June 24, 2015

Marmelada de piersici

Diferit la marmelada asta, fata de altele pe care le-am facut pîna acum, este metoda de preparare si faptul ca nu am curatat piersicile. Metoda este preluata aici : Casa Da Benedetta. Reteta originala contine si ghimbir, pe care eu nu-l prea plac, asa ca am renuntat. Doamna din imagini face o cantitate mai mare de marmelada, iar piersicile folosite de dumneaei sînt mai verzi si au pielita mai rosie, de acolo culoarea aia frumoasa. Piersicile mele au fost moi, cu pielita partial roscovana si galbena, asa ca marmelada are o alta culoare, dar tot frumoasa, zic eu.
Datorita pielitei  si metodei de preparare care necesita putin timp de procesare, marmelada este mult mai parfumata, aromata, colorata. Deci m-a convins metoda si o voi prelua si la marmelada de caise.
Cu cît mai scurt timpul de procesare, culoarea e mai frumoasa, marmelada mai gustoasa, iar proprietatile nutritive se pastreaza mai bine :)




Ingrediente:

  • 750 g piersici
  • 300 g zahar
  • 1 lamîie
Nu am folosit toate piersicile din imagine (2 kg ), ci doar 1 kg.
Dupa spalarea fructelor si îndepartarea sîmburilor
a mai ramas 750 g  ( 756 g mai exact :D ) de pulpa cu tot cu pielita.


Am taiat piersicile în bucati de marimi diferite, am adaugat zaharul si zeama cu tot cu pulpa  ( fara sîmburi ) de la o lamîie mare. Am ras si niste coaja deasupra. Cînd am pus piersicile la fiert, am mai ras coaja de lamîie direct deasupra, sa fie...daca tot am sarit ghimbirul. 




Mai o chestie. Stiu ca toti avem spatule sau linguri de lemn pe care le folosim la marmelade, dulceturi, adica avem grija sa nu le folosim pe cele cu care amestecam în papricas cu ceapa, etc. Uneori însa, chiar si astea au un miros...a sertar, a lemn, a nefolosit de o bucata de vreme... eh, în acest caz, treaba se remediaza foarte simplu, frecînd ustensila de lemn cu lamîie, apoi clatita cu apa rece. Daca e nevoie repetati operatia. Va fi o placere s-o treceti pe sub nas, ustensila :) Eu am folosit una din jumatatile lamîiei deja folosite ( stoarsa si razalita :D ) la aceasta marmelada.



Am turnat piersicile în vas pe care apoi l-am tras pe foc moderat. Fiind o cantitate mica, continutul fierbe foarte repede. Dupa aproximativ 8-10 minute, am luat mixerul vertical si am macinat marmelada. Dupa înca 3-4 minute de fiert lejer am tras vasul deoparte. Marmelada avea deja textura frumoasa, îngrosata usor. În vasele de fonta emailata, marmelada fierbe mult mai rapid decît în alte vase, deci atentie la cantitati mici.


Am umplut borcanelele.


Le-am închis bine, le-am asezat într-un vas încapator, am turnat apa pîna la "gîtul" borcanelor si am tras vasul pe foc moderat. Cele 10 minute de fiert se masoara din momentul în  care apa începe a fierbe. Se scot borcanele din baia de apa, se grupeaza si se acopera cu o patura. Se lasa asa pîna la racirea completa.






June 22, 2015

Fasole batuta

...frecata, malaxata, data prin sita, facuta piure cu mixerul vertical, blenduita...fiecare cu ce are prin bucatarie. Iese oricum!
Daca tot ploua, e frig si întunecat, merge si-o fasole batuta, ca tot a început vara. Bun, mai ne mîngîie si cîte o raza de soare...uneori...scurt...atît cît sa fug cu castronelul dupa ea pentru o poza mai vesela :D

Reteta - nimic deosebit, si probabil o stie toata lumea, dar poate va e si voua frig si nu va gînditi chiar la fasole, acum...asa ca poate va lasati inspirati, amintindu-va de aceasta gustarica delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta nu necesita cantitati exacte. Faceti cît doriti. Daca fierbeti prea multa fasole, dupa ce ati frecat-o, trecut-o prin sita, blender, mixer vertical...sau ce-o fi, o puteti pastra într-o doza închisa ermetic, în congelator. Astfel, mai aveti de-o tura, cînd vremea rece va bate la usa :D

Sau, poate vi se anunta o vizita neasteptata, si pîna pregatiti fripturile puteti dezgheta fasolea pasata, caliti ceapa, prajiti felioare - triunghiuri, rotite, patratele, scrijele... de pîine sau baguette, si aranjati rapid un platou cu aceste bucatele de pîine cu fasole, decorate frumos cu inele de ceapa caramelizate, sau chiar o muraturica mititica si va tineti oaspetii într-o buna dispozitie :)
 

 

Ingrediente:

  • fasole
  • morcovi
  • telina
  • patrunjel radacina cu tot cu verdeata
  • ceapa rosie
  • sare, piper
  • ulei
  • un strop de zahar (optional )

Fasolea uscata se lasa 8 -10 ore/ sau peste noapte la înmuiat, dupa care se fierbe cu radacinoasele spalate si curatate, întregi sau bucati mari, pîna fasolea e moale. Se îndeparteaza legumele fierte si se freaca sau se face piure în blender, sau cu mixerul vertical. Pentru culoare si un gust mai dulceag, se poate lasa în fasolea fiarta si o bucatica de morcov sau chiar unul întreg. Pastrati putin din apa de  la fiert. Daca vi se pare prea densa textura, puteti adauga cîte o lingurita în blender în timp ce malaxati. Potriviti de sare si piper.
Ceapa rosie se taie rondele si se caleste pîna devine aurie. Pentru o aroma mai intensiva cu tenta caramelizata, presarati putin zahar. Atît cît luati cu trei degete...de doua ori, daca nu va face rau :D
În ceapa calita puteti adauga boia dulce daca va place, sau la rumenit puteti adauga o lingura de concentrat de rosii - stiti dozicile acelea mici?..sigur mai stiti si voi alte variante.
Cu pîine prajita merge super! Si cu un gogosar murat umplut cu varza...mmmmm :)
 
Eu am ales varianta simpla, doar cu ceapa usor caramelizata si servita la gramada, 
direct din castron. În familie merge :D


June 15, 2015

Tomino allo speck con funghi e polenta

Bine ca nu mai am Tomini, ca altfel tot la rotitele astea îmi statea capul. Nu puteam dormi de grija lor... ma gîndeam ca le-o fi frig în frigider :)) Combinatia asta cu mamaliga si ciuperci e la fel de gustoasa ca cea cu para caramelizata, dar total diferita. Asta merge ca fel principal fara probleme  chiar si pe o masa de sarbatoare, parerea mea. Pentru asta as alege niste ciuperci mai aromate, hribi de exemplu, sau un amestec de bureti de padure si poate un decor mai festiv. 
 


 

Ingrediente:

  • 1 tomino
  • 4 felii de speck
  • 3-4 ciuperci maro ( Egerlinge ), sînt mai aromate decît ciupercile albe
  • unt, cît o aluna (mai marisoara :D )
  • sare
  • patrunjel tocat

mamaliga - din 100 g malai mai grob, 400 ml apa si sare dupa gust, obtineti 4 portii de mamaliga ca cea din poza.

Metoda clasica de împachetat tomini arata cam asa. Am facut-o doar de data asta. Eu prefer sa împachetetz un tomini cu 2 sau 3 felii, fiecare felie inel dupa tomino încît sa fie îmbracat cam peste tot. Daca nu e, nu-i mare bai. În felul asta, speck-ul e peste tot la fel de gros. Chestie de preferinta, pitici din gradina, cescute din dulap... :D
 

 
Pe dos. 
 

Pe fata. Cam un minut si jumatate pe partea unde speck-ul e subtire, ajunge.
Cealalta parte cam doua minute, fiind mai multe straturi de speck.
Ciupercile le-am feliat si tras scurt în unt, atît cît sa se înmoaie usor si sa lase putina zeama. 
Le-am sarat si presarat cu patrunjel proaspat. 
 
 
Delicios! 
 


 

June 11, 2015

Tomino allo speck

Tomini cu speck, mici delicii piemonteze. Într-un fel ma bucur ca nu gasesc Tomini la toate colturile, ca altfel as face prea des. La noi rar întîlnesc, dar cum eu iubesc Italia si încerc sa ajung cît mai des pe acolo, tot ma împiedic de rotitele astea :D
Tomini este o brînza din lapte de vaca, e moale, cremoasa, maturata scurt, cu o crusta subtire. Nu stiu cu ce alta brînza se aseamana sau cu care s-ar putea înlocui. Banuiesc ca aspectul si efectul s-ar putea foarte bine crea si cu o rotita de Brie, Camembert sau alta brînza cu crusta care prin încalzire devine curgatoare. Bineînteles ca în acest caz ar fi alta mîncare de brînza.
Reteta, dupa cum spune si numele, e foarte simpla si necesita doar doua ingrediente. Eu am combinat-o cu pere caramelizate de data asta, deoarece ador combinatia dulce-sarat, iar brînzica  + speck si pere e un vis ( cheese + pear + me = love ). Si un mar caramelizat da bine pe lînga brînza asta. Merge la fel de bine si cu o salata verde sau pe lînga legume rumenite pe gratar. Chiar intentionez s-o împrietenesc cu niste ciupercute si-o mamaliguta. Data viitoare :D
Aaa, sa nu uit, tomini cu speck cunosc de la Adriana.



Spart cu furculita, pentru a va arata cascada de brînza curgatoare... mmmmm! 



Ingrediente pentru o portie:
  • 1 Tomino, 100 g
  • 2-3 feliore subtiri de speck
  • 1 para
  • 1 lingurita zahar tos  


Împachetat. 


Aici am pregatit para - spalata, îndepartat casuta cu seminte, feliata. 
Am pus feliutele într-o tigaie în care am presarat lingurita de zahar.  
Tomino împachetat si el, în tigaia lui. Are nevoie de maxim 2 minute pe o parte, 
la fel pe cealalta. Al meu a avut nevoie de mai putin, cam un minut jumate.
Perele, la fel, în 3-4 minute au fost gata.


S-a spart chiar cind l-am asezat în farfurie :)



June 2, 2015

Crema de zahar ars

Am facut si eu în sfîrsit vestita crema de zahar ars, crème caramel, flan sau cum i-o zice. Textura cremei a iesit perfect, fina si delicioasa, doar aspectul estetic a avut putin de suferit, din cauza de oua batute prea tare. Deci, serios, ouale chiar nu trebuie nici separate - albusuri batute spuma si galbenusuri frecate cu zahar, si nici oua batute spuma teapana, ca pentru un blat, cum am facut eu - inspirata de pe net. Data viitoare bat ouale doar usor, cît sa obtin o spuma lichida, care curge. E suficient. O las mai moale cu inspiratia si ascult de capatîna proprie :D
Din cauza spumei, borcanelele mele au avut guleras cu spuma coapta si vanilie separata. Daca as fi copt crema în formele de flan, le-as fi rasturnat si nu se mai vedea gulerasul copt cu picatele, dar m-am hotarît pentru o varianta care e sigura la transport si nu e nevoie nici de farfurioare pentru a fi rasturnate, ci pot fi consumate direct din borcanel. 
 

 

Ingrediente:

  • 500 ml lapte ( 3,8 % grasimi )
  • 4 oua
  • 100-120 g zahar tos pentru caramel
  • 80-100 g zahar tos pentru crema
  • 1 pastaie de vanilie, doar maduva

În functie de cît zahar folositi si cît de pline faceti borcanelele, din aceste cantitati ies 8-10 borcanele a 100 ml volum.

Am despicat pastaia, am scos maduva si am amestecat-o cu laptele rece. Am adaugat si pastaia, si am amestecat din cînd in cînd în vas, pîna am preparat zaharul ars si l-am turnat în borcanele, si am batut/mixat ouale cu zahar. Laptele vanilat ( am îndepartat pastaia despicata ) l-am turnat la ouale batute spuma, si am mixat usor. Am turnat compozitia în borcanelele cu zahar ars.
Borcanelele le-am repartizat într-o tava cu apa fierbinte, apoi am dat tava în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 28-30 minute.
Dupa coacere, am scos borcanelele din baia de apa, le-am asezat pe un platou si le-am lasat la racit, dupa care le-am dat la frigider peste noapte. 
 

Întreaga formatie :D 


 Textura fina, siropul... mmmm. 

 



Notite:

- nu bateti ouale prea tare
- daca folositi vanilie naturala, lasati crema coapta si racita, cel putin peste noapte în frigider - aromele au timp sa se împrieteneasca
- la portii individuale, mititele, încercati sa nu depasiti 30 minute de copt, altfel crema va fi poroasa, rascoapta - în acest caz, nu doar aspectul va avea de suferit, ci si gustul. Ouale rascoapte vor da o nota de omleta, care într-un desert cu caramel si vanile nu are ce cauta.