- 240 g faina
- 210 g zahar
- 100 unt
- 70-80 ml iaurt
- 4 oua mari
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- coaja de portocala razuita
- 1-2 linguri gem de zmeura
- 1 compot de afine
- -240 g afine
- -300 ml zeama din compot
- 100 ml frisca
- 1 pachetel de zahar vanilat
- 1 pachetel de Agartine/sau gelatina pentru 0,5 l lichid
- nuca de cocos(fac.)
Frecam untul cu zaharul,apoi se adaugam ouale.
Amestecam faina,cu praful de copt, turnam cîte putin în blender.
Adaugam si coaja de portocala,amestecam mai departe.
Luam 60 de g din afinele scurse, din compot,si le amestecam cu o paleta,foarte usor în aluat.
Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.
Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.
Daca începe a se rumeni prea devreme,acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.
Lasam blatul la racit pe un gratar,dupa care îl pune pe platoul de pe care servim.
(eu am pus blatul cu susul în jos,pentru ca era putin "cuoplat")
Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura,îl trecem prin sita,daca are sîmburi.
Pensulam blatul si lasam la racit.
Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.
Luam 100 ml din sucul compotului,turnam praful agar,
si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.
Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece.
Lasam putin la racorit,dupa care adaugam si afinele.
Cum se racoreste,se simte imediat închegarea.
Turnam afinele peste blat,dam la rece,peste noapte.
Se întareste relativ repede,dar eu las peste noapte,pentru îmbibarea aromelor.
Înainte de decorare,dam inelul jos cu atentie,sa nu rupem din prajitura.
Pentru a nu murdari platoul ,eu am bagat fîsii de hîrtie sub tort.
Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca,am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte..
si am pus nuca de cocos razuita pe margine.
Am decorat totusi cu niste ciuciuleti de frisca (batuta cu un zahar vanilat) deasupra..cum spuneam..nu stiu si gata!
Sectiune..
Foarte bun,aromat si racoritor tortuletul asta!
Felicitari, Maya!
ReplyDeleteArata minunat!
Vai Maya sa stii ca si eu sunt praf in ale ornatului insa tortul acesta a iesit minunat! Eu spun ca nici nu ar fi avut nevoie de ornamente extravagante deoarece nu ar fi evidentiat aspectul. Arata sublim si te cred ca a fost minunat, mai ales ca ai folosit agar-agar!
ReplyDeleteMultumesc,Sabina!
ReplyDeleteIna,chiar nu vroiam sa-l ornez cine stie ce..dar vroiam marginea sa o fac cu stelute mici de frisca..sau niste dungi ceva,dar nu pot.Am mai încercat..dar nu iese si pace :D
ReplyDeletecît despre agar-agar,îl folosesccu placere,în locul gelatinei..mai ales cînd ma gîndesc cum si din ce e facuta gelatina mi se face rau.
Am omis cît am putut..si am cam putut 99% :D
Acum,numai agatine folosesc,si sînt foarte multumita.Înainte nu gaseam,si încercam sa gasesc alternative.
Pai eu nu mai folosesc gelatina de ceva timp, de cand am aflat si eu ce contine...mai ales ca sunt vegetariana. Eu o inlocuiesc cu tapioca deoarece agar-agar nu gasesc nici cum! :-((((
ReplyDeleteNici aici,nu se gasea Agartine.Doar nu de mult a aparut si pe la noi.
ReplyDeleteCe contine gelatina e bleahh rau...dar sa mai ai si norocul sa vezi chiar cum se face si cum pute(nu pot spune miroase)..îti muta nasul din loc..sau mai rau :D
pentru tot ceea ce faci, te admir, te respect si te iubesc Carmen (Cae)
ReplyDeleteCae,nici nu stii cît ma bucur sa te vad pe aici!
ReplyDeleteNu ammai auzit nimic de tine demult taaare!
Te pup,si ma bucur mult de vizita!
Muahhhh! :)
¡¡felicitaciones ...¡¡
ReplyDeletela tarta es espactacular ...
gracias por esa mágnifica receta
ce fumos e!!!! cum am in congelator fructe am sa fac si eu,te pup
ReplyDelete