
...în gradinuta mea, sezonul fructelor mititele se îndreapra spre sfîrsit. Pentru ca le adoram proaspete,le-am consumat pe masura ce se coceau. Din pacate,zilele cu zmeurele aromate, coacaze colorate si fragute parfumate s-au cam terminat. Totusi,azi,dis de dimineata, chiar dupa ce disparuse roua, m-am agatat de-un cosulet si am plecat la adunat cu speranta ca mai am parte de o mini recolta. Ici si colo, dupa cîte o frunzulita îsi scotea capsorul cîte o zmeurica rusinoasa.

Dupa munca seculara de mers pe coate si genunchi, am cules doua mîini bune de zmeura rosie, una de zmeura galbena, o mîna de coacaze negre, una si jumatate de coacaze rosioare si o mînuta de fragute. Un parfum frateeeee! Cum sa te abtii sa nu înfuleci cîteava coacaze, vreo doua fragute, zmeura si ea trebuia probata! Pîna si Felix, iubitul meu companion cu patru labute, adulmeca de zori parfumul fructelor în timp ce fotografiam cosuletul, care-i ocupa locul pe trunchiul de lemn.


Aaaaa, da, voiam sa fac o prajitura...
Pentru ca mi-a placut foarte mult textura muffinsilor inventati, am folosit aproximativ aceeasi reteta. Cu mici schimbari, prajitura mea totusi si-a pastrat consistenta, ceea ce ma face sa cred ca laptele de cocos din tetra pak, chiar este ingredientul raspunzator pentru textura aceea care-mi place mie.
- 260 g faina
- 150 g zahar brun
- 30 g amidon fin de porumb (Gustin)
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
- 50 g fulgi de cocos
- 1 vf. lingurita bicarbonat
- 1 lingura zeama de lamîie
- 400 ml lapte de cocos(tetra pak)
- 100 ml ulei
- 1 lingura extract de vanilie
- 2 oua
- 350 g fructe(cîntarite dupa curatare)
apoi am uns tava cu unt si presarat cu un strat fin de faina.
Am spalat fructele sub un dus usor de apa rece,
si le-am lasat la scurs în strecuratoare.

Am amestecat bine faina cu zaharul brun,amidonul, praful de copt, sarea si fulgii de cocos. În cana gradata am adaugat si masurat totodata uleiul si laptele de cocos, am adaugat si bicarbonatul stins cu zeama de lamîie, extractul de vanilie si ouale, apoi am amestecat bine. Am turnat amestecul lichid peste cel uscat, am amestecat usor cu o spatula dupa care l-am turnat în tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Fructele le-am presarat deasupra,apoi le-am apasat si nivelat foarte usor cu dosul unei linguri. Daca ramîn deasupra caldura aspra le usuca. Ascunse sub un strat subtire din aluat ramîn fragede si suculente. Am dat tava la cuptor,si am lasat în total 45 minute la copt. Ultimele 15 minute am redus temperatura cuptorului la 170 °C.



Între timp am preparat sosul de vanilie. Am ales o varianta usoara fara unt si galbenusuri.
Am facut doar un sos simplu din:
- 500 ml lapte
- 10 g amidon
- 1 pastaie de vanilie
- 3 linguri de zahar(dupa gust)
- pistile de sofran
Am amestecat bine amidonul cu 2-3 linguri din lapte. Alte 2-3 linguri de lapte le-am pus într-o cescuta împreuna cu pistilele de sofran, si l-am încalzit bine (aproape fiert) la microunde. Restul laptelui l-am pus la fiert împreuna cu zaharul, maduva unei pastai de vanilie si pastaia despicata. Cînd a început sa fiarba am adaugat laptele cu amidon si cel cu sofran strecurat de pistile. În aceasta reteta sofranul are rolul colorantului natural, pentru a îngalbeni putin sosul de vanilie.


Dupa cele 45 de minute am scos prajitura si am lasa-o la racorit pe un gratar, apoi am transferat-o pe un platou. Cine doreste o poate pudra cu zahar pudra sau decora dupa plac...cu fructe, fulgi de cocos sau chiar ciocolata razuita. Eu nu prea decorez prajiturile niciodata, pentru ca ai mei urasc acest lucru. Am pudrat doar felia mea :D
...da, deci am încheiat sezonul cu o prajitura delicioasa si foarte parfumata!


Ahhh, ce minunatie de fructe si ce prajitura delicioasa! Un we minunat iti doresc!
ReplyDeleteFeeeeeelix ce dor imi era de tine :). Aaaa, uite pentru asta imi doresc eu sa stau la casa, asa fac si eu la tara Maya, iau panerasul, aparatul de gat si prin gradina cu mamaia.
ReplyDeletePup si weekend minunat!
maya,prajitura nu ti-o mai laud,pentru ca pozele sunt graitoare.asa ca te premiez virtual,premiile la mine pe blog !
ReplyDeleteAm bifat si reteta asta, pentru ca tot e vremea prajiturilor cu fructe. Ce frumos trebuie sa fie sa ai fructe de padure in curte. Avem si noi in spate, dupa gard, niste mure salbatice si mereu pe vremea asta mai dam o roata si pe acolo insa cu mare grija ca inteapa tare, auch!
ReplyDeleteArata super prajitura asta,iar cu sosul de vanilie nu poae fi decat divina!
ReplyDeleteChiar daca fructe de padure nu mai ai in gradina,o tufa de busuioc cu siguranta gasesti,asa ca te invit cu drag la provocarea lunii Iulie.pupici multi!
cine ma pus lumeeeeee sa dau pe'aici asa dimineata?clar azi visze prajitura cu fructe de padure.super arata.salvat link,sper sa gasesc fructe de padure.oare merge cu fructe congelate?
ReplyDeletePS:a-am indragostot de baietelul tau Felix,pupe mama pe el de frumos!
pupp si o zi minunata!a mea va fi cu prajiturele fburatoare in fata ochilor :)
Woauwwwww! ce bunatate, de dimineata , din Ludus i simt aroma acestei prajituri;) ! Pupici si un weekend minunat!
ReplyDeleteMa topesc pozele tale ; si odata ce-s topita, cum sa mai scriu altceva ?:)))
ReplyDeleteMinunata!
Uite ca-i buna si pentru provocarea lunii, zic io aci ca un delegat bagator in seama :)))))
Week-end frumos!
si eu sunt intr-o frenezie a prajiturilor de cand au inceput sa apara zmeura si coacazele productie proprie :)). arata superb prajitura ta! si mi-ai dat o idee super cu sosul de vanilie!
ReplyDeleteNorocoaso! Abia astept sa se faca si la mine fructele de padure , sa cumpar proaspete si bune , nu din cele de import fara gust.Am dat "save" retetei asteia ,
ReplyDeletece culori,ce aromata trebuie sa fie .....ce merge o feliuta acum cu cafeluta mea,o zi buna
ReplyDeleteDa.. deci sub sosul ala mi-am ascuns gurita.. asa ca toaaarna te rog !! :)) e un vis dulcegaria asta ! pupici
ReplyDeleteImi place si prajitura cum arata,dar si cosul cu fructe de padure!Am strans si eu,dar deocam data,afine si fragute,le-am pus in cutii si le las pe iarna!
ReplyDeleteO zi buna!
vai , vai , vai ... fructe aromate , cosulet superb , Felix e adorabil ... iar prajitura o minunatie !!!!
ReplyDeletebravooo!!!
Delicioasa!!!... Si cea mai mare bucurie si placere este sa culegi cu propiile maini fructele acestea minunate...Pup!
ReplyDeletespectaculoasa prajitura!dar nici cosul cu fructe si pisica nu se lasa mai prejos...sincera sa fiu nu's pe care as alege prima!:)
ReplyDeleteDacă vede Vasile postarea asta m-am ars! Nu i-am dat voie să planteze zmeură, pentru că e invazivă...
ReplyDeleteDa' amu, dacă mă uit la prăjitura ta, mai că-mi vine să-mi cer iertare :D
Draga Maya, ma dai gata cu fotografiile si cu retetele tale!
ReplyDeleteArcadio, noi tocmai in speranta asta am plantat zmeura: si anul asta ne-a invadat deja cu 3 kg de fructe puse la congelator pt iarna, plus vreo nu se stie cate infulecate ad-hoc :)))
ReplyDeleteMaya. Maya!!! Si plimbare si gradina si fragute si vanilie. O Gura de Rai aici la tine pe blog. Pupici!!!
ReplyDeleteVai,cate comentarii la reteta asta.
ReplyDeleteNu stau sa le citesc pe toate, inca mai am vizite virtuale de facut :) Asa ca s-ar putea sa repet ce-a mai spus si altcineva, dar nu-i nimic, mi se intampla cam des si deja ma obisnuiesc si eu si voi cu mine cu chestiile astea :))
Deci, ce vroiam sa-ti zic: in primul rand sa sti ca m-ai uimit cu zmeura ta galbena.Incredibila, chiar nu stiam ca exista.
Am avut si eu doua paharele de zmeura, cumparata, si le-am halit una-doua :))
Ma gandeam eu ce praji as putea sa fac cu ele, dar neee...timpul nu ma lasa.
Al doilea lucru, Felix al tau e un dulce foc, imi vine sa imbratisez calculatorul cand il vad. Are o mutrita atata de scumpa ,ca-ti vine sa-l mananci.
Al treilea lucru dar nu in ultimul rand, ai un dar minunat in a scrie si a face poze.Doar cateva persoane din blogosfera culinara au toate aceste trei daruri: gatit, scris si fotografiat frumos.Sa stica tu esti una dintre ele.
Cam atat deocamdata, cred ca o sa ma un post ca trenul de lung :)
@Arcadia:
ReplyDeleteAr fi putut sa invadeze si platourile de prajituri...
O postare splendida,Cap-Coada .:)
ReplyDeleteMi-a facut placere sa citesc si sa-mi desfat privirea si simturile cu imaginile delicioase sau mustacioase .
Te pup si sa ai o saptamana faina .
Multumec,Dana! O saptamîna frumoasa :*
ReplyDeleteIsa,cînd ti-e dor de Felix,il mai poti vedea pe blogul flocosilor :D
ReplyDeletePupici!
Pansy,merci draga mea si o saptamîna frumoasa îti doresc!
ReplyDeleteGabi,nu am asa multe fructe pe acasa.Asa de pofta.În cealalta gradina am multa zmeura,dar anul asta tare mult a plouat,si nu prea s-a facut ...
ReplyDeleteFlory,busuiocul nu are voie sa lipseasca din gradina mea..sau macar pe pervazul ferestrei de la bucatarie :)
ReplyDeleteSarah,merge si cu fructe congelate,dar sa nu exagerezi.Cred ca alea lasa mai multa zeama.
ReplyDeletePupici :*
Adela,multumesc.O saptamîna minunata îti doresc :*
ReplyDeleteGaby,merci.Da e buna si pentru provocare,doar ca eu tot pe-o fuga sînt.Te pup :*
ReplyDeleteZazuza,ma bucur cînd sînt si eu o mica sursa de inspiratie.Pupici!
ReplyDeleteDorina,multumesc de vizita.Da,asa este,fructele de "casa" sînt mai aromate decîtcele care vin de prin sere sau te miri de pe unde :D
ReplyDeleteYaya,te servesc macar virtual cu o felioara :*
ReplyDeleteAnto,sosul chiar a mers perfect cu prajitura asta!Deschide usita ca vin cu canita =)) :*
ReplyDeleteJanet,noi sîntem mai pofticiosi.Nu le putem aduna pe mai tîrziu.Le savuram asa proaspete...direct de la sursa =))
ReplyDeletePupici:)
Catkitchen,merci draguta!pupic de la Felixut :D
ReplyDeleteLicuta,adevarat graiesti!Pupici :*
ReplyDeleteAlison,praji si fructe nu mai am,dar Felix îti sta la dispozitie pentru o tura de mîngîiat :D
ReplyDeleteArcadia,chiar e invaziva!Desi am pus corzile doar anul trecut,si nici nu-s foarte mari,anul asta mi-a iesit un lastar la vreo 3 metri de unde este zmeura :D
ReplyDeleteDar egal cît de invaziva o fi,nu renunt la ea.Cînd iese prea multa o smulg :D
Alexandrina,multumesc mult.O saptamîna minunata îti doresc :*
ReplyDeleteZazuza,la noi anul asta tare a mai plouat,iar recolta a fost mai slaba.Chiar si zmeura batrîna de la cealalta gradina,nu prea a facut mare brînza anul asta...
ReplyDeleteDarul din inima noastra,locsorul nu e prea mare,dar e liniste si noi de bucuram de el :)
ReplyDeleteMerci,pupici :)
Bucate apetisante,da este si zmeura galbena.Aroma nu este asa intensiva ca a zmeurei rosii,dar e mai dulceaga si aciditatea este mai scazuta.
ReplyDeletePoate pot sa-ti trimit niste corzi :)
Felix,e mare smecher.Bosorog,dar cel mai tare :D
Pupici si multumesc pentru post! ♥♥♥
Virtualkid,ai dreptate :)
ReplyDeleteLia,multumesc.Si eu îti doresc o saptamîna frumoasa!Pupam doamna si mustacioarele patrupede :)
ReplyDeleteDe mult timp iti urmaresc blogul draga Maya dar nu am indraznit nicodata sa las vreun comentariu :) ... Am vrut doar sa te felicit pentru maiestria ta. Bucatele, pozele, povestile, sunt absolut minunate. E un coltisor de paradis (asa virtual cum e:))
ReplyDeleteTake a bow !!!
Ma bucur ca în final ai hotarît sa-mi lasi un mesaj.E frumos sa citesti un mesaj anonim care spune doar cuvinte de lauda.De obicei nu functioneaza asa :D
ReplyDeleteMultumesc mult pentru apreciere si vizite!
M.
Hú ez a gyümölcsös sütemény,tökéletes,ki kell próbálnom.
ReplyDeleteIgen, ez nagyon jó és illatos süteményt:)
ReplyDeleteMmmm, arata delicios! Am s-o incerc si eu!
ReplyDeleteSite-ul tau e foarte frumos, sunt mereu impresionata de pozele si de retetele tale, felicitari!
Salutari din Belgia,
Marian
Marian,multumesc de vizita si pentru cuvintele frumoase.
ReplyDeleteSalutari :)
Maya draga, ca intotdeauna totul impecabil. Mi-ai facut o poftaaa!!!!
ReplyDeleteAm si eu o intrebare: laptele de cocos se poate inlocui cu altceva? Daca da, astept nerabdatoare raspunsul.
Adina
Adina,eu cred ca datorita acestui lapte de cocos,prajitura are consistenta asta care mi-o place mie.Ai putea înlocui cu iaurt,sau o smîntîna mai slaba...dar mai putin decît laptele de cocos...si nici nu as sti cum iese rezultatul final.
ReplyDeleteMultumesc de raspuns,o sa caut lapte de cocos atunci ca tare ma bate gandul sa o fac.
ReplyDeleteTocmai am terminat clatitele dupa reteta ta, sarut'mana.
te pup, Adina
Buna Maya , arata demential prajitura , multumim ca imparti cu noi cele mai bune retete .
ReplyDeleteVreau sa te intreb, cum se comporta sosul a doua zi ? Nu se ingroasa prea tare , ca la budinci de exemplu ?
Te pup , Alina
Nu se îngroasa, deoarece e putin amidon. Pentru a avea consistenta unei budinci e nevoie de cel putin 40 g amidon.
DeleteCît e cald e mai subtire. Dupa racire are o textura putin diferita, dar fluida bine.
Un we minunat!