September 11, 2011

Jeleu de struguri salbatici, în doua variante

Asa cum promiteam la compotul de struguri, va arat jeleurile din struguri salbatici. Ambele dementiale! Parfumate, aromate, o culoare fantastica! Despre gust? Nici nu îndraznesc sa-l descriu, ca sigur nu i-as face dreptate în cuvinte. Doar o degustare ar ajuta.
L-am facut special pentru a încorona brînzeturile pe platou. Dupa mine, daca asa ar fi, as spune ca potriveste cu orice brînza. Parerea mea însa, este subiectiva... iubesc brînzeturile, toate! Puturoase, aromate, tari,moi, cremoase, cu mucegai, fara mucegai, sarate, dulci, afumate, si, si, si... Ador combinatia dulce-sarat, asa ca nu va minunati ca-mi place acest jeleu si cu Roquefort.
O papila delicata, nu ca a mea, ar spune ca potriveste bine cu brînzeturile gen Camembert, Brié. Totusi, nu va formati o parere, înainte de degustare.

Aici cu brînza gen cascaval. O brînza mai batrîna din Alpii austrieci.
 


 
Borcanasul de test, de proba.




Jeleul de struguri cu vin spumos l-am facut special, doar pentru brînzeturi. Am folosit un rosé spumos frantuzesc. Au iesit 2 borcane de 400 ml si un borcanel mititel de 100 ml. Cel de proba.

        Ingrediente:
  • 500 g boabe de struguri
  • 500 g zahar cu pectina (1:1)
  • 200 ml vin spumos
  • 3-4 tije de menta
  • 1 lamîie, doar zeama
Jeleul de struguri nealcoolizat, este pentru brînzeturi si orice altceva. Au iesit cinci borcane de 380 ml, doua de 200 ml, si un borcanel de proba.

       Ingrediente:
  • 1500 g boabe de struguri
  • 1500 g zahar cu pectina (1:1)
  • 2 lamîi, doar zeama

Ambele jeleuri sînt preparate la fel, cu diferenta ca unu are doua ingrediente în plus. Am folosit zahar cu pectina de la Südzucker. Este o marca din zona unde locuiesc. Banuiesc ca nu se gaseste peste tot. Îl prefer înaintea celui de la dr. Oetker, cu toate ca si acesta este foarte bun. Totusi nu folositi alta concentratie decît 1:1. Este singurul care nu are si alte adaosuri. Doar zahar si pectina extrasa din fructe, în special mere.
Acestia sînt strugurii parfumati si aromati de care va tot spuneam. Ciorchinii sînt mititei , iar boabele sînt minuscule si foarte dese. Cele mai mari au un diametru de 5 mm.



I-am spalat în cîteva ape prin scufundare, apoi i-am mai clatit într-o strecuratoare în care i-am si lasat la scurs vreun sfert de ceas.



I-am amestecat cu zaharul cu pectina si sucul de lamîie,
si i-am lasat asa 3 ore. Am amestecat cînd si cînd.



Dupa care am adaugat menta si rosé-ul în vasul pentru jeleul alcoolizat.
Am strivit strugurii cu ustensila pentru cartofi piure.



Am fiert prima data jeleul cu vin spumos, dupa indicatiile de pe ambalajul zaharului cu pectina. 
Adica 4 minute, din momentul în care începe a clocoti.



Apoi am pus o oala curata si uscata pe foc, o strecuratoare deasupra, am turnat continutul
si am am apasat cu lingura pîna nu a mai iesit nimic din struguri.



Am mai lasat sa fiarba un minut , timp în care am adunat spuma formata pe marginea vasului, dupa care am turnat jeleul fluid în borcanele sterilizate. Le-am întors pe capac si le-am lasat asa 10-15 minute. Atentie, nu le uitati pe capac! Se întorc, se acopera si se lasa asa peste noapte. La fel am procedat si cu jeleul fara vin spumos.



 
Aici cu Brié. Sublim!






Închei cu inimioarele de brînza picanta din Alpii austrieci,
si va doresc o duminica minunata!

46 comments:

  1. Si eu iubesc branzeturile ,dar nu toate!Dar ambele jeleuri sunt dementiale iar pozele sublime!Te pup!

    ReplyDelete
  2. Maya, dau la schimb jeleu de mere, daca-mi dai un borcanel de struguri... Acum nu-mi ramine decit sa sper ca anul viitor voi avea mai multi struguri sau ca voi gasi anul asta ceva in oferta, sa pot face si eu jeleu... Pupici !!!

    ReplyDelete
  3. Bun tare jeleul.Are o culoare tare frumoasa.O seara buna iti doresc.

    ReplyDelete
  4. are o cyuloare dementiala.ploua in guran cu tunete si fulgere ,daca intelegi ce vreau sa zic :)).pup

    ReplyDelete
  5. Love is in the air...
    Super jeleul,si tu iar ma influentezi cu strugurii :) si trec si eu la ''confectionat'' jeleu mai un pic :))
    Sa sti ca chiar am facut compot de struguri atunci,si numai din cauza ta :)) nu am pus poze nici unde, dar stau frumos in dulapul-camara cele doua borcanase. :)
    O seara faina!

    ReplyDelete
  6. Minunat, imi imaginez parfumul strugurilor...mmmm!!!

    ReplyDelete
  7. o alta idee geniala.sa stii ca de cand am invatat de la tine sa congelez fructele de padure,am congelat si sunt tare multumita de ce grozav arata.pupu-te !

    ReplyDelete
  8. Stiu ca ai deja sot , o sorella si o cuscra .
    Trebuie musai sa inventez rapid un grad de rudenie potrivit,ca prea ne asemanam la gusturi .
    Cred ca o sa te rog sa fii.... "Valentina" mea .:))))
    Superb jeleul,branza si combinatia .
    XOXO .

    ReplyDelete
  9. Retetele nu le comentez ca nu=le-am gustat:) dar pozele le vad si pot sa spun ca prezentarea e jos palaria!Pup!

    ReplyDelete
  10. Extraordinara ideea. Nu m-am gandit din struguri acestia sa faci jeleu. Fac dulceata din cei nobili cu bob mare, dar voi incerca si acest jeleu. Pup si o saptamana frumoasa!

    ReplyDelete
  11. arata grozav, cred ca sant delicioase jeleurile tale!

    ReplyDelete
  12. cu asa poze raman fara cuvinte ... sau hai ca mi-a venit unul in minte ....impecabil !!!!!! ..... eu am facut putin jeleu de zmeura care s-a papat fara sa mai apuc sa-l postez :( , dar cred ca e fff bun si cel de struguri , bravo Maya!!!!

    ReplyDelete
  13. O adevarata bunaciune!
    Cred ca se poate face si din mustul proaspat scurs, sau gresesc?
    Da stiu ca ai un talent la poze, de nu se poate :))
    Pupici!

    ReplyDelete
  14. Ce-mi place ala cu vin...aduceti branza!

    ReplyDelete
  15. Prima dată când intru aici, dar să știi că articolul ăsta m-a dat gata. Arată foarte bine, despre gust nu mă pot pronunța, oricum felicitări!

    ReplyDelete
  16. O culoare de vis.. si un gust pe masura sunt convinsa! tare bine arata prezentarea.. de 20 ca intotdeauna! pupici

    ReplyDelete
  17. Flory, acum chiar toate nu-mi plac nici mie, dar muuuulte :D
    Pupic :*

    ReplyDelete
  18. Merci, Ina. Si tie o seara frumoasa :)

    ReplyDelete
  19. Daniela, noi tre sa facem multe schimburi. Dar sa nu uiti de marar! :*


    P.S.- Pup scolarita! :*)

    ReplyDelete
  20. Diamar, culoarea este fantastica. Pupici si o seara buna :*

    ReplyDelete
  21. Sarah... umiditate ridicata? =))
    Pupici multi :*

    ReplyDelete
  22. Bucate apetisante, asa cite putin din fiecare :)
    Pupici :*

    ReplyDelete
  23. Danutza, un parfum deosebit are vita asta. Extrem de aromata :)

    ReplyDelete
  24. Lia, o Valentina secreta, sa sune mai palpitant =)) Auzi, dar mai am loc de sorelle, no problem. Sa fim o familie mare! :*

    ReplyDelete
  25. Sara, cei din care faci dulceata au sîmburi? Daca da, îi scoti? Sau cum?
    Merci si multi pupici :*

    ReplyDelete
  26. Mandala, noua ni le plac. Chiar prea mult... sau mai mult decît avem =))

    ReplyDelete
  27. Cat, merci. Ador ot ce este cu zmeura! Cred ca a fost demential jeleul. Normal, de aia nu mai ai! Nici al meu nu are cale lunga :D
    O seara buna.

    ReplyDelete
  28. Vasi, merci. Sigur ca se poate face si din must. cred ca cel mai bun iese aatunci cînd e putin fermentat chiar!
    Nu mai pui vin :D

    ReplyDelete
  29. Lilly, facei loc, aduceti brînza, eu vin cu jeleul vinos. Cine da un vin bun pe lînga? :D
    Adriana, un rosé poate! :D

    ReplyDelete
  30. Georgel, multumesc pentru cuvintele frumoase si vizita :)

    ReplyDelete
  31. Anto, merci. Te pup si merci de nota mare! :D
    Noapte buna.

    ReplyDelete
  32. Miha, asa se simte si pe limba :D

    ReplyDelete
  33. Foarte frumos jeleu!! Felicitari pentru fotografii!

    ReplyDelete
  34. maya eu fac din boabele de struguri Hamburg (albe sau rosii) si le scot si samburi (cu o agrafa) dar si coaja. Pup!

    ReplyDelete