July 1, 2011

Prajitura cu fructe de padure si sos de vanilie



...în gradinuta mea, sezonul fructelor mititele se îndreapra spre sfîrsit. Pentru ca le adoram proaspete,le-am consumat pe masura ce se coceau. Din pacate,zilele cu zmeurele aromate, coacaze colorate si fragute parfumate s-au cam terminat. Totusi,azi,dis de dimineata, chiar dupa ce disparuse roua, m-am agatat de-un cosulet si am plecat la adunat cu speranta ca mai am parte de o mini recolta. Ici si colo, dupa cîte o frunzulita îsi scotea capsorul cîte o zmeurica rusinoasa.





Dupa munca seculara de mers pe coate si genunchi, am cules doua mîini bune de zmeura rosie, una de zmeura galbena, o mîna de coacaze negre, una si jumatate de coacaze rosioare si o mînuta de fragute. Un parfum frateeeee! Cum sa te abtii sa nu înfuleci cîteava coacaze, vreo doua fragute, zmeura si ea trebuia probata! Pîna si Felix, iubitul meu companion cu patru labute, adulmeca de zori parfumul fructelor în timp ce fotografiam cosuletul, care-i ocupa locul pe trunchiul de lemn.






Aaaaa, da, voiam sa fac o prajitura...
Pentru ca mi-a placut foarte mult textura muffinsilor inventati, am folosit aproximativ aceeasi reteta. Cu mici schimbari, prajitura mea totusi si-a pastrat consistenta, ceea ce ma face sa cred ca laptele de cocos din tetra pak, chiar este ingredientul raspunzator pentru textura aceea care-mi place mie.

  • 260 g faina
  • 150 g zahar brun
  • 30 g amidon fin de porumb (Gustin)
  • 10 g praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 g fulgi de cocos
  • 1 vf. lingurita bicarbonat
  • 1 lingura zeama de lamîie
  • 400 ml lapte de cocos(tetra pak)
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 oua
  • 350 g fructe(cîntarite dupa curatare)





Pentru început, am fixat cuptorul la 180°C si l-am pornit,
apoi am uns tava cu unt si presarat cu un strat fin de faina.
Am spalat fructele sub un dus usor de apa rece,
si le-am lasat la scurs în strecuratoare.


Am amestecat bine faina cu zaharul brun,amidonul, praful de copt, sarea si fulgii de cocos. În cana gradata am adaugat si masurat totodata uleiul si laptele de cocos, am adaugat si bicarbonatul stins cu zeama de lamîie, extractul de vanilie si ouale, apoi am amestecat bine. Am turnat amestecul lichid peste cel uscat, am amestecat usor cu o spatula dupa care l-am turnat în tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Fructele le-am presarat deasupra,apoi le-am apasat si nivelat foarte usor cu dosul unei linguri. Daca ramîn deasupra caldura aspra le usuca. Ascunse sub un strat subtire din aluat ramîn fragede si suculente. Am dat tava la cuptor,si am lasat în total 45 minute la copt. Ultimele 15 minute am redus temperatura cuptorului la 170 °C.







Între timp am preparat sosul de vanilie. Am ales o varianta usoara fara unt si galbenusuri.



Am facut doar un sos simplu din:
  • 500 ml lapte
  • 10 g amidon
  • 1 pastaie de vanilie
  • 3 linguri de zahar(dupa gust)
  • pistile de sofran
Am amestecat bine amidonul cu 2-3 linguri din lapte. Alte 2-3 linguri de lapte le-am pus într-o cescuta împreuna cu pistilele de sofran, si l-am încalzit bine (aproape fiert) la microunde. Restul laptelui l-am pus la fiert împreuna cu zaharul, maduva unei pastai de vanilie si pastaia despicata. Cînd a început sa fiarba am adaugat laptele cu amidon si cel cu sofran strecurat de pistile. În aceasta reteta sofranul are rolul colorantului natural, pentru a îngalbeni putin sosul de vanilie.





Dupa cele 45 de minute am scos prajitura si am lasa-o la racorit pe un gratar, apoi am transferat-o pe un platou. Cine doreste o poate pudra cu zahar pudra sau decora dupa plac...cu fructe, fulgi de cocos sau chiar ciocolata razuita. Eu nu prea decorez prajiturile niciodata, pentru ca ai mei urasc acest lucru. Am pudrat doar felia mea :D
...da, deci am încheiat sezonul cu o prajitura delicioasa si foarte parfumata!







57 comments:

  1. Ahhh, ce minunatie de fructe si ce prajitura delicioasa! Un we minunat iti doresc!

    ReplyDelete
  2. Feeeeeelix ce dor imi era de tine :). Aaaa, uite pentru asta imi doresc eu sa stau la casa, asa fac si eu la tara Maya, iau panerasul, aparatul de gat si prin gradina cu mamaia.
    Pup si weekend minunat!

    ReplyDelete
  3. maya,prajitura nu ti-o mai laud,pentru ca pozele sunt graitoare.asa ca te premiez virtual,premiile la mine pe blog !

    ReplyDelete
  4. Am bifat si reteta asta, pentru ca tot e vremea prajiturilor cu fructe. Ce frumos trebuie sa fie sa ai fructe de padure in curte. Avem si noi in spate, dupa gard, niste mure salbatice si mereu pe vremea asta mai dam o roata si pe acolo insa cu mare grija ca inteapa tare, auch!

    ReplyDelete
  5. Arata super prajitura asta,iar cu sosul de vanilie nu poae fi decat divina!
    Chiar daca fructe de padure nu mai ai in gradina,o tufa de busuioc cu siguranta gasesti,asa ca te invit cu drag la provocarea lunii Iulie.pupici multi!

    ReplyDelete
  6. cine ma pus lumeeeeee sa dau pe'aici asa dimineata?clar azi visze prajitura cu fructe de padure.super arata.salvat link,sper sa gasesc fructe de padure.oare merge cu fructe congelate?
    PS:a-am indragostot de baietelul tau Felix,pupe mama pe el de frumos!
    pupp si o zi minunata!a mea va fi cu prajiturele fburatoare in fata ochilor :)

    ReplyDelete
  7. Woauwwwww! ce bunatate, de dimineata , din Ludus i simt aroma acestei prajituri;) ! Pupici si un weekend minunat!

    ReplyDelete
  8. Ma topesc pozele tale ; si odata ce-s topita, cum sa mai scriu altceva ?:)))

    Minunata!
    Uite ca-i buna si pentru provocarea lunii, zic io aci ca un delegat bagator in seama :)))))
    Week-end frumos!

    ReplyDelete
  9. si eu sunt intr-o frenezie a prajiturilor de cand au inceput sa apara zmeura si coacazele productie proprie :)). arata superb prajitura ta! si mi-ai dat o idee super cu sosul de vanilie!

    ReplyDelete
  10. Norocoaso! Abia astept sa se faca si la mine fructele de padure , sa cumpar proaspete si bune , nu din cele de import fara gust.Am dat "save" retetei asteia ,

    ReplyDelete
  11. ce culori,ce aromata trebuie sa fie .....ce merge o feliuta acum cu cafeluta mea,o zi buna

    ReplyDelete
  12. Da.. deci sub sosul ala mi-am ascuns gurita.. asa ca toaaarna te rog !! :)) e un vis dulcegaria asta ! pupici

    ReplyDelete
  13. Imi place si prajitura cum arata,dar si cosul cu fructe de padure!Am strans si eu,dar deocam data,afine si fragute,le-am pus in cutii si le las pe iarna!
    O zi buna!

    ReplyDelete
  14. vai , vai , vai ... fructe aromate , cosulet superb , Felix e adorabil ... iar prajitura o minunatie !!!!
    bravooo!!!

    ReplyDelete
  15. Delicioasa!!!... Si cea mai mare bucurie si placere este sa culegi cu propiile maini fructele acestea minunate...Pup!

    ReplyDelete
  16. spectaculoasa prajitura!dar nici cosul cu fructe si pisica nu se lasa mai prejos...sincera sa fiu nu's pe care as alege prima!:)

    ReplyDelete
  17. Dacă vede Vasile postarea asta m-am ars! Nu i-am dat voie să planteze zmeură, pentru că e invazivă...

    Da' amu, dacă mă uit la prăjitura ta, mai că-mi vine să-mi cer iertare :D

    ReplyDelete
  18. Draga Maya, ma dai gata cu fotografiile si cu retetele tale!

    ReplyDelete
  19. Arcadio, noi tocmai in speranta asta am plantat zmeura: si anul asta ne-a invadat deja cu 3 kg de fructe puse la congelator pt iarna, plus vreo nu se stie cate infulecate ad-hoc :)))

    ReplyDelete
  20. Maya. Maya!!! Si plimbare si gradina si fragute si vanilie. O Gura de Rai aici la tine pe blog. Pupici!!!

    ReplyDelete
  21. Vai,cate comentarii la reteta asta.
    Nu stau sa le citesc pe toate, inca mai am vizite virtuale de facut :) Asa ca s-ar putea sa repet ce-a mai spus si altcineva, dar nu-i nimic, mi se intampla cam des si deja ma obisnuiesc si eu si voi cu mine cu chestiile astea :))
    Deci, ce vroiam sa-ti zic: in primul rand sa sti ca m-ai uimit cu zmeura ta galbena.Incredibila, chiar nu stiam ca exista.
    Am avut si eu doua paharele de zmeura, cumparata, si le-am halit una-doua :))
    Ma gandeam eu ce praji as putea sa fac cu ele, dar neee...timpul nu ma lasa.
    Al doilea lucru, Felix al tau e un dulce foc, imi vine sa imbratisez calculatorul cand il vad. Are o mutrita atata de scumpa ,ca-ti vine sa-l mananci.
    Al treilea lucru dar nu in ultimul rand, ai un dar minunat in a scrie si a face poze.Doar cateva persoane din blogosfera culinara au toate aceste trei daruri: gatit, scris si fotografiat frumos.Sa stica tu esti una dintre ele.
    Cam atat deocamdata, cred ca o sa ma un post ca trenul de lung :)

    ReplyDelete
  22. @Arcadia:
    Ar fi putut sa invadeze si platourile de prajituri...

    ReplyDelete
  23. O postare splendida,Cap-Coada .:)
    Mi-a facut placere sa citesc si sa-mi desfat privirea si simturile cu imaginile delicioase sau mustacioase .
    Te pup si sa ai o saptamana faina .

    ReplyDelete
  24. Multumec,Dana! O saptamîna frumoasa :*

    ReplyDelete
  25. Isa,cînd ti-e dor de Felix,il mai poti vedea pe blogul flocosilor :D
    Pupici!

    ReplyDelete
  26. Pansy,merci draga mea si o saptamîna frumoasa îti doresc!

    ReplyDelete
  27. Gabi,nu am asa multe fructe pe acasa.Asa de pofta.În cealalta gradina am multa zmeura,dar anul asta tare mult a plouat,si nu prea s-a facut ...

    ReplyDelete
  28. Flory,busuiocul nu are voie sa lipseasca din gradina mea..sau macar pe pervazul ferestrei de la bucatarie :)

    ReplyDelete
  29. Sarah,merge si cu fructe congelate,dar sa nu exagerezi.Cred ca alea lasa mai multa zeama.
    Pupici :*

    ReplyDelete
  30. Adela,multumesc.O saptamîna minunata îti doresc :*

    ReplyDelete
  31. Gaby,merci.Da e buna si pentru provocare,doar ca eu tot pe-o fuga sînt.Te pup :*

    ReplyDelete
  32. Zazuza,ma bucur cînd sînt si eu o mica sursa de inspiratie.Pupici!

    ReplyDelete
  33. Dorina,multumesc de vizita.Da,asa este,fructele de "casa" sînt mai aromate decîtcele care vin de prin sere sau te miri de pe unde :D

    ReplyDelete
  34. Yaya,te servesc macar virtual cu o felioara :*

    ReplyDelete
  35. Anto,sosul chiar a mers perfect cu prajitura asta!Deschide usita ca vin cu canita =)) :*

    ReplyDelete
  36. Janet,noi sîntem mai pofticiosi.Nu le putem aduna pe mai tîrziu.Le savuram asa proaspete...direct de la sursa =))
    Pupici:)

    ReplyDelete
  37. Catkitchen,merci draguta!pupic de la Felixut :D

    ReplyDelete
  38. Licuta,adevarat graiesti!Pupici :*

    ReplyDelete
  39. Alison,praji si fructe nu mai am,dar Felix îti sta la dispozitie pentru o tura de mîngîiat :D

    ReplyDelete
  40. Arcadia,chiar e invaziva!Desi am pus corzile doar anul trecut,si nici nu-s foarte mari,anul asta mi-a iesit un lastar la vreo 3 metri de unde este zmeura :D
    Dar egal cît de invaziva o fi,nu renunt la ea.Cînd iese prea multa o smulg :D

    ReplyDelete
  41. Alexandrina,multumesc mult.O saptamîna minunata îti doresc :*

    ReplyDelete
  42. Zazuza,la noi anul asta tare a mai plouat,iar recolta a fost mai slaba.Chiar si zmeura batrîna de la cealalta gradina,nu prea a facut mare brînza anul asta...

    ReplyDelete
  43. Darul din inima noastra,locsorul nu e prea mare,dar e liniste si noi de bucuram de el :)
    Merci,pupici :)

    ReplyDelete
  44. Bucate apetisante,da este si zmeura galbena.Aroma nu este asa intensiva ca a zmeurei rosii,dar e mai dulceaga si aciditatea este mai scazuta.
    Poate pot sa-ti trimit niste corzi :)
    Felix,e mare smecher.Bosorog,dar cel mai tare :D
    Pupici si multumesc pentru post! ♥♥♥

    ReplyDelete
  45. Lia,multumesc.Si eu îti doresc o saptamîna frumoasa!Pupam doamna si mustacioarele patrupede :)

    ReplyDelete
  46. De mult timp iti urmaresc blogul draga Maya dar nu am indraznit nicodata sa las vreun comentariu :) ... Am vrut doar sa te felicit pentru maiestria ta. Bucatele, pozele, povestile, sunt absolut minunate. E un coltisor de paradis (asa virtual cum e:))
    Take a bow !!!

    ReplyDelete
  47. Ma bucur ca în final ai hotarît sa-mi lasi un mesaj.E frumos sa citesti un mesaj anonim care spune doar cuvinte de lauda.De obicei nu functioneaza asa :D
    Multumesc mult pentru apreciere si vizite!

    M.

    ReplyDelete
  48. Hú ez a gyümölcsös sütemény,tökéletes,ki kell próbálnom.

    ReplyDelete
  49. Igen, ez ​​nagyon jó és illatos süteményt:)

    ReplyDelete
  50. Mmmm, arata delicios! Am s-o incerc si eu!
    Site-ul tau e foarte frumos, sunt mereu impresionata de pozele si de retetele tale, felicitari!
    Salutari din Belgia,

    Marian

    ReplyDelete
  51. Marian,multumesc de vizita si pentru cuvintele frumoase.
    Salutari :)

    ReplyDelete
  52. Maya draga, ca intotdeauna totul impecabil. Mi-ai facut o poftaaa!!!!
    Am si eu o intrebare: laptele de cocos se poate inlocui cu altceva? Daca da, astept nerabdatoare raspunsul.

    Adina

    ReplyDelete
  53. Adina,eu cred ca datorita acestui lapte de cocos,prajitura are consistenta asta care mi-o place mie.Ai putea înlocui cu iaurt,sau o smîntîna mai slaba...dar mai putin decît laptele de cocos...si nici nu as sti cum iese rezultatul final.

    ReplyDelete
  54. Multumesc de raspuns,o sa caut lapte de cocos atunci ca tare ma bate gandul sa o fac.
    Tocmai am terminat clatitele dupa reteta ta, sarut'mana.

    te pup, Adina

    ReplyDelete
  55. Buna Maya , arata demential prajitura , multumim ca imparti cu noi cele mai bune retete .
    Vreau sa te intreb, cum se comporta sosul a doua zi ? Nu se ingroasa prea tare , ca la budinci de exemplu ?
    Te pup , Alina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu se îngroasa, deoarece e putin amidon. Pentru a avea consistenta unei budinci e nevoie de cel putin 40 g amidon.
      Cît e cald e mai subtire. Dupa racire are o textura putin diferita, dar fluida bine.
      Un we minunat!

      Delete