July 12, 2011

Puiul nostru cel de toate zilele


Nu intentionam sa abordez un asemenea subiect pe blog considerînd ca asta este stofa de forum. Tinînd cont  însa ca aici nu ma astept la o "conversatie", o dezbatere a subiectului, care pe un forum, în urma discutiilor contradictorii se lasa cu scandal, blogosfera poate fi alegerea (mai) potrivita.

Cum traieste gaina producatoare de oua, care mai tîrziu ajunge pe masa noastra? Nu va fie frica, nu o sa pun poze si nici link-uri, pentru ca le gasiti si voi cu google daca vreti sa le vedeti. Nu o sa scriu un articol detaliat, dar o sa va spun cîte ceva despre viata puiului amarît si putin despre viata celui mai fericit. Poate va animez în a cauta mai multe informatii bine documentate, mult mai detaliate cu date concrete, cifre si imagini, pentru a va forma singuri o idee despre friptura care va "înfrumuseteaza" platoul. Începem cu puiul amarît de viata...
Aceste gaini, puicute sau cum doriti sa le numiti, traiesc în boxe luuuungi formate din gratare de metal, suprapuse pe mai multe nivele. Unele sînt segmentate, iar  în fiecare compartiment traiesc  cine stie cîte gaini, pe nici macar un metru patrat. Traiesc cumva ca sardelele. Una lînga alta. Din lipsa de loc, frust, panica, poate chiar si foame, aceste gaini/pui încep a se ciupi, îsi provoaca rani, se îmbolnavesc, mor... Pentru a preveni bolile si moartea prea rapida, hrana administrata vine amestecata cu cantitati considerabile de antibiotice si alte medicamente. Plus hormoni, amestecuri de faini de origine animalica si de alte concentrate nici nu mai vorbesc. Ma întreb doar cît la suta din hrana acestor biete animale este porumb, grîu sau alte cereale? Verdeata? Utopie! În majoritatea crescatoriilor de acest gen, nu exista nici urma de lumina naturala. Putin bec, în rest apa, as zice paie (dar nu dispun ele de acest lux) si bataie. Da. Batute de soarta.
Dupa ce au servit patria cu oua multe, se vînd ca gaini de carne si asa ajung aceste fiinte pe mesele multora dintre noi. Multi nu stiu, altii stiu dar se fac ca nu vad, iar unii poate nu au încotro pentru ca sînt nevoiti sa aleaga varianta cea mai ieftina. În acest caz, eu as prefera sa manînc mai rar carne de pui.
O alta varianta, nu chiar asa cruda, de a creste pui, este cea în hala. Singura deosebire în comparatie cu cea mentionata mai sus, este ca traiesc "liberi" într-o hala. Se pot deplasa putin, au mai mult aer, si cu noroc, poate si putina lumina naturala. Datorita faptului ca totusi traiesc la îngramadeala, iar hrana este  asemanatoare cu a colegilor din boxe, diferenta între aceste pasari este minimala.
Mai exista si varianta gainilor crescute în mediul natural, hranite natural, care traiesc în hala dar peste zi au acces si afara. Dispun de lumina naturala, chiar si verdeata, si spatiul necesar. Daca nu ma însel, legea prevede 4m² pro zburatoare. Deja alta  viata! De aici încep sa zîmbesc.
Apoi mai exista crescatoriile Bio, unde gainile traiesc libere, în spatii amenajate cu verdeata de pascut, copaci si tufe pentru a se putea ascunde de inamici si soare, cotete în care au acces dupa chef si dispozitie, si bineînteles hrana de provenienta biologica. Cotetele sînt prevazute cu cuibare cu paie, în care pot cotcodaci linistite în timp ce anunta facerea outelor. Leaturi de lemn pe care pot tine somnicul de frumusete, de amiaza sau de noapte, bai de soare, bai de nisip... asta da viata! Bineînteles ca aici  pretul îsi spune cuvîntul, dar merita!
Fiecare varianta prezentata, este  doar un mic aspect care se ramifica si diferentiaza mai mult sau mai putin în functie de tara, loc, mentalitate... etc, etc. Eu voiam doar sa va spun ca diferentele conteaza nu numai pentru pasarile în cauza ci si pentru noi. Pentru noi chiar mai mult decît pentru ele. Ele pot avea o viata urîta sau frumoasa, dar scurta. A noastra însa poate fi  lunga si urîta, ca urmare a antibioticelor, hormonilor, faini de origine animalica, cereale manipulate genetic, concentrate, care le sînt adiministrate în hrana cea de toate zilele, acestor pasari cu care ne hranim.



34 comments:

  1. Mancam si inainte putina carne. Mananc din ce in ce mai rar, am vazut atatea reportaje ca imi e greu sa mai mananc.
    Sa nu mai spun de gaste, prepelite sau iepuri.

    ReplyDelete
  2. Incerc sa fiu atenta la astfel de detalii si sa cumpar ce e sanatos pentru mine. Ma mai descurajez insa la gandul ca producatorii/sau poate ambalatorii nu sunt intotdeauna sinceri. Si ca atare mai apare cate un 0 pe oua, cate un bio pe ambalaje... Sper sa fie doar angoase conspirationiste in capul meu, si zero sa fie zero!

    ReplyDelete
  3. In zilele noastre greu gasesti un pui bio , cel putin la noi in oras nu am vazut asa ceva. Tot ma uit in stanga si-n dreapta dar singura solutie este la taranii care vin la pieturi cu pasari si cel de a creste in propria gospodarie, alta varianta nu vad. In carmangerii nu prea sunt la noi , de multe ori iti vine sa fugi afara de acolo dar totusi functioneaza. Si cine este de vina? Eu zic ca este cea mai buna intrebare fara un raspuns concret.Buna tema si de gandit. Pup!

    ReplyDelete
  4. Adevarat graiesti!!!...dar din pacate nu prea gasesti la noi in tara pui crescuti bio. Este cel mai bine sa cumperi de la sate, ca sigur sunt crescute natural dar e cam greu si asta. Nu poti sa bati in poarta omului sa-i spui ca vrei sa ii cumperi gaina. Este foarte urat ce se intampla cu saracii pui dar ce putem sa facem noi cei "mici" si fara "putere". Sincer sa-ti spun noi consumam pui dar cu mare "strangere in stomac". Imi place mult ce ai scris!...Pupici!!

    ReplyDelete
  5. Sunt perfect de acord cu tine! nu o data mi s-a intamplat sa cumpar pui la caserola si cand sa-l fierb m-am trezit cu un miros dezgustator plus o gelatina de nedescris in cratita.. ofc.. a sfarsit la ghena prima data cand mi s-a intamplat asta.. si apoi vreo 3 ani n-am mai mancat pui.. iar porcul mi-a devenit prieten.. ca sigur nu-i atat de injectat cu hormoni. Incet, incet mi-am gasit o sursa sigura de unde procur pui crescuti in curte.. liberi ca pasarea cerului ;)) si gustul clar e minunat!! plin de savoare!! o postare de luat in seama! pupici

    ReplyDelete
  6. offf , asa e cu bietii puisori , am vazut cum , unde si cu ce cresc ,eu pot sa spun ca sunt o norocoasa , stau la bloc , dar de 30 de ani avem o mica gospodarie si o bucata bunicica de pamant , ffff aproapte de blocul unde stam , gradina de care se ocupa taticul meu iesit la pensie , avem pasari si iepuri , la carnea de porc am renuntat de cativa ani buni , deci pot spune ca 70% din ce gatesc provine din recolta proprie , dar mai cumpar si din supermarketuri cate ceva, din pacate :(

    ReplyDelete
  7. Acesta e motivul pentru care am abdicat de la zicala :
    Ce am crescut eu,nu tai !
    De anul trecut imi cresc singura gainile .
    Cumpar pui de carne de o zi in mai,si in luna august au 4-6 kg,daca iti vine sa crezi.
    Ii cresc cu porumb,srot de floarea soarelui ,grau si iarba proaspata. Pentru ca le mut tarcul tot la 3-4 zile.
    De taiat nu-i tai eu efectiv ci vecina,dar asta nu ma face mai putin criminala. :)
    Doar mai atenta cu ceea ce mancam .

    ReplyDelete
  8. Sincer, eu si daca as sta la casa tot nu as creste gaini.Unul din motive este ca as prefera sa ocup spatiul cu pisici (desi ciorba de pisici nu ma prea ma vad mancand :-) )
    Si eu am cumparat gaina de la un taran si impartita in bucati am incercat sa tin cat mai mult din ea (acum nu demult am folosit pulpele) ca nu stiu daca mai de unde sa mai cumpar dar si daca imi mai permit.Ca da, mi s-a parut ca a fost cam scumpa ...Si uite asa, din pacate, ajung tot la cel din comert.

    ReplyDelete
  9. Eu în momentele astea aş prefera o placintă cu branză dulce facută pe vatră.

    ReplyDelete
  10. ce pot sa spun decat ca e horror.nimic nu mai sigur.mi-e tare mile de gaini dar mi-e mila si de noi cei care le consumam.offff oare cand se va schimba ceva in lumea asta?eu carne de vita sau miel cumpar doar de la ferme (tarani producatori) dar pui iau din magazin :(
    sper sa gasesc o solutie.pupicei

    ReplyDelete
  11. Irina,si noi la fel,în ultimii ani am ajuns sa reducem carnea din mai multe motive,desi nu am fost niciodata mari consumatori.În primul rînd,ca prea multa carne oricum nu e sanatoasa,apoi cum spui tu am ajuns sa ne fie greu si din cauza reportajelor vazute...
    Ce m-a împins de fapt sa scriu despre pui,a fost o rata :D O rata de aceea îndopata,din a carui ficat se face Fioe Gras.Cineva o ridica în slavi,si o descria ca fiind o rata speciala,cu o carne deosebit de frageda...si aici ma opresc.
    Am stat mult si m-am gîndit daca acea persoana stia mai multe despre viata acelor rate,gîste.Sau daca le-a vazut vreodata.
    Puii crescuti în boxele de metal,duc viata de lux fata de acele rate...care nici macar în boxe nu cresc,ci "înhamate" cu bretele de metal...stau pe loc,pe acelasi loc toata viata,fara cea mai mica miscare...

    ReplyDelete
  12. Mrs.Green Foot,sa stii ca la asta ma gîndesc si eu cînd cumpar un pui din comert.Eu îl cumpar cu buna constiinta ca e un pui fericit,crescut în mediul natural...si sper sa si fie asa.
    Zero speram sa fie zero,cu toate ca stim toti ca 100% bio nu exista...vedem si noi ca traim într-un mediu poluat,dar speram ca macar bietele animale sa nu fie înfundate cu hormoni,chimie...etc,si crescute la tarush.
    Macar atît!

    ReplyDelete
  13. Adela,în zilele noastre e greu sa gasesti bio chiar si la tarani.Aici cred ca e mai usor decît în Ro,taranii fiind controlati foarte des.Dar sînt convinsa ca oi negre exista peste tot.
    Din pacate,multi tarani,în tara,înfunda puii cu concentrate si antibiotice fara sa stie.Multi cumpara aceste amestecuri Power de la cabinete veterinare,fara a citi continutul,si cred ca orataniile din ograda sînt bio...
    Vorbesc din experienta.Vin de la tara,si vad cum se procedeaza.
    Bineînteles ca nu toata lumea face la fel,unii chiar se documenteaza bine,pentru ca îi intereseaza.

    ReplyDelete
  14. Licuta,asa este.Chiar daca nu-s bio,tot mai buni sînt cei de la sate.Macar au crescut mai liberi,au mai avut acces la o verdeata si chiar daca au primit ceva concentrate,tot e altceva fata de cei crescuti cu hormoni si alte de-astea.

    Aici e mai usor de gasit animale de curte,pentru ca taranu comerciant are pagina web,unde-si face reclama si vinde.Bineînteles ca vinde si direct de la curte.
    Valabil si pentru cei care vînd legume & fructe.

    O cautare pe google,si am gasit cîteva curti în apropierea de mine.Ferme de pasari,porcine,bovine,lapte,oua...etc.Unele bio,altele doar mediu natural,cu care eu sînt deja multumita.

    ReplyDelete
  15. Antonina,esti o fericita!
    Noi nu sîntem mari devoratori de carne,dar puiul are cea mai mare trecere(din cauza Denisei),urmat de vita,apoi porc.Alte carnuri nu prea consumam,decît ocazional.Alt animal ar mai fi pestele.Si asta încercam sa-l gasim cît mai wild.
    Lînga noi,mai avem si o pastravarie crescuti în mediu natural,în apa curgatoare.
    Ne bucuram ca ne plac mult toate legumele,dar uite ca si lor trebuie sa le purtam de grija,si sa fim atenti de pe unde vin :)

    ReplyDelete
  16. Catkitchen,asa mi-ar place si mie,dar nu am posibilitatea.Am eu gradinuta de acasa,dar nu am decît flori,ceva gazon,un locsor cu verdeturi,care este acoperit si ferit de soare cu vita de vie,ceva coacaze,zmeura,un smochin,un cires,un visinel micut,un mar care nu prea face mare brînza...si pisoii,fericitii care s joaca cît îi ziua de mare.
    În gradina din afara orasului,care nu e prea mare...mai punem noi cîte ceva,dar na,fara stropit cu multe chestii,recolta nu e cine stie ce.
    Dar dovlecei si castraveti am tot sezonul!Mai am zmeura,cartofi asa de pofta,ardei iuti,fenicul,rosii,care sigur nu se fac...ca nu avem noroc niciodata,cîteva vinete...
    Anii trecuti am avut mai multe feluri.La anul,daca totul merge bine,o sa punem mai multe si dupa plan! Asa ne-am gîndit :D

    ReplyDelete
  17. Lia,da,stiu ca si mama tinea gaini de carne,si tot asa o întrebam si eu...ce le faci de se fac atît de mari.Nici ea nu le taia,dar odata a a fost nevoita,pentru ca tata nu ar fi facut asta nici daca nu mai vedea urma de carne pe masa.
    Eu la fel,nu as putea sa le tai.Atunci sigur as deveni vegetariana!

    ReplyDelete
  18. Bucate apetisante,e adevarat ca sînt scumpe,gainile mai naturale...chiar cu mult mai scumpe,dar mai bine cosumam mai rar si bun,si totodata poate ajutam "sistemul" sa treaca la Back to Nature :)

    ReplyDelete
  19. Costea,si eu!
    Azi chiar am mîncat cartofi noi din gradinuta mea.Cartofi noi la cuptor,cu olecuta de sare marina,verdeturi(amestec facut de mine),putin ulei de masline si cîteva bucatele de lamîie.
    Si dovlecei cu cimbru,tot din productie proprie,cu Feta si ulei de masline,totul la cuptor.Delicios!

    ReplyDelete
  20. Sarah,eu zic ca încet încet se schimba ceva si în directia asta.Vad la noi.Cu multi ani în urma nici gînd.Acum tot mai multi tarani cu "marfa" bio,pentru ca interesele sînt tot mai mari,iar ei fac ceva pentru a ne satisface cerintele!Si daca o fac bine,au tot mai muti clienti,iar marfa devine tot mai ieftina...cu anii :)

    ReplyDelete
  21. Oh,stiu ce spui.Si Omul pleaca de acasa in ziua cand se taie gainile.
    Si eu as pleca,dar nu pot.
    Ma asigur ca cutitul e foarte bine ascutit si stau in casa pana cand se termina executia .
    Trebuie sa fac sacrificii daca vrem sa traim cat de cat sanatos.
    Apoi ajut la ciupilit si fac portiile pentru congelator.
    Daca nu as avea ajutoare sigur nu m-as fi incumetat la asa ceva.
    In felul acesta stiu sigur ca puii mei sunt BIO .
    Si ce supa cu taietei iese. :)

    ReplyDelete
  22. Maya, imi place foie gras. Mai ales ca il faceam in casa si ca am o reteta excelenta.Acum cativa ani, ca sa imi faca placere, Olivier m-a dus la o ferma de unde sa pot sa iau ficat direct de la producator. De cand am vazut cum procedeaza... si sunt zeci de filme pe You Tube care iti arata acelasi lucru....nu mai mananc.

    ReplyDelete
  23. Iaca d-aia cochetez io cu vegetarianismul în ultima vreme :D

    Trăiască puiul, deci! La propriu! :)

    ReplyDelete
  24. povestea trista este ca daca ne uitam cu atentie in jur nu prea mai avem ce manca, e plin de hormoni si pesticide :((

    ReplyDelete
  25. Irina,eu nu am gustat niciodata foie gras,dar nici nu le am eu cu preparate din ficat.Singurul care-l consumam,rar,la pateu de casa,este cel de pui.
    Am vazut forma cea mai crasa de îndopare,într-o crescatorie extrema...si de atunci am consumat rate sau gîste extrem de rar.Doar din cele care stiam cu siguranta cum au crescut.Adica de la mama sau soacra din curte.

    ReplyDelete
  26. Arcadia,tot cochetez si eu cu asta...dar nu reusesc.

    ReplyDelete
  27. Zazuza,eu tind sa cred treaba asta se schimba.În urma cu 15-20 de ani,nici nu interesa pe nimeni ce manînca,ce-i baga taranul din piata sub nas.Cine întreba de unde provine,cum a crescut leguma sau animalul?Bio era fitze.Unii considera asta si acum.
    Eu ma multumesc si cu cresterea într-un mediu natural,daca stiu ca este asa cu adevarat.Nu am nevoie de stampila BIO,pentru ca sînt constienta ca suta la suta organic nu exista.Dar na,încercam si noi sa facem mai bine...sa evoluam :D

    ReplyDelete
  28. Lia,si mama crestea pui din astia,tot asa ca tine.La curte,la tara,cu verdeata,porumb si toate alea.La astia le spun eu pui crescuti în mediu natural.Suta la suta bio nu erau,pentru ca îi hranea cu porumb and Co,pe care-l cumpara de undeva.De la oameni din sat,dar na,nu stiu eu cu ce tratau aia cerealele alea.Totusi,e foarte ok si asa pentru mine.

    Adevarat graiesti de supa aia.Cum miroase!Un miros placut care învadeaza toata casa!Cu taitei de casa...mai bine de asa nici nu se poate.Aaaa,ba,neaparat si niste patrunjel proaspat tocat deasupra,perfect!

    ReplyDelete
  29. bun articol. ma bucur ca ai abordat aceasta problema. eu nu mai mananc carne de pui din comert, prefer chiar porcul in loc.
    in schimb am gainute, ratuste si curci la tara, slava Domnului, crescute de ai mei parinti care s-au pensionat si s-au retras la liniste.

    saptaman aceata am tauat un pui micut de vreo 2-3 luni, de pofta. nu are foarte multa carne, insa gustul era deosebit. culmea, aceeasi varsta au si puii ce ajung in magazine, insa plini de antibiotice si sterioizi care nu fac decat sa ne imbolnaveasca si nu radeti, sa ne ingrasa!
    eu va sfatuiesc sa va feriti cat puteti de mult sa mai mancati pui din comert. stiu ca este greu, insa va jucati cu propria sanatate. iar o moarte lenta si dureroasa este echivalentul consumului carnii de pui pe termen lung. in ziua de astazi ca si cauza a mortalitatii in Romania, pe locul 2, ATENTIE! troneaza bolile digestive si cancerul de colon.
    multa sanatate si nu uitati: conteaza calitatea ci nu cantitatea!

    ReplyDelete
  30. Recunosc solemn că-mi place raţa mai mult decât puiul. :))) Când eram mică şi stăteam la ţară făcea bunica friptură de raţă duminică. De atunci nu am mai mâncat. Acum după mulţi ani am pregătit pt. examenul de bucătar raţă şi am fost uimită să-i redescopăr gustul. Dar n-am mai cumpărat apoi pt. că se găseşte doar prin hipermarketuri şi noi nu le prea frecventăm (din lipsă de maşină).

    În ceea ce priveşte carnea de pui... cred că toată lumea ştie informaţiile astea, dar no fiecare alege ce-i convine.

    Eu de câteva luni bune, de când sunt însărcinată, nu mai consum carne de pui, nici de peşte (deşi asta îmi plăcea înainte). Nu mi le mai trebuie. Carnea de porc nu mi-a plăcut niciodată. Aşa că mănânc doar carne de vită rar.

    Iarna şi toamna primim carne de pui şi porc de la ţară, dar vara s-ar strica pe drum.

    E fain că ai grădină. :) Salivam zilele trecute la reţeta ta de mere verzi în sirop.

    ReplyDelete
  31. Raphaelly,din pacate înca si aici majoritatea gainilor din supermarket sînt crescute la tarush.Cu timpul am observat tot mai multa "marfa" proaspata pe rafturile frigiderelor.Cel putin crescuta în mediu natural,daca nu bio.Tot e ceva.
    De aceeasi parere sint si eu.Calitate înainte de cantitate.

    ReplyDelete
  32. Eiii,Adelina,tu vorbesti de timpuri luxoase!Friptura de duminica pe care o facea bunica!A mea,gatea cu carne doar duminica.Si în general erau doar fripturi de pasaret.Cum locuia direct în prund lînga apa,e clar ca tinea rate si gîste,dar si gaini.Alea cred ca traiau chiar fericite de tot.Erau libere pe prund,pasteau pe imas,ratele si gîstele erau pe pîrîu si prindeau peste... asta da viata.Nu numai pentru ele,ci sipentru mine.Cînd eram acolo,eram cel mai fericit copil din lume!

    Salutari :)

    ReplyDelete
  33. Cred ca nu se poate altfel si asta din pricina cresterii galopante a populatiei globului, cati locuitori avea planeta acum 40-50 ani si cati are astazi? cati vor fi peste 50 de ani? aici e buba, de fapt si, oricat ne-am dori, ce era posibil acum jumatate de veac, nu mai merge astazi; imi amintesc gustul crapului din vremea copilariei si nu-l regasesc astazi, nici pisica mea nu pune gura pe crap de crescatorie hranit cu concentrate dubioase, nu prea cred ca avem alternative, gaini de curte hranite bio nu putem creste cu totii(am vazut in Bucuresti, import Franta, la un pret/kg egal cu o jumatate de salariu minim pe economie), mai ales ca, daca ma gandesc bine, multi dintre noi traiesc in cutii de chibrituri, numite pompos apartamente, in cartiere dormitor, cam ca si bietii pui tinuti in spatii meschine, asa merg lucrurile si nu cred ca se poate schimba ceva.

    ReplyDelete
  34. Mada,se poate schimba ceva.Nu în totalitate,dar ceva tot se poate.
    Eu cred ca si circurile de animale ar disparea daca oamenii nu s-ar mai duce sa se holbeze la bietele animale care-s "electrocutate usor" cu betigasul magic,la fel cum cred ca daca ne opunem,si nu mai cumparam amarîtii aia de pui,nu se vor mai produce în asa masa...Eu sînt mai optimista...asa :D

    Cît despre pisici,normal ca nu manînca nasoleli de astea.Felinele au nasul fin.În functie de cum se strîmba cînd îi pui chiar si un fruct la nas,îti dai seama cît de pesticidat este =))

    ReplyDelete