- 1 pui
- 2-3 linguri ulei de masline (merge si alt ulei sau apa)
verdeata proaspata de care doriti - eu am pus :
Vredeturi si condimente uscate/macinate:
- salvie
- busuioc
- patrunjel
- leustean
- cîtiva catei de usturoi
Vredeturi si condimente uscate/macinate:
- boia de ardei
- rozmarin
- busuioc
- maioran
- usturoi feliat deshidratat(din rîsnita)
- sare
- piper
Amestecam toate condimentele uscate. Adaugam uleiul sau apa, în cazul în care puiul e gras tare si amestecam. Verdeturile proaspete si usturoiul le spalam, curatam si înfundam puiul cu ele. Cu pasta de condimente uscate, pensulam puiul pe toate partile si-l introducem într-o punga speciala pentru fripturi (se gasesc în comert). Eu am folosit pungile de la Toppits. Închidem punga. Cu cutitul, facem o taietura mica (2 cm) în punga, undeva deasupra.
Punem puiul pe tava rece!! si introducem aceasta în cuptorul preîncalzit la 180°
Dupa 50 minute, crestati punga deasupra, ceva mai mult ... cam 5-10 cm si mai lasati 10-20 minute (depinde de marimea puiului), pentru a obtine o crusta crocanta rumena.
Puiul gatit în acest fel, este foarte aromat spre deosebire de cel pregatit în cuptor. Desi crocant, nu e deloc uscat. Chiar si aripioarele au crusta, dar intriorul e moale si suculent.
e super bun.cred însă că e important să îţi prepari singur amestecul de condimente. cele gata amestecate de producători (oricum s-ar numi ei) conţin pe lângă ierburile aromatice şi o serie de amelioratori şi potenţatori de aromă sintetici care fac mai mult rău decât bine. aşa cum ai trecut tu pe reţetă e aproape perfect. praful de usturoi nu e tocmai pur dar, cu un pic de efort poţi să prepari o sare "de usturoi". adică la o cană de sare dură adaugi doi căţei mari de usturoi daţi prin răzătoarea fină.amesteci bine de tot într-un mojar sau un castron, cam 5-6 minute, să se zdrobească usturoiul şi să transfere din uleiurile volatile în granulele de sare. dacă laşi sarea le uscat întinsă într-o tavă, în strat subţire, cam o zi sau chiar 2 ore deasupra unui cuptor încins (nu în cuptor, să nu ardă) apoi poi sarea într-o pungă de hârtie,depate de umezeală, o poţi folosi câteva săptămâni.
ReplyDeleteAhhhh,daca ai sti cît m-a chinuit granulatul/praful asta de usturoi.Eu nu folosesc niciunul din ele,ci usturoi feliat deshidratat ,din rîsnita.
ReplyDeleteSi chiar si pe asta,îl folosesc doar la graba.În rest îmi pisez usturoi,pe care-l fac pasta cu uleiul si restul condimentelor,apoi pensulez puiul :D
În general,aproape toate condimentele mele provin din rîsnita,chiar si multe ierburi uscate...iar multe mi le "trosnesc " eu în mojarul de marmura.
La fel si sarea.Folosesc aproape în majoritatea retetelor, sare de mare,tot din rîsnita.
Ma bucur ca pe cineva intereseaza condimentele "mai amanuntit".Pîna acum aceasta treaba nu a prezentat interes(mai ales ca de multe ori am primit boo-uri,cînd am tinut predici despre vegeta,delikat-si acest fel de a condimenta)
O sa editez treaba cu granulatul de usturoi,si sa stii ca o sa încerc sa scriu un fel de articol,despre condimente..si cu aceasta ocazie o sa prezint si "felul meu de a condimenta"
Adi,multumesc pentru acest comentar :)
Adi,multumesc si eu pt reteta naturala de sare cu aroma de usturoi.Nu am apucat sa citesc in intregime site-ul tau,dar chiar as mai fi interesata de idei(probate) de genul asta
ReplyDeleteMiha,cum e punga aia?Nu se arde,lipeste?E vreo diferenta intre puiul facut in tava/pe sticla,fata de asta in punga?Merge si altfel de carne facuta in pungi de alea?Cam atat cu intrebarile...deocamdata.
Gaura puiului arata tare bine infundata cu ierburi :P
sa ştii diana că pe www-ul meu (culmea) ne prea postez lucruri de genul ăsta, l-am transformat într-un blog de comentarii social-politice care are şi o secţiune cu reţete trimise de vizitatorii mei(poţi să trimiţi şi tu, şi oricine,le postez cu siguranţă).dar, probabil în două luni voi reuşi să pornesc (la initiativa si invitatia unui prieten)la drum (pe net)nou, cu un site gastronomic pe care vom trata în amănunt gătitul, metode, tehnici, reţete inedite şi pe care vom promova blogging-ul culinar de calitate (în care cred că se înscrie şi blogul pe care ne aflăm acum)
ReplyDeletemaya:caut un mojar de marmură în ţara asta şi nu găsesc. cred că voi ajunge să-mi comand unul pe net:-)
Diana,pungile astea de la Toppits,sînt foarte bune.Parca-s 8 + închizatori ,costa 1,65 €.
ReplyDeleteArata ca un celofan finut.
Nu se topesc,nu curge din ele.
Trebuie doar sa le pui pe tava/vasul rece.Deci sa nu bagi puiul cu punga în cuptor,direct pe tava fierbinte.
Oricum,urmeaza indicatiile de pe ambalaj si te descurci :)
Pe ambalaj ,scrie sa tau un colt mic al pungii.Eu nu fac asta,ci doar întep punga undeva deasupra..nu o crestez mai mult de 2 cm
Diferenta..eu zic ca asta fiind înfundat cu verdeturi,sau ce altceva vrei tu,se aromeaza foaret bine.Carnea ramîne suculenta,iar exteriorul e crocant si gustos.
Adi,astept blogul.Sigur va fi încîntator!
ReplyDeleteCît despre mojar..normal ar trebui sa gasesti si prin magazine,nu?Oricum,în internet gasesti mai mult ca sigur.
E foarte practic.
maya, pana apare blogul acela (mai dureaza un pic dar nu cred că mai mult de doua luni), poate ai timp şi chef să intri pe www.happycook.ro. e un site pe care nu am mai postat nimic de anul trecut dar pe care poţi să vezi câteva dintre emisiunile mele mei vechi la secţiunea "video" şi imagini cu papica facuta de mine in secţiunea "imagini"
ReplyDeleteAm intrat,si e super.Deocamdata nu am avut timp decît pentru un video(cel din 23 iunie).O reteta excelenta,pregatita exact dupa gustul meu.Am sursa noua de inspiratie :D
ReplyDeleteThx
Desertul-crema de cioco..instant? No,no,no! :P
(nu ma bate! :D )
una e ce fac acasa si alta e cand ai de luptat cu rigorile televiziunii, sponsori, bugete si alte porcarii care m-au facut sa iau decizia de a filma doar pentru net, cel putin pana o sa imi pot stabili conditiile.asta e, nu te bat:-)
ReplyDeleteam vazut ca mi-ai pus link-ul pentru happy cook.multumesc frumos. in curand voi pusta si ultimele emisiuni(cam 30) pe "retete fara secrete". te anunt eu cand:-)
ReplyDeletemojar - la Ikea.
ReplyDeleteAdi,astept sa ma anunti!!
ReplyDeleteV,si eu tot de la Ikea îl am pe al meu :)
ReplyDeletede remarcat si ca e foarte bun mojarul asta 'de ikea', pen'ca mai exista un tip de mojarel la carrefour. a nu se arunca banii pe el, fiindca-i lipsesc striatiile din interior si usturoiul are tendinta de-a o lua la sanatoasa prin bucatarie dimpreuna cu orice altceva mai era cu el... in mojarel... :)
ReplyDeletein alta ordine de idei, ridic si eu doua degete timide sa ma-nscriu in clubul interesatilor de condimente, ca-n cel al vegeta-fobilor sint deja. :D
doamne cat de bine poate sa arate acest pui. yumyyy
ReplyDelete