July 5, 2011

Marmelada de caise aromata cu scortisoara

O marmelada fina,parfumata si delicioasa.Copilul meu de suflet,da,am si unu de asta,a declarat-o ca:"Cea mai tare marmelada ever!":D Nuuuu,deci nu e tare ca textura,dar tineretul foloseste termeni diferiti fata de noi astia batrîni,mosi cica,cum mi-a mai fost dat sa aud(referitor la persoane în jur de patruzeci de ani),pentru a lauda ceva ce este pe gustul lor.Hahahhaha!Da...asta pîna ne cunosc mai bine,pîna îsi dau seama ca de fapt sîntem mai cooli decît ei.Dar asta ar fi alta poveste,si nu as vrea sa ma abat de la marmelada.
Inspirata de siropul parfumat folosit la desertul facut dupa Bill Granger,am hotarît sa aplic aceeasi metoda si marmeladei mele de caise.O idee buna!Am folosit fructe coapte bine si catifelte,dar nu foarte moi,pe care le-am spalat foarte bine.Se pot curata cu un peeler cu dinti.Cu un curatator fara dinti nu prea se pot curata caisele coapte,dar merge si cu un cutit bine ascutit,si multa rabdare.








        Ingrediente:
  • 2 kg caise(doar pulpa)
  • 2 lamîi(sucul)
  • 1500 g zahar
  • 2 scoarte de scortisoara
  • 700 ml apa




În primul rînd,fructele trebuie spalate foarte bine,apoi curatate de pielita.
Metoda de care vorbeam consta în pastrarea pielitei pe care am pus-o la
fiert împreuna cu apa,zahar(400 g din cele 1500g) si scortisoara,pentru a obtine un sirop.
Am fiert totul la foc iute pîna siropul s-a înjumatatit(aproximativ).L-am filtrat si lasat la racorit.





În timp ce siropul fierbea,am taiat caisele în 4-5 felii,
le-am asezat în oala în care am fiert marmelada.Un strat fructe,altul de zahar.
Timp de 5-6 ore,am amestecat cînd mi-am amintit.



Am turnat zeama de lamîie si siropul parfumat peste fructele cu zahar si am amestecat.



Am fiert marmelada pe foc moderat în jur de o ora si ceva,amestecînd din cînd în cînd.
Pentru a vedea daca e legata marmelada,se picura putin pe o farfurie rece.
Daca picatura se întinde rapid mai trebuie fiarta,daca îsi pastreaza forma bulbucata este fiarta.
Marmelada se toarna fierbinte în borcanele uscate si sterilizate,
apoi se închid bine si se întorc pe capac timp de 15-20,chiar 30 de minute.
Dupa jumatatea de ora de odihna pe capac,se întorc din nou borcanele,
se acopera si se lasa asa pîna a doua zi,dupa care se transporta în camara,pivnita...





48 comments:

  1. Vai Maya ce prezentare minunata, dar ce vase frumoase! De marmelada ce sa zic, o reteta delicioasa desigur.

    ReplyDelete
  2. Maria Elena,multumesc.Într-adevar,marmelada este delicioasa.
    Salutari :)

    ReplyDelete
  3. PFUU, CE VASE, CE MARMELADA, CE BORCANE, CE PREZENTARE!
    SA MA OPREASCA CINEVA!:))))))))
    Iooooi, am scris si cu caps=)) dar tip sa auda toata lumea!:))))
    Mi-nu-nat!

    ReplyDelete
  4. Ai un blog minunat! Esti talentata, inspirata, magnifica.

    ReplyDelete
  5. Super idee, vasute splendide, rabdare si maiestrie :) Felicitari si o seara frumoasa!

    ReplyDelete
  6. Cred ca-i un deliciu!Prezentare deosebita,ca de obicei!

    ReplyDelete
  7. Este superba culoarea!!!...De gust, ce sa mai zic...Parfum!

    ReplyDelete
  8. Gaby,merci.Te pup!TE PUUUUUP!!!:D

    ReplyDelete
  9. Costelusa,merci.Esti draguta.Ma bucur ca ai reusit sa ajungi pe blog :)

    ReplyDelete
  10. Multumesc,Dana.Si tie o seara frumoasa + pupici :)

    ReplyDelete
  11. Mariette,e foarte aromata.Si caisele au fost asa buneee :)
    Pupici!

    ReplyDelete
  12. Licuta,chiar ca e un parfum!Mama mi-a dat de grija sa nu cumva sa uit sa-i pun un borcan deoparte :D

    ReplyDelete
  13. Oare mai am cuvinte in desaga?? uff cu greu le gasesc si tare imi vine sa zic mereu cand ajung aici...MINUNAT!! o prezentare de vis Maya... ma faci sa iubesc caisele!! pupici

    ReplyDelete
  14. totul e minunat !!! ... vase , marmelada , prezentare , culori !!! bravooo!!!
    marmelada e o nebunie , caisele sunt preferatele mele , dar anul asta nu voi face marmelada , am facut anul trecut si inca mai am ... sunt singura care pap de caise !!! ...deci avantaj eu ;)
    o seara frumoasa !!!

    ReplyDelete
  15. Delicioasa marmelada asta, citind reteta parca ii simteam deja aroma, mmmmm ! Prezentarea de nota 24, imi plac la nebunie vasele

    ReplyDelete
  16. neaparat trebuie sa facem si noi anul asta! marmelada ta arata asa frumos, aurie si apetisanta!

    ReplyDelete
  17. Antonina,nici eu nu ma dau în vînt dupa caise,si dupa marmelada de caise nici atît.Dar asa depielitate si scortisorate...mmmm!Totusi,nu sînt eu mare amatoare de gemuri,marmelade si dulceturi.Ai mei însa,da!Eu fac în fiecare an cîteva feluri,si trimit si mamei.Cum de cîteva luni mai am un copil de suflet,care adora marmelada si compoturile...trebuie sa mai fac =))

    ReplyDelete
  18. Cat,cum spuneam si Antoninei,nu ma dau în vînt dupa caise,în schimb mama..le adora.Cred ca sînt preferatele ei,ca fructe,la fel si marmelada :)

    ReplyDelete
  19. Caietul cu retete,merci mult de apreciere si vizita.
    O zi frumoasa :)

    ReplyDelete
  20. Zazuza,eu mai am în plan vreo doua feluri de marmelada si compoturi,apoi pauza :D

    ReplyDelete
  21. wow...ce maiestrie...culoare perfecta...prezentare spectaculoasa...
    dai si mie un borcanas? :))

    ReplyDelete
  22. Nu pot spune decat...excelenta reteta.

    ReplyDelete
  23. Vă mulţumesc pentru reţete. Am mai învăţat ceva nou de la dumneavoastră.

    ReplyDelete
  24. Ai niste lucruri tare frumoase.
    Marmeladada de caise si cea de capsuni,sunt preferatele mele.
    Am primit si eu cateva borcanele de caise de la mama, noroc cu ea.

    ReplyDelete
  25. asa ceva vreau si eu.foarte fina textura.un deliciu.copiem reteta dar nu cu copy-paste ci ne punem pe treba.la curatat caisele voi utiliza puterea turbo a soacrei din dotare.nici nu iti inchipui ce viteza are la treburi migaloase.ma duc sa o aduc in vizita la noi :D
    pupici

    ReplyDelete
  26. Eu am facut ieri dulceata de caise cu pere si alune crocante, dar cu scortisoara m-ai dat gata, ca-s fan!!! O sa incerc si eu ;-) puuup

    ReplyDelete
  27. Bunica mea facea o marmelada de caise excelenta, de atunci pot sa zic, ca nu am mancat! Arata excelenta Maya, un premiu te asteapta la mine sa fie revendicat, :D . Pupici!

    ReplyDelete
  28. pe linga ca-i aromata mai este prezentata si asa ademenitor!:)

    ReplyDelete
  29. Alice,trebuie sa te grabesti!Merci :)

    ReplyDelete
  30. Costea,multumesc mult,si ma bucur daca pot fi de folos.M-as simti mai bine daca ne-am tutui :)
    Salutari.

    ReplyDelete
  31. Bucate apetisante,mama mea adora marmelada de caise.Eu pîna acum 2 ani nici nu ma gîndeam ca o sa fac vreodata.Marmelada de caise nu se numara printre putinele mele favorite...si uite ca acum ajung sa-i trimit eu mamei =))
    I-am dat si eu de gust.E chiar buna :D

    ReplyDelete
  32. Sarah,da,textura este într-adevar foarte fina,caisele fiind curatate de coaja.Si culoarea este tare frumoasa.
    Pupici.

    ReplyDelete
  33. Liana,încercarea moarte n-are!Tentant suna si dulceata ta!Asa cu nuci crocante am facut si eu una de gogonele!Buna si aia :D

    ReplyDelete
  34. Adela,multumesc pentru premiu.Pupici :)

    ReplyDelete
  35. Alison,eu nu am facut mai nimic,dar are marmelada asta o cuoare tare îmbietoare.La fel si parfumul :)

    ReplyDelete
  36. Csak annyit mondok gyönyörű az egész!!!!

    ReplyDelete
  37. Ce faci tu e arta! Felicitari! Te admir!

    ReplyDelete
  38. Kedves Maya!!!

    Nagyon színvonalas a blogod!!!!

    ReplyDelete
  39. Melli,Köszönöm!Te annyira édes! :*

    ReplyDelete
  40. Extraordinara !!!! nu am putut sa ma abtin si cu voia ta am facut si eu...o nebunie...Iti multumesc pentru reteta...
    http://alexandra-bucatariamea.blogspot.com/2011/08/marmelada-de-caise-cu-parfum-de.html

    ReplyDelete
  41. Alex,ma bucur ca ti-a placut!
    Am fot pe blog sa o admir.Arata excelent!Sa va fie de bine :)

    ReplyDelete