October 9, 2009

Butternut soup & Gorgonzola

Supa din dovleac Butternut


Pentru gustul meu, supa asta este cea mai cea dintre toate cele :)

Butternut,este un dovleac care are o forma de para si coaja subtire.
Pulpa este de un portocaliu intensiv, cu o textura mai untoasa, dulceaga si are o aroma usoara de nuca.
Se poate prepara cam în orice fel... copt, prajit, fiert/în supe, cu carne, merge bine si la deserturi, si la fel de gustos este si gatit foarte picant.


Attached Image


Attached Image




  • 530 g Butternut (pulpa)
  • 70 g Gorgonzola
  • 1 para mica coapta bine
  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei de susan
  • 1 ceapa mica
  • 700 ml supa de pui
  • 50 ml smîntîna de frisca(subtire)
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • salvie pentru decor(fac.)

Curatam dovleacul si para, îndepartam casuta cu seminte,
apoi le taiem cuburi de marime aproximativ egala.



Curatam ceapa si o tocam grob.
O scaldam în unt topit amestecat cu ulei de susan,
pîna devine transparenta si usor aurie.



Attached Image



Stingem cu supa de pui fierbinte,
dupa care adaugam dovleacul, para si patrunjelul.
Saram, piperam dupa gust.




Attached Image



Lasam la fiert timp de 25-30 minute(controlati dovleacul, trebuie sa fie moale bine).

Cu mixerul stick facem un piure fin. Degustam.
Adaugam sare si piper daca e nevoie,
iar cine doreste poate adauga nucsoara rasa fin.

Adaugam gorgonzola,
si amestecam la foc mic, pîna se topeste.




Attached Image



Înainte cu 1-2 minute sa luati supa de pe foc, aduagati smîntîna.
Degustati si condimentati daca e nevoie.

Se decoreaza cu frunze de salvie tocata fin, sau cu frunze întregi... dupa plac.




Attached Image



Eu am servit-o cu pîine prajita,
cu o bucatica de gorgonzola..
care se topea pe pîinea fierbinte..
Delicios!


Attached Image

Mmmmmm...

Attached Image

45 comments:

  1. Doamne Maya ce bunatate o fi :P :P... nu cred ca o sa gasesc dovleac din acela la noi :(

    Week-end placut!

    ReplyDelete
  2. Super supica ! Si prezentarea este minunata ;)

    ReplyDelete
  3. Yummy! Am si eu in gradina dovlecei din aia, dar supa nu am facut niciodata. Gorgonzola e branza mea preferata, dovleac am, deci...cred ca ar merge sa incerc. Pozele arata minunat!

    ReplyDelete
  4. Incredibil cat de frumos poate arata o supa !

    ReplyDelete
  5. Arata extraordinar Maya.. si gorgonzola aia pe paine prajita trebuie sa fi fost o nebunie! Felicitari :)

    ReplyDelete
  6. Maya, indraznesc sa te intreb pe tine, pt ca tu esti prima bloggerita pe care am descoperit-o si care m-a lasat masca :) ... cum pot sa fac si eu sa postez poze mari pe blogul meu? am incercat sa editez html, dar imaginea pierde din calitate. Am intrebat si pe culinar, dar nu-mi raspunde nimeni. Multumesc mult Maya!

    ReplyDelete
  7. Isa,merge bine si cu dovleac pentru praji/strudel.Deci sa fie unu din ala cu pulpa portocale,aromata si dulceaga.

    Merci la fel:)

    ReplyDelete
  8. Marilena,atunci nu-ti ramîne decît sa încerci.Mie mi-o place la nebunie supa asta.

    ReplyDelete
  9. Poppy,mie nu-mi place gorgonzola înainte,dar asa topita pe pîine prajita sau în supa asta mi-o place.Eu prefer alea mai picante ca Roquefortul,si în general brînza de oaie :)

    ReplyDelete
  10. Silvia,trebuie sa le încarci pe alt server în marimea dorita si de acolo copiezi linkrile imaginilor si le postezi pe blog.
    Poti sa le încarci la http://www.flickr.com/ sau la http://photobucket.com/ ..sau pe orice alt hoster de imagini.Se pot face conturi gratuite.

    ReplyDelete
  11. Foarte apetisanta supa iar reteta este chiar deosebita.Imi place ca ai curajul sa incerci lucruri inedite.Btw, am o reteta de supa de dovleac si eu pe blog, poate vrei s-o vezi.

    ReplyDelete
  12. wow! ce culoare frumoasa! Din pacate, cum spunea si Isabela, la noi nu se gasesc atatea sortimente de dovleac. Eu am vazut doar dovleac de placinta :(

    ReplyDelete
  13. Hallo Maya,

    iaräsi de la Tine o foarte rafinatä Kreation. Compliment mare.

    Combinatia cu Gorgonzola este absolut exquisit. Sint total incintat.Si Piinea cu Gorgonzola extra incä ii pune de tot Capacul. respect.

    Salutäri Jacob

    ReplyDelete
  14. Nu prea îmi place mie dovleacul, dar supa asta mi-a făcut cu ochiul...

    ReplyDelete
  15. Buna . Vad ca si tu ai Page rank 4 . Poate te intereseaza un link exchange cu www.constanteanul.info : Id meu este : sunt_bloggerul_ro

    ReplyDelete
  16. felicitari pentru supica! am doua premii pentru tine, vino sa le ridici! weekend placut!

    ReplyDelete
  17. Cristina,am vazut supa ta.Zici despre aia cu legumele coapte?O s-o încerc si eu neaparat!Foarte unteresanta ideea.Merci :)

    ReplyDelete
  18. Ina,cred ca iese bine si cu alt dovleac.ca si cel de placinte e mai dulceag.

    ReplyDelete
  19. Jacob,merci.
    Eu fac multe feluri de supa din diferiti dovleci,dar asta îmi place în mod deosebit :)

    ReplyDelete
  20. Cristian L,vezi poate-ti face si ea cu ochiul :D

    ReplyDelete
  21. Constanteanule,o sa ma uit si te anunt.Merci.

    ReplyDelete
  22. Ai mei nu stiu daca or sa fie tentati de gorgonzola, dar o supa de dovleac mai simpla tot or sa manance. A ta arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.
    Mai ai un premiu de la mine, pentru toata activitatea. :)

    ReplyDelete
  23. Tot eu! Ai un premiu la mine pe blogusor, care se potriveste perfect cu supa asta de dovleac (asa mi se pare mie) ! :)

    ReplyDelete
  24. Maya draga, bine te-am gasit! Mi-ai facut o pofta cu supica asta...Maine fac o tura. Multumesc! A, si stiu ca ti-o zic toti, dar pozele tale sunt de milioaneeeeee!
    O seara faina!
    Marina (Seima)

    ReplyDelete
  25. Foarte bine arata....imi place mult si situl tau de aceea te asteapta un premiu pe www.liligospodini.ning.com

    ReplyDelete
  26. ori de cate ori am intrat la tine am vazut retete parca facute pentru o masa regala...ori locuiesti intr-un castel ori esti cu adevarat o regina...frumos....mi-a placut mereu ce am vazut....supa asta suna tentant, dovleac as gasi , dar mi-e frica s-o fac ca nu-i va placea sotului...noi suntem cu ciorbe ,, supe, cat mai romanesti:)))))

    ReplyDelete
  27. Merci,Narnia.Poti încerca cu alta brînza.Cu un Brie simplu,sau ceva mai picant ce va place voua :)

    ReplyDelete
  28. Marina,multumesc.Îti ador creatiile :)
    Ti-a placut supa?

    ReplyDelete
  29. Just me..ma faci sa rosesc :D
    Multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea.
    Sa stii ca si sotul meu e mare amator de ciorbe romanesti,asa cum le cunoastem..dar acum a ajuns mare amator de supa de dovleac :)

    ReplyDelete
  30. Draga Maya, te felicit pentru calitatea blog-ului; il urmaresc aproape zilnic si de cind am inceput sa ma inspir din retetele tale am adaugat si pounds la greutate :-))
    o intrebare insa: ai incercat vreo reteta cu curry?
    Marlena

    ReplyDelete
  31. Draga Anonimule,nu prea le am eu cu acest amestec de curry..m-ai prins !!
    Totusi mai fac cîte ceva unde adaug putin curry.Uite aici o reteta : http://mayas-esprit.blogspot.com/2009/05/ardei-umplutimai-altfel.html

    ReplyDelete
  32. Am gasit intamplator acest dovleac...in piata...acum este decoratiune langa pisi meu...si ma gandesc sa fac aceasta supa:)cred ca e delicioasa!.Felicitari pentru blog!

    ReplyDelete
  33. Foarte buna. Eu am invatat in Elvetia o reteta asemnanatoare- doar ca era cu smantana si condimentata cu mult curry - cred ca la fel de buna.

    ReplyDelete
  34. mariette,ma bucur ca-ti place si sper ca îti iese o supa buna!

    ReplyDelete
  35. Diana,eu nu le prea am cu curry.Folosesc rar.
    Pup

    ReplyDelete
  36. Nici nu ma gandeam ca se poate face asa ceva dintr-un dovleac, o sa incerc si eu reteta.

    ReplyDelete
  37. Maya, am gatit din nou aceasta reteta - care a devenit un adevarat motiv de bucurie la noi in casa. Din nou a iesit minunata. Multumim pentru inspiratie!

    ReplyDelete