June 20, 2011

Paste umplute cu somon




Din nou paste. De data asta umplute cu somon. Delicioase! Pastele de casa umplute, clar, sînt mai bune decît cele cumparate. Aluatul si  întinsul  foii cu sucitorul nu e mare fiosofie. Partea cu taiatul, umplutul si lipitul însa, e o treaba care se lasa cu dureri de spate. Bibileala asta este singura chestie care ma mai enerveaza, dar banuiesc ca în viitorul apropiat o sa trec si peste faza asta... fluierînd.
Cu ani în urma nici nu-mi puteam închipui sa îmi bag degetele în faina. Cîndva m-am hotarît sa-mi cumpar  robot  care face aluatul, apoi o masina de facut foi, taitei, etc.  Robotul facea treaba buna, dar cu masina de taitei nu m-am obisnuit niciodata. Pur si simplu nu mi-a placut sa lucrez cu acest aparat. Dupa o pauza îndelungata am început din nou a experimenta cu faina, paste, taitei...
Am întins foi cu diferite sucitoare. Din lemn, silicon, inox si marmura. Pe planseta cu faina sau fara , între doua foi de  hîrtie  de  copt, sau chiar folie  transparenta. Ieseau destul de bine foile, dar totusi înca nu îmi placea sa fac paste.
La sucitorul de silicon am renuntat rapid, la fel ca la toate formele si foile din acest material. Sucitorul  de lemn mi-a fost de ajutor, dar nu era perfect. Cel de inox, bun si el, dar nu stiu de ce nu prea mi-a placut sa lucrez cu el. Cel de marmura a ajuns preferatul meu. Din pacate încearca sa-si dea  duhul, dar Dan the Builder nu-l lasa. As putea sa-mi iau altul, dar nu am mai vazut asa ustensila prin magazine de ani de zile!
N-o mai fi la moda...
...da, cam asa sta treaba cu pastele umpute. Cîndva o sa le umplu fluierînd, nu? Ar trebui sa pun un titlu: "Oda pastelor /sau sucitoarelor"...sau "Maya între sucitoare si faina". Sau "Istoria..."da, mai bine o las balta :D

Umplutura:

  • 150 g somon afumat
  • 150 g brînza de vaci/ricotta/Quark
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura pesmet
  • busuioc

Se macina somonul cu ceapa, frunzele de busuioc si brînza.
Se adauga pesmetul, se amesteca bine si se lasa la racoare pîna la folosire.
Cu crema obtinuta, umplem pastele.


Între timp faceti un aluat. Eu îl fac mereu pe cel din totdeauna din
faina ,gris din gîru dur macinat fin, oua si sare. Reteta o gasiti aici (si în alte locuri).

De data asta am vrut sa va arat un sablon de facut paste umplute,
pe care NU îl folosesc cu placere.Dar cunosc persoane care-l adora.
Sablonul a fost în set cu sucitorul din imagine si o pensula, care nu mai stiu pe unde este.
Sucitorul asta o fi bun la altceva, dar pentru pastele astea sablonate, sigur...nu.

Am facut doar o tura, restul le-am decupat dupa metoda mea taraneasca.
Stiti voi, pintenul cel ondulat! Le veti vedea mai jos.
Se taie foaia de cît sa acopere sablonul.
Se pune deasupra si se apasa usor cu palmele. Aluatul se lasa putin în gaurelele stantate.
În fiecare adîncitura se pune cîte o lingurita mica de umplutura.


Se acopera cu o alta foaie de aceeasi marime, se apasa din nou usor cu palmele,
apoi se trece cu sucitorul de cîteva ori deasupra. Eu am trecut cu cel de marmura.


Vedere de dedesubt.


Se rastoarna,


si se despart... ca timbrele, usor.


Acum ca v-am aratat cum functioneaza sablonul, pot trece la decupatul "adevarat" .
Am taiat patratele de circa 5 cm, am pus umplutura si am lipit marginile.
Le-am fiert cîteva minute în apa cu sare pîna s-au ridicat la suprafata.


Eu am servit pastele doar trase în ceva ulei de masline cu busuioc.


Ca nu cumva sa-i mai treaca Denisei prin cap sa înece pastele în ketchup, am facut un sosulet din:

  • 100 g somon afumat, maruntit
  • 1/2 ceapa mica, tocata
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • 200 ml smîntîna de frisca
  • frunze de busuioc
  • piper rosu


Se caleste usor ceapa cu somonul (2-3 minute), apoi se pipereaza, se adauga smîntîna si verdeata.
Se lasa la fiert aproximativ 2-3 minute pe foc moderat.



Odata o sa va dati pe spate la cît va ametesc eu de cap cu pastele mele :D 

39 comments:

  1. Cred ca sunt bestiale,ai si rabdare multa!Pe mine nu ma tenteaza prea tare sa ma apuc de facut in casa,nu stiu de ce!pupici

    ReplyDelete
  2. Mmm...buna reteta! Dar si mie imi place sablonul acesta.L-am mai vazut si pe la tv; nu in bucataria mea din pacate :)
    Si ce am mai vazut foarte asemanator dar mai practic si mai rapid ,tare mi-a placut, un accesoriu la Kitchen Aid. E super acela!
    O seara frumoasa!

    ReplyDelete
  3. Ce superba prezentare! eu nu ma incumet sa incerc sa fac pastele acasa ca nu am rabdare, dar cu siguranta sunt mai bune decat cele cumparate! Felicitari pt reteta!

    ReplyDelete
  4. Au iesit foarte bine...Felicitari pentru rabdare si pentru sablonul inteligent. Pup!

    ReplyDelete
  5. Maya cat de mult imi place sablonul !! cu asa ceva sa tot faci paste minunate! combinatia cu somon o ador, dar din pacate o fac destul de rar, ca mi-e lene sa intind foaia si sa masor cat si cum tai ;)) deci vreau sablon.. clar! :) arata taare bine pastele tale.. Pupici

    ReplyDelete
  6. si mie imi surade combinatia , dar prima data am nevoie de ceva timp liber ca sa ma apuc de treaba :(...
    felicitari ptr rabdare , prezentare , ptr tot... again !!!

    ReplyDelete
  7. Minunate pastele astea cu somon eu le prefer cu ulei si busuioc cum le-ai facut tu sau cu unt si salvie!!!In casa la mine eu n-am facut nici un fel de ravioli dar cand lucram in trattorie ii faceam de 2 ori pe saptamana...cu sablon de inox iar umpluturile difereau...Cum spuneam si alta data apreciez mult munca ta si faptul ca-ti place sa le faci...eu doar sa le mananc!!!
    Te pup si-ti doresc o saptamana minunata!!!

    ReplyDelete
  8. Super tare dispozitivul acela, cred ca au iesit foarte gustoase.

    ReplyDelete
  9. Ce fain e sablonul si cata rabdare ai!!!

    ReplyDelete
  10. Ok, cred ca suntem cu totii de acord ca se pune urmatoarea intrebare: de unde luam acest sablon?

    ReplyDelete
  11. Mulţumesc pentru vizitele pe care le faci pe blogul meu.

    Zile pline de frumos!

    ReplyDelete
  12. Flory,nici eu nu fac toata ziua paste,si mie mi-a luat ani buni de zile pîna am ajuns sa spun ca îmi place chiar sa le fac :D
    Poate te inspir,si asa încet încet te apuca cheful :D
    Pup

    ReplyDelete
  13. Bucate apetisante,cum spuneam,pe mine nu ma încînta sablonul.Le fac mai repede cu pintenul(rotita aia de taiat).
    Accesoriu de la KA nu îl am,si nici nu-l vreau.Eu nici cu masina de taitei/foi nu m-am împacat si am facut-o cadou.
    O z frumosa :)

    ReplyDelete
  14. Alina,merci.Nici nu stiu daca trebuie neaparat rabdare.Eu le fac în scop de terapie =)) Mai consum din energia negativa rolînd aluatul cu mîna si sucitorul greu de mamura =))

    ReplyDelete
  15. Licuta,o fi sablonul inteligent,dar eu sînt mai rapida fara el :D
    Pupici!

    ReplyDelete
  16. Antonina,cred ca pe cei care-i sperie taiatul,lipitul..etc,e bun sablonul.
    Cu toate ca nici eu nu ma dau în vînt dupa taiat si lipit,totusi prefer varianta "pintenata" :D
    Pupici!

    ReplyDelete
  17. Pisicuta mea,tu ar trebui sa înveti de la motaneii tai!Rabdarica,rabdarica...
    :D
    Pup!

    ReplyDelete
  18. Petro,si eu intentionam sa-mi iau un sablon profesional.Totusi am ajuns la concluzia ca nu se renteaza,cu toate ca alea sînt excelente.
    La astea care le tai cu mîna si le lipesc cu degetele depun mai multa dragoste si pasiune =))
    Pupici,draga mea :)

    ReplyDelete
  19. Gabriel,pe mine nu ma încînta dispozitivul,ar cum spuneam,stiu multi care îl adora :)

    ReplyDelete
  20. Mihai,sabloane de astea se gasesc prin supermarketuri la raioanele cu ustensile de uz casnic/bucatarie(unde-s oale,tigai,forme de copt,etc..)

    ReplyDelete
  21. Geanina,si eu multumesc pentru ce citesc.Numai gînduri bune si pupici cu lipici de la mine!
    xoxoxo

    ReplyDelete
  22. GabyD,cum spuneam,cred ca nu rabdarea este aia,ci terapie =))
    Pupici!

    ReplyDelete
  23. as putea sa spun ca reteta ta e ca un fel de ...dragoste la prima vedere!:)
    uite ca mie imi place sa fac foi si paste la masina,m-am specializat.insa cind am ajuns la stadiul asta m-am mutat intr-un loc nou si mi-am lasat masina
    in locul vechi:)...tot la sucitor am ajuns.iar dupa un sablon jinduiesc,desi stiu ca nu-i musai,mde,dar mi-ar place sa-l stiu acolo...:)

    ReplyDelete
  24. Cred ca ai primit pupici, cu mustati si fara .:)
    Toata familia saliva pe langa masa nu ?

    ReplyDelete
  25. Da'chiar ne-ai dat pe spate cu pastele astea minunate cu somon!...si sosul e nemapomenit!...si sablonul care , bineinteles, doar in Romania nu se gaseste :(((

    ReplyDelete
  26. Yum-Yum! E o chestie speciala de taiat ravioli astfel c sa nu se mai desprinda.

    ReplyDelete
  27. Cred ca sunt asa bune, nu am mancat niciodata cu somon :) o zi frumoasa!

    ReplyDelete
  28. mmm ... ce bun trebuie sa fie, la cat de bine arata!

    ReplyDelete
  29. Kedves Maya!!!!csak annyit mondok,szuper,jöhetnék egy-két-három falatra??

    ReplyDelete
  30. cat de faine sunt!!te invidiez.eu am facut o singura data paste de casa umplute.au fost delicioase dar mi-a cam trecut os prin os pana le-am vazut in farfurie.ale tale arata foarte ,foarte bine.felicitari!

    ReplyDelete
  31. Alison,merci de vizita.Ma bucur ca-ti place reteta mea.Cît despre sablon,cum spuneam,eu nu ma dau deloc în vînt dupa el.Prefera ca dupa ce fac foaia sa o tai,apoi ma asez la masa si le umplu,lipesc...le "piglui" :D

    Pupici

    ReplyDelete
  32. Lia,daaa,mustaciosul este cel mai mare pofticios!Ala nici macar nu are pretentii!Cu sos,fara,trase doar în ulei de masline...lui îi plac oricum,si nici nu vrea ketchup la ele!Stie sa aprecieze calitatea =))

    ReplyDelete
  33. Liana,eu credeam ca va dau pe spate de atîta ametit cu povestile mele despre paste =))
    Pupici

    ReplyDelete
  34. Raphaelly,da,asa este,se tin perfect.Nu se desprinde niciunul.

    ReplyDelete
  35. Mihaela,neaparat trebuie sa încerci cu somon.Asta daca îti place acest peste :)

    ReplyDelete
  36. Flore,merci si multi pupici!

    ReplyDelete
  37. Kedves Mellissina,

    Természetesen kapsz!Legyen a vendégem!
    Üdvözlettel,
    Maya

    ReplyDelete
  38. Sarah,cu cît exersezi mai mult,cu atît merge mai repede,si doare osul mai putin =))

    ReplyDelete
  39. Maya, e vreun secret ca sa nu se dezlipeasca cand ii fierbi?
    Cat timp ii lasi la zvantat inainte sa ii fierbi?
    Ii lipesti prin presare?

    ReplyDelete