September 2, 2011

Supa de rosii

Ca ador supele cremuite, stiti deja. Ca nu ma satur de supe creme de dovleac, v-ati prins demult. Dar cum iubesc supa de rosii, nu cred ca stiti. Este supa copilariei mele. La noi acasa, supa de rosii nu era trecuta în meniu, ca de altfel multe alte supe. Singura supa pe care o facea mama, era supa de pui cu taitei sau galuste. Este adevarat ca niciodata nu am mîncat supa de pui mai buna decît cea facuta de ea! Ciorbe si borsuri facea, dar si astea de gura lui tata. Daca ar fi fost dupa ea, am fi mîncat doar carne cu carne :D ...iar deviez.
Supa de rosii, am întîlnit-o la gradinita. Cît tinea sezonul rosiilor, o primeam des pe masutele noastre, si mare ne era fericirea. Eu am mai prins vremurile bune ( '75-'79 ), cînd gradinitele de la tara, în afara faptului ca erau foarte bine dotate din toate punctele de vedere, mai aveau si bucatarese de exceptie, iar meniurile erau bogate si variate, si se gatea fara vegeta si delikat :D Nu va mai ametesc cu trecutul si melancolia care ma înfasoara, ci trec la reteta mea. Una din ele. Una din cele preferate.



       Ingrediente:
  • 3 rosii mari (1600 g masa neta)
  • 4-500 ml apa
  • 3 cepe violet
  • 3 morcoviori
  • 1 radacina de patrunjel
  • 3 frunze de dafin, proaspete
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • sare, piper
  • 1 mînuta de paste maruntele (optional)
Nu se putea sa am rosii adevarate, rasfatate de soarele din gradina mamei mele, si sa nu fac supica asta delicioasa! Pentru ca aceste rosii au o aroma deosebita, nu am mai încurcat supa cu verdeturi si nici prea multe arome. Bineînteles ca în loc de apa puteti folosi o supa vegetala sau chiar de pui. Asta fac eu, daca rosiile nu sînt atît de bune, sau daca pofta intervine în afara sezonului. Puteti aroma supa cu diverse verdeturi, si o puteti condimenta cu ce doriti. Eu am vrut sa simt dulceata tomatelor, prospetimea si aroma aceea care nu o întîlnesc des. Aici starletele:



Am spalat si curatat legumele.



Cepele le-am taiat în patru, morcovii în bucati, iar radacina de patrunjel în trei.
Am sotat legumele si frunzele de dafin în ceva ulei, pîna au început a prinde culoare.



Am adaugat rosiile si am mai amestecat vreo 2-3 minute pîna am adaugat apa.
Am presarat zaharul, care are rolul de a stabiliza balanta dintre dulce si acrisor,
si am lasat la fiert pîna s-au descompus rosiile. Vreo 20 de minute.



Am îndepartat radacina de patrunjel si frunzele de dafin,
si am macinat supa cu mixerul vertical.
Am condimentat cu sare si piper dupa gust,
si am mai lasat sa traga un clocot de cîteva minute.
Condimentata la sfîrsit, supa îsi pastreaza culoarea vie.



În timp ce supa clocotea usor, am fiert o mînuta de paste maruntele. Risoni de la Barilla. Dupa ce au fiert, i-am strecurat de apa si i-am amestecat cu o lingurita de ulei de masline. Asa nu se mai lipesc, si se pot servi individual la supa. Cine doreste, se serveste. Si pentru ca mi-am amintit de oala primita cadou, de la o matusa tare draga mie, am hoatarît sa servesc supa în ea. A fost o atractie! Multumesc, matusa Margareta!Ne-ai înveselit masa, ne-ai facut sa zîmbim cu gura pîna la urechi, amintindu-ne de povestile tale minunate! Esti o scumpa, si ne este dor de tine ! :*


 
Pofta buna!




43 comments:

  1. si mie imi place supa asta,ii pun orez in loc de risoni si frunzulite de telina tocate...a ta arata splendid,am senzatia ca pot sa-mi iau o lingura si sa o gust!:)

    ReplyDelete
  2. Si mie imi place foarte mult supa asta,mereu o sorb cu placere.De obicei nu o fac crema si pun taitei, dar buna e oricum.

    PS. Am oala exact ca a ta :)

    ReplyDelete
  3. Esti prima, asa ca ia lingurita si savureaz-o!
    Si eu o fac în fel si chip. Subtire, deasa, cremuita, cu mai multe sau mai putine legume, iar cu telina e un deliciu!
    Telina verde, foile de dafin mai ales cele proaspete si busuiocul sînt ca si "crescute" pentru rosii!
    Dar cum spuneam, la supa asta, din rosiile astea, vroiam sa le savurez doar pe ele! Asa rosii nu prind eu des :D

    ReplyDelete
  4. Bucate apetisante, eu fac supa de rosii în toate felurile posibile, pentru ca nu cred ca exista vreo varianta care sa nu mi-o placa!

    Olicica am primit-o de la o matusa. O sora de-a mamii! Mi-e tare draga oala, mai ales ca e de la ea. O persoana tare draga!

    ReplyDelete
  5. Ador supa de rosii.Eu o fac cu orez sau taitei de casa.Pupici!

    ReplyDelete
  6. N-am facut niciodata supa de rosii.
    Rau, stiu :D.
    Arata grozav! Prezentare eleganta, ca intotdeauna!

    ReplyDelete
  7. Si eu pregatesc , dar altfel, nu o fac supa- crema, dar am sa incerc si aceasta varianta, ma atrage ca un magnet! Prezentarea super ca de obicei! Pup cu drag!

    ReplyDelete
  8. Da Maya si eu folosesc diverse retete pentru aceasta supica pe care o ador indiferent de cum o prepar.Ce mult imi place vasul in care ai servit-o.
    De supica spun atat.........asi da o fuga pana la tine sa ma servesti cu o portie.
    Pup si seara buna!

    ReplyDelete
  9. Foarte buna supica, cred ca o sa incropesc si eu una; eu cred c-am s-o fac cu galuste, mie asa imi placea cand eram mica :)
    Am si eu oala ca a ta :)

    ReplyDelete
  10. DiaMar, si eu o fac si cu orez, si cu taitei de care am...cu galuste si razalai =)) Imi place oricum! :D

    ReplyDelete
  11. Gaby, pune mînuta si fa! Supa de rosii trebuie încercata neaparat! Orice varianta, supa de rosii sa fie! :D

    ReplyDelete
  12. Adela, e buna oricum. Cremuita, necremuita, cu taitei, cu galuste ...cu ce-o fi :D

    ReplyDelete
  13. Maria, cu placere, oricînd :)

    ReplyDelete
  14. Alexandrina, deci modelul asta de oala este foarte raspîndit! Stie matusa ce stie :D
    Si eu am facut si cu galuste de gris! E super si asa!

    ReplyDelete
  15. Maya,daca nu imi dai din supa asta grozava ma apuc de prajituri.Zi de zi:)PUP!

    ReplyDelete
  16. Am mai spus cred si aici:supa de rosii obligatoriu toata viata am facut-o cu galuste de faina rupte mici,mici!niciodata cu orez sau altceva!si leustean taiat marunt!O bunatate si asa cum zici tu cu rosii de gradina nu din sera sau market!
    Week-end minunat de toamna!Pupici!

    ReplyDelete
  17. In primul rand imi lasa gura apa doar privind la rosiile tale....despre supa ce sa mai spun,imi imaginez gustul sublim...si a "trecut"vara si inca n-am facut-o....
    Arata minunat...
    Pupici si o seara placuta!!!

    ReplyDelete
  18. Excelenta,e una din supele pe care ai mei o mananca cu placere.Minunata prezentare,pupici!

    ReplyDelete
  19. asta da,multumesc ca mi-ai amintit sa fac si eu,pupici

    ReplyDelete
  20. A fost foarte buna, se vede dupa ingrediente ce bine arata :)

    ReplyDelete
  21. Ca de obicei o prezentare frumoasa. Supa e un deliciu, sotului meu ii place mult. Week-end placut!

    ReplyDelete
  22. ah, stii cat imi plac supele astea :). cred ca mai fac si eu una azi :))

    ReplyDelete
  23. are o culoare de vis.mi-ai facut pofta,zau asa.una bucata intrebare,esti sigura ca erau rosi si nu rosiorozaurus rex.....3 rosii 1.6 kg,ma luat inima,au!
    pupicei

    ReplyDelete
  24. ah ce buna si sanatoasa e!!eu o fac in multe feluri cu taitei,sau cu orez,sau cu galuste de gris ca sa mai variez,o zi minunata

    ReplyDelete
  25. Rosiile acelea sunt super!Pacat ca sunt pe cale de disparitie!De supa nici nu mai spun...(e preferata mea!)Pupici:*

    ReplyDelete
  26. si eu ador supica asta mult, mult , mult , iar zilele astea chiar ma gandeam sa fac si eu !!! ... arata senzational supica ta!!!!

    ReplyDelete
  27. asta e preferata mamei,e drept ca ei ii place simpla si dulce,fara arome tari,da e una din supele de vara preferate.
    mai uitam la calitatea pozlelor tale pe blogspot.e foarte buna.eu tot pe blogspot sunt,dar e din ce in ce mai proasta calitatea pozelor mele.se schimba foarte mult la incarcare,am incercat si micsorate si nemicsorate,degeaba.ce sa fie asta? o fi sablonul mai putin bun?

    ReplyDelete
  28. Vai cat imi place supa de rosii.

    ReplyDelete
  29. Supa de rosii este una din preferatele mele! Arata ff bine supica ta!

    ReplyDelete
  30. Fa tu prajituri ca le stii a face bine, Teo! Eu dau supa pîna la refuz! Mîine te servesc cu o supa de dovleac Hokkaido! Pup!

    ReplyDelete
  31. Mariana, mie mi-o place cu orice... cu paste, razalai, galuste de gris, faina... ce-o fi, supa de rosiis a fie! :D

    ReplyDelete
  32. Petro, înca se gasesc rosii de sezon, asa ca pune mînuta si fa! Pupici :*

    ReplyDelete
  33. Flory, merci! Si ai mei o adora, chiar si Felix :D
    Te pup.

    ReplyDelete
  34. Mihaela, da foarte aromata. Rosiile astea au o aroma deosebita. Sînt carnoase, si nu au multe seminte. Taaare gustoase! :*

    ReplyDelete
  35. Sara, multumesc. Noua ne place la toti :D

    ReplyDelete
  36. Zazu, da stiu. Ti-am vazut supele, si stiu ca ni le plac! :D
    Pup xo

    ReplyDelete
  37. Sarah, asa-s rosiile astea.Mari, dulci, aprfumate, carnoase si fara prea multe seminte. Unde pui ca mai au si-o pielita foarte subtire :D
    Pupici!

    ReplyDelete
  38. Yaya, si eu ca tine. O fac cum îmi vine pe moment! :D
    Pup xo

    ReplyDelete
  39. Mariette, mama si matusa mea, au mereu rosii de astea prin gradina. Din astea fac bulion pentru mîncaruri, ciorbe, etc... si bulionul pentru zacusca... Delicioase toate :D
    Pupic :*

    ReplyDelete
  40. Cat, sa ai spor si pofta! Pupic xo

    ReplyDelete
  41. Pansy, eu ador supa de rosii în functie de dispozitie, chef, pofta. Mai densa, mai subtire, mai aromata, mai dulceaga, mai picanta...cu taitei, cu galuste... cu ce-o fi :D

    Pansy, habar nu am daca e tempalt-eul, sau altceva... nu stiu. Eu am observat ca daca îmi încarcam header-ul în format jpeg, se strica caliatatea. Nu pot sa-mi explic de ce. De exemplu în jurul textului se faceau niste "norisori"/ deranjari pixelate fin, dar eu le vedeam si ma enervau la maxim. Dupa ce mi-am facut header-e în format png, nu am mai avut aceasta problema...
    Naiba mai stie...

    ReplyDelete
  42. Micsoda gyönyörűség!!! szépek a zöldségek is nagyon!!!!

    ReplyDelete