September 19, 2010

Gratin dauphinois

___________________________________recipe by Alex





  • cartofi____________________Kartoffeln
  • frisca lichida_______________Schlagsahne
  • unt_______________________Butter
  • piper_____________________Pfeffer
  • nucsoara__________________Muskatnuss
  • sare______________________Salz




Se freaca o forma cu usturoi si se unge bine cu unt.

Die Auflaufform mit Knoblauch einreiben und ausbuttern.





Cartofii se curata,se spala si se taie în felii foarte subtiri/cu mandolina.
Dupa feliere nu se mai baga cartofii sub nicio forma în apa.


Kartoffeln schälen, waschen und in ganz dünne Scheiben schneiden/hobeln.Kartoffelscheiben nach dem Hobeln nicht in Wasser legen/waschen.





Cartofii se pun în straturi,iar fiecare strat se sareaza putin,se pipereaza,se condimenteaza cu nucsoara razuita,si se toarna putina smîntîna deasupra.Lichidul trebuie sa ajunga la primul strat de cartofi.La sfîrsit se presara deasupra cîtiva fulgi de unt.Forma se da la copt în cuptorul preîncalzit la 180°C timp de 40-45 de minute.


Die Kartoffeln hineinschichten, jede Schicht sparsam salzen,pfeffern, mit geriebener Muskatnuss würzen und ein bisschen Sahne darüber gießen.Die Flüssigkeit sollte die oberste Schicht erreichen.Zum Schluss ein paar Butterflocken darübergeben.Die Form in den vorgeheizten Ofen schieben und bei 180°C 40-45 Minuten backen.














Bon appétit!


21 comments:

  1. Si noua ne-a placut mult.Cocotinele sunt tare dragalase.Sa le mananci cu totul nu alta!

    ReplyDelete
  2. Yamy ce mancare gustoasa!! Imi plac cartofii oricum ar fi ei:)
    Pupici

    ReplyDelete
  3. Tocmai am facut azi un gratin de genul asta, dar bineinteles ca nu arata asa de bine ca al tau! :)

    ReplyDelete
  4. Buna, dar la cartofi care ar fi cantitatile de cartofi si frisca?

    ReplyDelete
  5. Lilly,da e simplu si gustos :)

    ReplyDelete
  6. Bianca,sa stii ca într-adevar sînt deosebiti,feliati asa subtire si facuti în smîntîna.

    ReplyDelete
  7. Andreea,sînt convinsa ca a arata foarte bine gratinul tau,si ca mai e si foarte bun!

    ReplyDelete
  8. delfhinblue,dupa parerea mea,asta nu e o reteta care trebuie facuta dupa un anumit gramaj.Cum spuneam si în reteta,fiecare strat de cartofi se acopera cu putina smîntîna lichida,iar smîntîna trebuie sa ajunga si stratul final,nu sa îl depaseasca.
    Depinde si de vasul care-l folosesti,si de grosimea cartofilor,si cît de gros e stratul cu cartofi.Daca apesi pe linkul (recipe by Alex) acolo este data o cantitate aproximativa a ingredientelor.La mine de exemplu a intrat mai multa smîntîna,pentru ca am facut portii individuale.

    ReplyDelete
  9. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    ReplyDelete
  10. Un gratin gustos, imi place. Pupik.

    ReplyDelete
  11. arata grozav gratinul tau! si craticioarele sunt grozave !msys drsgs,sm o reteta foarte buna cu vinete,care merita incercata.niste minitarte cu vinete si prosciutto crudo.pupu-te !

    ReplyDelete
  12. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    ReplyDelete
  13. Multumesc pentru mesaj,Vlad :D

    ReplyDelete
  14. Sara and Miki,multumesc.Noua ne place tare mult!

    ReplyDelete
  15. Pansy,merci.Am vazut retetele,îti dai seama ca nu-mi scapa retetele cu ingredientele mele preferate :D

    ReplyDelete
  16. Buna, Maya,
    sigur e vorba de frisca lichida? Nu cumva smantana? Am facut si eu azi gratin, dar a iesit taaaaare dulceag.

    ReplyDelete
  17. Anonimule,da e vorba de frisca lichida.Adica smîntîna aia subtire/prima smîntîna adunata de pe laptele gras.
    Daca sarezi,piperezi si condimentezi cu nucsoara,nu e dulce gratinul.Noua ne place mult :)

    ReplyDelete
  18. Ma bag si eu cu o varianta light totusi foarte buna... locuind in regiunea Dauphiné de unde vine felul acesta de mancare, eu pun lapte nedegresat in loc de smantana (adaug in el ceva condimente nucsoara inclusiv, iar deasupra in loc de unt pun dupa vreo 15-20 de minute de coacere la cuptor gruyere sau o branza afumata deoarece nu mi place branza prea maronie). Mi am!

    ReplyDelete