May 25, 2011

Paste umplute cu spanac,aromate în unt si salvie

Stiti ca eu iubesc pastele, si da, mai stiti ca  îmi place sa le si fac. Cu toate ca am ceva experienta, totusi prepararea  lor îmi ia destul timp. Daca aveti de gînd sa faceti paste de casa de la cap la coada, trebuie sa va înarmati cu timp si o portie maaaare de rabdare. Nu-s înzestrata cu rabdare, dar pentru ca vreau neaparat ca pastele sa-mi  reuseasca exact asa cum îmi doresc, ma pregatesc sufleteste :D



Aluatul:

  • 150 g faina tip 00*
  • 150 g gris de grîu dur macinat foarte fin**
  • 3 oua
  • 1 lingurita sare
*Barilla-per tutte preparazioni (faina obisnuita)
**Semola di grano duro rimacinata, am folosit tot Barilla-per pane e pasta

Aluatul de paste este cel care-l fac de obicei. Am framîntat un aluat din faina, gris, sare si oua.
Aluatul se framînta pîna devine compact si se dezlipeste de pe  mîini, atît si cît de pe planseta de lucru/sau vasul în care îl  framîntati. Se formeaza o bila, se împacheteaza în folie alimentara
 si se da la rece. Între timp m-am ocupat de umplutura.



Umplutura:
  • 150 g spanac proaspat
  • 250 g brînza de vaci (ricotta/Quark)
  • 15 g pesmet
  • 1 ceapa verde
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, nucsoara, piper

Balsamul:
  • unt
  • salvie
  • pecorino
Am spalat spanacul, bio :P -din cultura proprie în cîteva ape, apoi l-am oparit.


Între timp am curatat si spalat ceapa si usturoiul si le-am tocat grob.
Usuroiul chiar deloc, pentru ca am folosit o capatîna tinerica cu bobite piticute.
Am calit usor cepa si usturoiul într-o lingura de ulei de masline,


dupa care am adaugat spanacul oparit si foarte bine stors.
L-am mai plimbat si pe el scurt timp prin tigaie,
sa lege prietenie cu ceapa si usturoiul, apoi am lasat la racorit.


Am tocat spanacul racorit. Se poate toca cu cutitul sau cu mixerul vertical.
Am adaugat brînza si pesmetul, am condimentat si amestecat bine.
Umplutura am dat-o la frigider la odihna si m-am ocupat mai departe de aluat.


Eu portionez aluatul în 2-3 bucati, si cele care nu le folosesc le pastrez în frigider
într-o punga pîna le vine rîndul. Chiar daca lucrati aluatul destul de rapid, bucatile în asteptare ar
trebui macar acoperite cu un castron, altfel se usuca suprafata si apoi se întind mai greu.


În timp ce rolam aluatul m-am tot gîndit ce forma sa le dau.
Am diferite ustensile pentru a le da diferite forme, dar va spun sincer,
nu-mi place sa le folosesc. Asa ca m-am hotarît pentru metoda taraneasca...
Pintenul! :D
Am taiat patratele de aproximativ 6 cm.
Am pus cîte o lingurita de umplutura în mijloc.


Am pensulat marginile cu putina apa si am lipit triunghiuri.


Marginile de aluat ramase le-am suprapus si taiat fidelute subtiri.
Le las la uscat pîna mîine, cînd le voi trimite la scaldat într-o supa de pui.


Pastele umplute le-am fiert în apa cu sare.
Le-am scos cu o spumiera direct într-o tigaie în care am topit unt
cu ulei de masline si cîteva frunze de salvie, tocate.
Am scuturat tigaia de cîteva ori,gata!

Salvia, tot bio si din cultura proprie :D



Eu le-am servit simple, sotul cu pecorino, iar Denise ...mai bine nu spun!
(Cu ketchup! Cum pot copiii astia sa strice o mîncare buna!)


Pentru papila mea, a noastra de fapt, delicioase!

31 comments:

  1. Excelent arata,te felicit pentru rabdarea pe care o ai,eu rareori fac paste in casa.Si eu tot paste am facut doar ca mai rapideeee.TE PUP!

    ReplyDelete
  2. Flory,poate cîndva te apuca dorul de paste proaspete si faci!
    Pupici xoxoxo

    ReplyDelete
  3. chiar ca iti trebuie rabdare sa le faci, dar cand le mananci ai o satisfactie!!(si mai adaugi un kg la greutate,pentru ca sant asa bune ca o pasta atrage alta pasta si asa mai departe pana le termini) ,felicitarile mele

    ReplyDelete
  4. Cata rabdare ai si ce pofta imi e :D.

    ReplyDelete
  5. si mie mi-ai facut pofta de paste :):) ... cred ca o sa fac ceva rapid , timpul nu-mi permite altceva acum ..... felicitari pentru rabdarea de care ai dat dovada ;)... totul e sa vrei sa faci !!!!!

    ReplyDelete
  6. Yaya,merci.Daca tot stam si numaram pastele,ajungem la sapa de lemn :D

    ReplyDelete
  7. Catkitchen,asa e!Trebuie doar sa vrei :D

    ReplyDelete
  8. Îţi mai aduci aminte când am făcut eu Manti, după ce m-ai isterizat cu imaginile tale? Ei bine, în ziua aia am albit, deci eu alte paste nu mai promit =))

    Sunt bestiale, ca de obicei, dar calcă direct pe nervii mei :P

    ReplyDelete
  9. Hallölchen liebe Maya!
    Te admir pt. rabdarea cu care prepari pastele fainoase!
    Felicitari pentru reusita, multumiri pt. reteta si foto si SA VA FIE DE BINE!
    Mi-a trecut si mie asa scurt prin cap sa-mi cumpar o masina de paste, dar mi-e teama ca, imi va lipsi timpul si o sa ocupe draguta masina, un loc intr-un raft la care ajung rar si este mereu prafuit :-)

    Dar daca o sa mai vii cu asemena minunatii, poate poate m-a hotarasc totusi sa achzitionez una....inca ma tin in friu...sa vedem...

    Mii de pupicei si muuuult spor si savare in continuare!
    Laura S.

    ReplyDelete
  10. Imi ploua...in gura, categoric!si sunt la regim...ma pregatesc de plaja.

    Ioi Maya draga, trebuie sa nu mai vin pe-aici!

    ReplyDelete
  11. Imi place varianta asta , arata foarte bine si nu as refuza o portie!

    ReplyDelete
  12. Arata foarte bine.Salvat reteta.Sint fun paste.O zi frumoasa!

    ReplyDelete
  13. Arcadia,cine cedeaza dupa prima încercare,nu ajunge sa afle adevarul =))

    (Eu am început sa ma "tonez" =))))))))

    ReplyDelete
  14. ...pen'ca am 3 fire de par alb!!!! :D

    ReplyDelete
  15. Hallo,draga Laura!
    Ma bucur ca-ti plac pastele mele.
    Eu cu masina nu m-am împrietenit deloc,si am donat-o.Am ramas la sucitorul meu de marmura,pe care nu-l poate înlocui nimeni!Din pacate începe sa se defecteze un mîner :(

    N-are farmec facutul pastelor cu masina.Eu prefer sa le rolez manual.
    Daca fac aluat doar din 3 oua,ca acum,nici macar aluatul nu-l framînt la robot,ci cu mîna.
    Înainte uram sa-mi bag degetele prin faina,acum chiar îmi face Spaß :D

    Puici!

    ReplyDelete
  16. Catalina,distractie misto la plaja! xoxoxo

    ReplyDelete
  17. Adela,ma bucur ca-ti plac pastele mele.Te servesc macar cu o portie virtuala :*

    ReplyDelete
  18. Paradis,eu la fel.Sînt chiar prea fan paste =))

    ReplyDelete
  19. Am mancat de zeci de ori dar...numai cumparate,fierb in 4 min timp in care topesc untul cu salvia.N-am incercat niciodata sa le fac cu toate ca am 5 carti de facut paste italiene...dar sant prea lenesa,recunosc!
    Imi plac la nebunie raviolii cu spanat si ricotta asa ca voi continua sa-i cumpar!!!
    Apreciez efortul tau si te felicit!!!

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Petronela,multumesc de apreciere si pentru vizita!
    Salutari :)

    ReplyDelete
  23. Buna,

    Vreau sa iti propun sa facem schimb de linkuri, sa ne promovam reciproc. Eu te-am adaugat in lista mea de bloguri partenere. Vrei sa ma adaugi si tu? Eu sunt MonkeyMade - http://lahanulmaimutelor.blogspot.com/

    O zi buna!

    ReplyDelete
  24. Monkey,te-am adaugat în Blogroll.
    O zi frumoasa si tie :)

    ReplyDelete
  25. Cata rabdare ai Maya.. Arata minunat, apetisant, socant de frumoase :))Pupici

    ReplyDelete
  26. Antonina,merci.Nu-s eu o rabdatoare,dar pentru paste îmi depasesc limitele :D
    Astea umplute chiar le fac rar.Prea mult trebuie bibilite :D

    ReplyDelete
  27. Am notat si eu reteta, sunt sigura ca-s fantastice si, nu mai zic, sanatoase! Ce inseamna pecorino?

    ReplyDelete
  28. Ionela,pecorino este o brînza de oaie,maturata cîteva luni.Este picanta,si razuita deasupra da o pastelor o aroma deosebita,dar se poate folosi si la condimentarea altor mîncaruri,sosuri.

    ReplyDelete
  29. Buna,

    Imi place reteta ta.
    La umplutura ai lasat si ceapa si usturoiul sau le-ai folosit doar pt a aroma spanacul?
    Care este rolul pesmetului?

    Multumesc.
    Elena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Le-am lasat în umplutura. Am macinat/tocat toul împreuna. Pesmetul tine umplutura mai bine. O leaga putin. Are rolul de a trage din umiditatea umpluturii.

      Delete