July 8, 2011

Mere verzi în sirop aromat cu scortisoara


O reteta din colectia: "Unde mai bagam scortisoara?" Si pentru ca aceasta colectie îmi aminteste de Liana, va spun si voua, ca de la ea stiu, ca pîna si apa din cada o puteti savura cu scortisoara. Nu, nu o beti, doar daca puneti ceva zahar si lamîie :D
Liana, ti-am ascultat sfatul si m-am rasfatat cu o cada plina cu apa parfumata cu scortisoara, dupa care mi-am clatit parul cu o vinegreta de zmeura. Cînd am ajuns în pat, sotul mi-a spus ca miros ca prajitura cu fructe de padure. . . si trebuie sa ma manînce!
Gata cu prostioarele!Sa trecem la partea despre cum a luat nastere aceasta reteta. . .
Cu cîteva zile în urma, într-o seara, cînd ne îndreptam spre casa, sotul meu si-a amintit ca a uitat sa lege castravetii din gradina, asa ca am facut o vizita spontana salbaticiei din afara orasului. În timp ce el lega castravetii, eu inspectam sertarele din cocioaba noastra de lemn. Faceam inventarul. Cum anul asta a tot plouat într-una, nu am ajuns sa mai grilam si acolo, si nu mai stiam ce ustensile, farfurii si tacîmuri se mai gasesc pe acolo.
Tot din cauza ploii, cel putina asa cred, din lipsa de soare si atîta umezeala nu s-a facut nici zmeura. Ei, ceva s-a facut, asa o mîna-doua. . . si daca tot era acolo, sotul meu care dispunea de adidasi, s-a strecurat printre tufe si se înfrupta din zmeura rara. Pentru ca la ultima vizita am ramas încaltata pîna acasa cu papucii de gradina, nu-i mai aveam în portbagaj, iar încaltamintele mele nu erau tocmai potrivite pentru a ma scufunda în pamîntul afînat, asa ca asteptam pe margine. Am primit si eu o mîna de zmeura :D
În timp ce asteptam eu asa cumintica, ma tot uitam pe sus, pe jos, din pe nou sus. . . Mi-au ramas ochii lipiti de marul a carui coroana coboara peste acoperisul cocioabei. Am întins mîna, am cules unu si l-am gustat. Acrisor, dar trecuse de faza aia de "cruditate", ma refer la aroma aia herba. Deja le vedeam însiropate, îndulcind un desert mai sarac. Un lapte cu orez, gris, un iaurt. Am înfascat cosuletul si am cules vreun kilogram de mere verzi. A doua zi, dupa ce le-am îmbaiat bine în apa rece, le-am transformat într-o dulcegarie parfumata.
Pentru ca nu stiam ce îmi ofera rezultatul final, am facut doar cîteva borcanase. Unu l-am ascuns într-un colt întunecos spre pastrare în scop de cercetare. Vreau sa vad cît se pastreaza si ce schimbari îi aduce timpul. Altul a schimbat deja stapînul, iar cel mare, cu volumul a doua borcanase ne ramîne pentru degustare. Prima proba, în care a acompaniat un lapte cu orez a trecut-o cu brio. Toata lumea încîntata. Normal, e cu scortisoara!



        Ingrediente:
  • 500 g mere, cîntarite dupa curatarea casutei cu sîmburei
  • 2 lamîi, netratate si spalate
  • 1 l apa plata
  • 2 scoarte mari de scortisoara
  • 650 g zahar


Am început cu prepararea siropului parfumat. Am pus la fiert apa cu zaharul si scortisoara.


Siropul l-am fiert pe foc moderat spre tare pîna a scazut considerabil,
si a început a prinde consistenta usor lipicioasa, apoi am adaugat cealalta lamîie feliata.
Siropul are o culoare aurie, dar se deschide la culoare dupa adaugarea feliilor de lamîie si a merelor.


În timp ce siropul fierbea, am spalat merele, apoi le-am taiat bucati,
si le-am curatat de casuta de sîmburi cu feliatorul de fructe.


Pe masura ce feliam merele, le puneam imediat într-un castron cu apa rece
în care am stors zeama unei lamîi pe care apoi am feliat-o si adaugat-o printre bucatile de mere.
Lamîia, mai bine spus sucul, impiedica oxidarea fructelor.
Mai ales a merelor verzi, care tind sa oxideze extrem de repede.


Am adaugat merele în siropul fierbinte si le-am lasat la fiert în jur de jumatate de ora pe foc moderat,
si fara a învîrti prea mult prin oala. Doar cînd si cînd, usor, de preferat cu o lingura.


Înainte de a turna merele însiropate în borcane, am îndepartat feliile de lamîie si scortisoara.


Am turnat merele cu tot cu sirop în borcane sterilizate, le-am închis bine
si le-am întors pe capac timp de vreo 20 de minute.
Cel mare nu a trebuit supus acestui tratament,
pentru ca intentionam sa îl dam gata în urmatoarele zile :D



44 comments:

  1. Maya, acesta este un fel de compot cu un super sirop, nu e asa? Sa inteleg ca sunt mere necoapte,nu un soi tipuriu de vara care se coc primele?
    Arata minunat iar prezentarea ta, ma face sa ma uit de 7 ori la poze :))

    ReplyDelete
  2. Zöld alma,a nagymamám kertjében volt ilyen,imádtam!!! nagyon szép a befőtt!!!

    ReplyDelete
  3. Vasi,da,sînt mere necoapte,dar trecute de faza aia cînd sînt mai verzi în interior.Sînt deja aromate,dar au înca "fresh-ul" ala acrisor :)
    Merci :)

    ReplyDelete
  4. Le simt parfumul pana aici! Delicioase!!!

    ReplyDelete
  5. super!noi cum suntem mari devoratori de lapte cu orez ramane sa incerc reteta.sa vad de mere.sper a gasesc.pupic

    ReplyDelete
  6. Să ai un weekend "freş" precum reţeta ta :D :*

    ReplyDelete
  7. numai bunatati si minunatii faci !!!! ... imi plac mult pozele si prezentarea !!!!!

    ReplyDelete
  8. Licuta,pupici si un we minunat!

    ReplyDelete
  9. Sarah,si eu ador laptele cu orez!Chiar si cel cu gris =))

    ReplyDelete
  10. Arcadia,am un weekend mai fresh ca merele!Ploua,ploua si iar ploua...deci asta chiar nu e vreme!
    Pupici!

    ReplyDelete
  11. Catkitchen,merci!Pupici xoxoxo

    ReplyDelete
  12. Cat de bune or fi?Asa aromate si siropate!We placut,pupici!

    ReplyDelete
  13. Perfect pentru zilele calde de acu'.
    Mai Maya, la tine si borcanele-s frumoase!:))))))))
    Revin sa citesc introducerea ca nu mai am timp acum.
    Pupici.

    ReplyDelete
  14. Mama ce m-ai inspirat.
    Am un corcodus in curte care tocmai se parguieste.
    Fac si eu corcoduse in sirop,ca m-ai dat pe spate.
    Pup apasat si-ti doresc un sfarsit de saptamana plin de soare.

    ReplyDelete
  15. wow, ce aromat trebuie sa fie, si delicios!!

    ReplyDelete
  16. Ce fain!
    Si vorba lui Gabi... nu numai reteta, nu numai pozele... pana si borcanele-s frumoase. :)))
    pupici!

    ReplyDelete
  17. O reteta de vis!! cat despre prezentare nu mai zic.. imi lasa gura apa... si gandurile-mi zboara aiurea... vreau borcane misto.. ca aparat pentru mere am ;)) Pupici

    ReplyDelete
  18. Hi,hi...ma bucur ca ti-ai aromatizat apa din cada...desi, sotul tau trebuia sa-mi multumeasca :P
    Mi-am mai cumparat o cutie de juma' de kil cu bete din scortisoara, dar sunt pt.decor.
    Siropul asta aromat cu scortisoara merge si cu mere rosii, tot mici, dar mai dulci un pic? Merci, puuup

    ReplyDelete
  19. Ha, ha,ha,m-am amuzat copios de replica sotului tau cand te-ai dus in pat :)))
    Faina ustensila de taiat merele feliute.
    De borcane sa mai pomenesc? :))
    Cred ca am facut-o deja :)

    ReplyDelete
  20. Hello Maya!

    Foarte apetisant.
    De asemenea, am dragoste.
    Week-end frumos pentru o odihnă bună.

    Gizi

    ReplyDelete
  21. Maya, regina minunatiilor la borcan.Sigur le gasesc in Ro, si abia stept sa le fac.

    ReplyDelete
  22. Am fost plecat un timp, dar vad ca ai numai bunatati, cat am lipsit eu. Super...

    ReplyDelete
  23. Maya, nu stiu cum sunt merele in sirop, dar cu siguranta m-as infrupta din cosul ala :)) imi si amintesc ce bune sunt merele de vara!

    ReplyDelete
  24. Flory,o saptamina frumoasa! xoxoxo

    ReplyDelete
  25. Gaby,introducerea mea e o poveste fara talentul de a povesti,dar na,si astea sînt tot povesti =))
    Pupici,draga mea!

    ReplyDelete
  26. Lia,corcoduse!Mmmmmm.Eu nu am acces la corcoduse,doara sa de halit cîteva de peste gard =))
    Pupici!

    ReplyDelete
  27. Zazuza,scortisoara face minuni! :D

    ReplyDelete
  28. Anto,eu vreau sa-mi cumpar o serie de borcane "profesioniste".Astea cu capacul asta bulbucat le folosesc la chestii pe care le consum în urmatoarea vreme.Cele care stau depozitate mai mult timp sînt normale,cu capac de tabla.

    ReplyDelete
  29. Liana,nici nu stiam ca exista scortisoara de decor.Eu credeam ca la decorat se foloseste to adin asta comestibila.
    Pupici

    ReplyDelete
  30. Bucate apetisante,e faina scula asta.O am si în varianta mai "shubreda",cu mînere de plastic,e buna si aia,dar asta taie tot..si rosii moi :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  31. Gizi,multumesc.O saptamîna frumoasa îti doresc!Pupici!

    ReplyDelete
  32. Lilly,sa le încerci.Daca faci doar pentru moment,adica nu vrei sa le pastrezi peste iarna,poti face sirop cu mai putin zahar.Eu intentionez sa pastrez un borcan peste un an,sa vad cum se mentine.

    ReplyDelete
  33. Miodrag,am vazut ca si tu cum te-ai întors,ai pornit cu forte noi!Salutari! :)

    ReplyDelete
  34. Mihaela,asa si eu...de copil adorma merele verzi.Tot timpul îmi spunea bunica sa nu mai manînc ca o sa ma doara burta.Totusi niciodata nu m-a durut =))

    ReplyDelete
  35. Uite c-am revenit sa citesc.
    Si mi se naste o intrebare retorica: si-o fi mancat-o?{blush}:)))))))))).

    Sunt curioasa ce face e acum singurel acol-n borcan.:D.
    Sa stii ca povestesti frumos, pe mine nu textele in care abunda cuvintele pompoase ma incanta ci tocmai simplitatea si firescul cu care povestesti tu, asa!:))

    ReplyDelete
  36. Gabyyy,hahaahahah!Eu nu spun nimic :D
    Pupici :)

    ReplyDelete
  37. Cred ca e foarte aromat si gustos.
    Si ca de obicei superba prezentarea!
    Felicitari!

    ReplyDelete
  38. Multumesc,Mimmi :)
    Salutari,
    Maya

    ReplyDelete
  39. Felicitari Maia!
    Prezentarile sunt de exceptie.
    De preparate nu mai vorbesc. Sunt nenumarate preparatele tale incercate de mine cu succes.
    Faci intradevar bucatarie la rang de arta.
    Georgeta Violeta

    ReplyDelete
  40. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase si vizita!

    ReplyDelete