June 29, 2011

Compot de cirese

Cum va povesteam la marmelada de cirese,tot atunci am facut si vreo 12 borcane de compot din fructele primite de la domnul care s-a saturat de umbra pomului stufos,si l-a exterminat.




Pîna la momentul de fata am facut compoturile putin altfel.Pentru ca mereu foloseam borcane de aceeasi marime punem doua,trei,patru linguri de zahar pro borcan,asta în functie de marimea acestuia.Turnam apa rece cît sa acopere fructele,închideam bine cu capace,si le fierbeam în baie de apa timp de 20-25-30 minute(timpul de fierbere depinde de fructele folosite).De data aceasta însa,am folosit borcane de diferite marimi si forme.Pentru ca toate ciresele sa primeasca aceeasi doza de zahar,am facut un sirop rece din apa si zahar,pe care l-am turnat peste fructele care asteptau cuminti în borcane.Dupa ce am închis bine borcanele cu capace,am procedat ca de obicei.Le-am fiert în baie de apa timp de 25 de minute din momentul cînd apa începe a clocoti usor.
Cum spuneam mai sus,borcanele mele au fost de forme diferite,unele înalte,altele scunde.Am ales o oala înalta pentru fiert.Apa trebuie sa acopere capacul celui mai înalt borcan.Daca este loc pe înaltime,puteti suprapune cîte doua borcane,ca în cazul meu.
Dupa cele 25 de minute de fiert,am scos borcanele cu ajutorul unui cleste de lemn si am introdus tura urmatoare.Fara griji,nu se sparge nimic.Aveti doar grija sa nu va stropiti cu apa fierbite din oala.Pe masura ce scoteam borcanele din apa fiarta,le ascundeam într-o patura groasa si calduroasa.Le-am lasat acolo pîna a doau zi,dupa care le-am transportat în camara.Din pacate,acest compot nu se va bucura de o viata prea lunga la întuneric :D
  • cirese
  • apa
  • zahar*
  • arome naturale(fac.)**
  • *pro litru de apa 300 g zahar
  • **menta,scortisoara,anason stelat,cuisoare,cardamom.Eu nu am pus,dar cine doreste,poate aroma fiecare borcan în parte,în functie de gust,chef,pofta...


Notite:

-ciresle se spala bine sub jet de apa rece,apoi se lasa cel putin 20-30 minute într-un vas cu apa rece la odihna.Daca în acest timp descoperiti unu-doi viermisori albi,mai lasati fructele înca jumatate de ora în apa rece,pentru a fi siguri ca toti chiriasii vor iesi la suprafata.
-la fel se procedeaza si cu ciresele pentru marmelada,mai ales daca folositi aparatul de scos sîmburi
-va asigur ca în fructele netratate/nestropite,gasiti destui viermisori,mai ales în cirese :D
-din cauza acestor animalute,desfac ciresele manual pentru marmelada/dulceata...asa nu-mi scapa niciunul.
-metoda cu lasatul cireselor sub apa functioneaza foarte bine.Nu am avut niciodata surprize.

June 28, 2011

Grill Time

Noi grilam des sau na, cît de des ne permite vremea asta, care în ultimele saptamîni îsi cam bate joc de noi. Sarim de la 15° la 35°C de pe o zi pe alta si asta ne cam da pe spate! Dar sa trecem la gratarit!
De-a lungul anilor am avut diferite gratare. La curent, pe gaz si felurite pentru grilatul cu carbuni sau lemne. Dupa experimentari îndelungate, am ajuns la concluzia ca pe ce grilam nu prea conteaza. Importanta e materia prima si arta de a o pîrli. În fond si la urma urmei se poate grila si pe un gratar fixat pe patru caramizi, daca focul si ceea ce se pune deasupra este bun!



Gratarele actuale:

Asta îl avem în gradina din afara orasului.
Am undeva si poze mai decente, dar în moment nu le gasesc. O sa le caut.
Pîna una alta o imagine din telefonul mobil.

Attached Image

Locomotiva de acasa-BBQ-Smoker si gratarul pe gaz.

Attached Image
Deschis.
Attached Image

Attached Image

În ambele grilam cu lemne sau carbuni din lemn ars.
Nu folosim niciun fel de "gaz" lichid pentru a aprinde carbunii sau lemnele,ci un arzator.

Pentru ca duminica a fost prima zi cu soare dupa secole, cel putin asa ni s-a parut,
am scos locomotiva în gradina si am sarbatorit prima zi de vara adevarata.
Am grilat cotlete, mititei, costita,brînza halloumi, chifle si ardei.
Pe lînga am avut cartofi noi copti, salata din rosii castraveti si ceapa violet, iar la mititei am servit mustar.

Attached Image

Attached Image

Mititeii - preparati de mine. Aici nu gasesc de cumparat.
Adica as gasi, dar nu-mi place amestecul - Condimentele.
Attached Image


Attached Image

Halloumi cu ulei de masline si rozmarin tocat.
Halloumi este o brînza greceasca obtinuta din lapte de vaca, oaie, capra sau toate aceste feluri de lapte amestecate. Textura acestei brînze este ferma, cumva asemanatoare mozzarellei doar ca mult mai tare.În comparatie cu alte feluri de brînza, Halloumi nu se topeste în urma tratarii termice (grilata, prajita, coapta...). În imagine nu se vede si am uitat sa fac o poza înainte de a o grila.
Aceasta brînza are o crestatura la mijloc în care este presarata ceva menta.

Attached Image

Attached Image

Costita cu salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa violet si dressing din otet balsamic si ulei de masline.

Attached Image

Cotlet cu cartofi noi copti,
picanti si ardei copti pe gratar.

Attached Image


Attached Image

Ca desert am avut mufinsii cu ciocolata, cocos, banane si lavanda...


Gratarul cu gaz:





 

June 26, 2011

Muffins cu ciocolata,cocos,banana,lavanda...

...ka-Boommmm!
Cu ceva timp în urma am vazut pe un blog o reteta de muffinsi decorati cu cîte o felie de banana si parca si cîte o patratea de ciocolata. Am avut o problema cu browserul si mi-am pierdut link-urile reretetelor salvate recent. Din pacate nu mai îmi amintesc pe care blog am vazut acei muffinsi la care mi-a tot stat capul, asa ca am scos o reteta din burta.Stiu ca am lasat mesaj pe blogul respectiv, deci daca autoarea citeste pe aici, sper sa se anunte...sa fac si reteta ei, ca fiica-mea adora muffinsii ciocolatosi :D






        Ingrediente:
  • 260 g faina
  • 130 zahar brun
  • 20 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • 1 priza sare
  • 1 vf. lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita zeama de lamîie
  • 300 ml lapte de cocos(doza/cutie)
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 banana(fac.)
  • 100 g ciocolata topita(fac.)
Într-un castron amestecam faina cu zaharul brun, cacaoa, praful de copt si priza de sare.


În alt castron/vas se amesteca uleiul, laptele de cocos, oul, extractul de vanilie si bicarbonatul stins cu zeama de lamîie.


Turnam amestecul lichid la cel uscat si omogenizam putin/NU cu mixerul.



Luam din amestec cu o lingura si umpem 12 forme de muffins.
Eu am uns forma cu unt si tapetat cu un strat fin de faina.
În timp ce puneam aluatul în forma,mi-am amintit de feliile de banana,
asa ca am pus cîte o felie pe fiecare muffin.
Am copt în cuptorul preîncalzit la 180° C timp de 25-30 minute.


Dupa ce s-au racit, mi s-au parut asa golasi, asa ca am topit ciocolata
si le-am mai îndulcit olecuta sufletul... adica acoperisul :D
Am topit ciocolata împreuna cu cîteva floricele de levantica într-un castronel,
pe baie de abur.Aroma care mi-a invadat narile, aproape ca m-a dat pe spate.
Am vazut de curînd niste prajiturele fantastice cu levantica, ale Ioanei de pe artaculinara.com
dar m-am tot codit sa le fac. Acum ca stiu cum parfumeaza
lavanda ciocolata, nu ma mai tine nimic :D

Desi nu sînt adepta amestecului de prea multe arome, astea au potrivit foarte bine una cu cealalta.


În afara aromelor, mi-a placut mult textura acestor muffinsi.
E prima data cînd amestec lapte de cocos din doza/de fapt tetra pack, în muffinsi.

June 24, 2011

Marmelada de cirese(Cherry & Peppermint)

Am primit vreo zece kilograme de cirese coapte,mari si aromate,foarte dulci.Bucurie mare pe mine,ca-s dintr-un cires de curte,ferit de toate cele si nestropit vreodata în viata lunga pe care a avut-o.Da,a avut-o.Alaltaieri,stapînul curtii,a hotarît ca doreste mai mult soare,iar pomul stufos si plin de cirese îi umbrea prea tare pensionarea.Plictiseala?Preventiv,mi-am propus sa agat în ciresul meu o placuta de lemn,pe care voi sculpta adînc:"Daca tot de plictisesti,taie marul,ca si-asa nu se chinuie prea tare!":D
Am si eu un cires tînar în gradina,si a facut si el cîteva cirese.Asa cît sa ne umplem burtile de doua trei ori,pe masura ce se coceau.Nici gînd sa mai ajunga si de-o marmelada.Cu toate ca nu ne era dor mare de cirese,am consumat multe asa proaspete.Din cele ramase am facut cîteva borcane de marmelada,si vreo 12 de compot.Dar sa trec la marmelada.Din lipsa de timp si chef(ca sa fiu sincera :D),m-am hotarît sa fac marmelada cu zahar amestecat cu pectina.Cel de la dr Oetker.Avantajul este ca nu trebuie fiarta decît cîteva minute,si gata marmelada.





  • 1200 g cirese,cîntarite fara sîmburi
  • 500 g zahar cu pectina(dr Oetker)
  • 2 tije de menta,mari
  • zeama de la o lamîie,mica

Am spalat si curatat ciresele de sîmburi.


Le-am amestecat cu zaharul de la dr Oetker si zeama de lamîie.
Timp de trei ore,am tot învîrtit prin cirese,cînd mi-am amintit.


În timp ce transferam ciresele cu tot cu siropul lasat în vasul în care am fiert marmelada,
mi-a fulgerat o idee mentolata prin capatîna.Am mai multe feluri de menta în gradina.
Cea cu frunze lunguiete însa,mi se pare cea mai aromata,asa ca am adaugat doua tije mari.


Am fiert marmelada dupa indicatiile de pe pachetul cu zahar...aproximativ :D
Zaharul era pentru un kilogram de fructe.Eu am avut ceva peste,dar a iesit bine.
Nu am respectat nici timpul de fierbere.Pe ambalaj scria 4 minute din momentul
în care începe a clocoti.Eu am fiert cam 10 minute,si cum spuneam,a iesit bine.
În timp ce fierbea marmelada,a iesit fiica-mea din bîrlog,atrasa de mirosul ademenitor.
A spus ca toata casa miroase a guma de mestecat.Una de la Orbit,Cherry-Mint.
Asa fierbinte am turnat-o în borcanele uscate si sterilizate în cuptor.
Le-am închis,si întors pe capac pentru 15-20 minute,dupa care le-am întors înapoi si le-am lasat acoperite pîna a doua zi.


Azi am facut proba.Toti am fost încîntati de combinatia de arome!
Menta potriveste fantastic de bine cu parfumul cireselor.
Anul viitor o sa fac si o portie de marmelada de capsuni cu menta.