October 28, 2008

Kiwi


-KIWI-




Kiwi ( Actinidia deliciosa ),apartine familiei Actinidiaceae,si provine din sudul Chinei.În 1904 au aparut primele seminte de kiwi în Noua Zeelanda,importate de o învatatoare-Mary Isabel Fraser. 1910,au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande,unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi,nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume.În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi,iar în tarile vorbitoare ale limbii engleze si se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume,cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare.


Proprietati nutritive -100 g kiwi :

  • Calorii 58
  • Proteine 1,1 g
  • Grasimi 0,6 g
  • Zaharuri 8,4 g
  • Vitamina A 0,1 mg
  • Vitamina C 74,6 mg
  • Vitamina E 0,5 mg
  • Vitamina B2 0,1 mg
  • Vitamina B5 0,2 mg
  • Calciu 38 mg
  • Magneziu 24 mg
  • Fosfor 30 mg
  • Cupru 131 µg
  • Fier 808 µg
  • Mangan 52 µg
  • Iod 1 µg
  • Zinc 468 µg
  • Apa 81-84 %


Din studiile facute despre kiwi,reiese ca ,acest fruct este unu cu cele mai bogate substante nutritive. Pe lînga vitamine,mai contine si fibre care protejeaza împotriva diabetului.Reduce riscul producerii celulelor canceroase,previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi,acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi.În general se consuma proaspat.Se taie în jumatate,iar continutul se scoate cu o lingurita.Exista lingurite speciale,cu zimti,care usureaza acest procedeu.Se poate face compot,marmelada.Potriveste perfect pe o tarta,acompaniat de alte fructe,sau chiar solo :D
Daca este înca necopt,se pastreaza la temperatura camerei,într-un loc ferit de razele soarelui,si daca posibil,un loc mai umed.Se poate pastra si într-o punga de plastic,pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati lînga alte fructe.Odata taiat,este bine sa fie consumat,pentru ca oxideaza rapid.Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta,curatati si feliati fructele exact în momentul în care aveti nevoie.Pentru un aspect declicios,pastrarea culorii,si un gust bun,va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina/agar..sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.

Italia este producatorul principal,urmat de Noua zeelanda,Chile,Grecia,Japonia si Franta.Desi de provenienta chineza,China nu a ajuns niciodata în top 10 pe lista tarilor principalilor producatori.


Tomografie/rezonanta magnetica a unui kiwi


No comments:

Post a Comment