... zilele-s mai scurte, noptile mai lungi, frigul se lasa, scoala începe marti, mama vine într-o saptamîna, toamna e pe drum, deci toate bune si frumoase, si la locul lor. Asa ca am facut o prajitura cu mere de sezon si Disaronno Amaretto. Nu-l am în etape, deoarece mi-am taiat un deget la curatatul merelor. Auaaa! Pîna a fost gata coapta însa, a mai trecut si degetul, asa ca am imortalizat macar rezultatul final.
Ingrediente:
- 3 mere
- 6 oua mici
- 6 linguri faina
- 6 linguri de zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita scortisoara
- coaja de portocala, razuita
Pentru caramel:
- 1 mini-paharel de amaretto
- 3-4 linguri zahar pline bine
Am caramelizat zaharul cu amaretto într-o oala emailata, cea în care am si copt tortul. Cînd caramelul a avut culoarea dorita, l-am întins pe peretii vasului prin rotire. Am pus merele curatate si feliate gros, pe fundul vasului. În timp ce aranjam eu merele, KA-ul îmi batea ouale cu zaharul, scortisoara si coaja de portocale. Cînd ouale si-au triplat volumul, am adaugat faina amstecata cu praful de copt, si am încorporat-o cu o lopata, foaaaarte usor. Am turnat peste mere, si am dat oala în cuptorul preîncalzit la 170°C timp de 30 minute. A iesit un deliciu caramelizat si parfumat!
Cui îi plac torturile cu frisca, îl poate îmbraca. Frisca capata o aroma excelenta de la caramel. Ai mei însa, cînd aud de frisca, îsi dau ochii peste cap, asa ca al meu ramîne mereu golas. Merge bine si servit cu o bila de înghetata sau sos de vanilie.
Cui îi plac torturile cu frisca, îl poate îmbraca. Frisca capata o aroma excelenta de la caramel. Ai mei însa, cînd aud de frisca, îsi dau ochii peste cap, asa ca al meu ramîne mereu golas. Merge bine si servit cu o bila de înghetata sau sos de vanilie.
S-aveti pofta!
Mi-ai colorat si parfumat seara :) Arata minunat !
ReplyDeleteVio
Imi place cum arata, si caramel si mere este combinatia castigatoare :)
ReplyDeleteFoarte frumoasa prajitura!
ReplyDeleteImi pare rau de deget, sper ca esti mai bine.
Maya, daca nu am amaretto ce sa pun in loc?
Avem pofta, cum sa n-avem cu asa o minunatie de prajitura?? Mmmmm....
ReplyDeleteImi curg balele, nu alta!
Noa, imi sterg balele si-ti pup degetul sa-ti treaca.
Sanda
Asta e una din prajiturile din copilaria mea.Sora geamana a mamei era experta,o facea cu mere intregi,asa am preluat si eu reteta.La noi se cere impopotonata cu crema pasticera si ciocolata.Un deliciu!
ReplyDeleteSi ca sa nu te las singura sa suferi,mi-am refacut si eu manichiura,de fapt tot un deget,l-am dat pe razatoare :))),si taie ,nu gluma.Pupici!
foarte buna,eu stiu ca fac mereu,o zi placuta,imi place mult floarea,ce e?
ReplyDeleteArata divin!
ReplyDeleteNu am facut-o decat o singura data. Cred ca saptamana viitoare o repet.
Week-end frumos, Maya draga!
Imi plac prajiturile cu caramel,stii cat de mult si daca nu mai ai imi fac singura:)
ReplyDeleteCake este delicios!
ReplyDeleteNisa week-end
Cu stimă,
Gizi
ce bine arata!
ReplyDeleteVai, ce dor imi e de o prajiturica buna cu amaretto!
ReplyDeleteA ta arata intr-un mare fel, ca de obicei. Imi pare rau pentru degetel :(
Sa ai o zi frumoasa!
Prajitura aceasta este preferata mea pe timpul iernii! Arata minunat, frumoasa prezentare!
ReplyDeletePofta am, dar n-am la pofta... Arunci citeva mere, daca promiti ca imi trimiti o felie de prajitura cu ele caramelizate... ce zici, ies in balcon ?! La noi a venit din nou caldura, dar din aia ca nu poti respira, iar scoala... hmmm... deja au trecut doua saptamini de cind sintem pe baricade in primul an... Pupici !!!
ReplyDeleteNumai bunatati vad ca faci tu aici...
ReplyDeleteAi grija cu kg:))
pupici
Sigur am pofta de prajitura.Imi plac merele.O zi buna.
ReplyDeleteda stiu ca-i delicios.l-am facut si eu dar pana sa apuc sa-l "trag" in poza a disparut ca a avut omul musafiri.imi pare rau de degetelul tau.pupicei
ReplyDeleteVio, pupic! Ma bucur ca ti-am parfumat seara. Sper ca ai visat frumos :*
ReplyDeleteMihaela, asa este. caramelul si merele sînt facute pentru unire :D
ReplyDeletePupici :*
Alexandrina, e bine, nu mai doare.
ReplyDeletePupic si merci :*
Sanda, si eu pup obrajorul. Multumesc xoxoxo
ReplyDeleteFlory, eu o fac în toate felurile. O am si cu mere întregi pe blog. Dar si aia o fac în diferite feluri. Cu ce vine pe moment :D
ReplyDeleteAuciiii, pe razatoare! Brrrr!
I hate desht dat pe razatoare! :D
Pupici :*
Ina, merci. Floarea, este o dalie stelata din gradina mea. Am de mai multe culori, dar sint pe duca acum.
ReplyDeletePupici :*
Gaby, trebuie repetata. La noi praji cu mere are ce-a mai mare trecere. Nu comenteaza nimen, si o manînca facuta oricum. :D
ReplyDeletePup xoxoxo
Teo, normal ca nu mai am, si da, fa-ti singura... dar daca vrei, îti fac si eu!
ReplyDeleteO si îmbrac cu frisca, si o halim doar noi doua!!! :*
Gizi, mulltumesc frumos. Pupici :*
ReplyDeleteSibiu, multumesc :)
ReplyDeleteBobita, degetul e bine. Multumesc.
ReplyDeletePupici :*
Cristina, la noi s-ar mînca în orice anotimp, numai s-o fac! :))))))
ReplyDeletePupici :*
Oooo, Daniela! Si ce zice scolarita? Încîntata?
ReplyDeleteDau praji, dau! Si primesc si mere, cum vrei! Pup xoxoxo
Bianca, eu sînt dama bine, si nu-mi fac asa mult stres cu kilogramele :D
ReplyDeletePupici :*
DiaMar, si noua ne plac merele, si orice alt desert cu mere.
ReplyDeletePupici :*
Sarah, nu pozele-s importante, cu praji! Sa va fi fost de bine!
ReplyDeletePupici :*
prajitura copilariei mele! ce e drept mama nu stia ea saraca de amaretto..dar iesea la fel de buna!
ReplyDeleteCe bunatate!!! O combinatie pe gustul meu! Pup!
ReplyDeleteOphelia, asa este. Buna cu si fara lichior :D
ReplyDeletePup
Licuta, ma bucur ca-ti place. Pup :*
ReplyDeleteAlexandrina, am uitat sa-ti spun. Deci, poti folosi orice lichior îti place tie în combinatie cu marul caramelizat. La fel de bine merge si fara. Sau iar bun, este daca pe fundul vasului peste caramel pui migdale feliate fin, apoi merele...s.a.m.d. :D
ReplyDeleteSuper prezentare iar gustul il stiu fiindca pregatesc des acest desert si este divin dupa parerea mea! Pup si o seara placuta!
ReplyDeletedelicioasa prajitura , iar prezentarea e superba !!!!!!!!
ReplyDeleteO duminica frumoasa !!!
Adela, pupici si un weekend super! :*
ReplyDeleteCat, multumesc. Pupici si o duminica superba! xoxoxo
ReplyDeleteCum zicea si Flory,eu o fac cu mere intregi si umplute cu cirese sau visine din dulceata...n-am pus niciodata amaretto si...n-am facut- o de vreo 2 ani...Deci,urmeaza sa o fac nu-i asa???Pentru ca mi-ai facut pofta...
ReplyDeleteTe pup si-ti urez o dumineca placuta!!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMaya, multumesc pentru raspuns! As fi vrut sa o pregatesc ieri, dar am primit de la cumnata mea niste branza de vaci si m-am reorientat; dar cu prima ocazie incerc prajitura ta, ca e tare ochioasa!
ReplyDeletearataaaaaaaaa....miam miam...:)
ReplyDeleteDoamne Maya, faci niste poze de pun pariu ca stau Felix si Mike in coada :))
ReplyDeleteLasand gluma la o parte, nu pot ca nu-ti admir mereu pozele.Sunt asa de naturale si placute ochiului...
Mere caramelizate, suna bine, stiu ca e bun!
imi place tare mult...
ReplyDeletePetro, si eu o am pe blog si cu mere întregi umplute. Eu o fac oricum, cu mere sa fie! :D
ReplyDeleteO duminica frumoasa îti doresc :*
Alexandrina, o faci cînd ai pofta, chef, timp, doar n-au intrat zilele-n sac! Daca nu s-ar fi încalzit la noi, asa deodata, as fi facut-o si eu pentru we, acum.
ReplyDeletePup.
Coco, merci :)
ReplyDeleteBucate apetisante, tu nu ma fa sa ma rusinez aici de una singura, pe canapea :D
ReplyDeleteMerci, te pup si-ti doresc o duminica placuta :*
Alinutzika, multumesc :)
ReplyDeleteDragå Maya am citit toate retzetele de pråjituri cu mere pe care le-ai fåcut in decursul timpului,iar maine la prima orå må apuc så incerc si eu retzeta asta...tzine-mi pumnii ;o)
ReplyDeleteSorry, ca nu am vazut mesajul :(
Deletea mea e la cuptor acum.
ReplyDeleteAm incercat-o cu caise pe post de mere... sa experimentam.
DAR am facut o boacana, am pus 5 linguri de ulei din greseala (nu stiu de ce aveam impresia ca trebuie si 6 linguri de ulei haha si cand eram la a 5-a am zis sa ma mai uit o data la reteta si mi-a cazut moaca pe gresie :)))
Totusi sa speram ca va iesi... ceva!
Eh, iese, multa lume pune ulei în blaturi pentru a fi mai fragede. Eu îmi fac griji de caise, sa nu fie prea moi. Sa-mi spui totusi cum ti-a iesit!
DeleteMultumesc pentru vizite si încercari :)
O zi frumoasa.