March 19, 2007

PLACINTA CU VARZA CALITA

480-500 Faina
300 ml -lapte+apa
2 linguri de ulei
1 ou
1 pack.drojdie proaspata,30-35 g
1/2 lingurita zahar
1lingurita rasa sare (sau dupa gust)
Faina se pune într-un vas,se face o gaura la mijloc. Drojdia se farîmiteaza,se aduga zaharul si o parte din lichid(apa+lapte) caldut si se amesteca bine.Se pune în gaura facuta în faina si se lasa 5-10 minute(max.). Se adauga cele 2 linguri de ulei,oul ,sarea si restul de lichid si se framînta bine pîna se desprinde toata faina de pe peretii vasului ,si aluatul se dezlipeste de pe mîini. Sau alegeti varianta mai usoara si faceti cu robotelul .
Se lasa la crescut..
puneti 3-4 cepe mai mici la calit,cînd începe sa devina sticloasa condimentati cu piper sare,boia...chimen daca doriti(eu nu am pus)..condimentati cu ce vreti voi.Se mai lasa 1 minut la prajit..
...dupa care adaugati varza murata si tocata(daca e prea acra,lasati varza în apa înainte de preparare)si amestecati bine..o lasati la calit...pîna este calita
lasati varza la racit.. Aluatul,dupa ce a crescut ,se împarte în doua.Ungeti tava cu ulei,întindeti prima jumatate din aluat(faceti o foaie) si o puneti în tava.
..peste se pune varza tocata,care e aproape rece(calduta/ametita)
din cealalta jumatate de aluat faceti iar ,o foaie cu care acoperiti.Bagati marginile dedesubt.Se da cu ou batut si se înteapa aluatul deasupra ,în cîteva locuri..cu scobitorul..sau cu altceva..
se lasa la cuptor cam 35-40 minute, la 190°C-200°C(încalzit în prealabil)
Bunuta rau!

4 comments:

  1. Maya, din intamplare am intrat pe blogul tau. E interesant, chiar foarte. Cautam o reteta de foccacia. Dar gasind aceasta placinta cu varza, iti propun o alta umplutura. Cu praz. Praz taiat fin, calit, adaugat piper, telemea de oaie si putina apa. Se fierbe bine si se umple placinta. E super ! Bineinteles daca in Germania gasesti praz. Succes !

    ReplyDelete
  2. Anka,merci de idee :) Gasesc praz cu kila. Poop

    ReplyDelete
  3. cu varza cruda nu se poate face?

    ReplyDelete
  4. Ramona,s-ar putea face..si mie chiar mi-ar place..dar nu oricine manînca legume mai al dente :)

    ReplyDelete