March 19, 2007

CASTRAVETI MURATI (CU PÎINE)


Spalati castraveciorii.
  Îi crestati în 2, asta daca doriti sa se mureze rapid de tot, si puneti într-un borcan. Deasupra puneti o ramurica de marar si o feie de pîine. Faceti o saramura din apa si sare. La 1 l de apa rece vine 1 lingura plina de sare grunjoasa. Amestecati pîna se topeste sarea. Turnati asa rece peste, acopreriti borcanul cu o farfurie, si la plaja cu el :D Daca e cald bine afara se pot consuma dupa 3-4 zile. Înainte de a-i servi, puneti castravetii la rece. Dupa ce s-au murat cum va place, scoateti pîinea si dati borcanul la loc racoros. Sînt foaaarte buni!


a-2-a zi  se tulbura putin apa... înca nu-s buni / nu-s murati :D



Dupa înca vreo 2 zile. Nu erau înca destul de murati. Nu era asa cald afara, si i-am pus pe pervazul geamului. Urmatoarea tura au stat la cald bine si s-au facut mult mai repede.




La fel am procedat si cu gogonele... superbune! Am pus frunze de telina si bastonase de morcov.
S-au pastrat mult timp!

Aici o amesetcatura :D

Pîinea are rolul de a accelera "fermentarea". Legumele se mureaza mai repede si se acresc mai "gustos" . Castravetii murati astfel, se pastreaza timp îndelungat la rece! Daca aveti un beci bun, eu cred ca tin si peste iarna! Dar folositi neaparat sare grunjoasa simpa. Fara adaosuri de flor sau iod! Se înmoaie legumele!

1 comment:

  1. ce efect are painea? e prima data cand vad o asa interesanta reteta de muraturi. Ionela

    ReplyDelete