tag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post3577083836655662294..comments2024-01-31T01:38:51.800+01:00Comments on Maya's World: Dulceata de cirese amareMayahttp://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-54107201765815816932009-07-06T08:51:56.826+02:002009-07-06T08:51:56.826+02:00Edith,nici eu nu mai mîncasem din copilarie..si-a ...Edith,nici eu nu mai mîncasem din copilarie..si-a dat norocul peste mine ca am gasit pomul :DMayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-65222919655248100712009-07-06T08:50:52.074+02:002009-07-06T08:50:52.074+02:00Mada,eu nu sînt un om cu rabdare..La mine trebuie ...Mada,eu nu sînt un om cu rabdare..La mine trebuie sa fie gata în aceeasi zi,sau imediat dac a se poate :D<br />Multumesc de reteta.Poate cu batrînetea vine si rabdarea..o sa tin seama de reteta ta :)Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-25410994758173790362009-07-06T08:49:17.171+02:002009-07-06T08:49:17.171+02:00al2lea,doar se aude coplicat,dar nu e! :Pal2lea,doar se aude coplicat,dar nu e! :PMayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-78624612329605804482009-06-23T23:44:04.013+02:002009-06-23T23:44:04.013+02:00Mayaaa, tu stii de cand nu am mai mancat dulceata ...Mayaaa, tu stii de cand nu am mai mancat dulceata de cirese amare? De vreo 4-5 ani! Gata, o pun pe mama la treaba :P<br />E una din preferatele mele :)Edithhttps://www.blogger.com/profile/06804351628215937899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-57515021676038480372009-06-23T16:03:35.637+02:002009-06-23T16:03:35.637+02:00Maya, sa stii ca nu trebuie sa stai doua ceasuri d...Maya, sa stii ca nu trebuie sa stai doua ceasuri dupa o dulceata sa fiarba. Am o foarte veche reteta pe care o folosea bunica si o folosesc si eu de ani buni...rezultatul e exceptional. 1kg fructe(dupa curatare, eliminare samburi), 1kg zahar, se alterneaza straturi fructe-zahar, ultimul de zahar, in oala ce va fi pusa la fiert,cu fundul ff gros si destul de inalta, desigur, se lasa asa de seara pana dimineata cand, se pune la foc mic pana incepe sa fiarba si se mareste bine focul dupa aceea, pret de un sfert de ora, se ia de pe foc, se lasa pana a doua zi si dupa acelasi model, mai fierbe 10 min, se adauga si zeama de la o lamaie sau lamaie feliata, depinde de fructe. Tine si doi ani in camara..mai mult nu pot sa stiu :) iar culoarea e irezistibila, nu trebuie pusa fierbinte in borcane, basca fructele care nu se zdrobesc deloc, raman intregi si carnoase. Desigur, reteta e buna in cazul fructelor care nu necesita prepararea unui sirop in prealabil dar mie mi-a iesit si cu jumatati de caise mici si caisele nu prea lasa zeama. Chestia cu timpul de fierbere e valabila doar la cantitatea asta kg/kg...daca se creste nr de kg, nu mai merge pt ca va fi mai mult suc lasat de fructe in oala si dulceata va fi prea subtire iar daca se fierbe mai mult pt ingrosare, nu mai garantez culoarea absolut fantastica...parol!Madanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-121498377372709322009-06-22T22:14:47.528+02:002009-06-22T22:14:47.528+02:00Vielen Dank!
Aber es ist zu kompliziert für mich.....Vielen Dank!<br />Aber es ist zu kompliziert für mich...<br />:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-62399467598103780862009-06-22T19:55:42.032+02:002009-06-22T19:55:42.032+02:00al2lea,
acu vad si ultimul rînd! :D
Compotul eu î...al2lea,<br />acu vad si ultimul rînd! :D<br /><br />Compotul eu îl fac asa:<br />Curat fructele,le sapal si tai (în cazul perelor),le pun în borcane.Fac o zeama din apa si zahar(cantitatile în functie de marimea borcanului),acopar perele,închid bine capacul,apoi asez borcanele într-o oala mare si le acopar cu apa.Le fierb pîna îmi plac cum arata.<br />La perele suculente si moi..25 minute de cînd clocoteste apa,cam ajung..la pere tari,mai mult.<br /><br />La aceasta metoda este foarte important ca borcanele si capacele sa fie perfect curate,chiar sterilizate/fierte în apa.Asa ,compotul tine mult timp.<br />Compot de prune fac la fel.Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-68685042368604208892009-06-22T19:50:27.790+02:002009-06-22T19:50:27.790+02:00Nu am facut de trandafiri,dar o sa fac si din aia ...Nu am facut de trandafiri,dar o sa fac si din aia ..cîndva :D<br />îi ador mireasma :)Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-44429378289935659702009-06-22T19:48:51.570+02:002009-06-22T19:48:51.570+02:00al2lea,
Nu am facut niciodata dulceata de pere,dar...al2lea,<br />Nu am facut niciodata dulceata de pere,dar ma gîndesc ca ideal ar fi sa se faca înainte un sirop de apa cu zahar care sa se fiarba pîna are deja o consistenta,apoi adaugate perele,zeama de lamîie,si eventual un condiment/vanilie,scortisoare..sau nimic,apoi fiarta mai departe pîna se îngroasa putin.Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-86842707771510009932009-06-22T19:46:43.664+02:002009-06-22T19:46:43.664+02:00Hmmm,prajituri fara zahar?Te referi la înlocuitori...Hmmm,prajituri fara zahar?Te referi la înlocuitori?<br />AM facut,dar nu mi-au placut.<br />AM facut chiar si compot cu sorbitol,si a tinut bine.Nu s-a simtit diferenta..dar nu stiu daca înlocuitorii astia-s mai sanatosi.<br />Eu as folosi îndulcitorii artificiali,doar în cazuri de exceptie(diabet..sau alte boli..cure..etc)Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-52745232912882694342009-06-22T19:44:20.396+02:002009-06-22T19:44:20.396+02:00Miha,si eu am o slabiciune pentru dulceata asta..s...Miha,si eu am o slabiciune pentru dulceata asta..si nici eu nu ma omor cu dulceturile :)Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-48950419072052222172009-06-22T19:43:51.502+02:002009-06-22T19:43:51.502+02:00Dianais,poate ai fiert-o la foc prea puternic.Cum ...Dianais,poate ai fiert-o la foc prea puternic.Cum la dulceturi se pune mult zahar,la foc iute se caramelizeaza rapid.<br />Eu o fierb la foc mic,apoi spre sfîrsit foc mai iute,dar stau lînga ea.Siropul nu trebuie sa se închege foarte gros,pentru ca dupa racire se mai îngroasa putin.Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-62466904127434586592009-06-21T22:49:40.595+02:002009-06-21T22:49:40.595+02:00Ai preparat cele mai bune dulceturi romanesti (pot...Ai preparat cele mai bune dulceturi romanesti (pot spune si moldovenesti, ca nu lipseau din bufetul bunicilor - alaturi de serbeturi si siropuri). Nu stiu daca ai facut si de trandafiri. Eu am facut dulceata de trandafiri cred ca acum vreo 5 ani si de-atunci n-am mai gasi petale. <br />De nuci si de cirese, urmeaza sa fac.dianahttps://www.blogger.com/profile/13256490531885105034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-36760623711439466612009-06-21T19:35:00.082+02:002009-06-21T19:35:00.082+02:00Maya,
tu vrei sa ma omori... :-)
ai tit retete din...Maya,<br />tu vrei sa ma omori... :-)<br />ai tit retete din astea cu fructe care aici, la noi la campie, nu prea se gasesc.<br />Ma dau in vant dupa dulceata de cirese amare... din pacate, aici nu am vazut. <br />Noi tot facem de cirese, visine si zmeura, ca avem in curte. <br />A! Stii cumva cum se face dulceata de pere? <br />Sau compot de pere? Si de prune?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-28941961974296352702009-06-21T18:36:27.795+02:002009-06-21T18:36:27.795+02:00Te rog sa faci si pentru mine prajituri fara zahar...Te rog sa faci si pentru mine prajituri fara zahar...Of!<br />Mor cand ma uit la retetele tale.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-24519036849088765982009-06-21T16:40:00.009+02:002009-06-21T16:40:00.009+02:00Eu nu sunt o mare "dulcetareasa" dar o d...Eu nu sunt o mare "dulcetareasa" dar o dulceata de cirese amare n-as refuza niciodata. :))Mihahttps://www.blogger.com/profile/00111546535173285409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-9783594357330021782009-06-21T07:10:41.337+02:002009-06-21T07:10:41.337+02:00Ce bine ti-a iesit!Arata perfect. Am incercat si e...Ce bine ti-a iesit!Arata perfect. Am incercat si eu saptamana trecuta si mi s-a intarit foarte tare...nu stiu exact din ce motiv.Diana B.https://www.blogger.com/profile/10597036439344508801noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-48269204200685456692009-06-21T00:32:15.747+02:002009-06-21T00:32:15.747+02:00Cristian,te servesc cu dulceata si un pahar cu apa...Cristian,te servesc cu dulceata si un pahar cu apa rece :)Mayahttps://www.blogger.com/profile/16657117739842481805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5240532769743931447.post-27637963995409749102009-06-21T00:28:41.949+02:002009-06-21T00:28:41.949+02:00M-am uitat şi mi s-a făcut o poftă nebună, nebună,...M-am uitat şi mi s-a făcut o poftă nebună, nebună, nebună...Cristian Lisandruhttp://chris39.bloggerul.ro/noreply@blogger.com