October 22, 2008

Ananas



-ANANAS-






Ananasul e un fruct mare,carnos,aromat,are un parfum deosebit,e dulce acrisor .Se cultiva numai în zonele calde.Originile lui provin din America de Sud.În Europa,a fost adus de Christoph Kolumbus.Provine din familia Bromeliaceae.

Proprietati nutritive/100 g

  • 60 calorii
  • 84 % apa
  • 0,2 g grasime
  • 16 mg calciu
  • 17 mg magneziu
  • 19 mg vitamina C
  • 173 mg caliu


În afara parfumului si gustului delicios contine toata gama de vitamine,acid citric,malic,calciu,mangan,fosfor,magneziu,iod,potasiu,zaharoza,fier,celuloza glucoza si bromelina.Ananasul este singurul fruct care contine bromelina,care ajuta la purificarea sîngelui,reguleaza digestia.Aceasta enzima distruge agentii inflamatori,întareste sistemul imunitar si se spune ca stopeaza raspîndirea celulelor canceroase.Este recomandat a fi consumat de persoane care sufera de obezitate,intoxicatii,anemii...

Pîna la maturitate,sau mai bine zis pîna e copt perfect pentru a ajunge pe masa noastra are nevoie de aproximativ un an(depinde de conditii si mediul în care ajunge matur )
Un ananas copt bine si bun,îl recunoastem dupa aspect.
Cu cît sînt mai lungi si desi solzii uscati,cu atit mai dulce.Iar de copt,este atunci cînd frunzele din mijlocul fructului se lasa smulse usor.

Exteriorul poate avea o culoare galbena pîna la maroniu,maroniu roscat sau chiar verde.Asta nu spune nimic despre cîte de copt sau bun este,ci doar se recunoaste rasa :D
În mod normal,se recolteaza copt,ceea ce înseamna ca e bine sa fie consumat relativ rapid dupa cumparare.Chiar daca nu se strica,îsi schimba gustul.Dispare din prospetime.
Un ananas început,nu se pastreaza în frigider.Îi piere gustul si dulceata,face pete maronii..si tinut 1-2 zile,capata chiar un gust oribil.

Eu îl ador în orice forma.Daca nu as face besici pe limba de la enzime,as mînca mai mult :D

Mîine revin cu o înghetata de ananas!

No comments:

Post a Comment