January 14, 2010

Pîinici cu busuioc

Ingrediente:
  • 550 g faina
  • 1 cub de drojdie proaspata (40 g)
  • 50 ml ulei
  • 200 ml apa
  • 70-80 ml iaurt
  • sare
  • un strop de zahar
  • 50 ml apa calduta

Pentru deasupra:

  • unt
  • sare
  • usturoi
  • busuioc

Am pus faina în vasul robotului, am facut o adîncitura în care am pus drojdia frecata cu apa calduta si putin zahar. Dupa vreo 10 minute am adaugat sarea, dupa care am pornit robotul la cea mai mica viteza. Pe rînd, am adugat uleiul, apa si cîte o lingurita de iaurt.  Cînd amestecul s-a omogenizat cît de cît, am marit viteza robotului la 2 timp de 1 minut, apoi la 3, vreo 30 de secunde. Lasam la crescut aproximativ jumatate de ora, dupa care rasturnam aluatul pe planseta presarata cu un strat fin de faina si framîntam putin. Eu am împartit aluatul în 8 bile si le-am dat forma lunguiata. Le-am pus pe hîrtie de copt si le-am mai lasat la crescut pîna s-a încalzit cuptorul la 180°C.


Imagine


În acest timp am pus în mojar 3 catei de usturoi, sare si busuioc.


Imagine


Am strivit totul si am adaugat untul (vreo 120 g) ,
care era deja de jumatate de ceas la temperatura camerei.
Am amestecat bine.


Imagine


Am despicat pîinitele pe mijloc cu un cutit dat prin faina
si am desfacut putin, asa încît sa fac un "minisantz" ,
în care am pus amestecul de unt.


Imagine


Am dat tava la cuptor si le-am lasat pîna s-au rumenit asa cum îmi place.


Imagine


Coaja are o textura super-crocanta ,
si totodata farîmicioasa de la untul care o "îmbraca",
iar miezul este foaaarte pufos si usor, datorita iaurtului.


Imagine

13 comments:

  1. Paine Foarte tentant, Maya. Îmi place pâinea caldă cu unt si usturoi, busuioc şi ador!

    Nice day:)

    ReplyDelete
  2. Extraordinar arata! daca nu plecam in weekend-ul asta, sigur le faceam si eu. bravo Maya!

    ReplyDelete
  3. Ador să fac pâine doar că am o problemă cu busuiocul.
    Aş încerca o înlocuire, poate iese la fel de bună.

    Seară faină şi pupici geaninoşi!

    ReplyDelete
  4. Toni,daca îti place combinatia de unt+usturi si busuioc,sigur îti vor placea pîinicile :)

    ReplyDelete
  5. Catalina,doar nu au intrat zilele în sac.Le faci tu cu alta ocazie :)

    ReplyDelete
  6. Geanina,iese bine cu orice verdeata care ti-o place!

    Te pup,si noapte buna.

    ReplyDelete
  7. Am facut si eu in seara asta, au iesit magnifice, am pus smantana in loc de iaurt, dar miezul a iesit foarte bun

    ReplyDelete
  8. Cosmin,daca ai avut smîntîna din aia faina,asa mai groasa,iese aluatul tare bine.Oricum,ma bucur ca ti-au placut!

    ReplyDelete
  9. Inca un aluat perfect. am tot ce-mi trebuie in dulap, acum ma duc s-o prestez. o sa fie maine perfecta de pachetele. Te rog insa, spune-mi cum sa ma inscriu sa primesc retetele cum le postezi, ca nu m-am descurcat. mersi inca o data.

    ReplyDelete
  10. Minunate painicile. O idee minunata. O sa le incerc!

    ReplyDelete
  11. Marcela,încearca-le!Sper sa-ti placa.Mie mi-au placut mult pîinicile :)

    ReplyDelete
  12. Cate grame inseamna un cub de drojdie?

    ReplyDelete
  13. Ionela, am editat reteta. 40 g drojdie proaspata.

    ReplyDelete