April 4, 2008

Sparanghel alb cu muschi crocant si sos







  • 2 legaturi sparanghel alb
  • 1 chifla alba
  • 1 lingura zahar
  • un praf sare

Am avut sparanghel alb liliachiu.


Le-am taiat cam 1-2 cm din capete si i-am curatat.


I-am pus la fiert cu un praf de sare, zaharul si o chifla alba.


Se probeaza cu furculita la fiert. Nu trebuie sa fie moi, doar sa se îndoaie putin. Dupa ce sînt fierti, se scurg, se îndepartaza chifla, se pensuleaza cu putin ulei, si se pastreaza acoperiti.




*******


  • 500 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 lingura de faina
  • 2 galbenusuri
  • sare
  • piper
  • nucsoara(fac.)

Se amesteca bine laptele rece cu galbenusurile, sare, piper, nucsoara(fac.).


Se pune untul la încins.


Se adauga faina si se învîrte. Cînd începe sa se umfle,


stingem cu laptele preparat înainte si amestecam bine.
Dupa ce începe a fierbe, se îngroasa si trage 2-3 clocote scurte,
se ia de pe foc si se pastreaza acoperit.





  • 600 g muschiulet de porc feliat
  • 1 lingura plina faina
  • 1 lingurita plina granulat de usturoi
  • 1 lingurita boia
  • 1 lingurita rasa verdeturi uscate/macinate
  • (rosmarin, busuioc, oregano)
  • sare,piper dupa gust
  • ulei, pentru prajit


Toate ingredientele în afara carnii, se amesteca

si se pun într-o punga încapatoare.


Se adauga carnea feliata.


Tinem închisa gura pungii si scuturam pîna carnea e tapetata pe toate partile.
În timp ce facem aceasta operatie, punem ulei de floarea soarelui la încins.


Adaugam carmea si o prajim bine pe ambele parti.
Asa obtinem o crusta gustoasa si crocanta.


Ne-a placut la toti foarte mult.





*****


Asparagus With Prosciutto on FoodistaAsparagus With Prosciutto

10 comments:

  1. N-am mancat sparanghel niciodata, dar dupa cum l-ai prezentat aici trebuie sa pornesc in cautare...pozele sunt absolut minunate....galbenusurile sunt d erevista, esti o maestra si in bucatarie si in fotografie. Felicitari !!!! Muah !

    ReplyDelete
  2. sunt atât de impresionat încât te adaug în blogroll-ul meu.felicitări, e de excepţie felul în care te dedici mancarii.bravo!:-)

    ReplyDelete
  3. Ginuca,sa stii ca sparanghelul nu este o leguma pe gustul fiecaruia.Iar multi gusta odata si zic apoi pas..
    Dar Sparanghelul e bun în multe retete.Eu de exemplu îl ador într-o salata de oua si ciuperci :)
    Sau cu sos..sau fiert si apoi "tras" putin în unt,si condimentat,sau tras în ulei de masline,aromat cu un catel de usturoi...etc..

    Daca probezi,da-mi de stire,ce impresie îti face sparanghelul :)

    ReplyDelete
  4. Adrian,multumesc pentru cuvintele frumoase.Ieri am poposit o vreme pe site-ul tau care este foarte informativ,si azi voi face la fel.
    Am vazut retete si imagini care mi-au încîntat pupila,dar mai am înca de cotrobait :)

    O sa adaug Site-ul tau în listuta mea,si nu îl voi numi blog în niciun caz!! :D

    ReplyDelete
  5. Maya, pare tare gustos acest sparanghel! Eu gatesc numai sparanghel verde deoarece nu gasesc din cel alb. Daca mai ai alte retete pentru a prepara sparanghelul alb, te rog mai imparte si cu noi cei ce-ti vizitam pagina. Apropo, cred ca pagina originala a fost mai reusita. Si aceasta pagina, artistic este reusita dar cred ca te pierzi prea mult in detalii, este prea incarcata.De aceea mi-a placut bloggul tau ca l-ai tinut foarte simplu fata de alte blogguri vizitate . Iarta-ma no doresc sa te jignesc dar am simtit ca doresc sa-mi exprim parerea.

    ReplyDelete
  6. Dragul meu anonym,
    Nu gatesc foarte des sparanghel(pentru ca-l gatesc doar pe cel proaspat-în sezon),iar în majoritatea cazurilor cel verde merge preparat la fel ca cel alb.Eu îl gatesc foarte simplu.Cum am timp,o sa mai fac o rubrica doar cu retete,fara imagini.Acolo sigur voi scrie mai multe si despre sparanghel.

    Cît despre critici,sînt foarte bine venite,primite si ascultate.Si mie îmi place simplitatea,dar cîteodata simt nevoia de a am juca.Daca urmaresti blogul meu,de mai mult timp,vei sti ca eu îi schimb des fasada(în functie de timp)...iar în ultimele 4-5 zile,am avut o gramada de culori,coloane,headere,etc...acu sînt la faza experimentala :D

    Multumesc mult ca ti-ai dat cu parerea.Asta face mult pentru mine!

    M.

    ReplyDelete
  7. Multumesc Maya,am avut stomacul mic pina ti-am citit comentariul. Am crezut ca te-am jignit. Da am observat ca-ti schimbi fatada cu orice evenimente se apropie. Imi place mult stilul tau.Esti o adevarata inspiratie !! Totul este ales pe sprinceana inclusiv retetele, poate ca sunt putin sentimentala cind totul vine de peste ocean si in special din Germania unde-mi traiesc cei dragi.

    ReplyDelete
  8. Hahahha!Cum sa ma jignesti?
    Eu apreciez criticile!

    Unde-ti traiesc cei dragi?Poate-i vizitezi,si iesi din norul de anonimitate :D

    ReplyDelete
  9. Draga M. am hotarit sa ramin anonima,sunt numai o calatoare careia ii place frumosul, bunul gust si bineintelesc o mincare buna. Cit despre ai mei, traiesc in nord-vest aproape de Duseldorff, Dortmund, Muenster, etc. Este un loc frumos ca de altfel toate Germania.Vara trecut am poposit pe acele meleaguri pentru 6 saptamini!!! Anul acesta... numai amintiri.

    ReplyDelete