December 9, 2013

Legume în suc propriu la borcan

... sau cum prindem soarele de vara în borcan, si ne aromam ciorbele de iarna :D

O metoda buna de conservare a legumelor pentru ciorbe, care mie personal mi se pare geniala. Doar legume tocate cu sare, sterilizate/conservate prin coacere direct în borcan. Puteti combina toate legumele care va plac. Pentru a obtine (si) acel suc propriu, conditia este sa integrati în acest amestec si rosii bine coapte dar ferme. Vorbesc de rosii bune, copate de soare, nu cele tari de "plastic". Bineînteles ca pentru a obtine un rezultat cît mai gustos, legumele ideale sînt cele coapte de soare. Chiar daca acum e prea tîrziu pentru aceasta reteta, poate va inspira pentru la anul care vine.

Eu am avut legume fantastice. Legume coapte în cîmp. Ardei grasi si buni, rosii zemoase si dulci, morcovi, radacina de patrunjel si frunze, telina - atît radacina cît si frunze, frunze de leustean... si cam atît :)
Toate aceste legume le-am tocat grob, rosiile chiar foarte grob. Noi nu apreciem în mod deosebit legumele tocate foarte fin la ciorbe. Deh, gusturi si gusturi. Bine ca ne-am nimerit noi trei la fel :P

Pe masura ce tocam aceste legume si frunze, le transferam de pe tocator într-un vas mare, în care le-am amestecat cu sare neiodata. Nu sarati la inconstienta, nu e nevoie ca la metoda de conservare a legumelor crude cu sare (si conservant sau aspirina), care sînt ocna pentru papila mea. Astea le sarati bine, dar asa cît sa va placa, nu sa vi se usuce papilele pe limba. Veti observa ca amestecul, de la sare si rosii, va lasa un suc atît de parfumat si ametitor de gustos încît sigur o sa va treaca prin cap sa-l savurati pe tot, dar nu e indicat. Aveti nevoie de el. Sa gustati însa e voie :)

Deci, aceste legume si frunze amestecate le-am pus în borcane curate. Am umplut borcanele aproximativ pe trei sferturi, poate chiar putin mai mult, dar asa riscati sa va curga zeama din borcan. Pentru a nu murdari cuptorul, plasati borcanele pe o tava. Sucul ramas în vas l-am împartit ochiometric peste legume. Cu o lingura sau un polonic, portionarea merge foarte usor. Legumele nu trebuie sa fie acoperite de suc, atîta nu lasa ele în stare cruda, ci doar asa de doua degete în borcan. Probabil cîte 2-3 linguri de zeama pro borcan. Am închis bine borcanele si le-am pus în cuptorul rece fixat pe 160-170°C. În momentul în care a început sa sfîrîie continutul, am lasat înca/maxim 15 minute cuptorul pornit, apoi l-am oprit. Am lasat borcanele acolo pîna a doua zi. Am vazut ca multi practica metoda sterilizarii/coacerii borcanelor în cuptor,  într-o tava cu putina apa. Borcanele mele au stat pe piatra de granit. Eu mereu le sterilizez/coc seci. La fel procedez si cu zacusca. Doar compoturile le sterilizez/conservez sub apa, dar pe ochi, nu în cuptor. Stiti cum e vorba "Cîte bordeie, atîtea obiceie!" :D

Dupa coacere, zeama e clara, deci nu va faceti griji ca va colora ciorba/supa de legume în vreun fel. Cînd veti desface un borcan, va jur ca primul gînd care va vine e sa mîncati continutul pe loc, asa gol. Un parfum si o aroma concentrata... de nu mai aveti nevoie de nici o vegeta sau bors magic :P

Eu am pus în borcane de 400 ml. Un borcan ajunge pentru a aroma o ciorba. Daca faceti o oala babana, merg doua borcane. Bineînteles ca în ciorba pe care o faceti (de care o fi - de carne, fasole, cartofi, pui, porc... etc, etc) mai puteti adauga (si) alte legume, atunci cînd o preparati. Cele din borcan le adaugati în ultimele 15-20 de minute de fiert, dar se poate chiar si mai repede, pentru ca legumele nu sînt moi de tot.


Si ciorba mea, et voilà! (Ciorba de iarna cu legume de vara :P )
Legumele s-au cam scufundat su boabele de fasole, dar cîteva bucatele sigur le recunoasteti :D


16 comments:

  1. legume la borcan n-am, dar stiu ca as intinde mana dupa un castronel cu ciorbica ca tare foame mi s-a facut;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As mînca si eu una, ca asta am terminat-o acum cîteva zile. Dar acum am în plan una de Hokkaido. O supa crema :)

      Delete
  2. Vai de mine, cand ai descris legumele coapte la soare am inceput sa salivez :)
    N-am facut niciodata conserva asta (mama ii zice zarzavat de ciorba si nu-mi place cum il face ea), dar mi-ai dat o idee buna pentru la toamna. O sa incerc si eu, poate facut altfel e.. altfel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca legumele astea chiar au fost woww. Zarzavatul cel pus cu sare si crud, nici mie nu-mi place. Asta e altfel. Oricum, daca faci, probeaza cu portie mica. 3-4 borcanele, sa vezi daca legumele sînt pe gustul tau.

      Delete
  3. Nu prea fac ciorbe, dar era buna pentru mama reteta ta!Acuma vii cu ea?!!

    ReplyDelete
  4. 10kg rosii oparite, decojite, 3 kg ardei, 2 legaturi mari de patrunjel si doua de telina- toate tocate la cutit, sare dupa gust (fara aspirina), + pe foc intr-o oala mare cat ardeii se inmoaie putin. + in borcane curate + sub paturi pana se racesc. Fericirea matelor mele, care dorm fericite pe aceste paturi calde :) ! Aceasta este reteta mea de ciorbe. Tu parca ai pus si radacinoase, nu-i asa? Multumesc, Maya! Pacat ca multi romani au renuntat la ciorba, cred ca este cel mai sanatos aliment cu traditie la noi... Bine, asta daca nu o dregi cu multa smantana...

    ReplyDelete
  5. Acum nu prea mai am ce conserva, dar tare bine mi-o prinde la vara/toamna.. :) Faina reteta!! Am salvat-o si sigur o voi incerca!
    Pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anul viitor fac mai multe borcane. Acum am facut doar vreo 12 :)

      Delete
  6. Ma intreb daca nu cumva ar merge si niste fasole verde in amestecul acesta...sau poate dovlecei sau conopida...
    O combinatie asemanatoare fac si eu, dar tai mai mititel si le fierb putin inainte de a pune in borcan, apoi sterilizez in apa, o sa incerc sigur metoda asta, imi surade....
    Antonia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De mers, merge orice. Am facut si alte combinatii, precum Ratatouille, în care am pus si dovlecei. Uite aici link : http://mayas-esprit.blogspot.de/2012/08/ratatouille.html .

      Delete