July 12, 2007

BUDINCA DIN CONOPIDA SI PASTE CU SOS ALB



1 conopida
1 rosie
10 frunze de busuioc
400 g sunca fiarta
4 catei usturoi
200 g cascaval razuit
200 g paste
1 l lapte
1 lingura faina
sare ,piper,oregano uscat,ulei de masline

Spalam conopita,taiem buchete si o punem în apa cu ceva sare la fiert.Se fierbe doar pe jumatate.


Între timp pregatim restul ingredientelor.Razuim cascavalul,taiem sunca felii,rosia la fel.Spalam busuiocul,si-l rupem grob.


Usturoiul,eu am avut o capatîna,pe care am taiat-o în 4.Daca aveti catei,nu-i mai taiati.Punem usturoiul în ceva ulei de masline la "transpirat" :D .Nu se rumeneste,devine amarui.


Daca doriti,lasati usturoiul înauntru,daca nu,îl scoateti,ceea ce se poate face si mai tîrziu,fiind mare,se gaseste repede prin sos :D
Peste uleiul încins si aromat de usturoi,punem o lingura de faina,o lasam putin la prajit,dar nu foarte mult(atentie,la foc mare,arde repede).Stingem faina prajita cu lapte.Condimentam(în functie de sunca) cu sare,piper,oregano uscat.Adaugam sunca si busuiocul ,si amestecam putin.Mai lasam sa traga un clocot .


Se fierb pastele în ceva apa cu sare.Se fierb foarte al dente,deoarece se mai înmoaie în sos.Cînd sînt jumatate fierte se scot si se aduga în sos..


Asezam conopida într-o tava si turnam acest sos deasupra.


Presaram cascavalul si decoram cu rosii.



Dam la cuptor,la 200 °C ,timp de 20 minute,apoi ridicam temperatura la 250°C si pornim ventilatia.Cînd credeti ca e rumenit pe placul vostru,închideti focul,lasati usa cuptorului deschisa,si mai lasati tava acolo 5-10 minute.Asa nu o sa va ardeti limba :P


Aici portia mea,mai conopidoasa..mi-era dor de ea(E aia buna din România :D )

Se poate reîncalzi înainte de servire(cuptor,sau MO )

7 comments:

  1. Hallo Maya!
    Tocmai cautam o reteta cu conopida.Dar nu ori si care, ci una sa placa si picilor mei.
    Si cum inteleptul(hi,hi)Google ma trimis la tine ,am dat de ceea ce caut.Acum o printez si sa o pun in practica.Iti multumesc pentru reteta si pozte de pe acum.
    "DANKE MAYA!"
    Cu prietenie
    Laura S.

    ReplyDelete
  2. Am revenit,deoarece am preparat reteta si doresc sa-ti spun ca a fost"EXCELENTA!"
    A placut la toata lumea!
    Am facut ceva mici schimbari,deoarece poate cum sti si tu,fiecare "bordei" are gustul lui(hi,hi..)si cu ce am avut prin casa.
    Deci reteta primeste nota"1".
    O sa o i-au pe Blog ,deoarece cu siguranta in timp o sa-i mai vina rindul.Si ce este fain la ea,se poate combina si cu alte legume cum ar fii BROKKOLI,SPANAC...
    Maya,iti multumesc mult inca odata si iti doresc in continuare ,o saptamina plina de succcese!
    Cu prietenie
    Laura S.

    ReplyDelete
  3. ce bine arata,trebuie sa o fac si eu.ne place conopida foarte mult.sper sa-mi reuseasca.super blog cu multe retete interesante.FELICITARI!!!

    ReplyDelete
  4. Delicios! Saptamana asta se executa neaparat!

    ReplyDelete
  5. Laura,ma bucur ca ti-a placut,si iarta-ma ca raspund dupa 100 de ani ! :)

    Te pup!

    ReplyDelete
  6. Amiramo,ma bucur ca-ti place si ca ai trecut pe aici!Te pup!

    ReplyDelete