June 27, 2012

Obatzda

Obatzda este o crema de brînza picanta, întîlnita în bucataria bavareza, servita cu covrigi proaspeti, cu grisine, pe pîine, asa goala sau cu diferite legume si neaparat lînga o bere... fiecare gu gustul din dotare. Eu nu am servit niciodara bere pe lînga, pentru ca nu beau. Exista o gama larga de retete, dar cam toate duc în aceeasi directie. De fapt aceasta reteta a fost inventata cu aproape 100 de ani în urma, pentru a recicla resturile de brînza de prin frigider. In Bayern, se prepara în general cu Camembert, dar si Brie sau Limburger. În lipsa de, chiar si alte feluri de brînza de acest gen. Aceasta crema de brînza este consistenta si plina de grasimi si calorii. Bineînteles ca se pot înlocui toate ingredientele grase cu cele cu continut redus de calorii, sau se savureaza cu masura. E buna si cu ingrediente slabe, dar varianta "adevarata", este mai buna :)

Ca fiecare, am inventat si eu varianta mea. O fac în general cînd am ceapa si usturoi verde din gradina. Desi, usturoiul rar se regaseste în aceasta crema, eu îl ador. Cepa, se foloseste cea matura, dar cu verde mie mi se pare mult mai buna. Condimentele le mojaresc proaspat, dar iese bine si cu cele gata macinate.








Ingrediente:
  • 150 g Camembert
  • 150 g brînza cremoasa gen Philadelphia
  • 10-20 g unt moale
  • 2-3 fire ceapa verde
  • 1 lingura rasa boia dulce
  • 1 fir de usturoi verde / sau catel mic de usturoi (optional)
  • 2-3 linguri bere sau vin
  • sare, piper, boia iute, chimen macinat fin, toate în functie de gust
  • chives/erba cipollina pentru decor/servit ( allium schoenoprasum)

Modul de preparare:

Camembert-ul îl strivesc cu furculita, adaug untul moale, crema de brînza, ceapa tocata si usturoiul, condimentele, amestec bine. Bere sau vin se adauga în functie de consistenta dorita. Las sa traga la rece vreo juma' de ceas, si gata! Cel mai bine e daca se serveste în ziua în care a fost facut, dar merge si a doua zi. Se poate folosi cu succes si bere nealcoolizata, în cazul în care servesc si copiii.


Camembert-ul îl strivesc cu furculita.



Mojaresc grob ardei iute, boabe de piper, seminte de chimen si sare de Himalaya.



Tai ceapa si usturoiul verde rondele, pun toate ingredientele într-un vas si amestec cu o lingura.



Pofta buna!



June 24, 2012

Dovlecei invizibili reloaded

Acum, ca s-a încalzit si la noi, gatesc mai putin, dar totusi mai fac cîte ceva. Nu am mai postat nimic, deoarece nu am facut nimic nou. De cum au aparut dovleceii, îi gatesc destul de des în diferite feluri, iar dovleceii invizibili a lui Lili, au ramas mai presus de toate. La noi acasa, este regina retetelor cu dovlecei. De cînd cu alergiile Denisei, am modificat putin reteta schimbînd faina, înlocuind-o cu spelta. Apoi am mai experimentat putin, adaugînd în compozitie nucsoara razuita, fulgi de usturoi deshidratat si piper din rîsnita. Odata am ramas fara unt, asa ca l-am înlocuit cu creme fraîche, iar de atunci tot asa fac. Economisesc si eu cîteva calorioare, untul fiind cu vreo 50% mai gras fata de Creme Fraîche. Cel mai gustos mi se pare cu pecorino romano, dar probabil pentru ca noi preferam brînzeturile de oaie. Oricum, potriveste bine orice fel de cascaval maturat, mai uscat. Prima varianta pe care am facut-o este foarte buna. Ultima varianta însa este putin diferita. Mai aromata, putin mai picanta. Un deliciu! 




Ingrediente:
  • 800 g dovlecei
  • 3 oua mici
  • 100 g faina de spelta
  • 10 g praf de copt (Bio- Reinweinstein)
  • 140 ml lapte
  • 30 g creme fraîche
  • pistile de safran
  • nucsoara razuita fin
  • piper proaspat rîsnit
  • fulgi de usturoi din rîsnita
  • sare
  • 1 mîna pecorino romoano, proaspat razuit


Modul de preparare îl gasiti aici - Dovlecei invizibili -



  Lasati sa se racoreasca vreo 10 minute înainte de a taia, si veti obtine felii frumoase.



Eu am decupat floricele. De fapt le-am cam tocit :D Dovleceii erau super-fierbinti.
Cum spuneam, dupa ce stau 10 minute se pot taia sau decupa felii perfecte, din forma. Dar cine mai are rabdare?



Pofta buna si o duminica frumoasa sa aveti!

June 17, 2012

Crostini con fegatini di pollo

N-or fi ei cei mai frumosi si aspectuosi crostini, dar va asigur ca-s deliciosi. Asta, daca bineînteles va plac ficateii de pui. Decorati cu o felioara de ardei rosu, o rosioara cherry, o felie de castravete sau altceva, acesti crostini sigur ar potrivi bine ca aperitiv. Noua ne-au placut si reci. Reteta este inspirata de la o emisiune TV, nu mai stiu care si nici pe ce canal... e o reteta din aia vazuta din mers, si facuta în functie de amintiri :D






Ingrediente pentru 8 portii:
  • 16 felioare bagheta
  • 300 g ficatei de pui
  • 3 fire ceapa verde
  • 30 g sunca de Parma
  • 50 ml vin alb sec
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • patrunjel proaspat
  • salvie proaspata
  • sare, piper, nucsoara
Se pregatesc ingredientele. Ficateii si sunca se toaca marunt, ceapa se taie rondele subtiri, iar patrunjelul si salvia se toaca fin. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie, se adauga rondelele de ceapa si se soteaza 2-3 minute pe foc domol. Se adauga salvia si patrunjelul tocat ( am folosit doar o frunza de salvie si tot patrunjelul din imagine ) , ficateii si sunca, apoi se coace mai departe pe foc domol timp de 8-10 minute, amestecînd cînd si cînd. Se adauga vinul si se învîrte mai departe pe foc iute, pîna lichidul se evapora complet. În acest timp se condimenteaza dupa plac cu piper proaspat rîsnit, nucsoara razuita fin si se sareaza în functie de gust.




În timp ce preparati ficateii, grilati felioarele de pîine stropite cu putin ulei de masline,
pe un gratar (gril electric, o tigaie de fonta... ).



Se împart ficateii pe felioarele de bagheta si se servesc cu mare pofta!





O duminica frumoasa va doresc!

June 13, 2012

Conopida cu chiftelute la cuptor

Un fel rapid, rustical, consistent si gustos. Daca la noi tot frig este, si... mai si ploua înca, again, din nou, iar, si iar... continuam sa ne încalzim la gura cuptorului :D







Ingrediente:
  • 1 conopida de marime medie
  • 1 portie sos bechamel mai subtire*
  • 400 g carne macinata ( vita si porc)
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 fire usturoi verde
  • 2 linguri pesmet înmuiat/ sau o chifla înmuiata si stoarsa
  • sare, piper, nucsoara, chimen macinat fin


Se spala conopida, se desface în buchete si se aseaza înt-un vas termorezistent.



Între timp se prepara sosul. Daca doriti puteti adauga verdeata. Eu am avut marar proaspat din gradina.



*Bechamel mai subtire:

40 g faina
50 g  unt
800 ml lapte
nucsoara, piper, sare
marar tocat (optional)

Se încinge untul într-o cratita. Se adauga faina si se prajeste scurt în unt amestecînd continuu cu telul. Se adauga laptele în timp ce se amesteca cu telul. Se potriveste de sare, piper si nucsoara si se fierbe amestecînd în continuare timp de 5 -7 minute pe foc domol.


Se toarna sosul peste buchetele de conopida.



Chiftelutele se fac din carnea macinata amestecata cu ceapa si usturoiul tocat,
se adauga pesmetul înmuiat, se potriveste de sare, piper,
nuscoara si chimen macinat apoi se framînta bine si se formeaza bilute.
Se aseaza peste conopida cu sos si se da vasul în cuptorul fixat pe 190-200°C aproximativ 50 minute.



Pofta buna!

June 9, 2012

Cartofi cu ciuperci la cuptor, doua variante

În ultima saptamîna am fost ocupata cu mezinul familiei, Sam. Bun, avem si cîteva zile libere, copiii au vacanta, asa ca am profitat cu totii, unul de celalalt. De gatit am mai gatit, chiar si cîte o poza am mai facut, dar timp de postat nu a mai ramas.
Astazi va prezint din nou o mîncarica simpla, dar delicioasa. M-am inspirat dintr-o carticica cu specific italian. Nu stiu daca e o reteta autentica, specifica unei regiuni anume. Din pacate, cartulia veche nu mai poseda coperta. Cu multi ani în urma sigur a avut, dar a fost îndepartata cu delicatete de mînutele fiicei mele, pe vremea cînd îi placea sa manînce carti, nu sa le citeasca. Acum le citeste mîncînd pamîntul!
Revenind la reteta, tin sa precizez ca am înlocuit hribii (în lipsa de) cu ciuperci maronii, foarte gustoase si aromate - Egerlinge. În afara de asta, am facut si o portie individuala pentru fiica mea, care voia neaparat cîteva felioare de cîrnaciori. Servit ca fel unic, veti obtine 4-5 portii normale. Servit ca un fel în meniu sau ca garnitura, veti obtine 8-9 portii.






Ingrediente :
  • 800 g cartofi
  • 400 g hribi sau alte ciuperci aromate
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 2-3 fire de usturoi verde
  • 2-3 fire de ceapa verde
  • 1 canita apa sau vin alb sec
  • frunzulite de oregano proaspat
  • sare, piper, nucsoara
  • felioare de cîrnaciori (optional)/pentru portia individuala

Se pregatesc legumele. Cartofii se curata, spala si feliaza subtire. Ciupercile se curata si feliaza aproximativ la fel de groase precum cartofii. Usturoiul si ceapa se curata, spala si feliaza grob. Frunzulitele de oregano se spala si se toaca grob. Se amesteca feliile de usturoi cu ceapa feliata si oregano tocat.




Se pensuleaza formele cu putin ulei de masline. Se aseaza cîte un strat de cartofi, se acopera cu ciuperci, se sareaza si pipereaza, se adauga nuscoara proaspat razuita, apoi se presara un strat generos din amestecul verde. Se aseaza din nou un strat de ciuperci feliate, se presara cu amestecul verde, apoi se finalizeaza cu un strat de cartofi feliati. Se condimenteaza cu sare si nucsoara, se stropeste cu ulei de masline, iar într-un colt al formei se toarna încet o canita de apa sau vin alb sec.






In forma individuala am procedat la fel, doar ca am integrat si un strat de felioare de cîrnacior cu cascaval.









Am dat formele în cuptorul preîncalzit la 180 °C si am lasat la copt aproximativ 50-55 minute.





O combinatie minunata. Cartofi & Ciuperci!



Pofta buna!

June 3, 2012

Pere cu gorgonzola, nuci si miere

Nu pot decît sa va spun, încercati-le! Neaparat! Pere ferme, dar zemoase si parfumate, miere aromata, gorgonzola - bucatica de picantete si pîinea prajita în doi stropi de ulei de masline... toate împreuna o savoare de zile mari! Poate fi un mic dejun pe cinste, sau o gustare... asa printre mese, la fel de bine poate fi si "un fel" care înlocuieste desertul, sau chiar în capul meniului ca aperitiv! De ce nu?! :D






Ingrediente pentru o portie:
  • 1 para, spalata, taiata în patru, îndepartat casuta de seminte
  • 1 lingurita zahar brun
  • 50-60 g gorgonzola dolce
  • 3 nuci, miezul
  • 2 felioare pîine alba (faina de spelta)
  • 1 lingurita ulei de masline presat la rece
  • 1 lingurita miere (flori de pomi fructiferi. O miere superba!)
  • 1 lingura zeama de lamîie, pentru a împiedica oxidarea rapida a perelor



 
Pentru ca am facut doar o portie de proba, am preparat totul deodata într-o tigaie încapatoare.
Feliile de para le-am stropit imediat cu zeama de lamîie, apoi le-am presarat cu zahar brun, pe partile taiate.


Am pensulat tigaia cu o lingurita de ulei de masline, am încins-o putin si am adaugat cele doua felioare de pîine în mijloc, perele în margine, iar miezurile de nuci lînga pere. Direct lînga sursa caramelizatoare. Pe masura ce perele se caramelizeaza, lasa putina zeama caramelizata pe care o prind nucile. Ar fi pacat sa ramîna savoarea în tigaie. Se scot pe masura ce se rumenesc. Se repartizeaza direct pe farfuria în care se va servi. Pîinea e gata prima. Nu o lasati sa se maroneasca. Evitati deshidratarea agresiva. Pe alocuri aurita, este suficient. Nucile, sînt si ele caramelizate rapid, le asezati pe lînga pîine. În final se maronesc si perele usor, le asezati pe ele, pe unde aveti loc. Gorgonzola o taiati în 2-3 cubulete, o asezati peste pîine si stropiti totul cu un firicel subtire de miere si serviti cu maaare pofta!