November 25, 2008

Kiwi în sirop

  • 600 g kiwi
  • 300 g zahar
  • 1 felie lamîie netratata
  • 1-2 linguri zeama de lamîie


Curatam si taiem kiwi în sferturi.




Presaram zahrul si zeama de lamîie desupra,
amestecam usor,si lasam sa se odihneasca putin,
cu felia de lamîie desupra..ca sa n-o uitam! :P




Punem la fiert pe foc lejer,încît sa clocoteasca usor.
Amestecam din cînd în cînd,dar foarte usor.
Kiwi în amestec cu zaharul vor lasa sirop.




Cînd acesta va scadea pe jumatate,turnati fructele în sirop,în borcanele sterilizate pe care le închideti bine,
apoi le întoarceti cu fundul în sus pentru 5 minute.
Se lasa la racit acoperite cu un prosop.




Pentru ca feliile de kiwi sa ramîna întregi,fierbeti neaparat într-o oala antiaderenta,si amestcati cu o paleta foarte usor.





Aceste fructe în sirop,potrivesc de minune într-un iaurtel pur sau brînzica de vaci...asta daca sînteti satui de cele cu e-uri,coloranti..si mai stiu eu ce..
Sau,pe o înghetata,dau foarte bine,precum si pe un lapte cu gris,sau orez..sau orice alt desert!





Se poate face cu orice fal de zahar,
chiar si cu Fruchtzucker/Fructoza(aia ca zaharul).



13 comments:

  1. Super, chiar aveam niste kiwi f acri :P

    ReplyDelete
  2. Atunci numa' bine!SI ai mei au fost acruti bine :D

    ReplyDelete
  3. In sfarsit am si eu netul! Am tot avut probleme cu el :-( Deci am cateva intrebari:
    1. De ce intorci borcanele cu fundul in sus? Ajuta cu ceva? Te intreb sincer pt ca nu am stiut de chestia asta.
    2. Zaharul se poate inlocui si cu melasa?
    3. Se poate face si din alt fruct? (nu ca nu imi place kiwi ba chiar il ador dar asa ca idee).
    Super arata! Bravo Maya!!!!

    ReplyDelete
  4. Ina,poti face cam din orice fruct,atîta timp cît nu e copt bine..adica ma tare.
    Daca faci cu capsuni,trebuie sa fie mari,si cum ziceam nu foarte copti.Cu struguri /boaba mare,fara sîmburi poti face,din fileturi de portocala,mango taiat în bucati de 3-4 cm(forma nu conteaza :D )..si în rest,e important sa faci într-o oala antiaderenta,si sa amesteci doar cînd si cînd foarte usor-doar învîrtind..
    Cu melasa nu am încercat,dar cred ca trebuie sa mearga.

    ReplyDelete
  5. Na ca am uitat sa-ti spun de ce întorc borcanele cu fundu în sus!
    Deci operatia asta se face imediat dupa ce ai pus fructele în sirop(sau marmelada,dulceata...etc..etc.),si ai închis bine borcanul.Cum e fierbinte si înca lichid,patrunde putin sirop între marginea dintre borcan si capac,ceea ce e un fel de sigiliu,si ajuta la formarea vidului.
    Ceea ce înseamna ca virgula :P ,continutul este conservat natural..daca borcanele sînt sterilizate(fierte,sau coapte în cuptor :D ) ,în combinatie cu vidul care se formeaza,tin mult mai mult timp în camara.

    ReplyDelete
  6. Faina reteta!
    Ador fructele kiwi, asa ca voi aplica foarte curand aceasta reteta.
    Multumesc si o seara excelenta :)

    ReplyDelete
  7. Dana,si tie o seara excelenta! Pup :)

    ReplyDelete
  8. Bine te-am gasit Maya!! Imi place enorm reteta si vreau neaparat sa o fac pentru ca am vazut ca aici la voi se gaseste un iaurt natural absolut divin si ma gandesc ca tare bine ar merge combinat cu cu un fruct. As dori sa incerc cu feliute de portocala pentru ca am citit ca se poate sa inlocuim kiwi-ul. O mica intrebare am: dupa ce fac siropul trebuie sa-l pun neaparat in borcanele sau as putea sa fac doar o cantitate mica pe care sa o folosesc imediat? Multumesc mult Maya si ma bucur ca in sfarsit am o conexiune care-mi permite sa vizualizez tot blogul tau si nu pe jumatate cum pateam in Italia.

    ReplyDelete
  9. Buna,Laura!
    Ma bucur de vizita!
    Cum îti plece în Germania?Pe unde esti,cu aproximatie :D

    Am trecut ieri pe blogul tau si ti-am admirat imaginile cu casuta din Italia!Foarte romantica.Arata super si reda o caldura aparte!

    Despre care iaurt vorbesti? care-ti place?

    Bineînteles ca poti face ce cantitate doresti...mici-mari,nu conteaza.Cum îti place :)

    ReplyDelete
  10. Maya draga sunt in Bavaria, intr-un satuc mic Harburg. E pe langa Augsburg.
    Iaurtul se numeste Allgauer Landjoghurt mild(are niste vacute maro pe capac) si e la galetusa de 1 kg. Are 3,5% grasime dar imi place tare mult.
    Tare mult mi-a placut si mie casuta din Italia si avea un aer extrem de placut si romantic.
    O sa incerc sa fac siropul cu feliute de portocala si sa-l pap cu iaurtul asta delicios.
    Te pup Maya si multumesc mult pentru raspuns!!

    ReplyDelete
  11. Misto.Sper sa te acomodezi cît mai repede,si sa ne încînti mai departe cu retetele tale! :)

    ReplyDelete
  12. Maya, l-am facut, dar mi-s cam chioara zilele astea, asa ca nu am putut presta poze. Aroma este dementiala, iti multumesc, maine ii dau piticului. Pupici multi!

    ReplyDelete
  13. L-am facut si eu e delicios!
    Mersi de reteta !

    ReplyDelete