March 27, 2011

Pîine rolata



  • 600 g faina
  • 300-350 ml apa calduta
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 ligurita plina sare/sau dupa gust
  • 30 g drojdie proaspata
  • 1 praf de zahar


Cum spuneam, asta e una dintre piinile noastre preferate, iar pentru Denise e cea mai cea!
O maninca doar goala. Spune ca daca pune ceva pe ea ar deranja perfectiunea :D


Notite:

Cu apa calduta trebuie jonglat in functie de faina. Am observat ca faina obisnuita nemteasca care o folosesc eu (Rosenmehl),"inghite" mai putina apa decit o faina obisnuita din Italia (Barilla per tutte le preparazioni).

Aluatul il fac la robot.
Pun faina in vas, fac o adincitura in care pun drojdia frecata cu 50 ml din apa si praful de zahar. Las asa 10-15 minute la dospit, dupa care adaug sarea si dau drumul robotului la treapta 1 sa amestece incet in timp ce torn 50-60 ml ulei urmat de apa calduta. Cind incepe sa se lege aluatul maresc viteza robotului la 2 pina amesteca bine. Ridic din nou viteza pe treapta 3-4-5 si las sa loveasca cu el de peretii vasului apoi scad treptat din viteza si mai las 1-2 minute sa framinte pe treapta 1 sau 2.
Aluatul este "perfect" atunci cind peretii vasului ramin complet curati, fara pic de aluat lipit pe undeva. Nu trebuie sa fie lipicios si nici foarte moale, dar matasos daca este framintat destul. Se poate lua cu miinile goale neinfainate/uleiate si se poate forma o bila fara ca aluatul sa se lipeasca de miini. Se lasa la crescut la loc caldut pina isi dubleaza volumul. Neaparat trebuie sa creasca bine! Dupa ce a crescut se scoate din vas, se stringe putin intre palme, apoi se prelucreaza mai departe pe masa presarata cu faina.


Se intinde cu sucitorul in asa fel incit sa ia o forma de triunghi oval :D /aproximativ.
Se stropeste foaia de aluat cu restul de ulei, avind grija ca virful (la mine cel de linga sucitor) sa ramîna nestropit.



Se intinde uleiul usor cu palma, din nou avind grija ca acel colt sa ramina neuns.
Se roleaza usor din partea unsa spre coltul neuns care trebuie sa vina dedesubt (nu se apasa pe piine).
Se pune piinea pe o tava presarata cu faina si se lasa din nou la crescut aproximativ 20-25 minute.


Între timp se incalzeste cuptorul la 200°C.
Se da tava pe sina din mijloc si se lasa la copt 40-50 minute.
Daca vi se pare ca se rumeneste prea repede, coboriti temperatura la 190-180°C.



Din nou o notita:

Cu faina nemteasca (Rosenmehl) a trebuit sa cobor temperatura dupa jumatate din timpul de coacere, pe cind cu faina italiana (Barilla) am lasat pina la capat la 200°C pentru a obtine acelasi grad de rumenire.

Ce este special la aceasta piine?
În afara faptului ca este o piine simpla,
are o aroma si un miros placut de la uleiul de masline,
este pufoasa si se desprinde/deroleaza.
Totusi se poate folosi la sandwich :D

8 comments:

  1. Waw ce bine arata!!!
    O idee foarte buna.
    Cat despre faina, daca absoarbe mai multa apa un anumit tip de faina, este ca are un procent mai mare de gluten, cea care are mai mult gluten este mai indicata pentru panificatie.
    Pe curand.

    ReplyDelete
  2. Daniela,da stiu treaba cu glutenul,si totusi atentie la apa.De exemplu,eu am facut pîinea de mai multe ori,si ambele feluri de faina folosite(una italiana,si alta germana),au fost la fel(normala),si totusi cea italiana a înghitit mai multa apa.Fainile speciale pentru pîine,alea înghit si mai multa apa decît astea folosite de mine.Cum spuneai tu,asta din cauza glutenului.
    Salutari,
    M.

    ReplyDelete
  3. faina painica ta.ma intreb daca in masina de paine merge facuta ?pupu-te

    ReplyDelete
  4. Pai sigur ca merge sa faci aluatul acolo(programul de facut aluat),apoi scoti,întinzi foaia,ungi cu ulei,rolezi lasi la crescut si o coci la cuptor.Sau poti încerca sa alegi programul ala de pîine de aprox 2 ore,si dupa ce termina de framîntat si cerscut aluatul,pui masina pe pauza(sau scoti nin priza,ca din cîte stiu tine în melorie programul înca 10 minute),timp în care scoti aluatul,întinzi foaie,ungi cu ulei,rolezi si bagi rola înapoi în masina,si o repornesti.Chiar as fi curioasa cum iese.Poate o sa încerc si eu varianta asta :D

    ReplyDelete
  5. nu,n-am s-o coc in masina,ca nu-mi place,o coc in cuptor.

    ReplyDelete
  6. Pansy,nu coci nicio pîine în masina,sau te referi doar la asta?

    ReplyDelete