August 22, 2010

Bulion de rosii/Tomatensaft


Tomatensaft


  • rosii, coapte bine___________________reife Tomaten
  • ardei_____________________________Paprika spitz
  • cîteva tije de telina/+frunze___________Selleriestangen/+ Blätter
  • sare (opt.)_________________________Salz ( optional ) 
  • zahar (opt.)________________________Zucker ( optional )
  • piper (opt.)________________________Pfeffer ( optional )




Se spala rosiile, se taie în patru si se îndeparteaza partea verde.

Tomaten waschen, vierteln und dabei den Strunk entfernen. 




Bucatile de rosii se fac piure cu accesoriu de la KA. Acest accesoriu este genial! Se foloseste la prepararea pireurilor sau stoarcerea fructelor moi ca rosiile, zmeura, murele etc... îndeparteaza semintele, coditele, pielita.


Tomatenstücke durch den Pürieraufsatz von KA passieren. Der KA Pürieraufsatz ist genial! Er wird verwendet für das Pürieren/Entsaften von weichem Obst wie Tomaten, Himbeeren, Brombeeren usw...dabei werden Kerne, Stiele und Schalen abgesondert. 












Se spala ardeiul si tijele de telina, se curata, se scot semintele si se taie în felii/bucati groabe. Pulpa de rosii, ardeiul si telina se pun într-o oala încapatoare pe foc moderat la fiert. Se fierbe fara capac si se lasa pe foc pîna se reduce aproximativ la jumatate. Se îndeparteaza ardeiul si telina. Se condimenteaza doar la sfîrsit, pentru ca bulionul sa-si pastreze culoarea frumoasa.


Paprika und Selleriestangen waschen, putzen, entkernen und in grobe Scheiben/Stücke schneiden. Tomatenmark, Paprika und Sellerie in einem ausreichend großen Topf bei mittlerer Hitze zum kochen bringen. Offen einkochen und bis fast auf die Hälfte reduzieren lassen. Paprika und Sellerie entfernen. Erst zum Schluss würzen damit der Saft seine schöne Farbe behält. 




Bulionul de rosii se toarna fierbinte în sticlele sterilizate* (calde) si se închid cu dop cu filet, sau ca pe timpurile bunicii cu celofan si hîrtie :D

Tomatensaft noch heiß in sterilisierte* Flaschen (noch warm) mit Schraubverschluss füllen,
oder mit Cellophan und Papier zudecken wie zu Omas Zeiten :D 






*Eu sterilizez sticlele si borcanele în cuptor la 170°C-200 °C aproximativ 10 minute.
(capacele le fierb într-o oala cu apa timp de cîteva minute).


*Flaschen und Gläser sterilisiere ich im Backofen bei 170°C- 200C ° für ungefähr 10 Minuten.
(Deckel koche ich auf dem Herd ein paar Minuten im sprudelnden Wasser aus).







Reteta de baza pentru prepararea bulionului de rosii este simpla si se poate folosi în foarte multe feluri. Se poate savura pur, asa fac eu... sau cu vredeata proaspata si un strop tabasco, sau cu vodca, cuburi de gheata si o tija de telina  ca Longdrink - mai bine cunoscut sub denumirea de Bloody Mary. Bineînteles ca bulionul de rosii se poate folosi si ca baza la sosuri delicioase, supe, pizza, paste fainoase etc.

Das Grundrezept für selbst gemachten Tomatensaft ist sehr einfach und auch sehr vielseitig  einsetzbar. Man kann ihn pur genießen, wie ich... oder mit frischen Kräutern und einem Schuss Tabasco, oder mit Wodka, Eiswürfeln und 'ne Selleriestange als Longdrink - besser bekannt als Bloody Mary. Selbstverständlich kann man den Tomatensaft auch als Grundlage für leckere Tomatensaucen, Suppen, Pizza, Pasta usw.

8 comments:

  1. Se vede ca sunt Bio rosiile, alea din magazin nu arata asa niciodata

    ReplyDelete
  2. Buna,eu sunt Madalin,imi place siteul tau,articolele si fotografiile publicate sunt bune,in general imi place sa vizitez siteuri si bloguri ca sa vad cum gindesc si ce opinii au alte persoane,eu sunt din Nehoiu ,Nehoiu e un frumos orasel din Judetul Buzau, Daca vrei intra aici si vei gasi un blog cu recopilari de Asasini in serie,e foarte incitant ,chiar daca e in alta limba are traductor incorporat.Daca vrei sa iti promovezi blogul,inscrie-l in acest Directorio web SEO , este un director web gratuit,oricum vreau sa iti recomand un blog interesant si un forum gratuit unde,la fel,iti poti prezenta blogul si in general poate fi o solutie buna pentru a primi vizitatori. Salutari din Madrid

    ReplyDelete
  3. nu se poate asa ceva! astazi cand am deschis pagina cu blogul tau am salivat instant! iti vine sa pui mana sa iei tiramisu de pe monitor, e ireal! felicitari!

    ReplyDelete
  4. Teostan,rosiile au fost din gradina mamei mele.Rosii de la tara,nestropite.Au fost tare bune!

    ReplyDelete
  5. Raul,cum voi dispune de ceva timp,o sa ma uit.Multumesc :)

    ReplyDelete
  6. Cristi,multumesc pentru propunere.O sa ma uit cum am timp!

    ReplyDelete