September 10, 2012

Gratin de dovlecei cu ton

Dupa o pauza de leneveala, concediu, plimbari si alte cele, revin din nou cu nelipsitii dovlecei din gradina mea. De data asta ultimii din acest sezon. Combinatia? Nu pot sa spun decît... MINUNATA! Ma întreb de ce nu m-am gîndit pîna acum, sa combin peste cu dovlecei?




Ingrediente:
  • 5-600 g dovlecei (ai mei au fost 2)
  • 2 ardei/peperoni, aproape deloc iuti
  • 2 doze de ton, scurse
  • zeama de la jumatate de lamîie
  • sare cu verdeturi , piper
  • 150 g cascaval ( am folosit Gouda tînar)
  • 750 ml sos de rosii *

*Am preparat un sos de rosii ca aici, cu diferenta ca în asta am pus si usturoi, iar rosiile le-am taiat cubulete dupa decojire. Dovleceii i-am spalat si feliat. I-am asezat într-o forma termorezistenta, deasupra am adaugat ardeii/peperoni feliati grob, am stropit cu zeama de lamîie si am condimentat cu sare aromatizata cu ierburi si piper proaspat rîsnit.



Am presarat tonul pe care l-am stropit cu zeama de lamîie si am rîsnit putin piper deasupra.



Sosul racorit l-am turnat peste ton.



Puteti folosi orice cascaval va place.
Eu am avut o bucata de Gouda maturata doar 2 luni, pe care am feliat-o si taiat-o fîsiute.



Am dat vasul în cuptorul preîncalzit la 180°C, o sina mai jos de cea mijlocie
si am lasat la copt pîna mi-a placut culoarea.
Dupa ce e gata, se lasa 10-15 minute odihna,
pentru a se împrastia aromele... si ca sa nu va frigeti limba :D




Pofta buna!

36 comments:

  1. Arata excelent, iar fotografiile sunt superbe. Pe mine m-ai convins sa-i incerc in seara asta :)

    ReplyDelete
  2. Uite ca te-ai gandit acum !!! ;) Imi place si mie combinatia asta !! :)

    ReplyDelete
  3. Geniala idee!!! Cu siguranta e fantastic de buna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noua ne-a placut mult! Chiar si Denisei, care mai face mofturi :D

      Delete
  4. Dumnezeule, arata bestial, am salvat reteta si o sa o incerc cu siguranta cat de curand!!!!

    ReplyDelete
  5. Ce combinatie interesanta... Trebuie s-o incerc si eu!!
    Pupici

    ReplyDelete
  6. Noi mancam bunatatea asta "as we speak" :)

    Este excelenta, iar cei care o vor incerca trebuie sa o faca EXACT asa cum ai scris tu.
    Eu am pus zeama de la 1 lamaie intreaga si e cam acra (dar ne place), n-am scazut sosul de rosii suficient si am cam multa zeama (care este foarte buna) si am folosit un cascaval de capra, ca d'asta aveam in casa, care s-a intins frumos, dar nu se compara cu Gouda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andi, cre'ca difera si de la lamîie la lamîie. A mea nu a fost acra. Puteam s-o storc toata. Si rosiile au fost din cele lunguiete mai carnoase, aproape fara sîmburi. Nu sînt asa zemoase. Oricum, un pic zeama lasa si tonul, dar cum spui e tare buna :D
      Nu am pus niciodata cascaval de capra la gratin. Tre' sa probez. Cred ca merge mai bine la un gratin mai "dulceag".
      Ma bucur ca v-a placut!

      Delete
  7. O reteta excelenta simpla si delicioasa,pe care o voi incerca negresit!O zi frumoasa iti doresc Maya!

    ReplyDelete
  8. merge f bine dovlecelul cu tonul. Si eu am facut vara aceasta!

    ReplyDelete
  9. O combinatie ideala, arata tare bine! Te pupic Maya!

    ReplyDelete
  10. Faina combinatia , mi-ar placea cu siguranta

    ReplyDelete
  11. Ce mult imi place cum arata!!!!

    ReplyDelete
  12. Mmm, ador tonul!Si nu mai zic de dovlecei, ca sunt grozavi de buni!Pupici!

    ReplyDelete
  13. Cred ca este o combinatie tare reusita! Minunat!

    ReplyDelete
  14. Sărut-mâna pentru masă (și pentru idee!), arată extrem de gustoasă!

    ReplyDelete
  15. La cat de bine arata in poze cu siguranta este si delicioasa aceatsa reteta.

    ReplyDelete
  16. Crezi ca pt cei in criza de timp ar merge si cu rosii tocate la cutie? Si nu vorbesc numai de graba dar anul asta (in Bucuresti cel putin) a fost ca la loz in plic sa nimeresti niste rosii decente....cred ca stiti despre ce vorbesc frumoase la exterior si verzi in interior.

    P.S: Te citesc de 2 ani cred si te admir enorm! Pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru citire si vizite! Sigur merge si cu rosii tocate la cutie. Chiar ies emult mai bine decît cu rosii de plastic cum le numes eu :D Si la noi acum e greu de gasit rosii bune.

      Delete