July 25, 2013

Otet de trandafiri

Daca tufa de Damasceni m-a rasfatat anul asta, înflorind în rînduri repetate, am facut înca doua portii de dulceata între timp, si bineînteles ca nu puteam lasa neîncercat otetul. Ador oteturile aromatizate natural, si cum acesti trandafiri dispun de aroma la "tona", ce era sa fac? Otet, nu? :D
Între timp au trecut cinci saptamîni de cînd l-am preparat - am facut doar o portioara mica, deoarece, intentionez sa-l folosesc doar la anumite salate, dar am citit ca acest otet  este ideal pentru masaje si frectii sau comprese, fiind un bun remediu împotriva febrei si racelii, a durerilor de cap, dureri reumatice... Diluat cu aproximativ 10 parti de apa se poate folosi la clatit parul, tonic pentru ten sau chiar ca apa de gura - dezinfecteaza si trateaza anumite afectiuni bucale.

Pentru prepararea otetului, am folosit 16 + 10 * trandafiri dolofani  proaspat culesi. Cum spuneam,  eu nu îi pastrez de pe o zi pe alta, ci îi prelucrez imediat dupa ce i-am cules. De fapt orice ati face, fie dulceata, otet, compot, tincturi... din flori, atît cît si din fructe, cel mai bine este sa le prelucrati imediat dupa ce au fost culese. Folositi totdeauna ingrediente cît mai proaspete si bineînteles nestropite (cu diverse chimicale, pesticide)... 




Ingrediente:

  • 16 trandafiri de damasc
  • 400 ml otet din vin alb cu aciditate scazuta
  • 1 sticla cu gura larga si capac/sau borcan
  • + 10 * trandafiri într-o saptamîna

Se îndeparteaza codita verde si staminele, se vîntura petalele pentru a îndeparta insectele si eventualele impuritati ( frunze, stamine...), apoi se clatesc/spala în apa rece. Se lasa la scurs într-o sita. Petalele bine zvîntate se introduc într-o sticla cu gura larga. Se poate folosi si un borcan, dar eu am preferat sticla. Mie îmi este mai confortabilm asa. Nu trebuie sa amestec cu nimic, scutur sticla pur si simplu.




Otetul se toarna peste petale. Se închide bine recipientul si se scutura zdravan de cîteva ori. 


 Dupa o ora otetul este de un rosu sîngeriu si are deja un parfum extraordinar de intensiv... mmm!
Se tine la macerat la temperatura camerei, dar ferit de soare! 
Daca e foarte cald, recomand pastrarea în perioada de macerare, în camara.


Dupa o saptamîna am filtrat/strecurat otetul si am adaugat alte petale curate, spalate, zvîntate.
Se lasa din nou la macerat la temperatura camerei, ferit de soare timp de 2 saptamîni,
dupa care se filtreaza din nou. De acum îl puteti folosi dupa plac si pofta.
Între timp s-au scurs si saptamînile, iar otetul este fantastic de aromat datorita portiei duble de petale.
(Acum îl pastrez la rece, pe usa frigiderului).



O alta idee minunata de a aromatiza otetul sînt capsunele - aici reteta.


13 comments:

  1. un rasfat regal..e preferatul meu!

    ReplyDelete
  2. Splendid! Felicitari pentru fotografii!

    ReplyDelete
  3. Super idee!
    Multumesc

    ReplyDelete
  4. Am ramas gura-casca :) Ce bine poate sa arate otetul asta !!!

    ReplyDelete
  5. felicitari! este o placere sa iti citesc retetele. :)

    ReplyDelete
  6. Wow,ce culoare deosebita,ce preparat...
    BRAVO!

    ReplyDelete
  7. Minunat! Adu-mi si mie cand vii prin Timisoara, te rog ;-) pupici multi :*

    ReplyDelete
  8. maya, la ce folosesti otetul aromat? imi poti da cateva exemple, te rog?
    trandafirii de damasc sunt cei pentru dulceata?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am scris mai sus, în salate. Tot felul de salate în care apare brînza, pe care o combin cu diverse fructe, la tot felul de salate din frunze, salate de fructe, chiar si la marinat/aromat o carne frageda care nu necesita timp îndelungat de procesare, la un "balsam" aromatizat, adica în combinatie cu putin ulei, stropesc un apertiv facut din smochine cu gorgonzola si prosciutto di Parma...

      Delete
  9. Ador pozele tale! Eu nu prea fac din gatit o arta!

    ReplyDelete