July 28, 2011

Pere în caramel de Chianti si vanilie

Azi avem pofta de ceva dulce, si cum ma chinuia talentul, am început a cotrobai prin frigider, camara si bucatarie. Perele de pe masa mi-au facut cu ochiul, asa ca le-am spalat si curatat. Initial vroiam sa caramelizez felii de pere si sa le servesc cu înghetata de vanilie. Dar dupa ce le-am vazut asa golase, cît erau de frumusele, m-am hotarît sa le las întregi. Nici caramelul nu mai mi-era de-ajuns. Le vroiam mai aromate, parfumate, deochiate, elegante... asa ca am despicat o pastaie de vanilie si  m-am dat la sticla de Chianti. Nuuuu, nu am baut-o, ci am caramelizat vinul :D Rezultatul! Delicios!








        Ingrediente:
  • 3 pere, curatate de coaja
  • 3-4 linguri generoase de zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 150-200 ml vin rosu(Chianti)



Spalam si curatam perele de coaja. Codita o pastram pentru estetica.
Asezam perele într-un vas micut pe pat de zahar. Despicam pastaia de vanilie,
si scoatem maduva cu ajutorul unei lame de cutit. Atît pastaia cît si maduva,
le adaugam în vasul cu pere si zahar.



Turnam si vinul. Pentru început am adaugat 150 ml.
Pentru ca textura perelor era înca ferma dupa 10 minute de fiert,
iar vinul caramelizat avea deja consistenta potrivita, am mai adaugat 50 ml de vin,
am acoperit vasul si am lasat sa traga un clocot de 7-8 minute.
În timp ce "vraja" clocotea usor, am întors perele pe toate partile.





Rezultatul? O dulcegarie fantastic de aromata si parfumata, care unge sufletul!
Nu ne-a mai trebuit nici înghetata. Ar merge foarte bine si alaturi de un piscot, pandispan simplu sau stropit cu ciocolata amaruie.



44 comments:

  1. Maya, arata super, deja treci in specialitati, reteta asta e pentru restaurant, bravo...

    ReplyDelete
  2. superb arata si cred ca-s foarte aromate!

    ReplyDelete
  3. multe retete ptr restaurant are Maya !!!! ... bravooo!!!
    sigur sunt delicioase perele !!!

    ReplyDelete
  4. Zazuza,foaaaaarte aromate.În timp ce fierbea caramelul,s-au mutat albinele din gradina in casa =))))

    ReplyDelete
  5. Cat,ce pot sa pun despre pere....eu le ador!Iar caramelul din chianti si vanile...e wow.O sa-l mai folosesc si la alte deserturi.
    Pupici.

    ReplyDelete
  6. Maya, felicitari, imi place tare mult cum arata perele, sunt superbe! Felicitari si pentru fotografii!

    ReplyDelete
  7. Arata minunat!!! Super delicioase si parfumate!...Pupici!

    ReplyDelete
  8. Vai ce bine arata!!!! Super.Am mancat si eu pere fierte in vin cu inghetata si sunt foarte bune...
    Dar astea parca sunt si mai bune.
    Pupici

    ReplyDelete
  9. superb arata si de multa vreme ma bintuie si pe mine perele astea!:)

    ReplyDelete
  10. Arata grozav!Reteta e deosebita!

    ReplyDelete
  11. Bianca,astea fiind deja dulci si foarte parfumate,nu le-am mai amestecat cu înghetata.Am vrut sa le savurez "pure"

    ReplyDelete
  12. Alison,sînt foarte bune!
    Pupici :)

    ReplyDelete
  13. Teo,multumesc.Într-adevar,un desert deosebit.Simplu,dar atinge la inima :D

    ReplyDelete
  14. Pur si simplu divin!Imi place in mod deosebit,felicitari Maya,te pup!

    ReplyDelete
  15. Arata, nici nu stiu cum sa ma exprim Maya, daca ceilalti au pomenit de restaurant, eu iti propun sa deschizi chiar, cu asa delicatese , ai incanta stomacelul, pe noi doar cu privitul :) Pupicei!

    ReplyDelete
  16. Ce nebunie de arome! imi place mult sosul de vin si cum se vad bobitele de vanilie :) superb!

    ReplyDelete
  17. N-am cuvinte decat de lauda.
    Cum spuneam si pe ''arta'' , caramelul straluceste asa frumos in lumina blitzului, iar perele parca au sclipici de argint pe ele...foarte frumos si delicios, cu siguranta.

    ReplyDelete
  18. cat de frumos arata!!! si gustul nici nu breau sa imi inchipui.......:) ..felicitari! impecabila reteta!

    ReplyDelete
  19. Pfuuu, eu nu beau vin, dar vreau doua portii din desertul asta.
    Arata divin.

    ReplyDelete
  20. Repet ceea ce ai zis tu:"o dulcegarie minunata si parfumata",exact la asta m-a dus gandul...ceva simplu si totodata rafinat!!!
    Pupici si o seara minunata!!!

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Ce specialitati Maya ! delicatesa nu gluma!! arata minunat! o prezentare magnifica ! pupici

    ReplyDelete
  23. Nici eu nu beau vin, dar am din cel taiat, cred ca pot sa-l folosesc. La mine nu s-au copt perele :(
    Bestial si imi inchipui cum o sa fie cu cantalup,oau!

    ReplyDelete
  24. Minunat, foarte frumos!

    Week-end frumos,o odihna buna!

    Gizi

    ReplyDelete
  25. Un desert perfect ...cu o prezentare pe masura..felicitari!

    ReplyDelete
  26. Merci,Flory.Hai la o portie :)

    ReplyDelete
  27. Adela,nu stiu daca as avea nervi sa lucrez într-un restaurant :D
    Merci,pupici :)

    ReplyDelete
  28. Mihaela,sosuletul caramelizat,este divin!O sa-l fac si pentru alte deserturi.
    Pupici :)

    ReplyDelete
  29. Bucate apetisante,noroc ca am avut si eu o raza de soare.Asa cîte una amarîta avem în fiecare zi...în rest ploaie,ploaie si iar ploaie!
    Pupici :)

    ReplyDelete
  30. Multumesc,Ophelia :)
    Salutari.

    ReplyDelete
  31. Gaby,chiar daca nu bei vin,sînt sigura ca un sos de asta ti-ar place.
    Un Chianti bun,nu e "vinos",nu are o aroma asa intensiva precum un Burgund.
    Caramelul asta mai pastreaza doar aroma parfumata de struguri,vanilie...
    Pupici :*

    ReplyDelete
  32. Petro,asa este.Simplu si de efect :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  33. Merci,Antonina.Pupici si o seara frumoasa :)

    ReplyDelete
  34. Vasi,ce e ala vin taiat?
    Cum spuneam si mai sus,sosuletul asta caramelizat nu are o aroma intensiva de vin,ci de struguri,caramel si vanilie :)
    O seara frumoasa :*

    ReplyDelete
  35. Gizi,multumesc la fel.O seara frumoasa si multi pupici! :*

    ReplyDelete
  36. Ionela,multumesc frumos :)

    ReplyDelete
  37. Vinul taiat inseamna mustul proaspat oprit din fierbere. Se face, ori prin fierbere, ori prin adaugarea unui praf de stopare a fermentatiei.
    Eu fac foarte mult de aceea folosesc praful ( meta bisulfit de sodiu). Stiu ca este o chimicala dar mai bine una decat zecile din sucurile din comert. Are un gust minunat si se pastreaza de pe un an pe altul.
    Te pup!

    ReplyDelete
  38. Aha,vezi,am mai învatat ceva.Merci,Vasi :*

    ReplyDelete
  39. Maya, m-ai vrajit din nou. Imaginile tale sunt fermecatoare!

    ReplyDelete