October 1, 2013

Supa de dovleac ca...

...a venit toamna. Diminetile sînt umede, racoroase si mohorîte, dar cel tîrziu dupa prînz vremea se înmoaie, chiar si soarele îsi mai face aparitia rusinos de dupa nori, si încalzeste scurt ziua. E frumos. Sper sa avem o toamna frumoasa, la fel ca vara care a trecut... si pe care eu am cam lipsit-o de pe blog. 
Ca sa fiu în ton cu toamna si ziua de azi care e oleaca burezata, am preparat o supa de dovleac  parfumata cu fructe de sezon. Pere si mere.

Ingrediante pentru supa crema:

  • 1 dovleac Hokkaido, mai mititel
  • 2 pere, nici ele prea mari
  • 1 mar Boskoop
  • 1 morcov
  • 1 ceapa rosie
  • 1 legatura mica de patrunjel cret
  • 1,5 l supa de legume, calda
  • 2-3 linguri ulei de susan
  • sare, piper
  • scortisoara

Pentru servit:

  • seminte de dovleac rumenite
  • pîine rumenita usor
  • brînza roquefort

Se clateste patrunjelul sub jet de apa rece, se spala si curata legumele si fructele de coaja si seminte, apoi se toaca grob.
Se soteaza ceapa usor în ceva ulei pîna devine transparenta. Se adauga pe rînd morcovul, dovleacul, marul si perele. Se toarna supa calda si se adauga patrunjelul - daca nu doriti sa-l macinati în supa sau sa-l pescuiti de prin oala, legati-l în buchetel cu o ata de bucatarie de tortita vasului. Eu îl macin mereu în supa, netinînd cont ca da supei o culoare mai... altfel :P Patrunjelul cret dispune de o aroma parfumata, deosebita, din punctul meu de vedere. Atentie, aceasta aroma o are doar patrunjelul cret ajuns la maturitate. În primavara parfumul e fin, aroma usoara. Spre sfîrsitul verii însa, mireasma  patrunjelului cret ajuns la maturitate, se intensifica fantastic de mult.
Din nou la supa...
Se fierbe supa pîna toate ingredientele sînt moi. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Fiind usor dulceaga, o priza fina de scortisoara completeaza aroma supei. E foarte buna si fara. Nici eu nu pun mereu scortisoara cînd adaug fructe în supa de dovleac. La fel de buna e si daca o aromati mai rustical... cu bacon rumenit/uscat ca sale di prosciutto crudo. Nota finala i-o dati în functie de papila voastra :) Eu servind-o cu seminte rumenite si roquefort, am considerat ca scortisoara evidentiaza si "rotunjeste" putin aroma fructelor din supa.
Cu mixerul vertical/stick o transformati într-un pireu fluid fin, apoi o serviti  cu maaaare pofta! 


Aici mai gasiti si alte combinatii : 

Va doresc o toamna minunata! 

10 comments:

  1. Mdea.. a venit toamna... Desi nu-mi place deloc toamna, o supa nu refuz!
    Pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deja am cumparat alti dovleci! Da, a venit toamna. Poftiti la supa!

      Delete
  2. E minunata supa cu dovleac, in orice combinatie si pe vremea asta merge de minune.si eu ieri tot supa cu vovleac am avut.Chiar bine ca mi-ai reamintit ca de mult n-am mai facut cu branzica;).O toamna minunata si calduta iti dorim inclusiv cele 12 labutze :)

    ReplyDelete
  3. Ioana, sa încerci un Reblochon. Mmmmm!

    ReplyDelete
  4. Toamna e frumoasa :) , iar supa delicioasa !! ;)

    ReplyDelete
  5. Maya,
    Va urmaresc de ani de zile, in tacere. Butternut Soup & Gorgonzola este una dintre supele preferate ale mamei mele, pe care i-am pregatit-o odata la sosirea la noi. Acum ma intreaba de ea la telefon si se tot pregateste sa o faca, laudand-o peste tot prietenelor ei.
    Am scris aceste randuri numai pentru a intoarce urarile de toamna.
    Deci, urez si eu o toamna dulce, colorata cu mici si mari bucurii pentru toti cei dragi. La fel si o iarna si o viata intreaga.
    Csilla
    Mtl - CA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru urari si cuvintele frumoase la adresa mea. Numai bine si va mai astept pe blogul meu!
      O zi frumoasa,
      M.

      Delete
  6. Buna seara draga mea, :)
    am tot vazut si revazut retetele tale cu supe de dovleci uimitor de delicioase dealtfel :)
    dar nu am vazut un dovleac alb turtit la ''poli'' ( care mi-a fost daruit si din care as vrea sa fac si o supa in afara de clasica placinta) si... cand ai inceput tu cu '' asta e bun pentru supe mai taranesti , asta pentru ceva ma sofisticat ca e mai dulceag... '' etc m-ai bagat in ceata de tot ... ( nu ca mi-ar place ) dar... cu al meu ce supa si condimente la supa i se cuvin ? ( pt. innobilarea amaratului ... ca o fi bostan saracul ... dar are o aroma... :) ) , intelegi?
    Si daca tot ne atragi in mrejele '' vrejele'' lor de bostanei nu vrei sa ne luminezi si pe noi muritorii intr-un post cu : descriere ,( poze obligatorii ) condimentele si retetele ce li se cuvin ?... asa... ca sa ne omori de tot...sau sa ne supui pe vecie...
    A ta '' addict'' Daniela. :)

    ReplyDelete
  7. Cu mare întîrzîiere, dar poate mai treci pe aici - îti las linkul retetei de bostan turtit :D
    http://mayas-esprit.blogspot.de/2010/10/when-patisson-met-reblochon.html
    Cît despre ce si cum li se cuvine bostanilor... deja îi ador în combinatie cu orice în supe. Deci greu de spus. Dar în general hotarasc pe moment si dupa cum miroase bostanul, cu ce-l amestec :D

    ReplyDelete