March 31, 2014

Sparanghel, o omleta

Azi va scriu cîte ceva despre sparanghel. Adica ce mai fac eu cu el. Mi-l place preparat în toate felurile. Din pacate, în ultima vreme ai mei nu prea (mai) sînt interesati, nu au fost niciodata mari amatori, asa ca am cam ramas de una singura cu sparanghelii mei. Logic ca, gatind doar pentru mine, nu ma complic prea tare cu preparatul. La cît de putin vreau eu sa stau în bucatarie, n-o sa ma apuc sa fac o tarta doar pentru mine, asa ca ma gîndesc la cele mai simple moduri de a gati verzaciunea în cauza.

Îmi place si sparanghelul alb, dar pe cel verde cît mai subtirel îl ador, de aceea ajunge mult mai des pe masa mea decît cel alb. În orice caz, indiferent de care aveti, cel mai bun este sparanghelul în primavara începînd cu sfîrsitul lui martie - pîna la sfîrsitul lui iunie. Clar ca-l gasiti prin supermarketuri tot anul, dar nu e nici pe departe atît de bun ca cel de sezon. Primul care apare la noi pe piata vine în general din Grecia, Spania si Italia. Buni sînt cei din Grecia si Italia, Spania mai rar (eu nu mai cumpar deloc)... 
Sezonul sparanghelului în Germania începe abia dupa mijlocul lui aprilie. Se gaseste sparanghel local si la sfîrsitul lui martie, dar e din cel fortat, ajutat sa creasca. De pofta am cumparat o legatura Bio din Grecia. Cît de bio o fi fost însa, nu stiu, ca nu am cum verifica, dar au fost deliciosi. Deci sa speram ca grecii sînt baieti cinstiti :D

Cel mai simplu posibil si gustos pentru papila mea - sparanghelii aliniati în tava de fonta cu suprafata striata, pensulata în prealabil cu un strop de ulei si dati sub gratarul cuptorului/functiunea grill - încins la maxim timp de maxim 10 minute. De aici, fiecare îi poate folosi sau servi cum doreste.

- simpli, direct din tava... asa ca snack :D
- cu pecorino romano sau parmezan ras deasupra
- cu sos alb/bechamel sau hollandaise 
- stropiti cu ceva ulei de masline, sare, piper si chiar ceva otet balsamic de buna calitate
- taiati bucati mai mici - în diverse salate
- în tarte rapide
- omlete
- cu prosciutto crudo, cotto
- dau o savoare deosebita chiar si unei supe creme, gatiti astfel 



Si sigur mai gasiti voi înca o gramada de variante. Doar dati frîu liber fanteziei.

Eu mi-am pregatit o omleta din 2 oua, 1 lingura mare de creme fraîche, piper si sare de Himalaya din rîsnita, ceva verdeata - chives, foarte putin unt cu care am uns forma si bineinteles cîteva fire de sparanghel taiate bucati. În cuptorul încins la maxmim, omleta este gata în cîteva minutele. 

M-am amuzat putin, ca viata e destul de serioasa :D 


Am batut ingredientele din castron cu telul în forma de para, 
am turnat într-un vas termorezistent uns cu unt. 
Deasupra am pus bucati de sparanghel si o rosioara. 
Am dat vasul în cuptorul preîncalzit la maxim 
si am lasat cîteva minute pîna s-a umflat si rumenit omleta. 


O mîndrete de omleta. Delicioasa! 
Lingura de creme fraîche îi confera omletei o textura pufoasa. 




Alte retete cu sparanghel :

Sparanghel în foietaj
Tarta cu sparanghel
Sparanghel cu pecorino
Tarta cu sparanghel si sunca
Cotlete de miel cu sparanghel alb si verde
Sparanghel cu bacon si parmezan
Supa crema de sparanghel
Sparangel alb cu muschi crocant si sos
Salata de oua cu sparanghel si ciuperci







March 27, 2014

Gulyas my way

N-o mai fi vremea mîncărurilor de acest gen (deși prin unele locuri încă ninge), dar frigul va veni din nou și atunci poate veți căuta după inspirație. Variante se găsesc destule, cam toate-s aceeași mîncare și totuși diferă de la bucătărie la bucătărie, așa că azi vă prezint varianta mea. Țin să menționez că ingredientele a caror cantități sînt date în grame, kilograme, litri, mililitri...etc, sînt măsurate și cîntărite după spălare, curățare, despachetare - așa cum le dau mereu. Deci masă netă, în nici un caz brută, că nu știu eu cum curăță fiecare ceapa, ardeii sau cartofii :P 
 

 

Ingrediente:

  • 600 g carne de vită
  • 300 g ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 300 g ceapă roșie, tocată
  • 300 ml vin roșu, fierbinte
  • 1 ardei iute roșu, tocat mărunt
  • 3 linguri bulion gros de roșii
  • 3 foi de dafin proaspete sau 1-2 uscate
  • boabe de piper
  • chimion
  • 2 linguri boia de ardei/ sau după gust
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 cățel de usturoi dat pe răzătoare (opțional)

Carnea - alegeți una calitativ bună și o tăiați în bucăți/cubulețe nu chiar foarte mărunte. După fierbere îndelungată pe foc domol, volumul cărnii scade puțin și veți avea bucăți prea mici. Nu că nu ar fi bune și așa, dar și aspectul contează puțin, și nici nu veți risca să vi se transforme gulyașul în sos de carne piure - în cazul în care uitați de oală, telefonînd  sau stînd în pragul ușii la discuții cu vecinii :D

Am avut doua fleici frumoase pe care le-am tăiat în bucăți neregulate, deci nu cubulețe. 


Ingrediente - eu folosesc mereu frunze proaspete de dafin. Dacă folosiți uscate adăugați mai puține, dafinul uscat avînd o aromă mai intensivă decît cel proaspăt. Piperul și chimionul pot fi și macinate. Eu însă le prefer întregi. Sare am pus de Himalaya, dar puteți adăuga de care doriți. La fel cum puteți adăuga și alte condimente sau verdețuri. Mie însă la gulyaș nu-mi plac multe condimente, fiindcă mi se pare ca-l "amețește"... îi fură din ideea principală. La gulyaș, consider că trebuie să simt gust de carne bună, aromă intensivă de ardei/boia, papilele ușor încălzite un iute plăcut (de la ardeii tricolori :P ) . Vinul, dafinul și piperul sînt arome care completează sosul, îl împlinește - pasta de roșii pentru puțină aciditate...și cam atît. Despre usturoi vă spun mai încolo :D



Ardeii tricolori - am folosit doar roșu.


Boiaua - folosiți de care doriți, de care vă place. 
Cui îi place foarte iute, n-are decît. Am folosit dulce.


Vinul - nu am avut unul unguresc, dar  jur ca și Montepulciano d'Abruzzo și-a făcut datoria. 
 

Sotăm ceapa și ardeiul gras în ceva ulei. 
Treaba cu uleiul/grăsimea la gulyaș. În mod normal se folosește mult/ă. 
Asta rămîne la aprecierea degustătorilor, părerea mea. Eu pun puțin ulei de floarea soarelui.
 
 
Cînd ceapa devine ușor transparentă adăugăm carnea. Amestecăm pîna bucățile își schimbă culoarea, dar nu rumenim carnea. Nu închidem porii cărnii, ci lucrăm mai departe pe foc moderat. Nu adăugăm înca nici un condiment, nici sare. 
 
 
Cînd bucățile de carne și-au schimbat culoarea pe toate parțile adăugăm boiaua.


Amestecăm mai departe cîteva minute pînă boiaua a pătruns bine carnea. 


Continuăm cu vinul fierbinte. Nu turnați vin rece sau chiar din frigider.
Șocul termic  întărește carnea. Textura finală a cărnii nu va mai fi aceea "de ți se topește în gură" :D 


În timp ce vinul fierbe în clocot ușor și alcoolul începe a se evapora ne ocupăm de condimentare. 
Adăugăm foile de dafin, piperul, sarea si chimionul. 


Fierbem mîncărica acoperită cu capac pe foc mic, amestecînd cînd și cînd. Pe masură ce vinul se evaporă, sosul se leagă puțin și scade - pentru completare adaugam apă fierbinte, atît cît să acopere bucațile de carne, apoi lăsăm să fiarbă, cum spuneam - pe foc domol, pînă carnea se înmoaie, iar ceapa și ardeiul se topesc. Cît durează? Depinde ce carne folosiți, din care parte a vitei, dacă e maturată, odihnită, atîrnată...etc. În orice caz, cum o fi, în final trebuie fiartă pînă se înmoaie. În momentul în care consider că e destul de moale, adaug bulionul de roșii ( se poate folosi un concentrat, dar atunci o lingură buna ajunge ) și dau focul tare. În cîteva minute sosul va capata o textură legată. Aveți grijă că stropește :D 
 

Ultimul minut pe foc, adaug un cațel de usturoi dat pe razatoarea fină, amestec, pun capacul și opresc focul. Pînă se potolește din clocotit, mai amestec odată-de două ori, și cu asta vraja e cam gata... cînd veți ridica capacul, gîndul o sa va ducă direct la mămaligă. Așa am servit noi gulyașul. La fel de bine merge și cu cartofi fierți pe abur, cartofi copți în coajă, chiar și cu orez aburit și bineînțeles cu renumitele galuște de făină! 
Pentru papila mea, de fapt a noastră, usturoiul adăugat în final îi dă un "kick" acestei mîncări. Dacă nu vă place, sariți peste. Eventual puteți adăuga ceva patrunjel tocat fin în final.

Nu-mi ramîne decît să vă urez pofta bună! 
 

 

March 24, 2014

Avocado Spread Reloaded!

Azi am făcut crema de avocado din nou! De data asta am servit-o cu pîine împletită și ardei kapia rumeniți pe grătar. Mai bun decît cu ardei grași! Ardeii kapia sînt mult mai dulci și potrivesc perfect cu aceasta cremă! Am adaugat și doi căței de usturoi la trei avocado de mărime medie. Usturoiul încoronează, completează și conferă cremei o notă... divină :D

Pîinea de casă este facută din: 

  • 600 g făină spelta
  • 320 ml apă călduță
  • 30 ml ulei de măsline
  • 20 g drojdie proaspătă frecată cu ceva din apa călduță și
  • 1 linguriță de miere
  • 1 lingură rasă de sare/ sau după gust 




 Poftă bună și o săptămînă minunată!

March 22, 2014

Vitamine si mult soare

Pentru weekend vă las o salată de fructe în cea mai simplă variantă, așa cum o ador. Fructe și puțină miere de tei sau salcîm. Deci hai să ne vitaminizăm, zic!
Ce am amestecat eu aici? Papaya, kiwi, zmeură și fructul pasiunii. Ador tot felul de combinații ( nu exista fruct  sa nu-mi placă ) , însă cele în care se află și maracuia/fructul pasiunii pe lista ingredientelor mi se par cele mai bune, aromate, proaspete... salate de fructe. 

Salatele de fructe le puteți servi cu ce vă place - de la frișcă sau presărate cu diverse nuci (chiar puțin rumenite sau caramelizate - crocant), felurite sosulețe de fructe, ciocolată, miere, siropuri... pînă la lichioruri variate sau chiar ceva mai tare. Coniac poate? :D

Un sfîrșit de săptămînă minunt să aveți!
 


 

March 19, 2014

Crema de avocado cu ardei copti

După ce am văzut imaginea acestei creme de avocado pe pagina lui Cristi Roman, am tras o privire în coșul cu legume & fructe, una în frigider și în dulapul cu condimente, și am constatat că nu am tot ce-mi trebuie pentru a prepara minunăția asta la cină. Nu mi-a ramas decît să-mi fac piața pe-nserate și să poftesc pînă a doua zi.
Azi fiind a doua zi, am preparat rețeta și v-o aduc pe blogul meu, căci e prea bună să nu fie împărtășită. E gustoasă, sănătoasă, vegană și se face rapid.  





Ingrediente:

  • 2 avocado mari
  • 1 ardei iute roșu
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 lămîie, doar zeama
  • 1 fir ceapă verde
  • pătrunjel
  • sare și piper
  • ardei copți (opțional) - recomand combinația



Înainte de toate, puneți ardeii la copt, asta dacă doriți să serviți crema de avocado așa cum am facut-o eu. Ardeii copți pe grătar, scoși într-un castron și acoperiți cu o farfurie. După ce se răcoresc se decojesc foarte ușor.


Am folosit un ardei mai marișor care se gasește în trei culori - galben, roșu, verde - și e doar ușor iute. Cu toate ca toți sînt la fel de iuți,  și îi aveam în formație tricoloră, l-am ales pe cel roșu, deoarece mi se pare cel mai aromat, mai dulceag. Cel galben parcă nu are aroma așa intensivă, iar cel verde mi se pare mai "herb"... prea crud, prea vrede :D 
Am tocat ceapa verde, verdeața și ardeiul iute, am stors lămîia, am tăiat avocado în jumătate și am scos pulpa cu ajutorul unei linguri. 
Au fost perfect copți, moi și cremoși, abia am scos jumătățile întregi din coajă. Pulpa se putea unge pe pîine fară a mai fi zdrobită, o textură super. Cînd alegeți un avocado Hass (aștia închiși la culoare si buburozați), coaja trebuie să fie lucioasă, intactă. La apăsare, fructul trebuie să fie doar foaaaaarte ușor moale, coaja acestei varietăți de avocado fiind mai tare decît cea a fructelor verzi de exemplu. Dacă e moale bine la apăsare, fructul e deja prea copt sau  posibil să fi suferit lovituri, iar pulpa va avea pete negre... deci îl va mînca coșul de gunoi :D 
Am pus toate ingredientele într-un vas înalt, am sărat și piperat ochiometric , și le-am transformat în cremă cu mixerul vertical. Degustați și dacă mai este nevoie, adaugați sare, piper, eventual zeamă de lămîie.  
O cremă proaspată, aromată... delicioasă!
Am servit crema pe chifle ( feliate și prăjite pe grătar ) făcute de mine din făină de spelta, 
cu ardei copți și jur că e combinația perfectă! Așa zice papila mea :P 




Fiica-mea a primit un burger. Chiflele tot din făină de spelata și cașcaval, tot de mine făcute. 

Poftă bună! Merci, Cristi!


Alte retete cu avocado : 
 
 
 
 
 

March 8, 2014

Tarta cu brînza si mac

Din nou o rețetă simplă, știți voi, alea care-mi plac mie. Rețete care nu te leaga juma' de zi de bucatarie. Combinația de mac cu brînză e delicioasă. Eu am folosit brînză facută în casă, dupa metoda asta. Deci dacă aveți prin frigider prea mult lapte, iar data de valabilitate se apropie de sfîrșit, nu aruncați laptele și nici nu vă chinuiți să-l consumați rapid. Cu putină zeamă de lămîie îl transformați în brînză bună, care mai stă cîteva zile bune în frigider... dacă apucă.
Această tartă o puteți servi cu sos din diferite fructe ca zmeură, căpșune, amestec de fructe de pădure sau chiar înainte de copt puteți adăuga, o mînă de stafide îmbătate cu rom, vișine din compot... etc, în umplutura de brînză.




Ingrediente pentru aluat:

  • 160 g făină de spleta (tip 630) sau grîu
  • 100 g unt, nesărăt
  • 60 g zahăr pudră
  • 3 linguri apă rece

Ingrediente pentru umplutura de mac:

  • 160 g mac, măcinat
  • 250 ml lapte 
  • 50 g unt, nesărăt
  • 60 g zahăr
  • 20 g griș de spelta sau grîu

Ingrediente pentru umplutura de brînză:

  • 350 g brînză/ Quark
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 30 g amidon fin de porumb (Gustin) sau 15 g făină spelta sau grîu
  • 50 ml smîntînă
  • 50 g unt moale, neăsrat
  • 1 păstaie de vanilie, doar măduva
  • coajă de lămîie netratata, razuita fin

Mod de preparare:

1 - Pentru aluat se frămîntă toate ingredientele, se formează o bilă care se învelește în folie alimentară transparentă și se lasă la odihnă în frigider timp de o oră. Aluatul se rolează pe fundul formei. Se coace timp de 7-8 minute în cuptorul preîncălzit la 200 °C, pînă devine ușor auriu. Se lasă la răcorit. 

2- Macul, laptele, zahărul, untul și grișul de spelta sau grîu se fierb scurt pînă se leagă și devine o masă groasă. Se lasă puțin la răcorit apoi se nivelează pe blatul precopt.

3 - Pentru umplutura de brînză/Quark se amestecă bine toate ingredientele  și se toarnă peste umplutura de mac. Tarta se coace în cuptorul preîncălzit la 185°C aproximativ  45 de minute. Se lasă la răcit în formă.

- cantitatea de aluat ajunge pentru o formă cu perete detașabil de 28  cm Ø
- nu se coc și margini, doar un blat
- forma se unge sau se folosește hîrtie de copt

Cîteva imagini:


Brînză facută în casă, rețeta aici


O păstaie bună trebuie să fie umedă, ușor uleioasă. În niciun caz uscată - atunci e veche. Pastăile de vanilie se pot păstra în borcane închise bine. Eu le păstrez cîte una sau cîte două în eprubete cu dop. 







Dragi femei din toată lumea! La mulți ani de 8 Martie!
Să străluciți mereu și să iubiți cu patimă nebună! 




March 2, 2014

Chec ciocolatos, ciocolatos, ciocolatos...

Cînd este vorba de ciocolată, pentru fiică-mea există doar o regulă: "Give me the Chocolate and nobody gets Hurt!" Așa că de ziua ei, care a fost miercuri, i-am pregătit un chec extrem de ciocolatos. L-am servit cu sos de zmeură care l-am preparat din zmeură bineînteles - am încălzit-o cu ceva zahăr, apoi am dat-o prin sită pentru a îndepărta semințele. Pentru o textură mai consistentă am adăugat puțin amidon fin de porumb în sos. Rețeta este preluată de pe site-ul Two Peas & Their Pod.  




Ingrediente pentru chec:
  • 225 g unt nesărat + ceva pentru uns forma
  • 40 g cacao
  • 1 priză sare *
  • 240 ml apă
  • 250 g făină + ceva pentru forma
  • 250 g zahăr
  • 1 1/2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă mari
  • 120 g smîntînă acră (10 % grasimi) / sau iaurt grecesc
  • extract de vanilie



Ingrediente - Glazură:
  • 150 g ciocolată amăruie, tocată fin **
  • 1 1/2 linguri sirop de porumb sau nectar de agave
  • 120 g smîntînă ( 30 % grasimi)
  • 1 1/2 linguri zahăr

1 - Poziționați grătarul pe șina din mijloc a cuptorului si preîncălziți la 175°C . Ungeți cu unt și pudrați cu făină o formă de bundt, gugelhupf, guguluf...

2 - Adăugați untul, cacaoa, sarea și apa într-o crăticioară. Amestecați la foc mediu pînă ingredientele s-au topit, apoi îndepărtați cratița de pe sursa de foc.

3 - Într-un vas mare se amestecă făina, zahărul și bicarbonatul de sodiu. Se adaugă jumatate din cantitatea de unt topit și se amestecă bine. Apoi se adaugă și cealaltă jumătate și se amestecă din nou pînă la omogenizare. Ouăle se adaugă cîte unul pe masură ce se amestecă/mixează. Se adaugă smîntîna acră amestecată cu extractul de vanilie și se mixează.

4 - Se toarnă aluatul în forma pregătită și se coace timp de 40-45 minute/ sau pînă o scobitoare introdusă în mijloc iese curată. Se lasă la racit în formă în jur de 15 minute, apoi se rastoarnă. Se lasa la răcit complet, apoi se glazurează.

5 - În timp ce checul se răcește, se prepară glazura. Într-un vas se amestecă cioclata tocată cu siropul de porumb sau agave. În alt vas se dizolvă zahărul în smîntînă, pe foc mediu. Se amestecă pîna zahărul se dizolvă complet, se toarnă peste ciocolată și se omogenizează.

6 - Stropiți cu generozitate glazura pe checul răcit, permițîndu-i să se scurgă pe părțile laterale. Serviți cu moț de frișcă sau sos de zmeură. Poftă bună!

* Rețeta prevede o linguriță de sare cușer. Eu am adaugat doar o priză de sare de mare.
** Glazura - pentru a obține textura dorită, în loc de cele 114 g  de ciocolată prevazute în rețetă,  am rotunjit la 150 g și a ieșit perfect/din punctul meu de vedere.
În rest, după cum vedeți, acest chec se prepară foarte simplu, necesită muncă minimală, este delicios, iar pentru ciocolatoși... o revelație :D





Să curgă ciocolataaaa! :D




Vă doresc o primăvară minunată cu mult soare!