July 14, 2008

Condimente proaspete-Verdeturi


 
 
Verdeturile mele se gasesc în casa - în ghivece mici sau în unul mare - toate amestecate (o mica jardiniera). Prin unele colturi în gradina, sau în ghivece mari (tot afara), diferite culturi/semanate la diferite intervale, pentru a avea tot timpul verdeata proaspata.
Ador verdeata în orice mîncare. Nimic nu o poate înlocui! Nici o vegeta de pe planeta asta nu m-ar face sa renunt la aromantii mei naturali. Eu sînt un copil crescut cu vegeta. Mama folosete si acum la orice! ..fara delikat, bors magic sau vegeta - nu e buna mîncarea, crede ea! Posibil ar fi ca simtul gustativ sa fie atacat de atîta vegeta :D
Daca as începe sa povestesc în functie de papila mea, ar trebui sa încep cu usturoiul verde care din pacate nu mai este...s-a dus/ s-a terminat sezonul din gradina :D Pentru mine, usturoiul este Aaaa si Oooo!!!


Urmatoarul condiment proaspat pe lista mea este busuiocul.
Îl am mereu, cel putin forma clasica si destul de des varainata de
busuioc lamîiat, si busuioc rosu.



În afara faptului ca busuiocul este foarte raspîndit pentru mireasma placuta si proaspata din bucatarie si aroma cu care ne parfumeaza salata de rosii cu mozzarela, este folosit si în multe alte scopuri ..în afara bucatariei.
Un ceai puternic din aceasta planta este indicat la migrene. Busuiocul are un efect antiseptic si linistitor,chiar pentru rani mici. Frunzele curate se aplica direct pe rana curatata. Putin zdrobite/sifonate, cît sa lase putin suc, se pot aplica direct pe întepaturi de insecte. Reduce mîncarimea si sa nu uitam de efectul antiseptic. Se poate aplica cu încerdere si la copiii care nu vor creme "ca usturaaaa". Aaaa...si cica ar fi chiar si un bun afrodiziac :P

La fel o infuzie usoara (deci nu foarte concentrata), consumata zilnic, este buna pentru mamicile care alapteaza. Ajuta la productia de laptic, plus ca reduce o parte sau chiar în totalitate colicile sugarului. Busuiocul rosu, este folosit mai mult pentru decoratii sau proaspat în diverse salate. Eu nu îl folosesc gatit/fiert.Varianta asta de busuioc se gaseste în diferite nuante..de la rosu, visiniu, pîna la violet. Iar frunzele difera în forma cît si marime.




Busuiocul lamîiat îl folosesc la peste, salate, decor sau chiar la deserturi
 de capsune în combinatie cu ciocolata .


_________________


Cimbrul de gradina

si



Thymian-ul (cimbru de cultura)


Ambele le folosesc la fripturi, sosuri, sarmale cîteodata,
la marinade pentru carnea grilata.



_________________



Salvia



Salvia..cel putin din cîte am observat eu, este o verdeata care este placuta sau urîta!
"Între" nu am întîlnit ..ori place-ori nu! :D
Da o aroma deosebita sosurilor albe sau de ceapa, sau sosurilor de rosii.
Bineînteles ca se poate întrebuinta în foarte multe feluri. Chiar si pane.
O infuzie puternica si fierbinte este foarte buna pentru durerile de gît si tuse.



_________________



Leusteanul

tinerel


Matur



..îl ador în ciorbe de orice fel!
Cîteodata umplu chiar pastravii cu leustean, pentru aroma.
Înainte de servire îl îndepartez.
Infuzia de leustean, aplicata direct pe eczeme sau rani infectate, aduce alinare.

Aaaa, si din nou o planta afrodiziaca :D



_________________


Patrunjelul este nelipsit din bucataria mea.Nu stiu feluri în care nu-l folosesc..
Îmi place foarte mult patrunjelul cret, mai ales la sosuri sau la carnea de pui.




O cultura mai tînara, semanata cu o luna dupa celalalt.





_________________


Mararul



Vredeata perfecta pentru o salata de castraveti, sau în castravetii murati..2-3 ramurele la fiert, dau o aroma excelenta sarmalelor.



_________________



Rozmarin



Ideal la o friptura de miel. Foarte bun si la peste..în marinade, aluaturi dospite-pentru pîine, grisine si alte aperitive de acest gen. Infuzia ajuta la o buna digestie.Pasta de rozmarin, obtinuta prin pisarea frunzulitelor în mojar si aplicata direct pe frunte (masaj usor) este indicata pentru alinarea migrenelor mai usoare/dureri de cap.


_________________


Dafin



Nu folosesc foarte des. Merge bine la sosuri de rosii, sau marinade. La muraturi sau cînd fac supa concentrata, care o portionez si congelez.O folosesc la sosuri sau la framîntarea pastei de mititei.



_________________


Oregano



Cel mai des îl folosesc la sos de pizza..în rest..la orice, cînd îmi amintesc :D



_________________



Menta, mi-o place în bauturi racoritoare, salate de fructe, deserturi cu mere, ciocolata..






_________________



Lamîita,aromeaza ceaiuri, deserturi, înghetata, salate de fructe...un bun decorator .







_________________




O jardiniera mai veche, pe gemaul din bucatarie.
O amestecatura se salvie, rozmarin, busuioc, oregano..
iar în spate pe pervazul ferestrei..unul din motanii mei (Felix).





*****



12 comments:

  1. maya spune-mi si mie cum iti scrii numele pe fotografii;as vrea si eu dar nu prea stiu cum...

    ReplyDelete
  2. Buna Maya! Te-am vizitat si alta data dar abia acum, am ceva timp sa-ti scriu. Ai un blog aranjat foarte frumos ,pozele sunt foarte reusite si sa nu mai vorbim de retete; o placere sa-l citesti.
    Pentru acest lucru ,m-am gandit sa-ti ofer un premiu. Trebuie doar sa intri pe blogul meu si vei afla restul. O zi buna, Nicoleta

    ReplyDelete
  3. Carmen,scriu cu program foto,cu care ajung mai repede.. photoshop,sau acdsee..
    Cu orice program pentru prelucrarea imaginilor îl ai pe pc,se poate scrie.Daca mai ai întrebari,nu ezita :)

    ReplyDelete
  4. Nicoleta,multumesc mult pentru cuvintele frumoase adresate mie,si blogului meu :)
    Multumesc pentru premiul acordat.L-am dat si eu mai departe la 5 fete.

    Te-am adaugat si pe listuta mea de bloguri.În ultima vreme nu prea mai am timp de nimic..sînt tot într-o fuga.O sa trag o raita spre seara,pe blogul tau!

    ReplyDelete
  5. super, ai promis ca revii cu ierburile, si iata-le! Le-as manca cu ochii, te invidiez...de fapt voiam doar sa te intreb: cum reusesti sa ai asa de frumos busuioc (basilikum), mai cu seama ca locuiesti in Germania, iar alolo clima este cam vitrega pentru aceasta planta. Intreb asta, pentru ca eu locuiesc in Austria, iar pentru mine busuiocul este pe locul 1, l-as toca si in prajituri;-)

    ReplyDelete
  6. anonymule,peste iarna,am ghivece cu busuioc în casa pe pervazul geamului la bucatarie.Cel clasic tine cel mai mult(ala lamîta si cel rosu..nu rezista foarte mult).Are nevoie de cald/soare,lumina..asa ca acolo stau în clima ideala.Vara am în ghiveci,pîna si pe masa de pe terasa,dar si în gradina în pamînt.Cel din gradina îl am în colturi ,unde e protejat de curent/frig.Are nevoie de multa apa,nu se rupe capul niciodata.Frunzele le piglui frumusel de pe tulpina,lasînd o parte din codita frunzei pe ea.Între codita lasata si tulpina iese alta ramurea .

    La fel si eu..fara busuioc..nu stiu ce as face :D

    ReplyDelete
  7. Maya, merci mult de raspuns, dar nu am inteles exact: cumperi busuiocul in ghivece, sau il semeni tu din seminte? si daca face floarea, nici aceea nu o rupi?
    Apar anonim nu pentru ca as avea ceva de ascuns, dar nu pot sa ma einloggen de la servici pe google :-(

    ReplyDelete
  8. Anonymule,cu parere de rau..dar mi-a scapat mesajul asta :(

    Da,deci cumpar în ghiveci,si-l cresc :) Cînd ajunge la maturitate,dupa ce trec florile se fac seminte,apoi acestea cad..dar cum clima la noi nu e favorabila,pentru busuioc..nu prea ai sanse sa iese ceva în gradina..dar în ghiveci da.
    Daca îi "zupfen" doar frunzele,si nu îi rupi capul,el face frunze într-una.Asta daca-i oferi cele necesare.Adica apa destula,soare mult,caldura..un loc ferit.Atunci ai sansa sa faci un tufalau de busuioc.

    ReplyDelete
  9. Am si eu o intrebare referitor la lamaita, de mult ma tot chinui sa gasesc o reteta de inghetata de lamaie, dar cum nu pot sa pun lapte sau smantana deoarece se imbranzeste de la sucul de lamaie, ma gandeam ca poate merge cu lamaita, stii cumva cum se foloseste lamaita la inghetata?

    ReplyDelete
  10. Eu zic sa pui si rucola :) E miraculoasa in salate si ca garnitura la vita, ceva mai putin miraculoasa gatita.

    ReplyDelete
  11. Draga Maya, ma uitam la leusteanul tau cat e de frumos. locuiesc in Olanda si atata ma chinui sa cresc leusteanul mare, insa nu reusesc, ce fac gresit? Clima de aici e umeda in general, insa chiar daca e soare, nu creste mai mult de 20 cm si as vrea asa de mult sa am o tufa mare sa pot usca pt iarna. Ce ma sfatuiesti? Ieri am facut prajitura cu prune si azi la cina mancam coq au vin, yummmmi! Ma uit pe blog-ul tau zilnic, iar daca nu am timp, dupa ce termin treburile, ma duc pe ''Maya''. :):):)

    ReplyDelete
  12. Pai clima nu e diferita prea mult de a noastra. Si la noi e umed mereu, mai ales ca locuiesc lînga padure. Leusteanul meu ajuns la maturitate e cel putin 1,5 m! Asa mare se face. Am înca aceeasi tufa, pe acelasi loc :D Ce îti recomand eu, în toamna tîrzie, dupa ce face seminte/ sau cînd ii vine vremea de taiat/tuns, îl tai si îl muti în alt loc. Sau chiar desparte-l în doua si pune-l în locuri diferite în gradina, sa vezi unde-i merge mai bine.
    Al meu e într-un loc unde dimineata are soare, iar dupamasa umbra.
    Sa nu-l pui în apropiere de flori si nici sa-l înghesuie vreo alta tufa.

    Multumesc pentru vizite!

    ReplyDelete