April 17, 2011

Bärlauch-Spätzle(Spätzle cu leurda)


De cînd am vazut Spätzle-le astea pe blogul lui Johannes, tot la ele mi-a stat capul. Între timp v-ati prins ca eu ador verdeturile, iar leurda se afla în top zece... printre primele. Mai putin si se termina sezonul leurdei, asa ca profitati din plin cît înca se mai poate





  • 500 g faina
  • 5 oua
  • 75 g leurda
  • 150-200 ml apa*
  • 1 lingura rasa sare

*Daca folositi oua mari, ajunge 150 ml apa.
Eu am folosit oua de marime medie si am adaugat 200 ml apa.





Am macinat leurda cu 200 ml apa, apoi am turnat-o la celelalte ingrediente.
Am amestecat totul în robot 2-3 minute.



Aluatul este moale,trebuie sa curga, dar sa nu fie foarte fluid.



Desi am dispozitivul de facut Spätzle, nu am avut timp, asa ca
m-am folosit de vechea mea metoda cu punga, de altfel foarte practica :D



Spätzle-le se fierb în apa cu sare. Cînd apa începe a clocoti usor, 
se taie un coltisor de la punga. Prin apasare usoara pe punga, 
lasati sa curga un firicel de aluat în apa.
Cînd începe a se ridica deasupra, amestacti usor cu o lingura.
Dupa înca un minut le scoateti cu o spumiera sau le strecurati prin sita de apa.



Varianta simpla-trase în putin unt, cu o felie de jambon crud afumat.



Sau cu bucati de dovlecei umpluti. Lecker!



Pentru ca Spätzle-le sînt destul de picante, nu necesita sosuri prea aromate.
Merg foarte bine simple, doar trase în putin unt. Sau/si cu:
-pecorino sau parmezan deasupra
-pesto de care va place
-legume grilate, coapte, aburite

Se pastreaza la rece 2-3 zile.

30 comments:

  1. Frumos realizat, imi place, super. O zi placuta...

    ReplyDelete
  2. Si mie imi place reteta! Felicitari!

    ReplyDelete
  3. Micsoda jó ötleteid vannak!!! szuper.

    ReplyDelete
  4. Musai incerc, suna tare apetisant!

    ReplyDelete
  5. Maya, acest lucru arată fantastic!!!
    Super reteta!!
    Bine ai venit.
    Gizi

    ReplyDelete
  6. Iar m-ai nimerit direct in inima.
    E superba !

    ReplyDelete
  7. FANTÁSTICA RECETA ,BIEN APETITOSA,CARIÑOS.

    ReplyDelete
  8. Ce buna ideea cu punga! Am primit de ziua mea o presa pentru spätzle, dar n-am folosit-o inca niciodata. La fel cum niciodata n-am gatit cu Bärlauch. Reteta ta ma inspira ;-)

    ReplyDelete
  9. Miodrag,multumesc.Si tie o zi frumoasa!Salutari!

    ReplyDelete
  10. Alexandrina,multumesc.Au fost tare bune Spätzle-le astea cu leurda :D

    ReplyDelete
  11. Raluca,noua ne-au placut mult.Sper sa-ti placa si tie :)

    ReplyDelete
  12. Gizi,merci de vizita.Pupici! :*

    ReplyDelete
  13. Lia,te-am nimerit...si vad ca ne nimerim reciproc!Deci mergem pe aceeasi unda în bucatarie ! :*

    ReplyDelete
  14. Rosita, gracias por su visita! Saludos :)

    ReplyDelete
  15. Andreea,eu nu prea am avut timp de spalat dispozitive de Spätzle,asa ca am profitat de punga :D

    ReplyDelete
  16. faine trebuie sa fie spatzlele astea ! binenteles ca am sa le incerc.premii simpatice de Paste te asteapta la mine pe blog.

    ReplyDelete
  17. Nu-ti pot spune cat de mult imi plac aceste spatzle ale tale. Cat de curand o sa le fac si eu. Te anunt.Iti multumesc pentru reteta asta minunata.
    Sa ai o zi buna.

    ReplyDelete
  18. Maya, as dori sa te intreb cate accesorii ai pentru robotul tau si cam cat au costat in total ... Mi se pare foarte interesant! Isi merita banii? Pare a fi un Kenwood KMX51 ...
    Merci frumos!

    ReplyDelete
  19. Pansy,multumesc pentru premii!Pupici!

    ReplyDelete
  20. Brîndusa,trebuie sa te grabesti,ca se termina sezonul leurdei :)
    ma bucur ca-ti plac Spätzle-le.Si mie îmi plac,ca de altfel tot felul de paste :D

    ReplyDelete
  21. Ana,eu si Ken?Nö!Nu ne potrivim deloc.Înainte de a-mi cumpara masinaria,am avut ocazia sa le probez.Pe Ken si Kitchen Aid.M-am hotarît foarte repede pentru KAid.
    Mie personal Kenwood nu mi-a placut nici cum lucreaza,si nu e nici stabil.E prea usor,iar la framîntat un aluat greu trebuie tinut,ca de nu,fuge prin casa de unu singur.KA are între 11-13 kg,depinde cum e "configurat" :D

    ReplyDelete
  22. Ce grozavie!! Mmm... Ideea cu punga este fantastica! Ma bate gandul sa fac si eu dar cu spanac in loc de leurda, aici in SUA nu am vazut leurda nici sa-mi fac poza cu ea, ha ha ha ha... Crezi ca ar merge combinatia?
    Sambata seara am executat supa crema de broccoli, excelenta! Multumesc draga Maya!
    Sanda Turner

    ReplyDelete
  23. Ce culoare super!Cat despre ideea cu punga,mi se pare foarte comoda!

    ReplyDelete
  24. Ai un premiu la mine pe blog,pupicei!

    ReplyDelete
  25. Sanda,sigur ca merge si cu spanac.Doar ca aroma nu va fi asa intensiva.Poate ar fi interesant daca ai macina si un catel de usturoi împreuna cu spanacul :D

    Pupici!

    ReplyDelete
  26. Da,Mariette,comoda si mai putine vase de spalat =))

    ReplyDelete
  27. Flory,multumesc pentru premiu!Te pup! :*

    ReplyDelete