February 11, 2015

Marmelada de kiwi cu mere/ si despre marmeladele cu pectina


O marmelada care o puteti face tot timpul anului, de aceea va recomand sa o faceti în portii mici pentru a o savura proaspta. Chiar daca e fiarta doar cîteva minute, conservata în borcane perfect curate/sterilizate si uscate, marmelada, se pastreaza în camara la racoare fara probleme. Fiarta doar scurt îsi va pastra culoarea vie si nu în ultimul rînd proprietatile nutritive.

Pentru asta aveti nevoie de pectina de mere. Eu o gasesc în magazinele bio sau chiar pe Amazon. În supermarketuri se gasesc asemenea pliculete numite gelfix clasic de la renumitul Dr.O., doar ca aceasta pectina, pe lînga ceea ce trebuie mai contine conservant ( acid sorbic/E200, care este un conservant alimentar sintetic ) si grasimi hidrogenate!

Marmeladele sau jeleurile preparate cu pectina se pot îndulci cu miere, mai putin zahar fata de o marmelada obisnuita sau alti îndulcitori - un avantaj în cazul persoanelor cu diabet sau a celora care tin o anumita dieta, sau care nu pot cosuma zahar tos din anumite motive...

În functie de fructele care ajung în marmelada - mai moi, mai coapte, mai tari, mai seci, amestecate, pure..., la kilogram se pun între de 2-4 linguri de pectina. De îndulcit, cum spuneam, se îndulceste în functie de gust si cu orice îndulcitor natural sau artificial (daca e nevoie), tot dupa gust.

Revin la fructe.
Daca faceti o marmelada de gutui, mere, pere în amestec sau pura - deci  fructe tari si cu continut  natural de pectina, acestea trebuie taiate cubulete fine si fierte cu ceva apa pîna se înmoaie putin. Se strivesc usor cu un batator de cartofi de exemplu, apoi se amesteca cu zeama de la o lamîie, zahar sau alt îndulcitor si pectina - nu mai mult de 2 linguri/ pro kilogram de fructe si se fiecbe înca cîteva ( 6-8 ) minute.

Daca faceti o marmelada din fructe suculente precum zmeura, capsune ( taiate sau strivite ), fructe de padure si alte coacaze, amestecati fructele cu zahar sau alt îndulcitor, zeama de lamîie, pectina ( aici se recomanda de la 3 pîna la 4 linguri - adica 15- 20 g/pro kilogram fructe), le striviti usor si le puneti direct la fiert. Din momentul în care începe a fierbe 4 -5 minute sînt de ajuns, maxim 6!
Imediat dupa fierbere, marmeladele sînt înca lichide. Asa trebuie, deci nu va speriati. Se toarna asa fierbinte în borcane curate si uscate/sterilizate, se închid bine si se aseaza pe capac timp de 10 minute dupa care se întorc, se acopera si se lasa asa pîna la racirea completa.

Eu am facut doua portii. Una din din kiwi si mere, si alta din kiwi cu banane. Sotului i-a placut combinatia kiwi/banane, iar preferata mea e cea cu mere. Fetei nu-i place niciuna, deoarece nu se împaca cu kiwi :)

Raportul de kiwi/mere si kiwi/banane l-am facut dupa ochi. La kiwi/mere aproximativ 70%  kiwi + 30% mere, iar la kiwi/banane cam 60% kiwi + 40% banane. Zaharul l-am pus în functie de gustul meu. La amestecul cu mar am pus doua linguri rase de pectina, iar la cel cu banane doar una. Am curatat si taiat fructele, le-am amestecat bine cu zahar, pectina si zeama de lamîie. În timp ce fierbeau am presat usor fructele cu batatorul de cartofi. Am turnat marmelada fierbinte direct în borcane, le-am închis, acoperit cu prosp gros...si gata. Borcanele Weck nu le întorc.
Rezultatul final îmi place foarte mult. O marmelada cu aroma prpaspata de fructe si textura excelenta.

Cîteva imagini si o zi buna sa aveti :)
 
 Kiwi + mere 



De la marmelada cu banane am doar aceste doua imagini. 
Dupa ce am amestecat fructele cu zahar, pectina si zeama de lamîie
si o poza finala cu marmelada în borcane. 



Din nou cea cu mere. O textura fantastica si o aroma superba. 


 

February 6, 2015

Dip de vinete

Din nou ceva simplu, rapid si care nu necesita prea multa munca, asa cum îmi place mie. Merge bine pe lînga cartofi copti sau pîine rumenita, dar si lînga o bucata de piept de pui, chiftelute, si... pe lînga ce doriti. L-am numit dip, pentru ca eu asa îl folosesc, pe post de sosulet. Un dip/sosulet rece ar trebui sa fie mai fin, dar eu detest din adîncul sufletului vinetele facute "praf" :D





Ingrediente:

  • 3 vinete, taiate în jumatate pe lungime
  • 3-6 catei de usturoi ( dupa gust ), taiat felii grosute
  • ulei de masline
  • sare, piper din rîsnita

Se cresteaza vinetele adînc, dar nu se atinge coaja. Se împaneaza cu feliile de usturoi,
se sareaza si pipereaza, si se stropesc cu ceva ulei de masline.
Se introduc în cuptorul încalzit la 200°C si se lasa pîna se înmoaie.
Daca tind a se rumeni prematur, pîna sa fie moi, se acopera cu o coala de folie de aluminiu. 



Se scoate pulpa cu ajutorul unei linguri. Daca va place un sosulet fin, macinati, tocati, 
striviti dupa bunul plac. Eu le-am tocat cu lingura cu care am scos pulpa din coaja, direct în castron. 
Degustati si condimentati dupa gust cu piper proaspat macinat si sare. Daca nu va place piperul, 
dar va place iute, adaugati fulgi de chili sau ardei iute proaspat, tocat fin. Amestecati bine, 
mai stropiti cu putin ulei de masline si cam asta este. Un deliciu pentru papila mea :) 


Cu sosuletul am avut cartofi fierti putin, apoi copti. Asa ne plac foarte mult. 


Nu e o reteta de weekend, dar eu va urez un sfîrsit de saptamîna minunat!


February 3, 2015

Supa de telina cu mar si fenicul ( vegan )

Ador supa asta. Se prepara rapid si e foarte buna  în varianta vegana. Daca nu va convinge varianta vegana, înlocuiti supa de legume cu cea de pui si crema de soia cu smîntîna lichida, dar reduceti din cantitate. Mie îmi plac ambele variante.


Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 350 g telina, curatata si taiata cuburi
  • 1 mar mare, curatat si taiat bucati
  • 2 salote/cepe lunguiete, tocate grob
  • 2 tije de telina verde, taiate în doua-trei bucati
  • 700 ml supa de legume
  • 150 ml crema de soia
  • 2-3 linguri ulei de susan sau floarea soarelui
  • sare, piper, nucsoara
  • 1 fenicul, feliat





Legumele se taie/toaca grob.


Ceapa tocata grob se înmoaie pe foc domol în putin ulei. Cînd devine transparenta se adauga telina, urmata de mar. 
Dupa doua-trei minute de învîrtit se adauga supa si tijele de telina,
si se lasa la fiert pîna cubuletele se înmoaie bine. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.


Între timp se feliaza feniculul si se rumeneste bine în ceva ulei. 
Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se pastreaza la cald. 

Se îndeparteaza tijele de telina, iar cu mixerul vertical se transforma într-o supa crema.
Sa ma laud si cu noul mixer KA (  nu mai e asa nou, ca mi l-am facut cadou de Mos Niculai :D ) ,
care are camasuta pentru partea de metal care de obicei zgîrie vasele. 


În supa crema se adauga crema de soia si nucsoara proaspat razuita 
si se mai lasa un minut pe foc. Gata! Feniculul rumenit se arajeaza peste supa
 si se manînca cu mare pofta!



Îmi pare rau ca nu am avut un fenicul mai mare. E suuuper asa rumenit bine.
Merge si cu alte supe creme. Daca nu va place, 
puteti rumeni felii de mere sau felii de telina, dupa cum prevede reteta.