November 6, 2008

Avocado



-AVOCADO-



Avocado (Persea americana & Persea gratissima), apartine familiei Lauraceae si provine din sudul Mexicului.
Masoara între 15 -20 metri înaltime, iar frunzele pot ajunge la 40 cm lungime. Este tot anul verde, iar prima recolta are loc dupa 10 ani. Exista peste 400 de varietati care se cultiva în zonele tropicale, precum si în Israel, Chile, Africa de Sud, Peru, sudul Spaniei - mai exact în Malaga si provinica Granada.

Proprietati nutritive pe 100 g avocado proaspat:

  • Calorii 228
  • Proteine 1,8 g
  • Grasimi 23,5 g
  • Carbohidranti 0,4 g
  • Zaharuri 0,4 g
  • Fibre 3,3 g
  • Vitamina C 12,4 mg
  • Vitamina E 1,2 mg
  • Vitamina B1 0,1 mg
  • Vitamina B2 0,1 mg
  • Vitamina B6 0,5 mg
  • Calciu 10 mg
  • Potasiu 468 mg
  • Fosfor 40 mg
  • Cupru 221 µg
  • Fier 636 Mangan 1 µg
  • Iod 2 µg
  • Zinc 392 µg
  • Apa 73,2 g


Fructul are forma unei pere, dar exista si varietati cu forma rotunda-ovala. Are o greutate între 250-400 g. Coaja verde si lucioasa este comestibila, dar nimeni n-o consuma :D
Pulpa are o culoare galbena-verziue si oxideaza imediat în contact cu aerul. Pentru a evita oxidarea, pulpa trebuie stropita cu suc de lamîie/lime. Fructele se culeg cînd sînt înca tari. Se coc foarte repede la temperatura camerei. Cînd fructul se simte (prin apasare exterioara) putin moale, este numai bun de consumat. Sîmburele este aproximativ de marimea unei mingi de golf. Nu este comestibil.


Avocado se consuma în crud, fie asa simplu, eventul sarat, sau zdrobit cu o furculita si uns pe pîine. Bineînteles ca se poate condimenta dupa pofta inimii. În general se consuma picant, de exemplu Guacamole, dar se poate prepara si un sosulet pentru o salata , din pulpa zdrobita si amestecata cu ulei de masline, mult otet balsamic/sau suc de lamîie/lime si condimente (merge perfect la o salata de rosii cu ceapa).
În bucataria japoneza se folosc la sushi vegetali, iar în bucataria braziliana se prepara Milkshakes si chiar înghetata. Exista si varietati dulci. În bucataria vegana este foarte apreciat si folosit ca înlocuitor pentru carne si brînza.

3 comments:

  1. Wow! Nu stiam atat de multe despre avocado! Eu il consider ca un fel de unt vegetal. Il ador pur si simplu. Cred ca m-as risca la o inghetata...

    ReplyDelete
  2. Cu astia ce-i gasim noi,nu prea cred ca iese o înghetata "delicioasa",cel putin nu pe gustul nostru,al europenilor.Cum ziceam,peste tari si mari,exista si varietati dulci de avocado :)
    În rest,si eu îl ador..sub orice forma.Picanta sa fie! :)

    ReplyDelete
  3. Ciao Maya, ce mai faci? Ai un premiu pe blogul meu, "dolcezza". Pupici

    ReplyDelete