May 12, 2013

Chec Lia

În primul rînd vreau sa urez tuturor mamelor: "Happy Mother's Day!" , 
sa le ofer un buchetel de lacrimioare din gradina mea, 
iar în încheiere sa le servesc si un chec minunat! 


În cel de-al doilea rînd, îmi cer scuze pentru ca în ultima vreme nu am mai ajuns sa raspund mesajelor voastre si nici sa scriu pe bloguri, dar cum am gasit ceva timp, v-am urmarit din umbra si pe la colturi, ce-i drept cel mai mult de pe telefon. Asta este, mai avem si perioade aglomerate.  
 
Am facut checul Liei, dar e altul :D  O sa-l fac si cu exact aceleasi ingrediente, dar pîna atunci s-a cerut ceva dulce, si mirare mare ca printre renovari chiar m-am pus pe facut dulciuri! Nu stiu daca varianta mea ti-ar place, eu oricum îl voi numi Chec Lia, si-l voi lasa mostenire în patrimoniul familiei. Reteta originala o puteti citi pe blogul Liei, Povesti culinare.

Checul asta este exact un chec pe gustul familiei mele. Ne regasim cu totii în el, avem fructe, ciocolata, blat pufos si aromat, cu textura perfecta pentru papila noastra. Si cred ca ar iesi bun cu orice nucoasa, iar merele pot fi înlocuite cu pere, gutui, as risca sa spun chiar si morcovi buni si dulcegi... totul e sa descoperiti combinatia ideala. 
 

Am înjumatatit gramajul ingredientelor, si totusi mi-a iesit un chec marisor.

Ingrediente:

  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar pudra
  • 100 g faina de spelta
  • 2 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 50 g cocos
  • 50 g ciocolata amaruie (Lindt 70% cacao)
  • praf scortisoara
  • zahar vanilat ( de mine)
  • 1 lingurita praf de copt (eu folosesc Weinstein/acid tartric* obtinut din vin)
  • 2 pere mititele, curatate de coaja si date pe razatoare (as zice echivalentul unui mar mare)
  • unt si faina pentru tapetat forma


* Acidul tartric este un acid organic, care se gaseste în numeroase plante si în numeroase fructe, precum strugurii si bananele. Acidul tartric este unul din acizii importanti ce se gasesc în vin (în forma L(+)). De la Wikipedia cetire

- Se pregatesc toate ingredientele, se unge forma cu unt si se pudreaza cu un strat fin de faina, ciocolata se toaca grob sau se da pe razatoare, se rad perele si se preîncalzeste cuptorul la 180°C.

- Se freaca untul moale cu zaharul vanilat si jumatate din cantitatea de zahar pudra, iar albusurile se bat spuma "batz" cu cealalta parte de zahar pudra.

- Perele se amesteca cu ciocolata, iar faina se amesteca cu nuca de cocos, praful de copt si un praf de scortisoara.

Se amesteca cele trei amestecuri împreuna. Compozitia este destul de stabila si densa, nu va îngrijorati, asa trebuie sa fie. Se niveleaza compozitia în tava/forma pregatita si se da în cuptor timp de 40 minute. Daca faceti în cantitate dubla, 60 de minute.
Checul se lasa la racorit în forma. Eu l-am lasat doar vreo 7-8 minute la racorit în forma, apoi l-am trecut pe platou. Se serveste pudrat, cu sos de vanilie, cu înghetata... sau cu ce doriti!

Cîteva poze din timpul prepararii. 






Modul de preparare este acelasi, dar fiind mai mic, l-am copt doar 40 minute. 



Aici golas. 


Pudrat.






Pofta buna si o duminica minunata sa aveti!

28 comments:

  1. Mi-a soptit o pasaica ca se da prajiturica .
    Daca-i chec e si mai bine,
    Laptele-l aduc cu mine .:))


    Cu mere ,cu pere,nu importa.
    Cu cat mai divers cu atat mai bine.

    Rar respect si eu o reteta cap-coada.
    Nici pe mine nu ma repet niciodata.Altfel ar fi plictisitor pe lume.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu - exact invers! In general respect reteta cînd o fac prima data, dar acum pofta era mare, Denise acasa :D , si imi lipseau oricum ingredientele. Asa ca am facut ce-am stiut mai bine :D
      Cum pleaca fata în vacanta, o s-o fac asa ca tine, ca sigur ne place tare!
      Nu vreau sa-i stîrnesc pofte si sa nu poata mînca, ca alunele o cam dau peste cap :D

      Delete
  2. Numai bunătăţi pe aici. Felicitări pentru deliciosul tău blog! Mi-ar plăcea să mă descurc şi eu în bucătărie, însă deocamdată gătitul e fobia mea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc. Pofta vine mîncînd... daca exista o farîma de pasiune, trece cîndva si fobia :D

      Delete
  3. Chec cu pere...daaa, asta e placerea mea ;-) vreau si eu doua felii mici, te rog!
    puup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai asteapta putin si fac altul proaspat! :D

      Delete
  4. Minunat chec, pozele imbietoare ca de obicei! Te pup

    ReplyDelete
  5. Frumos Maya si eu il am in plan , dar inca n-am ajuns sa-l fac. Lacrmioarele sunt superbe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si au un parfum, floricelele astea!! Ma da pe spate!

      Delete
  6. Ador lacramioarele.. Cat despre chec.. arata super!!!

    ReplyDelete
  7. din gradinaaa...ce-mi place !
    copiat reteta :)

    ReplyDelete
  8. Hmm ce bunatate de chec si ce lacramioare frumoase! Pacat ca-s otravitoare :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai doar nu le mîncam. Foarte multe flori sînt otravitoare, dar totusi frumoase :)

      Delete
  9. Arata imbietor si ingredientele sunt preferatele mele!

    ReplyDelete
  10. Mmm, tare apetisanta pufosenia!:)Pupici!

    ReplyDelete
  11. Perfect ti-a iesit checul! Minunat! Pup!

    ReplyDelete
  12. Pufosenia ta mi-a facut pofta instant de ceva dulce...

    ReplyDelete
  13. Ador checurile, trebuie sa il incerc!

    ReplyDelete