March 13, 2007

COZONAC CU MAC,NUCA,COCOS,BRÎNZA...


 Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 35 g drojdie
  • 125 g unt
  • 120 ml smîntîna mai groasa
  • 100 g zahar
  • 70 ml apa
  • 50 ml lapte
  • 1 zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 1 vf. cutit sare
  • ceva extract de vanilie
  • coaja de lamîie (eu am pus din cea cumparata)
E bine ca toate ingrendientele sa fie la temperatura camerei. Eu am facut aluatul cu robotul. Bineînteles ca se poate framînta si cu mîna. Se pune faina într-un vas/vasul robotului. Se face o gaura în mijloc. Drojdia se freaca cu putina apa (din cei 70 ml, restul vine la aluat)si cu o lingurita de zahar(din cele 100 g). Se toarna în gaura facuta în faina si se lasa la dospit. Se amesteca drojdia lichida cu faina pe treapta cea mai mica a robotului /sau cu mîna. Se adauga încet, pe rînd, restul de apa, laptele, galbenusurile, smîntîna, untul taiat cubulete, zaharul, sarea, zaharul vanilat, extractul de vanilie si coaja de lamîie, si se framînta bine, marind treptat viteza robotului pîna se desprinde aluatul de pe peretii vasului-Valabil pentru ambele metode,robot/framîntat cu mîna. Aluatul se lasa la caldut sa creasca vreo 30-40 minute. Acoperiti vasul în care se afla aluatul cu folie transparenta, pentru a nu se usca, sau ungeti aluatul cu unt.

Cînd e crescut îl puneti pe planseta presarata cu faina si îl taiati în cîte bucati doriti... asta depinde de ce forma îi dati cozonacului/marimea tavii...


Umplutura de mac:

  • mac macinat
  • lapte
  • zahar
  • arome(coaja de citrice, vanilie.. )
Macul macinat se fierbe cu lapte cît sa-l acopere si zahar dupa gust(destul de dulce), pîna se îngroasa. Dupa racire se unge foaia de aluat cu un strat de mac.



Umplutura de nuca, migdale, alune...
  • nuca macinata
  • zahar dupa gust(dulce)
  • albus de oua batut spuma

Se macina nuca, se bat albusele spuma cu zaharul. Se amesteca. Cu pasta obtinuta se unge foaia. Bineînteles ca se pot folosi si diferite arome-rom, vanilie..
Peste mac se poate pune bucatele de rahat, sau fructe confiate, stafide... sau... sau.


Se roleaza sau se da modele diferite, si se mai lasa la crescut în tava unsa cu ceva margarina.


Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus(si amestecat cu lapte,sau se ung numai cu lapte). Pentru a obtine o coaja crocanta si caramelizata se presara zahar deasupra.









Se dau la cuptorul preîncalzit la 170°C. Se lasa timp de 40-45 minute, maxim 1 ora.
Depinde de forma si marime.

 

Melcisorii mai mici sînt copti dupa 30-35 minute. Îi lasati cît de rumeniti doriti.

Cozonacii 40-45 minute. Daca sînt mai mari, pîna la 1 ora.







Aici am cozonac cu mac,cu cocos si curmale si cu brînza.
Umplutura de brînza
  • ricotta/sau alta brînza de vaci, mai cremoasa
  • oua întregi
  • vanilie
  • stafide daca doriti
  • zahar
  • zahar vanilat
Se amesteca toate ingredientele, se unge foaia, se roleaza, iar apoi se da modelul dorit.
Umplutura de cocos si curmale
  • cocos ras
  • curmale taiate bucatele
  • albusuri
  • zarar
  • zahar vanilat
  • putin cacao
Se bat albusele spuma cu zaharul, apoi se amesteca restul ingredientelor, se unge foaia, se roleaza si se da modelul dorit.

16 comments:

  1. Draga Maya....de fiecare data cand ma uit la reteta asta visez la momentul cand o sa-mi iau inima in dinti si o s-o incerc.Ma refer in special la cozonacul din tava de tort...imi place cum arata si cred ca gustul e nemaipomenit.
    O intrebare as avea..am masina de paine si ma gandeam sa o las pe ea sa framante aluatul..problema e ca nu stiu cum sa adaptez cantitatile retetei de aici cu cele ce le voi pune in masina...masina are capacitate de 1kg aluat...daca ma poti ajuta ca chiar nu ma pricep..Multumnesc frumos!

    ReplyDelete
  2. îmi pare rau ca nu pot lua legatura cu tine..pentru cazul în care mai citesti pe aici,sa stii ca am facut reteta asta,în masina de pîine.
    Sa stii ca nu depaseste cu mult un kg de aluat.Oricum creste pîna la gemuletul masinii.Fii pe faza!Neaparat încearca..eu cel putin,numai în MdP o sa fac acest aluat.A iesit extraordinar.

    Am pus toate ingredientele lichide prima data(inclusiv galbenusuri),apoi cele uscate,am dat drumul la programul de aluat..si a iesit o mîndrete de cozonac :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo! dar drojdia? tot de la inceput se pune in masina? multam fain :)

      Delete
  3. Nu am nici-o idee de limba germana...sper sa fi intrat bine aici...
    Ciao, eu sunt Sorina! Imi plac la nebunie cozonacii tai, si cum sunt noua posesoare a unei masini de facut paine vreau si eu sa incerc reteta ta.
    As avea o intrebare... la umpluturi ai putea sa-mi dai niste cantitati aproximative? De tipul... la 1 albus 'tot' grame de mac, nuca, ricotta.
    Eu sunt destul de precauta cand fac pt prima data o reteta... vreau sa-mi iasa buna cu tot din-adinsul. Dupa ce o fac de cateva ori nu mai sunt probleme, incep sa improvizez... dar pt prima data vreau sa fiu sigura de rezultat...
    Multumesc muuuuuuuuuuuult de tot pt un eventual raspuns! Sorina
    Ps. vad ca-ti place mult zona de Italia unde traiesc eu.

    ReplyDelete
  4. Tot eu... ce inseamna MdP? A, si ce program ai folosit la masina? Cel pt prajituri, sau unul pt paine? Multumesc, din nou! O zi buna! Sorina

    ReplyDelete
  5. draga Maya, am incercat reteta ta de cozonac si crede-ma ca pentru prima data nu imi mai am retineri cand vine vorba de prajituri, chiar a inceput sa imi placa. pentru asta iti multumesc

    ReplyDelete
  6. Sorina,îmi pare rau ca-ti raspund dupa 100 de ani..scuze,dar nu am vazut ..

    EU nu fac cozonacii în masina de pîine.,ci doar alatul-la programul pentru aluaturi dospite(adica programul de framîntat si crescut,apoi îl scoti si-l,prelucrezi)

    Cantitatile la umpluturi,depinde de cîti cozonaci faci,cîta umplutura-ti place ..unii prefera multa,altii putina.
    Trebuie sa te orientezi ca totdeauna sa iese o pasta groasa.
    Peste macul macinat se toarna laptele cu zaharul deja topit,atît cît sa cuprinda/sa acopere macul,apoi se pune la fiert,pîna scade si devine o pasta grosuta.Apoi se aromeaza dupa gust,cu rom,sau vanilie..sau ce doresti.

    Nu ma mai întind,ca probabil nu mai treci pe aici.Daca totusi treci si vrei mai multe detalii,scrie un mail.

    merci :)

    MdP-Masina de Pîine

    ReplyDelete
  7. Ramona,multumesc si eu de vizita! :)

    ReplyDelete
  8. Hei Maya ! sunt o pasionata a gatitului si blogului tau. Acum imi cresc si mie cozonacii si eu i-am facut in masina de paine....insa nu am lasat sa dospeasca acolo, am luat aluatul si l-am transferat in lighean..ca sa fiu sigura ca nu il uit in masina.Abia astept sa vad cum gusta...fiind in america am aproximat toate cantitatile ca nu am masuratori :) merci!olimpia

    ReplyDelete
  9. Olimpia,multumesc de vizita,si sper ca ti-au iesit cozonacii!

    ReplyDelete
  10. Maya cozonacii au iesit f buni , textura f frumoasa insa puteam pune mai mult zahar in amestecul de nuca:) oricum ...retetele tale sunt delicioase!

    ReplyDelete
  11. Olimpia,ma bucur ca au iesit buni :)

    ReplyDelete
  12. Buna, Maya.
    Multumesc mult, de mult cautam o reteta fara ulei in cozonac. combinatia ta este minunata. mi-au iesit niste pufosi, si desi sunt mare amatoare de nuca, parca melcisorii cu mac au fost si mai reusiti. eu am facut aluatul la robot, si a crescut frumos in castron, apoi l-am prelucrat. a trebuit sa ma opresc din mancat ca deja depaseam masura, dar vine ziua de maine... plus ca sigur ii refac curand.multumim.

    ReplyDelete
  13. Raluca,ma bucur mult ca ti-au placut cozonacii!:)

    ReplyDelete
  14. Buna,Maya!As incerca si eu cozonacul tau,recunosc,prima data in viata,dar am drojdie uscata,cat ar fi echivalentul la 35g drojdie proaspata?Si daca e uscata o amestec cu faina,nu?Multumesc anticipat!Ionela

    ReplyDelete
  15. Ionela,drojdia uscata,din cîte stiu eu se foloseste un pliculet la 500 g faina.Si da,normal se amesteca cu faina.Din pacate nu am experienta prea mare cu drojdia uscata.Folosesc foarte rar,la chestii nepretentioase.

    ReplyDelete