November 13, 2012

Quark

Pentru ca în comentarii apare des întrebarea ce este Quark-ul, unde îl gasesc, cum se face... etc, o sa postez o reteta pe care am preparat-o în urma cu cîtiva ani, si care nu stiu din ce motiv nu a ajuns pe blog. Am postat Quark-ul pe forum, chiar si pe cel vechi daca nu ma însel, dar pe blog am uitat... mi-a scapat pur si simplu. Reteta e simpla, ingredientele putine, ceea ce necesita este putin mai mult timp, în rest floare la ureche :)
Cei care nu gasesc Quark si vor sa faca o prajitura cu brînza de acest gen, sigur se vor bucura de aceasta reteta. Quark-ul este o brînza cremoasa si extem de usoara din punct de vedere caloric. Daca nu ma însel are putin peste 1% grasimi. Ramîn si peste 2 L de zer, pe care îl puteti folosi la diferite retete. Quark-ul obtinut se poate folosi la dulciuri - prajituri, deserturi cu fructe sau chiar preparate picante, sarat pe crackers, sau pur si simplu pe pîine. Amestecat cu 2-3 lingurite de pireu de mar, banana... un desert bun si usor pentru cei mici.
Pentru a obtine 700 g Quark, avem nevoie de 4 L lapte batut(Buttermilch/Butter Milk). Laptele batut îl turnam într-o oala larga(nu înalta) si-l dam în cuptorul fixat între 55-60°C (nu preîncalzit) si-l lasam acolo aproximativ 10 ore.

 

Laptele batut pe care l-am luat de pe terasa, la început a avut 17 °C . Încet a ajuns la 55°C si asa s-a mentinut pîna la sfîrsit. Pe parcurs am mai deschis usa cuptorului, sa vad ce face laptele. Cu fiecare ora era tot mai închegat. Ultimele 2 ore vedeam zerul pe margine, cum devine tot mai clar, iar laptele batut devenea tot mai stabil/coagulat.  

 

Am pus o plasa/tifon pe un castron, si cu o paleta cu gaurele am scos Quark-ul din zer. 

 

L-am lasat la scurs peste noapte. 

 

Dimineata. 

 

Îsi pastreaza forma, dar e fraged. L-am întors din tifon într-un castron. 


L-am probat imediat cu ceva iarba ciorii si sare! Foarte bun! 

31 comments:

  1. Foarte bine explicata aceasta reteta si foarte utila.Merci.

    ReplyDelete
  2. Super utila reteta asta! Multumim Maya, chiar am sa o incerc si eu ca-mi plac branzeturile facute in casa. Pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, si mie îmi plac, dar din pacate mai greu ma apuc de ele :D

      Delete
  3. Stiam reteta de pe forum,ma gandeam ca ai pus alta:),mai ales ca eram convinsa ca o vazusem si pe aici:-p
    Eu il ador si il fac destul de des,dar sar partea cu statul la cuptor.
    Al meu iese mai gras,ca totusi e lapte de vaca si are ceva grasime:).
    Ador produsele din lapte facute in casa, sunt un deliciu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. johanna nu/l pui deloc la cuptor
      si eu as vrea sa fac dar mi se pare prea mult 10 ore de stat la cuptor

      Delete
    2. Ioana, pai si laptele meu batut e de provenienta "vacala" :D
      Tu cumperi lapte batut de la taran? Sau tu vorbesti de brînza normala din lapte de vaca. Ca aia iese altfel fata de asta la gust. Asta e acrisoara si are gustul tipic de Quark. La fel consistenta.

      Delete
    3. Nu Maya,cumpar lapte proaspat de la tarani.Ce fac eu iese la fel precum quark-ul tot gustul ala dulce-acrisor-intepator il are si folosesc cu succes la papanasii prajiti.
      Prima data dintr-o greseala l-am facut,voiam sa iasa altceva:))

      Delete
  4. Dora, de ce? Din cauza curentului? Nu consuma mult, ca nu e fierbinte. Doar ametit :D
    De altfel am înteles ca se gaseste Quark si de cumparat. Eu am postat reteta pentru ca am tot primit mail-uri despre Quark. Eram convinsa ca am postat reteta pe blog... dar se pare ca mai uita omu =))

    ReplyDelete
  5. Super reteta!!! Neaparat trebuie incercata! Pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca gasesti Quark, nu merita efortul :)

      Delete
  6. Si eu fac asa ceva, dar pana acum nu-i spuneam quark, eeee, de acum stiu cum am sa-i spun! :))))
    Foarte frumoasa prezentarea, nu o vazusem pe nicaieri,mi-a facut placere sa o vad in premiera aici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai uite tu faceai Quark din lapte batut si nu stiai! :)

      Delete
  7. Zilele trecute am vazut si eu ptr prima data in supermarket si chiar mi-am amintit de tine si de cate retete minunate ai cu aceasta branzica !!! Multumim si ptr reteta , e de retinut !! ;)<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cat, acum ca se gaseste nu merita efortul, parerea mea. Doar pentru cei care chiar nu gasesc Quark si vor neaparat :)

      Delete
  8. Asa proceda si bunica mea,doar ca ea avea oale din lut si le punea pe marginea plitei cand facea mancare.o mancam cu smantana,sau langa niste ceapa taiata pestisori si incinsa putin intr-o tigaie langa un ou praspat,si cu mamaliga.Era atat de simplu,dar atat de bun.
    La noi se spune branza dulce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brînza dulce eu stiu ca e aia facuta din lapte, si nu din lapte batut care e acru si are unt în el... Mai fac cîteodata si eu brînza din lapte, dar rar.
      E adevarat ca lucrurile simple sînt cele mai bune!

      Delete
  9. Si la mine tot branzica proaspata se numeste si nu o pun in cuptor ci adaug un ibric bun de apa clocotita. De la aceasta branzica pornesc drumul spre cascaval:))
    Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vasi, cum spuneam si mai sus, pentru mine brînza dulce sau proaspata se numeste brînza facuta din lapte dulce, adica lapte proaspat de vaci. Quark-ul se face din lapte batut/butter Milk/Buttermilch, care e deja acru si contine fulgi de unt. E diferenta la gust si textura.

      Pupici xoxoxo

      Delete
  10. Eu as incerca, dar nu cred ca gasesc lapte batut pe-aici. Chiar o sa ma uit.

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Pai, pentru cine nu gaseste e ok, dar daca se gaseste în comert Quark-ul nu e nevoie. Oricum în general cam în toate retetele care prevad Quark, se poate înlocui cu alta brînza cremoasa. Quark-ul difera putin...

      Delete
  12. Branza se face din lapte prins sau iaurt si se pune langa plita pana se alege zerul apoi se lasa la scurs si e dulce acrisoara.Nicidecum din lapte simplu dulce.Reteta ta e interesanta.Multumim de sfaturili pe care le impartasesti cu noi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta spuneam si eu, doar ca m-am exprimat altfel. Totusi materia de baza este laptele proaspat/dulce pentru brînza dulce, brînza în cea mai simpla forma. Laptele proaspat se pune la prins, pe lînga o sursa de caldura, se încheaga, se pune la stors si iese brînza. Bineînteles ca mai exista si alte moduri, mai pro :D

      Quark-ul asta din reteta mea este rezultatul obtinut din lapte batut/lapte acru cu fulgi de unt supus unei surse de caldura.

      Delete
  13. Imi place mult reteta, fac branza acasa de cativa ani. Am o masina speciala (fromagère). Trebuie sa incerc si reteta asta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am cautat pe net dupa masinuta ta. Pare foarte interesanta, dar inca nu am vazut si la noi asa un aparat. Poate si din cauza ca nu am cautat dupa aparate de facut brînza. Am vazut doar pentru prepararea iaurtului.

      Delete
  14. Excelenta reteta.Musai am s-o incerc.Mai ales ca ador branza de orice fel.
    Te pup si-ti doresc dupa amiaza placuta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca nu gasesti Quark, e super. Dar daca gasesti... poti face de proba :D

      Delete