August 4, 2011

Marmelada de mure

Un fruct care nu atrage atentia niciunui membru din familia mea. Nu stiu sigur daca marmelada de capsuni este si favorita mea. Posibil. Nu consum eu des marmelade, si sigur cea de capsuni are trecere mai mare pe masa noastra, chiar si pe papila mea, pentru ca ma alatur majoritatii... dar cea de mure are un loc special. Marmelada de mure este marmelada mea de suflet. Poate din cauza ca nimanui nu i-o place. Tatei i-o placea, dar el nu mai este...
Nici cea de zmeura nu e o favorita în familie, iar eu o ador, la fel cum o adora tata. Cu fiecare lingura învîrtita în oala cu marmelada, gîndurile îmi fug la tata. Deapan amintiri în gînd. Amintiri amuzante. Ma surprind zîmbind... apoi ma întristez, cînd ma "trezesc" la realitate. El era maaare amator de marmelade si gemuri. Nu era dimineata fara felia lui de pîine cu marmelada si un ceai. Micul dejunul preferat...
Murele le am de din ograda celei mai vechi prietene. Cum se aude :"vechi!". Dar stiti cum sta treaba cu prietenia. Este precum vinul. Cu cît mai vechi, cu atît mai bun :)
În curtea Luciei se afla cea mai frumoasa tufa de mure pe care am vazut-o eu vreodata! Este imensa, cu fructe mari si aromate. Desi nu îi ofera niciun tratament special, are mereu recolta bogata. De ani de zile tot spun ca fur o coarda(ca asa se face. Se fura! Nu se da, si nu se ia cu buna constiinta în vazul lumii!... ca atunci nu se prinde :D), dar mereu uit. Oricum, la cîte kilograme de mure produce tufa aia, nici nu are rost sa mai îmi pun si eu în gradina, daca tot am de unde sa culeg destule. Asa...
Dupa ce am mîncat mure pe saturate, am cules împreuna cu Lucia aproape 3 kilograme de mure. Ajunsa acasa, am mai mîncat o tura, ca ma apucase iar pofta. Marmelada am facut doar dintr-un kilogram. Un kilogram am pus la congelat... am mai mîncat cîteva, si gata pe anul asta.
Daca ajung mîine la Lucia, si nu ploua din nou cu galeata, o sa fac o poza murelor.


        Ingrediente:
  • 1 kg mure
  • 1 kg zahar cu pectina (1:1 Südzucker)

Pentru ca am vrut ca marmelada sa aibe mai textura mai groaba,
am ales zahrul cu pectina de la Südzucker.
Am preparat marmelada dupa indicatiile de pe ambalajul zaharului.
Acolo spune asa: Fructele se amesteca cu acel zahar,
si timp de 3 ore se învîrte usor cu o lingura , cînd si cînd.


Apoi se pune vasul pe foc moderat, si se fierbe timp de 4 minute.
Minutele se numara din momentul în care marmelada începe a clocoti.

Marmelada se fierbe într-o oala înalta, altfel riscati sa o adunati de pe aragaz.


Se toarna fierbinte în borcanele sterilizate si uscate.
Eu le întorc mereu cu capu-njos timp de 10-15 minute,
dupa care le întorc 'napoi la pozitia initiala, le acopar
si le las asa pîna a doua zi cînd le duc în camara.

Prima proba.Mmmmmmm!


Cînd am ajuns azi dimineata la Lucia, tocmai a început sa ninga... zic asa, ca sa nu ma mai "aud" spunînd ca plouaaaaa! Am facut rapid o poza. Asta este doar o particica mica a tufei imense. Am vrut sa vedeti cît este înca de încarcata. Si asta dupa recolta în repetate rînduri deja.Înca mai sînt kilograme de mure. Cred ca pîna la urma mai o pun si de un siropel :D


30 comments:

  1. Vaaaaiiiii Maya mi-ai amintit de copilarie cand faceam cu mama marmelada de mure! O delicatesa, mi-ai facut pofta!

    O seara placuta

    ReplyDelete
  2. Mmmmm ce pofta mi-ai facut.
    Vreau sa iti spun ca ieri am intalnit o femeie cu 2 galeti de mure pe strada.. (le vindea normal) si am intrebat cat costa...a spus 30 lei si a spus ca daca cumpar ambele galeti mi le lasa la 50 lei..si nu le-am luat. Dupa ce am plecat mi-a parut rau tare...:( le puteam pune la congeltor pt torturi:(

    ReplyDelete
  3. Superba!! Mi-ai facut pofta! Eu anul asta doar la zmeura am muncit... poate la anul am noroc si de ceva mure, afine...

    ReplyDelete
  4. vai dar ce buna e marmelata de mure,e si preferata mea,are o culoare si o aroma aparte( apropo de forte, nu prea am ,m-am intors din tara mai obosita decat cand am plecat?) o seara buna

    ReplyDelete
  5. Felia acea este a mea!!! Imi place tare mult! Anul acesta nu stim de unde adunam dar sa speram ca vom avea aceasta ocazie... O seara placuta! Puup!

    ReplyDelete
  6. Imi place foarte mult culoarea,e splendida!!!De gust nu pot spune nimic pentru ca nu am mancat niciodata...Dar cred ca-i foarte buna!
    Pupici si o seara placuta!!!
    Ps treaba cu furatul unei coarde nu o stiam...

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Andreea,ma bucur ca ti-am amintit de copilarie!Nimic mai frumos!
    O seara placuta :)

    ReplyDelete
  9. Bianca,la noi sînt scumpe murele.Cele mai ieftine 10 euro kila,dar asta din alea "tratate" Bio...preturi uriase!
    Eu am doua doze a cîte jumatate de kilogram la congelator.Nu am pus mai multe,ca tot numai eu le manînc :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  10. Alexandrina,zmeura a fost tare saraca anul asta.Poate la anul avem mai mult noroc :)
    Pupici :)

    ReplyDelete
  11. Yaya,pai cum?Ai facut multe vizite?
    Lasa ca te odihnesti la tine acasa.Tot acolo e cel mai bine :)

    ReplyDelete
  12. Adela,bafta la cules!Pup si o seara frumoasa îti doresc :*

    ReplyDelete
  13. Petro,marmelada de mure are o culoare "draceasca"...si pateaza tot!!! Dar e taaaare buna! :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  14. Maya,nu stiu ce zahar ai folosit dar arata bine iar poza e grozava!Pupici!

    ReplyDelete
  15. Teo,e ca zaharul de la dr Oetker.Ala 1:1 care contine doar zahar si pectina de fructe(din mar,în general).
    Südzucker,cea mai populara marca folosita în Bayern.

    ReplyDelete
  16. N-am mancat de muuult.
    Asa as vrea de la tine :D.

    ReplyDelete
  17. Frumoasa descriere si prezentare :) Nu am mancat marmelada de mure dar te cred pe cuvant ca este super!

    ReplyDelete
  18. Eu ador murele si tot ceea ce se poate face din ele.Am facut si eu,doar ca am avut si alte fructe de padure in amestec.pupici!

    ReplyDelete
  19. superba !!!!!! ...sper pe sf lunii cand o sa fiu venita din concediu sa merg si eu la cules de mure , sper sa mai fie !!!!

    ReplyDelete
  20. Gaby,daca te grabesti,mai culegem o galeata de mure :D

    ReplyDelete
  21. Mihaela,multora nu le place din cauza sîmbureilor.Daca te uiti pe blog,am mai facut Gem de mure,tot din murele Luciei,dar atunci am pasat murele prin accesoriu de la KA.Totusi,ai mei nu s-au dat în vînt dupa aroma murelor.Asa ca o fac cum mi-o place mie.Cu sîmburi :D

    ReplyDelete
  22. Flory,asa face si Lucia,în amestec.Nici ei nu-i place gemul sau marmelada numai din mure.
    Mi-am amintit de siropelul tao,deci cred ca o sa mai culeg cîteva mure :D

    ReplyDelete
  23. Cat,sper sa mai gasesti :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  24. vaiiiiiiii..valeu...ce mi-ai facut Maya???? ce fain arata..acum e de musai sa caut si eu niste mure...
    of, of :))

    ReplyDelete
  25. Sigur gasesti pe undeva! :)
    Sa ai spor si pupici :*

    ReplyDelete
  26. Cat de fain arata!! super prezentarea.. Cat despre mure eu sunt fan !! marmelada e dementiala !!

    ReplyDelete
  27. Delicioasa!!!...O culoare super si o prezentare pe masura. Pupici!

    ReplyDelete
  28. Anto,merci.Un weekend frumos :*

    ReplyDelete
  29. si eu ador marmelada de mure si tot ce se poate face cu mure...:)))

    ReplyDelete