September 10, 2011

Prajitura cu mere caramelizate

... zilele-s mai scurte, noptile mai lungi, frigul se lasa, scoala începe marti, mama vine într-o saptamîna, toamna e pe drum, deci toate bune si frumoase, si la locul lor. Asa ca am facut o prajitura cu mere de sezon si Disaronno Amaretto. Nu-l am în etape, deoarece mi-am taiat un deget la curatatul merelor. Auaaa! Pîna a fost gata coapta însa, a mai trecut si degetul, asa ca am imortalizat macar rezultatul final.
Imagine atasata

       Ingrediente:
  • 3 mere
  • 6 oua mici
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • coaja de portocala, razuita
       Pentru caramel:
  • 1 mini-paharel de amaretto
  • 3-4 linguri zahar pline bine
Am caramelizat zaharul cu amaretto într-o oala emailata, cea în care am si copt tortul. Cînd caramelul a avut culoarea dorita, l-am întins pe peretii vasului prin rotire. Am pus merele curatate si feliate gros, pe fundul vasului. În timp ce aranjam eu merele, KA-ul îmi batea ouale cu zaharul, scortisoara si coaja de portocale. Cînd ouale si-au triplat volumul, am adaugat faina amstecata cu praful de copt, si am încorporat-o cu o lopata, foaaaarte usor. Am turnat peste mere, si am dat oala în cuptorul preîncalzit la 170°C timp de 30 minute. A iesit un deliciu caramelizat si parfumat!
Cui îi plac torturile cu frisca, îl poate îmbraca. Frisca capata o aroma excelenta de la caramel. Ai mei însa, cînd aud de frisca, îsi dau ochii peste cap, asa ca al meu ramîne mereu golas. Merge bine si servit cu o bila de înghetata sau sos de vanilie.

S-aveti pofta! 

56 comments:

  1. Mi-ai colorat si parfumat seara :) Arata minunat !
    Vio

    ReplyDelete
  2. Imi place cum arata, si caramel si mere este combinatia castigatoare :)

    ReplyDelete
  3. Foarte frumoasa prajitura!
    Imi pare rau de deget, sper ca esti mai bine.
    Maya, daca nu am amaretto ce sa pun in loc?

    ReplyDelete
  4. Avem pofta, cum sa n-avem cu asa o minunatie de prajitura?? Mmmmm....
    Imi curg balele, nu alta!
    Noa, imi sterg balele si-ti pup degetul sa-ti treaca.
    Sanda

    ReplyDelete
  5. Asta e una din prajiturile din copilaria mea.Sora geamana a mamei era experta,o facea cu mere intregi,asa am preluat si eu reteta.La noi se cere impopotonata cu crema pasticera si ciocolata.Un deliciu!
    Si ca sa nu te las singura sa suferi,mi-am refacut si eu manichiura,de fapt tot un deget,l-am dat pe razatoare :))),si taie ,nu gluma.Pupici!

    ReplyDelete
  6. foarte buna,eu stiu ca fac mereu,o zi placuta,imi place mult floarea,ce e?

    ReplyDelete
  7. Arata divin!
    Nu am facut-o decat o singura data. Cred ca saptamana viitoare o repet.
    Week-end frumos, Maya draga!

    ReplyDelete
  8. Imi plac prajiturile cu caramel,stii cat de mult si daca nu mai ai imi fac singura:)

    ReplyDelete
  9. Cake este delicios!

    Nisa week-end

    Cu stimă,

    Gizi

    ReplyDelete
  10. Vai, ce dor imi e de o prajiturica buna cu amaretto!
    A ta arata intr-un mare fel, ca de obicei. Imi pare rau pentru degetel :(
    Sa ai o zi frumoasa!

    ReplyDelete
  11. Prajitura aceasta este preferata mea pe timpul iernii! Arata minunat, frumoasa prezentare!

    ReplyDelete
  12. Pofta am, dar n-am la pofta... Arunci citeva mere, daca promiti ca imi trimiti o felie de prajitura cu ele caramelizate... ce zici, ies in balcon ?! La noi a venit din nou caldura, dar din aia ca nu poti respira, iar scoala... hmmm... deja au trecut doua saptamini de cind sintem pe baricade in primul an... Pupici !!!

    ReplyDelete
  13. Numai bunatati vad ca faci tu aici...
    Ai grija cu kg:))
    pupici

    ReplyDelete
  14. Sigur am pofta de prajitura.Imi plac merele.O zi buna.

    ReplyDelete
  15. da stiu ca-i delicios.l-am facut si eu dar pana sa apuc sa-l "trag" in poza a disparut ca a avut omul musafiri.imi pare rau de degetelul tau.pupicei

    ReplyDelete
  16. Vio, pupic! Ma bucur ca ti-am parfumat seara. Sper ca ai visat frumos :*

    ReplyDelete
  17. Mihaela, asa este. caramelul si merele sînt facute pentru unire :D
    Pupici :*

    ReplyDelete
  18. Alexandrina, e bine, nu mai doare.
    Pupic si merci :*

    ReplyDelete
  19. Sanda, si eu pup obrajorul. Multumesc xoxoxo

    ReplyDelete
  20. Flory, eu o fac în toate felurile. O am si cu mere întregi pe blog. Dar si aia o fac în diferite feluri. Cu ce vine pe moment :D
    Auciiii, pe razatoare! Brrrr!
    I hate desht dat pe razatoare! :D
    Pupici :*

    ReplyDelete
  21. Ina, merci. Floarea, este o dalie stelata din gradina mea. Am de mai multe culori, dar sint pe duca acum.
    Pupici :*

    ReplyDelete
  22. Gaby, trebuie repetata. La noi praji cu mere are ce-a mai mare trecere. Nu comenteaza nimen, si o manînca facuta oricum. :D
    Pup xoxoxo

    ReplyDelete
  23. Teo, normal ca nu mai am, si da, fa-ti singura... dar daca vrei, îti fac si eu!
    O si îmbrac cu frisca, si o halim doar noi doua!!! :*

    ReplyDelete
  24. Gizi, mulltumesc frumos. Pupici :*

    ReplyDelete
  25. Bobita, degetul e bine. Multumesc.
    Pupici :*

    ReplyDelete
  26. Cristina, la noi s-ar mînca în orice anotimp, numai s-o fac! :))))))
    Pupici :*

    ReplyDelete
  27. Oooo, Daniela! Si ce zice scolarita? Încîntata?
    Dau praji, dau! Si primesc si mere, cum vrei! Pup xoxoxo

    ReplyDelete
  28. Bianca, eu sînt dama bine, si nu-mi fac asa mult stres cu kilogramele :D
    Pupici :*

    ReplyDelete
  29. DiaMar, si noua ne plac merele, si orice alt desert cu mere.
    Pupici :*

    ReplyDelete
  30. Sarah, nu pozele-s importante, cu praji! Sa va fi fost de bine!
    Pupici :*

    ReplyDelete
  31. prajitura copilariei mele! ce e drept mama nu stia ea saraca de amaretto..dar iesea la fel de buna!

    ReplyDelete
  32. Ce bunatate!!! O combinatie pe gustul meu! Pup!

    ReplyDelete
  33. Ophelia, asa este. Buna cu si fara lichior :D
    Pup

    ReplyDelete
  34. Licuta, ma bucur ca-ti place. Pup :*

    ReplyDelete
  35. Alexandrina, am uitat sa-ti spun. Deci, poti folosi orice lichior îti place tie în combinatie cu marul caramelizat. La fel de bine merge si fara. Sau iar bun, este daca pe fundul vasului peste caramel pui migdale feliate fin, apoi merele...s.a.m.d. :D

    ReplyDelete
  36. Super prezentare iar gustul il stiu fiindca pregatesc des acest desert si este divin dupa parerea mea! Pup si o seara placuta!

    ReplyDelete
  37. delicioasa prajitura , iar prezentarea e superba !!!!!!!!
    O duminica frumoasa !!!

    ReplyDelete
  38. Adela, pupici si un weekend super! :*

    ReplyDelete
  39. Cat, multumesc. Pupici si o duminica superba! xoxoxo

    ReplyDelete
  40. Cum zicea si Flory,eu o fac cu mere intregi si umplute cu cirese sau visine din dulceata...n-am pus niciodata amaretto si...n-am facut- o de vreo 2 ani...Deci,urmeaza sa o fac nu-i asa???Pentru ca mi-ai facut pofta...
    Te pup si-ti urez o dumineca placuta!!!

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Maya, multumesc pentru raspuns! As fi vrut sa o pregatesc ieri, dar am primit de la cumnata mea niste branza de vaci si m-am reorientat; dar cu prima ocazie incerc prajitura ta, ca e tare ochioasa!

    ReplyDelete
  43. Doamne Maya, faci niste poze de pun pariu ca stau Felix si Mike in coada :))
    Lasand gluma la o parte, nu pot ca nu-ti admir mereu pozele.Sunt asa de naturale si placute ochiului...
    Mere caramelizate, suna bine, stiu ca e bun!

    ReplyDelete
  44. Petro, si eu o am pe blog si cu mere întregi umplute. Eu o fac oricum, cu mere sa fie! :D
    O duminica frumoasa îti doresc :*

    ReplyDelete
  45. Alexandrina, o faci cînd ai pofta, chef, timp, doar n-au intrat zilele-n sac! Daca nu s-ar fi încalzit la noi, asa deodata, as fi facut-o si eu pentru we, acum.
    Pup.

    ReplyDelete
  46. Bucate apetisante, tu nu ma fa sa ma rusinez aici de una singura, pe canapea :D
    Merci, te pup si-ti doresc o duminica placuta :*

    ReplyDelete
  47. Dragå Maya am citit toate retzetele de pråjituri cu mere pe care le-ai fåcut in decursul timpului,iar maine la prima orå må apuc så incerc si eu retzeta asta...tzine-mi pumnii ;o)

    ReplyDelete
  48. a mea e la cuptor acum.
    Am incercat-o cu caise pe post de mere... sa experimentam.
    DAR am facut o boacana, am pus 5 linguri de ulei din greseala (nu stiu de ce aveam impresia ca trebuie si 6 linguri de ulei haha si cand eram la a 5-a am zis sa ma mai uit o data la reteta si mi-a cazut moaca pe gresie :)))
    Totusi sa speram ca va iesi... ceva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, iese, multa lume pune ulei în blaturi pentru a fi mai fragede. Eu îmi fac griji de caise, sa nu fie prea moi. Sa-mi spui totusi cum ti-a iesit!
      Multumesc pentru vizite si încercari :)

      O zi frumoasa.

      Delete