November 7, 2008

Varzuca de Bruxelles cu sos si bacon

Daca tot este sezonul.. :D






  • 5-600 g varza de Bruxelles
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 ceapa
  • 6-700 ml lapte
  • 1 lingura plina cu amidon
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 300 g bacon
  • sare
  • piper


Curatam varzuca de frunzele exterioare,taiem o feliuta din cotor,
îi facem o taietura în cruce(asa se fierbe uniform),si o spalam.




O punem în steamer(da,înca îl folosesc! :D ) ,
adaugam frunze de patrunjel/sau alta verdeata,

pentru aroma,si lasam 20-25 minute la fiert.
Depinde cît de "al dente va place".






Între timp curatam si spalam ceapa,o despicam în cîteva bucati,
si o punem în ceva ulei de floarea soarelui la rumenit.





Cînd este usor aurie,o stingem cu lapte,adaugam patrunjelul,
condimentam,
apoi punem mixerul stick la treaba/macinam.
Lasam sa fiarba vreo 10 minute la foc lejer.







Pîna atunci tocam baconul,si îl rumenim într-o tigaie antiaderenta,
fara nici un adaos de grasime/ulei.









Adaugam baconul/costita la sosul de lapte
pe care apoi îl îngrosam cu amidon.

Eu folosesc Mondamin,care se poate presara linistit
în sosul fierbinte fara a face cocoloase.

Daca nu stiti cum reactioneaza amidonul pe care-l folositi,
si pentru a fi siguri ca veti obtine un sos fin,

amestecati amidonul cu o lingura de apa rece,
apoi turnati-l la sosul de lapte.







Se poate servi si un pireu de cartofi pe lînga :)






Varza de Bruxelles,nu este acceptata de fiecare,avînd o tenta usor amaruie.Mie mi-o place.
Normal este de un amarui acceptabil,dar în majoritatea magazineor/aprozarelor fiind pastrata în conditii nefavorabile,se amaraste.Asta puteti observa la frunzele exterioare.Daca au frunzulite "galbejite",au fost pastrate la temperaturi prea mari..daca este veche,observati tot în textura frunzelor exterioare care-s sifonate /ridate...sau la cotor,daca este foarte uscat,sau cenusiu-galbui..



6 comments:

  1. La multi si fericiti ani, draga Miha, de ziua numelui! :)
    Iti trimitem cei mai dulci pupici!

    ...faina varianta asta de varzute cu sos si bacon, precis e gustoasa tare ;)

    ReplyDelete
  2. Multumesc draguta mea!
    Pupici primiti,si trimisi altii noi 'napoi :D

    ReplyDelete
  3. Am incercat reteta ta in weekend si a fost un succes; multumesc mult. te pup

    ReplyDelete
  4. Ma bucur ca ti-a placut,Marcela! Pup!

    ReplyDelete