June 24, 2015

Marmelada de piersici

Diferit la marmelada asta, fata de altele pe care le-am facut pîna acum, este metoda de preparare si faptul ca nu am curatat piersicile. Metoda este preluata aici : Casa Da Benedetta. Reteta originala contine si ghimbir, pe care eu nu-l prea plac, asa ca am renuntat. Doamna din imagini face o cantitate mai mare de marmelada, iar piersicile folosite de dumneaei sînt mai verzi si au pielita mai rosie, de acolo culoarea aia frumoasa. Piersicile mele au fost moi, cu pielita partial roscovana si galbena, asa ca marmelada are o alta culoare, dar tot frumoasa, zic eu.
Datorita pielitei  si metodei de preparare care necesita putin timp de procesare, marmelada este mult mai parfumata, aromata, colorata. Deci m-a convins metoda si o voi prelua si la marmelada de caise.
Cu cît mai scurt timpul de procesare, culoarea e mai frumoasa, marmelada mai gustoasa, iar proprietatile nutritive se pastreaza mai bine :)




Ingrediente:

  • 750 g piersici
  • 300 g zahar
  • 1 lamîie
Nu am folosit toate piersicile din imagine (2 kg ), ci doar 1 kg.
Dupa spalarea fructelor si îndepartarea sîmburilor
a mai ramas 750 g  ( 756 g mai exact :D ) de pulpa cu tot cu pielita.


Am taiat piersicile în bucati de marimi diferite, am adaugat zaharul si zeama cu tot cu pulpa  ( fara sîmburi ) de la o lamîie mare. Am ras si niste coaja deasupra. Cînd am pus piersicile la fiert, am mai ras coaja de lamîie direct deasupra, sa fie...daca tot am sarit ghimbirul. 




Mai o chestie. Stiu ca toti avem spatule sau linguri de lemn pe care le folosim la marmelade, dulceturi, adica avem grija sa nu le folosim pe cele cu care amestecam în papricas cu ceapa, etc. Uneori însa, chiar si astea au un miros...a sertar, a lemn, a nefolosit de o bucata de vreme... eh, în acest caz, treaba se remediaza foarte simplu, frecînd ustensila de lemn cu lamîie, apoi clatita cu apa rece. Daca e nevoie repetati operatia. Va fi o placere s-o treceti pe sub nas, ustensila :) Eu am folosit una din jumatatile lamîiei deja folosite ( stoarsa si razalita :D ) la aceasta marmelada.



Am turnat piersicile în vas pe care apoi l-am tras pe foc moderat. Fiind o cantitate mica, continutul fierbe foarte repede. Dupa aproximativ 8-10 minute, am luat mixerul vertical si am macinat marmelada. Dupa înca 3-4 minute de fiert lejer am tras vasul deoparte. Marmelada avea deja textura frumoasa, îngrosata usor. În vasele de fonta emailata, marmelada fierbe mult mai rapid decît în alte vase, deci atentie la cantitati mici.


Am umplut borcanelele.


Le-am închis bine, le-am asezat într-un vas încapator, am turnat apa pîna la "gîtul" borcanelor si am tras vasul pe foc moderat. Cele 10 minute de fiert se masoara din momentul în  care apa începe a fierbe. Se scot borcanele din baia de apa, se grupeaza si se acopera cu o patura. Se lasa asa pîna la racirea completa.






20 comments:

  1. Arata minunat din pozele oferite de tine si chiar nu am incercat pana in momentul de fata sa pregatesc o marmelada. O sa incerc, sunt fructe pe care le gasesc usor in aceasta perioada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta am facut-o si eu pentru prima oara si-s foarte încîntata si de metoda, dar si de rezultatul final. Aroma si parfum minunat!

      Delete
  2. Splendida! Culoare, textura! Biig like!

    ReplyDelete
  3. Oare ce gramaj au borcanelele si de unde le-ati cumparat? Ms pt raspuns.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 160 ml volum au borcanelele. Sînt de la firma WECK / Weckglas. Foarte practice si rezistente. Se pot fierbe si coace chiar prajitura/chec în ele :) Eu le folosesc si refolosesc de ceva ani. Se gasesc prin magazine de tot felul, dar se pot comanda si pe net.

      Delete
  4. Arata superb, iar despre acesta compozitie portocalie pot spune doar ca pare de-a dreptul delicioasa! O sa incerc si eu reteta pentru ca imi plac piersicile foarte mult si pe timpul iernii apreciez o marmelada densa, facuta ca la carte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte densa nu e textura acestei marmelade. Pentru a obtine o textura densa, marmelada trebuie fiearta mult timp, ceea ce eu nu apreciez. Bineînteles ca e chestie de gusturi. Fiecare o face cum doreste, dupa propriul gust :)

      Delete
  5. Faina prezentarea! Borcanele sunt cumparate din Romania?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, din Germania. Am vazut ca sînt si pe amazon.

      Delete
  6. Scuze! Am uitat ca locuiesti in Germania...te urmaresc de mult timp. Esti prea buna!

    ReplyDelete
  7. Faina prezentarea! Borcanele sunt cumparate din Romania?

    ReplyDelete
  8. O mica-ntrebare, vreau sa fac marmelada dupa metoda asta, dar am o nelamurire: cand punem apa in cratita cu borcane-umplute cu marmelada fierbinte- cum trebuie sa fie aceasta? calda, calie, fierbinte, ma gandesc ca daca pun apa rece de la robinet, n-or crapa borcanele? poate am noroc sa citesti repejor:). am luat piersici, caise, capsuni, cirese. merg din orice fructe banuiesc.
    multumesc mult.
    daniela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am asezat borcanele in cratita dupa ce le-am umplut si închis, apoi am dat drumul la robinetul îndreptat spre apa calda, dar pîna vine cu adevarat calda, curge cel putin un litru de apa rece. Nu s-a întîmplat nimic. Borcanele fiind pe metal, oricumnu patesc nimic :)

      Delete
  9. Multumesc, am facut, se face ffff usor! pacat insa c-am calculat gresit cantitatea de zahar, si am pus prea mult. a iesit ingrozitor de dulce. data viitoare o sa fiu mai atenta.
    procedeul insa e tare, tare ...la-ndemana. sa tot faci dulceturi:).
    multumesc
    daniela

    ReplyDelete
  10. buna Maya, cum e la consistenta gemul? s-a gelificat sau e lichid?
    as incerca si eu - data trecuta am fiert teribil de mult la gemul de piersici pentru ca nu se lega.
    anul asta vreau sa pun si 2 cotoare de para totusi.
    merci!

    Roxana

    ReplyDelete
    Replies
    1. E legad, dar mai molicel. Mie tocmai de aia îmi place textura. Detest cînd gemurile/marmeladele gelificate.
      Poti pune cotoare de mere sau pere, sau gutui daca gasesti...

      Delete