September 29, 2012

Sweet Weekend

Ati stiut ca evreii încep masa de Anul Nou cu felii de mere servite cu miere de albine? O dulcegarie simpla si minunata, care sa le îndulceasca tot anul! Dupa parerea mea "un fel" perfect ca aperitiv, chiar combinat cu brînzeturi care potrivesc bine cu ceva dulce pe lînga. Eu am servit zilele trecute cu Rambol, o brînza cu nuca, preparata gen tortulet. O nebunie! 

Va servesc felii de mere proaspat culese din pom, 
cu miere de albine care s-au desfatat în flori de portocali, 
pentru a va îndulci sfîrsitul de saptamîna. 
 

September 22, 2012

Prajitura cu mere si prune

O prajitura de toamna, un buchet de arome, un parfum îmbietor... un deliciu dulce, prezentat în imagini graitoare de Ioana - Pasiune si culoare - merci, draga mea! A fost deosebit de buna! Va recomand reteta din toata inima.


Ingrediente:
  • 125 g unt moale 
  • 125 g zahar 
  • 2 oua 
  • 150 g faina de spelta, merge si de grîu 
  • 1 lingura coaja de portocala 
  • 1 lingurita praf de copt 
  • 2 linguri smîntîna lichida, de frisca 
  • 2 mere mari 
  • 6 prune 
  • 50 g safide 
  • 2 linguri Amaretto 
  • 50 g fulgi migdale 
  • zeama de lamîie 

Se pun stafidele la înmuiat în doua linguri de amaretto. Se poate folosi si rom, cointreau... etc. 
 
 
 
 Se curata un mar, se feliaza si stropeste cu zeama de lamîie pentru a împiedica oxidarea. 
Prunele se spala, sterg si feliaza.
 
 
Se freaca untul cu zaharul. Ouale se adauga cîte unu pe masura ce se framînta/mixeaza, la fel si faina amestecata cu praful de copt, cîte o lingura. În final se adauga si smîntîna. Eu am pus si coaja de portocala, razuita. 
 
 
 
Fructele feliate si stafidele stoarse sau nu, se adauga la aluat si se încorporeaza usor cu o paleta. 
 

Se toarna aluatul cu fructe într-o tava rotunda ( 24-26 cm ) unsa cu unt si tapetata cu pesmet sau faina. Cel de-al doilea mar se spala, sterge, se îndeparteaza casuta cu seminte, se feliaza. Feliile se aseaza peste aluatul usor nivelat, iar deasupra se presara migdale feliate. Se da tava în cuptorul preîncalzit la 180°C timp de 60 minute. Daca prajitura tinde a se rumeni prematur, acoperiti tava cu o folie de aluminiu. 

 
 
Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna însorit, va doresc! 
 

September 18, 2012

Shakshuka

Reteta am vazut-o pe artaculinara.com, postata de Adriana. Reteta originala o puteti citi si viziona aici: Yotam Ottolenghi's Shakshuka. Nu m-am abatut prea mult de la reteta originala. Reteta lui Ottolenghi prevede 190 ml ulei de masline, ceea ce mie mi se pare exagerat de mult. Eu am folosit vreo 3-4 linguri. Zahar brun Moscovado nu mai aveam, asa ca am folosit Demerara, dar doar doua prize/cît am luat cu doua degete. Ardeii grasi sînt oricum dulci destul. Cimbrul l-am avut proaspat, iar coriandrul uscat/macinat. Exact invers fata de reteta originala. Rosii am avut doar mici, foarte aromate si dulci, asa ca am folosit 30 bucati - cam cît am apreciat eu volumul a 6 rosii. Apa - 250 ml mi se pare prea multa. Eu am pus doar 50 ml. Dupa parerea mea e suficient. Altfel ar trebui fierte prea mult, si mie nu-mi plac legumele foarte moi. Deci, practic nu am schimbat prea mult, ci mai mult am scris... dar na, am vrut sa stiti si parerea mea :D
O mîncarica ideala ca mic dejun copios, mai întîrzîiat... asa de weekend. Ingredientele si cantitatile mai exacte, folosite de mine, le vedeti mai jos.




Ingrediente:
  • 1 vf. lingurita seminte chimen
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 2 cepe de marime medie, taiate fidelute
  • 4 ardei grasi (rosu + galben), taiati bastonase
  • 2 prize de zahar brun (Demerara)
  • 2 frunze proaspete de dafin
  • 3 ramurele cimbru de cultura (Thymus vulgaris) , doar frunzulitele
  • 2 linguri patrunjel, frunzulite
  • 1 vf. cutit coriandru uscat si macinat
  • 30 rosioare cherry, taiate în jumatate
  • cîteva pistile de sofran
  • putin cayenne, gorb mojarit
  • sare si piper proaspat rîsnite, dupa gust
  • 50 ml apa
  • 4 oua



Se rumenesc semintele de chimen într-o tigaie fara adaos de grasime.



Se adauga uleiul si ceapa si se soteaza 2-3 minute.



Se adauga ardeii si zaharul si se soteaza scurt, apoi



se adauga patrunjelul, cimbrul, foile de dafin si rosiile, si se soteaza usor pîna prind culoare frumoasa, iar rosiile se înmoaie. 
Între timp se adauga putina apa si se condimenteaza cu coriandru, sofran, cayenne, sare si piper dupa gust.



Eu folosesc pistile de sofran pe care le cumpar în capsule/doze mini.
Asa se pastreaza cel mai bine. Parerea mea. Si mi se pare mai usor de dozat decît cel macinat.



Cayenne Peppers, cel mai bine cumparati întregi si mojariti la fata locului.



Dupa ce scade lichidul, se adauga ouale deasupra, se acopera cu capac si se lasa pîna ouale se îngheaga, dar ramîn moi.
 
(Nefiind toti acasa, am împartit legumele, iar o parte am transferat într-o alta tigaie,
în care am facut loc pentru doua oua. Asta a fost portia noastra, a fetelor. 
Cîte un ou de caciula, ca noi nu sîntem mari amatoare de oua.
Cealalta parte de legume am încalzit-o mai tîrziu, si am procedat la fel (aia fu portia întîrzîiatului :D)).



Servit cu pîine de casa proaspata... o nebunie!





September 15, 2012

Crema de brînza (cu sunca si ardei copti) a la Maya

De data asta inspiratia provine din supermarketuri, mai exact din rafturile frigiderelor. Peste tot vad creme de brînza, sau diverse creme din amestecuri de brînza, smîntîna, iaurt si ardei grasi, afumaturi, chili, chestii picante care activeaza papila... doar ca, dupa ce citesc ingredientele mi se ridica coama, si e nasol, ca eu am parul lung (înca) :)) . În afara ingredientelor "bune", care sînt putine la numar în acele cutiute, deja ca al doilea ingredient se regasesc grasimile hidrogenate, urmate de diverse extracte sintetice, arome sintetice - printre care si cea de fum, zahar, îngrosatoare, gelatina, coloranti... Ca sa nu mai am coama zbîrlita, am facut si eu o crema din asta, care a iesit excelent! S-a mîncat pîna la "lins castronul" :D



O muşca? :D


Ingrediente:
  • 150 ml iaurt
  • 2-3 linguri ulei de masline e.v. presat la rece
  • 200 g brînza de vaci
  • 1 ceapa rosie, tocata fin
  • 50 g sunca afumata (de casa) , tocata fin
  • 3 ardei grasi copti, tocati fin
  • chili uscat, rîsnit
  • sare, piper proaspat rîsnit
  • 1 lingurita boia de ardei, pentru culoare

Se amesteca iaurtul cu brînza si uleiul.



Se toaca fin ceapa si sunca, si se adauga împreuna cu boiaua la crema de brînza.
Se amesteca si se da la rece pîna va ocupati de ardei.
Sunca din camara lu' mama :D




Se coc ardeii, apoi se pun într-un vas si se acopera. Nu obisnuiesc metoda cu punga. Am eu oroarea mea de ingrediente fierbinti în pungi de plastic. Prefer sa-i pun într-un castronel de sticla/portelan acoperit cu o farfurioara. Fiecare cu piticul din dotare :D Se decojesc ardeii si se curata de seminte. Nu se clatesc cu apa! Ar fi pacat sa se piarda din aroma delicioasa.


 
Se adauga ardeii tocati marunt la crema de brînza, 
se condimenteaza cu chili, piper si sare dupa gust, si se amesteca. 
 


Atentie cu sarea. Sunca de casa este în general destul de sarata.
Dupa finalizarea cremei de brînza se acopera vasul în care se pastreaza
si se da la rece pentru cel putin 2-3 ore. Un deliciu!



Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna minunat va doresc! 
 
 

September 10, 2012

Gratin de dovlecei cu ton

Dupa o pauza de leneveala, concediu, plimbari si alte cele, revin din nou cu nelipsitii dovlecei din gradina mea. De data asta ultimii din acest sezon. Combinatia? Nu pot sa spun decît... MINUNATA! Ma întreb de ce nu m-am gîndit pîna acum, sa combin peste cu dovlecei?




Ingrediente:
  • 5-600 g dovlecei (ai mei au fost 2)
  • 2 ardei/peperoni, aproape deloc iuti
  • 2 doze de ton, scurse
  • zeama de la jumatate de lamîie
  • sare cu verdeturi , piper
  • 150 g cascaval ( am folosit Gouda tînar)
  • 750 ml sos de rosii *

*Am preparat un sos de rosii ca aici, cu diferenta ca în asta am pus si usturoi, iar rosiile le-am taiat cubulete dupa decojire. Dovleceii i-am spalat si feliat. I-am asezat într-o forma termorezistenta, deasupra am adaugat ardeii/peperoni feliati grob, am stropit cu zeama de lamîie si am condimentat cu sare aromatizata cu ierburi si piper proaspat rîsnit.



Am presarat tonul pe care l-am stropit cu zeama de lamîie si am rîsnit putin piper deasupra.



Sosul racorit l-am turnat peste ton.



Puteti folosi orice cascaval va place.
Eu am avut o bucata de Gouda maturata doar 2 luni, pe care am feliat-o si taiat-o fîsiute.



Am dat vasul în cuptorul preîncalzit la 180°C, o sina mai jos de cea mijlocie
si am lasat la copt pîna mi-a placut culoarea.
Dupa ce e gata, se lasa 10-15 minute odihna,
pentru a se împrastia aromele... si ca sa nu va frigeti limba :D




Pofta buna!

September 1, 2012

Blogul lunii - Septembrie 2012

The Wandering Oltean, un blog cu preparate absolut fantastice, prezentate cu minutiozitate si stil. La începutul anului, TWO si-a propus sa ne încînte pupilele cu retete preparate de el însusi, dupa The French Laundry Cookbook a chef-ului american Thomas Keller. Pîna la momentul de fata a preparat deja un numar impresionant de retete, saizeci si cinci la numar, pe care le puteti vedea aici - Master Recipes. Am rasfoit printre aceste retete speciale. Le-am tot întors pe toate partile, le-am masurat, le-am judecat, m-am mirat si minunat, am exclamat si nu în ultimul rînd, le-am admirat. Nici nu stiu care m-a încîntat cel mai mult. Toate sînt pur si simplu Wowww! Cert este, ca aceste retete necesita ceva mai multa munca, atentie si rabdare, pentru un succes garantat. De aceea trebuiesc apreciate în mod deosebit! Nu pot spune decît: "Chapeau, Oltene!"
Pentru ca am o faza în care ador brînza mai mult ca oricînd, chiar una cenusata, Morbier, va prezint una dintre retetele preparate de domnul Oltean, care este exact pe gustul meu si pe care intentionez s-o pun în practica cît de curînd.

Ashed Chevreaux with Slow-Roasted Yellow and Red Beets and Red Beet Vinaigrette



Daca tot am avut si noi cîteva zile calduroase si gradina plina de roade,
ne-am parfumat papilele cu un Gazpacho, dupa reteta prezentata de TWO. Ador aromele!





Mi-am încercat si eu norocul cu Parmigiano Reggiano Crisps.
Desi parmezanul meu nu prea voia sa se topeasca, fiind unul extrem de maturat,
am reusit sa fac aceste cosulete fara sa le rup, trisînd :D Le-am facut mai groase :)







TWO, multumesc pentru inspiratie, te voi urmari mereu cu drag si mare interes!