October 12, 2008

Caramel de portocale-concentrat


Acest concentrat îl pregatesc înainte de Craciun, cînd coc diferite dulciuri. Se poate folosi pur sau pentru uns si lipit fursecuri, biscuiti. Merge perfect pentru a aroma creme de oricare. Fie de brînza, budinca, creme de lapte si amidon, creme de unt. Sau se pot unge blaturile unei prajituri cu un strat foarte subtire, fie pentru aroma sau pentru a lipi un blat fîrîmicios de un pandispan..sau daca folositi o crema moale, pentru a nu patrunde blaturile/a le înmuia.
Daca se foloseste pe post de lipit sau uns blaturi cu un strat foarte subtire, se încalzeste cantitatea necesara de concentrat în microunde sau baie de aburi. Asa devine subtire si se poate pensula foarte usor.
Aici o reteta cu caramelul de portocale : Cosulete cu brînza si caramel de portocale
  • 4 portocale mari
  • 1 lamîie
  • -care rezulta împreuna 700 ml suc
  • 650 g zahar
  • coaja rasa-de la o portocala




Stoarcem sucul citricelor.
Am folosit storcatorul manual, pentru ca cel electric are sita prea fina.
(E bine sa ajunga si resturi de pulpa în suc-ajuta la formarea caramelului.)




Sucul.




Adaugam zaharul, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic timp de aproape 2 ore.
(Trebuie sa clocoreasca usor) Timp în care amestecam din cînd în cînd.




Dupa aproximatv o ora de fiert, am adunat spuma.



Dupa mai mult de jumatate de ora
am strecurat siropul care deja are tenta caramelizata.

E înca subtire, dar are o consistenta lipicioasa si fina.



Am adaugat coaja rasa,si am mai lasat la fiert înca vreun sfert de ora.



Borcanele trebuie neaparat sa fie uscate, curate/dezinfectate.
Turnam caramelul de portocale în borcane.



Ne asiguram ca le-am închis bine.



Le întoarcem cu gura în jos si le acoperim.
Cînd sînt aproape reci, le întoarcem.



Caramelul are o aroma excelenta de portocale, este foarte dulce, 
are densitatea unei mieri de albine destul de groase, dar totusi curge.



4 comments:

  1. Imposibil de frumos!!! :))
    Am sa il incerc cu siguranta, asa ca pup you much! :P

    ReplyDelete
  2. de ce se intoarce borcanul invers cand se lasa la racit

    ReplyDelete
  3. Ahhh,maine il fac,ce idee geniala!!! Nu mai vazusem.Pup !

    ReplyDelete
  4. Ana,merci.Sper ca ti-a iesit bine :)

    ReplyDelete