-PAPAYA-
Papaya ( Carica papaya ),apartine familiei Caricaceae ,provine din sudul Mexicului.În ziua de azi se cultiva în unele parti ale Americii de Sud,Africa.
În magazine si pe piata le gasim pe tot parcursul anului.Fructele au o marime între 15 si 45 cm(masurate longitudinal),si pot ajunge între 3-6 kg.
Proprietati nutritive - 100 g papaya:
- Calorii 13
- Apa 88-90 %
- Caliu 211 mg
- Calciu 21 mg
- Magneziu 41 mg
- Fosfor 16 mg
- Grasimi 0,1 g
- Vitamina C 80-82 mg
- Vitamina A 93 µ
- Vitamina B1 30 µ
- Vitamina B2 39 µ
- Vitamina B3 300 µ
- Vitamina B5 218 µ
- Vitamina E 300 µ
- Fier 420 µ
- Zinc 120 µ
- Mangan 30 µ
- Iod 1,6 µ
Papaya are coaja moale,ca o piele mai groasa,forma de para si foarte multi sîmburi în interior.Coaja si sîmburii nu sînt comestibili.
Daca fructul este copt bine,se taie în doua,se îndeparteaza sîmburii,apoi se poate mînca cu o lingurita precum kiwi.
Miezul,stropit cu putin suc de limette/lime sau lamîie,înainte de a fi consumat,
intensifica aroma exotica .Copt bine,dar nu moale,este perfect într-o salata de fructe.Sîmburii contin o cantitate mare de papaina(enzima).Uscati si macinati, se folosesc în bucatarie la gatit,pentru fragezirea carnii.Necopate fructele se pot folosi ca orice leguma,în salsa,chutney..etc
Fructul se cumpara cînd are în mare parte dungi sau pete galbene,atunci se coace mai departe la temperatura camerei.Daca e cumparat complet verde( asa a fost cules)si tare,nu se mai coace ,ci ramîne în aceasta stare pîna la alterare.
Contine mai multa vitamina C decît kiwi,si mai multa provitamina decît morcovii.Ajuta la întarirea sistemului imunitar.
Foarte faina ideea de a prezenta asa fructele... Super! Iar de poze... nici nu mai vorbesc. Bestiale! :) - ca de obicei ;)
ReplyDeleteMerci,Edith! :)
ReplyDelete