October 2, 2015

Gușă cu boia și usturoi

M-a pălit pofta de gușă cu boia și usturoi. Cred că frigul, ziua mai scurtă și mohorîtă mi-au scormonit prin sertărașele cu amintiri din copilărie, mi-au activat papilele. Nu mai mîncasem din tinerețe...nici nu mai știu exact de cînd, dar sigur sînt peste 25 de ani de atunci. Aveam eu idei cam cum se prepară, dar nu știam exact ce și cum, așa că am apelat cu încredere la Google. Din primele trei variante am ales una, adică rețeta de Gușa cu boia de pe site-ul lui Adrian Hădean, prezentată de Costin Barbutz. Vreau să vă spun că am citit-o de vreo trei ori. De plăcere! Cum a scris-o băiatul ăsta, sigur n-a mai scris-o nimeni. Şi dacă nu vă place gușa cu boia, tot veți dori s-o faceți, doar de dragul poveștii. Neapărat să o citiți!  
Am înjumătățit aproximativ cantitățile date în rețetă, deoarece nu știam dacă va ieși pe placul nostru, și nici prea mulți amatori de gușă cu boia prin jur nu avem.
Cum a ieșit? Minunat de bună!  
  
 Ingrediente:  
  
  •  1 kg de gușă de porc, tăiată în bucăți 
  •  2 cepe mititele, că așa am avut, tăiate în jumătate  
  •  3 frunze de dafin 
  •  3-4 rămurele cimbru  
  •  2 linguri (rase) sare 
  •  1 lingură boabe de piper 
  •  apă botezată cu cidru, cît să acopere toate cele din vas 
  
Toate aceste ingrediente se pun într-un vas și se fierb aproximativ o oră, din momentul în care începe a clocoti, apoi se scot bucățile de gușă din zeamă parfumată și se transferă într-un vas transparent, de jena. Că vor să fie văzute, spune Costin. Bineînțeles că le puteți pune în ce vas doriți, eu însă am vrut să rămîn în poveste, așa că am ascultat :D 




În drum spre foc. 



 Am îmbrăcat bucățile de gușă în usturoi pisat în mojar și un amestec de boia dulce cu ceva boia iute.


 Bucățile de gușă înroșite cu boia, aromatizate cu usturoi...mmmm ce aromă îmi escaladează nasul!  
Dar trebuie să așteptăm. Măcar o zi :D


 Un cidruleț pe lîngă și toată lumea e fericită! Merci, Costin!  







6 comments:

  1. stii ceva? fugi de-aici :)
    cura mea???

    ReplyDelete
  2. Buna, Maya! Suna bine-bine acesta reteta, dar am o nedumerire: cand spui cidru te referi la otetul de mere?Poate fi inlocuit cu otet de mere? Cidrul pe care-l stiu eu, doar din comert, este dulceag, ca un fel de socata.... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna! Cidrul este o bautura slab alcoolica ( al meu cidru a avut 4,5 % alcool ), obtinuta prin fermentarea fructelor - mere, pere, gutui. Cel de gutui e fantastic, dar si cel de pere îmi place mult. Cel mai des întîlnit de mine e cel de mere însa. Bun si asta. Otet de mere eu nu as folosi la aceasta reteta.

      Delete
  3. Multumesc! O sa caut, poate gasesc si in Romania.

    ReplyDelete