October 22, 2008

Rodia



-RODIA-






Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat în regiunile mediteraneene cît si în alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona..

Proprietati nutritive pro 100 g

  • Calorii 79
  • Proteine 0,7 g
  • Grasimi 0,6 g
  • Zaharuri 16,9 g
  • Calciu 9 mg
  • Caliu 264 mg
  • Fosfor 18 mg

Rodia apartine familiei Punicaceae.
Planta este un arbust sau o tufa cu multe ramificatii,si poate creste între 2 si 5 m.Frunzele sînt lucioase,iar florile au o culoare rosie-portocalie.Si pentru ca înfloresc toata vara,multi le tin pe terase,sau în gradini ,pentru înfrumosetarea/decorul acestora.
Fructele sînt mari,aproape rotunde,au o coaja lucioasa,rosie-rozalie.Cînd sînt copate,cedeaza putin la apasarea cu degetul.Daca sînt prea moi,nu mai sînt bune,pot fi chiar alterate.Daca fructul are o coaja mata,sau patata,este vechi.
Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros,maxim o luna.Depozitate la racoare timp îndelungat,coaja devine mata,iar fructul se întareste.Nu mai este bun de mîncat,sau pentru suc,dar se pot recupera semintele,sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru împrospatarea tenului.
Rodiile se culeg în stare coapta.Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
Interiorul fructului este format din multe boabe/graunte carnoase-zemoase.Fiecare bob,contine o samînta.Semintele se pot usca.Se folosesc pe post de condiment.Au gust acrisor.

Rodia joaca un rol foarte important în medicina si cosmetica.
Continutul ridicat de vitamine,aduce sucul de rodie în Top 10(al sucurilor bogate în vitamine),pe locul 1.Fiind bogat în fosfor,calciu,fier,magneziu,este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei.Protejeaza prostata,colonul si intestinul subtire.Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult.Este bogat în vitamina A si E,acid folic si contine foarte multi antioxidanti.

În cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sînt foarte bune pentru piele.Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene,antimutagene,anticarcinogene,antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare..asa s-a ajuns la cremele anti-age,pe baza de rodii care se pare ca sînt foarte eficiente :D

No comments:

Post a Comment